Banki

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy pracowałeś, pracujesz w banku?

tak
23
15%
nie
130
85%

Liczba głosów: 153

tomfid
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: tomfid »

reptile pisze:Gdzie można znaleźć takie informacje czy zestawienie takich danych lub opracowanie?
Czyli doświadczenie rynkowe i wiedza dawają większą świadomość rynku i nie pozostaje nic innego jak się uczyć tego wszystkiego
Serwis NBP, dział statystyka.

Co do doświadczenia to na pewno się przydaje. Co do wiedzy to zależy jak chcesz spekulować, jeśli w oparciu o fundamenty to na pewno trzeba niezle jarzyc ekonomię i umiec wyciagac wnioski z rożnych danych.

Sundiom
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Sundiom »

najsmutniejsze jest to, że taki doradca za pare stow wciska ludziom produkty o wartosci, gdzie czlowiek moze stracic caly dorobek zycia... zreszta co to znaczy doradca? wedle znaczenia to taki czlowiek, ktory zna sie na rzeczy i na tym jak rynek dziala i ma poradzic klientowi... a zamiast doradcow mamy wyszkolonych sprzedawcow poprostu nastawionych na sam zysk, a nie na dobro klienta... co do bankow to uwazam, ze powinni wrocic do swojej dawnej roli czyli dbanie o pieniadze, depozyty i kredyty... dzisiaj banki zajeli sie spekulacja... okazalo sie, ze jest dziura finansowa w usa przez ten kryzys o lacznej wartosci prawie 10 bilionów $
..

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Przepraszam że tą odpowiedż tu przenoszę lecz Sundiom bardzo mnie zbulwesował.Sundiom przykro mi lecz absolutnie nie mogę się z Tobą zgodzić.Oczywiście Masz prawo do takiego myślenia tylko potem mi tu nie płakać że Ty dostałeś emeryturę w kwocie 20 zł,lub Twój fundusz stracił 99.9% .Ja jako człowiek i obywatel płacący ciężkie zus,podatki żądam usług finansowych na najwyższym poziomie a nie totalne kabarety które mamy teraz powtarzam totale kabarety mógłbym pisać o OFE,TFI itp..Jeżeli zachodnie banki wyru....ły nas na 30-50 mld zł,to zadaję pytanie Tobie dlaczego my nie wyrucha...śmy zachodnich banków na kwotę 30-50- mld? zł .Jeżeli tak nie będziemy stawiać sprawy niestety będziemy pośmiewiskiem świata.Pozdrawiam.

Dodano po 1 godzinach 1 minutach:

Sorry Sundiom,zagalopowałem się.Moja odpowiedż odnosi się do tego co napisałeś o bankach.Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

xpep pisze:
zz pisze:Tig3r może się nie rozumiemy.Wiem że duże banki zachodnie np. dawały duże transze swoich produktów aby nasze banki to sprzedawały .Uważam że dla nas to jest ważna informacja ponieważ wiedząc to łatwiej nam odmówić,przynajmniej u mnie się to sprawdziło.Musisz zrozumieć że globalni gracze są bezwzględni i w ich wyliczeniach takie działanie jak napisałeś jest jak najbardziej oczywiste.Nam się to wydaje nieprawdopodobne.Napisałeś że bank nie jest drugą stroną transakcji,nie dokońca tak jest ponieważ przed atakiem spekulacyjnym może mieć zadanie znalezienia na transze np. na 100 000000$ klientów na opcje czy inne produkty mieszane,podejrzewam że tak było u nas,a my jak owieczki stoimu do rzeżni.Pozdrawiam.
tez tak uwazam to ewidentnie widac naganianie przedsiebiorcow na opcje a pozniej wystarczy tylko spojrzec co sie stalo z PLN, to jasne ze swiatowi bankierzy maja mocniejsza "reke" niz polscy przedsiebiorcy ktorym panstwo nie pomaga (nie wiem czy byloby w stanie skutecznie interweniowac w sprawie dziwnie slabnacego PLN pewnie nie)
Ja nie mówię że tak nie może być, ale jeśli jakaś firma zaopatrza się w produkt którego nie rozumie i zwiększa swoje ryzyko to jej problem.. I nie uważam aby państwo musiało pomagać. Jest wolny rynek i za SWOJE błędy trzeba płacić. Wolałbym aby rząd i NBP nie interweniowały w kursy (na czym pewnie zależy spekulantom aby wyssać z nas te 30-50 mld USD rezerw) bo tylko stracą kasę, a rynek niedługo sam wróci do normy.. Nie da się na dłuższą metę sztucznie zawyżać/zaniżać kursu..
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Zgagzam się z Tobą w całej rozciągłosci.Tylko aby to zrozumieć wszystko polecam firmy bądż instytucje co działają na tych rynkach przynajmniej 10 lat.Oni pomogą Wam lepiej to zrozumieć.Tym bardzie że trendy długookresowe trwają nawet 15 lat,chociaż większości z Was nie muszę tego tłumaczyć ponieważ powinniście to wiedzieć.Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Sundiom pisze:najsmutniejsze jest to, że taki doradca za pare stow wciska ludziom produkty o wartosci, gdzie czlowiek moze stracic caly dorobek zycia...
Produkt, kurka jaki produkt, patrze na chlebuś i widze produkt, to jest produkt :wink:
Jeśli mi napiszecie, że świat stał się tak skomplikowany itp, że aby mój chlebuś dotarł do tych którzy go potrzebują lub bym mógł stworzyć taki chlebuś z ludźmi lub przy użyciu maszyn to potrzebuję takich i siakich produktów, którę muszę rozumieć to wniosek jest jeden - nie umiemy rozmawiać. A używamy produktów bo można w nich kłamać, manipulować, oszukiwać. Produkt :mrgreen: czyj produkt ? :evil:
Jest wolny rynek i za SWOJE błędy trzeba płacić
Tig3r kolegujemy dalej, ale chciałbym powiedzieć, że nie możesz brać ode mnie chlebuś, bo nic w zamian mi nie dajesz :D wręcz przeciwnie ..
Albo inaczej zbyt wiele chcesz za to co robisz.
Stać Cię przygarnąć innego sługę, który da Tobie czego chcesz? Chyba tak będzie. Chaaaos widzę jak tak dalej będzie.
Ogólnie chyba chciałem powiedzieć, że po to było prawo by coś było jasne jak postępować.
Czy mi się wydaje, czy jednak to wszystko zaszło już za daleko i jest problem, który chce "pęknąć" ?

Tig3r :564: .. nie traktuj osobiscie.. ot zwykła gadka reptila, który znów zaciągnał się w refleksje :wink:
Albo będziemy dążyć do tego, żeby wszystkim było dobrze, albo będziemy się dzielić.. :?

Sundiom
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Sundiom »

Produkt, kurka jaki produkt, patrze na chlebuś i widze produkt, to jest produkt
Jeśli mi napiszecie, że świat stał się tak skomplikowany itp, że aby mój chlebuś dotarł do tych którzy go potrzebują lub bym mógł stworzyć taki chlebuś z ludźmi lub przy użyciu maszyn to potrzebuję takich i siakich produktów, którę muszę rozumieć to wniosek jest jeden - nie umiemy rozmawiać. A używamy produktów bo można w nich kłamać, manipulować, oszukiwać. Produkt czyj produkt ? - reptil

To produkt. To co banki sprzedaja to jest poprostu produkt jak chleb czy auto tak samo jak kredyty, lokaty itd... Jesli chodzi o opcje walutowe to jest wina przedsiebiorcow.
Tez uwazam, ze Rząd i NPB nie powinien interweniowac w tej sprawie... Jeśli chodzi o złotówke to okazalo się, że to nawet nasza wina jest. Nasz bank centralny przez 8 lat prowadzil restrykcyjna polityke ( bez fundamentalnego powodu ) co spodowalo, ze nastapił naplyw spekulacyjnego kapitalu... Zlotowka byla poprostu przeszacowana... W 2008r. wytransferowano 80mld zl.

ps: zz luzik tutaj wymieniamy sie pogladami:) I nie placze nad soba, bo odpowiadam sam za siebie...:) nie licze na innych.
A co do dymania polskiego spoleczenstwa. Jak to w zyciu, ktos dyma i ktos jest dymany... Do tej pory mamy ta druga role...
..

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Najgorsi szefowie banków narodowych
Sztokholmski "Dagens Nyheter" opublikował listę najgorszych szefów europejskich banków narodowych. Wśród siedmiu nazwisk znalazł się Sławomir Skrzypek. Ranking największego szwedzkiego dziennika otwiera David Oddeson do niedawna szef islandzkiego banku centralnego i były premier.

Drugie miejsce zajmuje Ilmars Rimsevics szef centralnego banku Łotwy a trzecie Wołodymyr S. Stelmach kierujący Narodowym Bankiem Ukrainy. Występują jeszcze w tym rankingu szefowie banków Bułgarii, Białorusi i Rosji. Na czwartym miejscu znalazł się szef NBP - Sławomir Skrzypek. Zdaniem redakcyjnego komentarza Skrzypek zawdzięcza swe wysokie miejsce niefortunnym komentarzom, które zaskakują lokalny rynek finansowy.
Ciekawe :) Skrzypek to nie bankier z krwi i kosci jak Balcerowicz?
http://gospodarka.gazeta.pl/Gielda/1,94 ... y_ds_.html

Tiger a Ty sie obraziłeś? :roll:

final
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: final »

Tig3r pisze:Ja tam nie wiem.. Przecież każdy wie co podpisuje i nagle mu się coś nie podoba. Jak było fajnie to był spokój jak się odwróciły role to nagle zaczęła się wrzawa.. Nie podoba się to przenieść kredyt, albo w ogóle nie brać tam gdzie warunki nie odpowiadają.
Podpisując umowę człowiek zgadza się z zapisami tam zawartymi. Ludzie sami są sobie winni. Bank ot nie instytucja charytatywna.
Drogi Tig3r. Właściwie masz rację ale jeśli wszyscy zaczniemy traktować w ten sposób swoje zawody to kiepsko to widzę.
Istnieje coś takiego jak zawód zaufania publicznego. Coraz częściej zapominamy o jego znaczeniu i w ogóle o przyzwoitości. Proszę sobie wyobrazić, że lekarz przyjeżdża do kogoś w potrzebie, w sytuacji podbramkowej. Dzień wcześniej lekarza odwiedził przedstawiciel handlowy ze swoim produktem - który właśnie jest promowany. On ze swojego doświadczenia wie, że to g..wno tyle że jest zarejestrowane do stosowania w takich przypadkach ale lepszy byłby preparat Y. Zaleca jednak promowany specyfik i stosuję go - pacjent zszedł cóż life is brutal, zresztą w ulotce pisze, że skuteczny w 60% a w paru promilach wręcz działania niepożądane mogą ten zgon przyśpieszyć - zdarza się. Ewentualnie przyjeżdża do pacjenta i podaje mu niezbędne farmako ale rozcieńczone 1:10 z czymś tam - Zrozum są metody, że NIKT ale to NIKT nie będzie w stanie stwierdzić, że zadziałał niezgodnie ze sztuką ew na szkodę pacjenta (chyba, że na chama będzie walił pavulon którego zużycie jest ściśle ewidencjonowane).
Oczywiście jeśli kucharz nasika Ci do zupy, albo sprzątaczka zamiecie Ci brudy pod dywan mogę powiedzieć żeś frajer bo poszedłeś do słabej restauracji ew. winny jesteś sobie sam bo nie patrzyłeś na ręce sprzątaczce a poza tym w umowie nie miała zaznaczone że brudy ma wyrzucić akurat do śmietnika. Rozumiem Twoją solidarność zawodową ale bankowcy oczekiwać od siebie powinni trochę więcej niż "ale jestem cwaniak wcisnąłem mu to w 3 min. i nawet nie zauważył paragrafu 7 ust. 4". Jesteście mądrzejsi od nas w inżynierii finansowej i oczekujemy, że będziecie starali się ze swojej strony obsłużyć nas wg swojej najlepszej wiedzy. Często macie nad nami przewagę niczym chirurg nad operowanym pacjentem. Możemy wam po prostu zaufać ew. obchodzić z daleka. Oczekujcie od siebie trochę więcej niż producent bubli.Tak samo wspomniany chirurg się postara, jeśli trafi Ci się potrzeba skorzystania z jego usług :wink:
Tig3r pisze:Ja nie mówię że tak nie może być, ale jeśli jakaś firma zaopatrza się w produkt którego nie rozumie i zwiększa swoje ryzyko to jej problem.. I nie uważam aby państwo musiało pomagać. Jest wolny rynek i za SWOJE błędy trzeba płacić.
No ja też tak uważam... finansjera z AIG też pewnie kiedyś tak uważała...:roll:

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Balcerowicz dla "Dziennika": łatwiej przewidzieć trajektorię lotu na Marsa niż kryzys
Ktoś zapytał czy trajektoria się przewiduje czy oblicza ? :wink:
Czy można mówić o zdrowej gospodarce itd. gdy taki kit wciska się ludziom?

Inny link o bankach
06.04.2009 KNF: Jak banki powinny dbać o zabezpieczenie kredytów

ODPOWIEDZ