Armada Markets - Nowa jakość na rynku forex.
Re: Armada Markets - Nowa jakość na rynku forex.
Należałyby się jakieś wyjaśnienia za wczorajsze kłopoty techniczne. I co z tą właściwą licencją kiedy ją otrzymają, bo to przestaje być zabawne. Jak nic się nie ruszy w sprawie wkrótce trzeba będzie wycofać kapitał i poszukać broka ze stosownymi regulacjami.
- nielegalny
- Stały bywalec
Ad 1 - Poczytaj najpierw co to jest kapitał założycielski, doucz się, weź melisę (albo spirytusynę) i wtedy przekazuj wioskowe mądrości - większość firm ma kapitał założycielski niższy niż aktywa, nie tylko w Estonii - sprawdź PZU, KGHM, Orlen itd.Asperger pisze:Sporządziłem krótkie podsumowanie informacji jakie można uzyskać na temat tego brokera.
Fakt nr 1: Zarejestrowany 9 XI 2011 r z kapitałem w wysokości 47 500 euro
A zatem grupa rzekomo wieloletnich inwestorów wspólnymi siłami zebrała mniej niż 200 tysięcy złotych, które to środki, jak sami twierdzą, są rękojmią ich comiesięcznych obrotów w wysokości 10 miliardów dolarów.
Fakt nr 2: Nie posiadają nawet własnego softu ani serwerów - koszt serwera z licencją MT4 to wydatek rzędu 100 tysięcy dolarów. Zwyczajnie ich na to nie stać. Najprawdopodobniej należą one do LMAX, którego są partnerem biznesowym.
Fakt nr 3: Siedziba firmy zlokalizowana jest w taniej dzielnicy Tallina. Koszt wynajmu metra kwadratowego powierzchni na tej samej ulicy to wydatek rzędu... 10 euro miesięcznie
I to nie jest prawda, to co mówi ich CEO -nie mają budynków w Londynie czy Nowym Jorku, gdyż zwyczajnie ich na nie nie stać. Nie ma to nic wspólnego z inwestowaniem wszystkich środków w poprawę warunków do handlu. Zresztą sprawdźcie sami jak wygląda ich siedziba - typowy tani biurowiec, który nie ma nawet przeszklonych drzwi.
Fakt nr 4: To w sumie najważniejsze LMAX oferuje lewar 1:100, zaś Armada 1:500. Oznacza to, że resztę ryzyka Armada bierze na siebie.
Fakt nr 5: Nie jest i nigdy nie była podmiotem regulowanym. Mówienie o licencji ministra właściwego do spraw finansów to mydlenie oczu i pic na wodę. Jedynym organem władnym to wydania licencji na tego rodzaju działalność jest Finantsinspektsioon, która ostrzega przed nimi od września 2012 r.
Co to oznacza? Najważniejsze jest to, że w razie ich niewypłacalności nie będą miały zastosowania przepisy o kompensacji inwestorów, gdyż nie jest to podmiot regulowany. Innymi słowy: nawet jeśli formalnie oddzielają środki klientów od środków własnych, to wówczas będziecie jedynie mogli wystąpić do właściwego sądu (tak, tak - w Estonii!) jak zwykli wierzyciele, bez żadnych szczególnych uprawnień. Wszyscy wiemy, że takie postępowanie może trwać wiele lat. I nie dziwcie się, że nie przyjmują klientów z USA ani UK - dla przykładu broker w USA przed rozpoczęciem działalności musi zdeponować 20 milionów dolarów. A ile mogą oni zdeponować? 50 tysięcy euro? I to jeszcze nie wiadomo, czy nie wpłacili tego aportem...
Nawiasem mówiąc Estonia świetnie nadaje się do stworzenia iluzji wiarygodności - członek UE i strefy euro. Ile osób jest w stanie technicznie sprawdzić regulacje finansowe w tak niewielkim państwie? Ile osób jest w stanie sprawdzić wypłacalność i rzetelność zarejestrowanej tam spółki? No właśnie - prawie nikt tego nie zrobi.
Jak będę miał wolną chwilę to poszukam ich sprawozdań finansowych, napiszę do firmy, która rzekomo przeprowadza u nich audyt i skontaktuję się z LMAX.
Fakt nr 6: Właśnie mają poważne problemy techniczne i co ważniejsze - trzykrotnie obniżyli wielkość minimalnego depozytu, tak jakby mieli problemy z płynnością finansową. Warunki handlu też wyraźnie się pogorszyły - zaczęły pojawiać się BT, luki, wyższe spready i niespotykane poślizgi, zamykanie pozycji w dziwnych okolicznościach.
Właśnie mi się przypomniało jak kiedyś czytałem poświęcony im wątek na FF. Jeden z użytkowników szybko im wytknął, że nie mieli nawet szyfrowanego połączenia, które to kosztuje kilka euro miesięcznie. To już się chyba zmieniło, ale nie jest to najlepszy sygnał.
Konkluzja: dopóki nie dostaną tej cholernej licencji oraz nie dokapitalizują swojej spółki - UCIEKAJCIE PÓKI MOŻECIE.
Ad 2 - Wniosek "wyciągnięty" na podstawie 1 - was szkolą gdzieś, czy sami z siebie jesteście tacy "rozgarnięci" ?
Ad 3 - No tak siedziba - jak bez złotych klamek to szwindel...
Ad 4 - A jeden z moich brokerów 1:50 max - reszta to wydmuszki? (mam kilkanaście rachunków na całym świecie)
Ad 5 - Regulacja na rynku OTC - podaj adres dostawcy towaru, proszę... Ciekawe co zrobisz jak padnie np. regulowany broker, były sponsor F1
Estonia jest tak samo dobra jak Cypr (rok temu widzieliśmy wypłacalność)
Ad 6 - Pół dnia problemów - porównaj z "wyższą kulturą bankowości"...
A FF to źródło samej mądrości...
Armada też mnie czasem wkurza, tak samo jak inni brokerzy, jednak to nie powód żeby pisać bzdury otoczone nimbem fachowości.
Tym bardziej że licencja MT4 jest na Armadę, a serwery nigdy nie należały do LMAX....
- silveRbull
- Pasjonat
Witam
Sprawa się wyjaśniła - Armada zaliczyła awarię serwera albo raczej problem ze stabilnością. Cokolwiek to znaczy problem został już namierzony i prawdopodobnie naprawiony a luki zostaną uzupełnione. Jak ktoś poniósł z tego powodu stratę to można składać reklamację.....
Pozdrawiam
Sprawa się wyjaśniła - Armada zaliczyła awarię serwera albo raczej problem ze stabilnością. Cokolwiek to znaczy problem został już namierzony i prawdopodobnie naprawiony a luki zostaną uzupełnione. Jak ktoś poniósł z tego powodu stratę to można składać reklamację.....
Pozdrawiam
Ty jesteś beztroski, ale firmy finansowe muszą dbać o wizerunek.nielegalny pisze:Ad 3 - No tak siedziba - jak bez złotych klamek to szwindel...
nielegalny pisze:Ad 4 - A jeden z moich brokerów 1:50 max - reszta to wydmuszki? (mam kilkanaście rachunków na całym świecie)
Rozdzierasz szaty i wzywasz do edukowania się, a sam nie wiesz czym jest lewar. Skoro LMAX jako dostawca płynności ma lewar 1:100, to ktoś musi zagwarantować resztę transakcji. Sam to wytknąłem parę miesięcy temu - nikt do tej pory nie wyjaśnił mnie tego interesującego zjawiska u brokera (podobno) ECN.
Tak to możemy się pocieszać dalej, porównaj sobie Aliora z brokerami z Tajlandii.nielegalny pisze:Ad 6 - Pół dnia problemów - porównaj z "wyższą kulturą bankowości"...
Skoro to bzdury, to dlaczego żadnej z nich nie obaliłeś?nielegalny pisze:Armada też mnie czasem wkurza, tak samo jak inni brokerzy, jednak to nie powód żeby pisać bzdury otoczone nimbem fachowości.
Dziś powtórka z rozrywki ...
'Chwytamy trend za jaja i wykręcamy tak, że się zesra pipsami. Nasz plan to trzymać się planu. Przejdziemy przez sesję jak gówno przez rurę.'
Coś znowu zaczyna się sypać.
Wczorajsze luki nie zostały jeszcze zniwelowane.
Wczorajsze luki nie zostały jeszcze zniwelowane.
luki mozna samemu uzupelnic, ale juz jakies 7 minut brak polaczenia
- silveRbull
- Pasjonat
Witam
U mnie też brak połączenia. Może awaria sie przeciągnie. Pora odpocząć... Ileż to można przy świeczkach siedzieć. Trzeba wyjść na światło dzienne.....
Pozdrawiam
U mnie też brak połączenia. Może awaria sie przeciągnie. Pora odpocząć... Ileż to można przy świeczkach siedzieć. Trzeba wyjść na światło dzienne.....
Pozdrawiam
U mnie też się sypie, to ma być nowy dostawca płynności?