Alpari Polska

Sprawy techniczne dotyczące poszczególnych platform handlowych.

Co myślisz na temat tego brokera ?

Zdecydowanie polecam
30
27%
Poza paroma minusami są ok
18
16%
Przeciętny
28
25%
Mają wiele wad
12
11%
Stanowczo odradzam
24
21%

Liczba głosów: 112

Awatar użytkownika
Eurodolar
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Eurodolar »

tosiek83 napisał:
"Witam

Info dla osób grających za pośrednictwem AM. Otóż napisałem ostatnio do nich maila z zapytaniem czy mają zamiar pomagać swoim klientom rozliczać się z fiskusem, tzn. czy wysyłają do nas jakiś dokument ułatwiający obliczenie podatku; no bo w osobnym temacie o padatku jest chamara wątków jak się oblicza podatek z forexu no ale w każydm każdy pisze coś innego i nie wiadomo o co chodzi.

Odpisali coś takiego: Kod:
Odnośnie poruszonych przez Pana kwestii podatkowych. Jako podmiot zagraniczny (Admiral Markets AS zarejestrowany jest w Estonii) broker nie jest zobligowany do przesyłania informacji dotyczących uzyskanego przez Pana dochodu do Urzędu Skarbowego w Polsce. Chcąc ułatwić rozliczenie podatkowe, na życzenie przesłane zostanie do Pana rozliczenie w formie dokumentu PIT-8C, gdzie wyszczególniony zostanie uzyskany przez Pana przychód/koszty uzyskania przychodu oraz dochód podlegający opodatkowaniu. Taka informacja nie trafi jednak do Urzędu Skarbowego, a jedynie do Pana, pozwalając na dobrowolne rozliczenie się z fiskusem.

W przypadku dodatkowych pytań prosimy o kontakt.

Z poważaniem,

Zespół Admiral Markets

Takie małe info, może komuś się przyda
pozdrawiam"

Alpari mogłoby przynajmniej robic tak samo.
EUR/USD vs DJIA

FXfighter
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: FXfighter »

Chciałbym zapytać osoby, które już od pewnego czasu mają konta Direct - wiem, że to nadal jeszcze krótki okres, ale jakie są wasze dotychczasowe wrażenia z handlu na tych kontach?

Zastanawiam się, czy można już jednoznacznie stwierdzić, że np. konto classic.direct jest lepsze od zwykłego konta Classic. Na Direct spready są rynkowe i z tego co widzę na demo, charakteryzują się dość dużą zmiennością. Przez większość czasu są lepsze niż spready, które mam na Micro, ale zdarzają się też okresy, gdy są gorsze. W ogóle zauważyłem, że konta MT4 w Alpari NZ/RU charakteryzują się dość dużą stałością spreadów, raczej rzadko są rozszerzane, wyjątkiem ostatnio był oczywiście okres od 28 do 31 grudnia, ale tak poza tym spready trzymają się raczej na przyzwoitym poziomie, choć są też brokerzy, którzy mają niższe. Można by traktować to jako argument na korzyść kont MT4 - bardziej wiadomo, czego można się po nich spodziewać w kwestii spreadów, nawet jeśli przez większość czasu są gorsze niż na Direct.

Mam wrażenie, że "market depth" na kontach Direct nie jest jeszcze zbyt imponującej wielkości. Ilość zleceń jaka wyświetla się po aktualnych cenach Bid i Offer nie przekracza nigdy kilku milionów, a gdy na Direct Pro wejrzy się w dokładniejsze dane, to w obrębie 1 pipsa leżą zwykle zlecenia na sumę nie większą niż 10 milionów. Mam tu na myśli zlecenia po jednej stronie, czyli albo po stronie Bid, albo Offer, po zsumowaniu obydwu może być trochę więcej. Nie wiem oczywiście, czy dane na demo są wiarygodne, zresztą na demo na Direct Pro zbyt często się nie loguję, bo ta oparta na Javie platforma kiepsko mi chodzi, wolę platformę Alpari Direct, która chodzi bez zarzutu, ale możliwości podglądu "głębokości" rynku są na niej ograniczone do podglądu zleceń po aktualnej cenie. Przyznaję też, że nie znam się na ECN i nie wiem w sumie, czy taki "market depth" należy uznać za mały, czy duży jak na ECN. Wiem tylko, że gdzieś widziałem informację, że w Dukascopy w obrębie 3 pipsów leżą zwykle zlecenia na około 200 milionów po każdej ze stron.

Wydaje mi się, że taka niezbyt duża płynność może prowadzić do dość dużej nieprzewidywalności spreadów oraz tego po jakich cenach będą wchodzić zlecenia. Jednak mimo wszystko jest to ECN, czyli ta zaleta, że przynajmniej wiadomo, że broker nie będzie grał przeciwko nam.

Niepokoi mnie też podpunkt 5.2. w "Terms of Business for Alpari Direct/Alpari Direct Pro", cytuję:
"5.2. The Company has the right to void any Transaction made at an Error Quote. The validity of a Quote is determined by the Company at its sole discretion."

Czyli - jeśli dobrze rozumiem - broker przyznaje sobie prawo do anulowania transakcji, jeśli według jego uznania została zawarta na błędnym kwotowaniu. Brokerzy MM często przyznają sobie to prawo i w ich przypadku jest to bardziej zrozumiałe, choć też niekorzystne dla klienta. Jaki jednak interes mógłby mieć broker ECN w anulowaniu transakcji, w których przecież nie jest stroną transakcji?

Megosu
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Megosu »

Pytanie odnosnie wprowadzanego MT5:

wspomniana zostala mozliwosc wykorzystania opcji:

- czy beda to opcje tylko na glowne pary walutowe, czy tez bedzie istniala mozliwosc korzystania z opcji np. na indeksy / metale itp.?
- jak duza jest swoboda w okreslaniu parametrow opcji? Czy mozliwe jest ustalenie dowolnego strike'a / dowolnego terminu wygasania?

Z gory dziekuje za odpowiedz.
Pzdr

Awatar użytkownika
Alpari Poland
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Alpari Poland »

W odpowiedzi Panu Megosu,

Powiedziane było źe MT5 umożliwi wykorzystanie opcji od technicznej strony, natomiast firma Alpari nie będzie na razie wprowadzać opcji, lecz w przyszłości jest to możliwe, jak tylko będzie jakaś informacja na ten temat odrazu będzie od nas wiadomość na tym forum i na naszej stronie.

2astra

Strona zostanie uaktualniona, w przyszłym tygodniu.

Numer stacjonarny który jest podany na stronie jest aktualny, czasami bywają problemy w związku z tym, że wcześniej ten numer należał do innej firmy która miała swoją siedzibe w WFC.
W razie problemów łaczenia z tym numerem stacjonarnym można też się kontaktować na numer +48 517 674 047, na tym numerze uzyskają Państwo odpowiedzi w godzinach od 8:00 do 21:00

2 Eurodolar

Dziękuję bardzo za radę, tylko należy się upewnić czy PIT który zostanie przesłany do Pana będzie podpisany przez AM? I czy na pewno będzie dobrze wypełniony.

Z naszej strony trwają pracy żeby umożliwić wysyłanie PITów naszym klientom podpisanych przez Alpari NZ Limited.

W najbliższym czasie będzie powiadomienie kiedy te pracy się skonczą.

Z poważaniem,
Zespół Alpari Poland

Awatar użytkownika
Eurodolar
Gaduła
Gaduła

Alpari Poland pisze:Z naszej strony trwają pracy żeby umożliwić wysyłanie PITów naszym klientom podpisanych przez Alpari NZ Limited.

W najbliższym czasie będzie powiadomienie kiedy te pracy się skonczą.
To dobra wiadomość
EUR/USD vs DJIA

Awatar użytkownika
DamadaR
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: DamadaR »

Nowa promocja od Alpari jak mi powiedzieli na dobry początek roku :)

https://www.alpari-forex.com/en/live-ac ... 010/#terms

i pytanie do pracownika Alpari, czy się zjawi polska wersja strony z promocją i czy można na bieżąco tutaj publikować info dotycząnce aktualnych promocji?

Awatar użytkownika
Alpari Poland
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Alpari Poland »

Oczywiście, dzisiaj będzie informacja w języku polskim o nowej promocji.
Na stronie Alpari PL zakładka promocje.

Niestety nie możemy zamieszczać na forum informacji o promocjach, nasza obecność tutaj służy tylko odpowiadaniu na pytania użytkowników.

Awatar użytkownika
Eurodolar
Gaduła
Gaduła

Alpari Poland pisze:Oczywiście, dzisiaj będzie informacja w języku polskim o nowej promocji.
Na stronie Alpari PL zakładka promocje.
Niestety, chyba ciągle nie ma informacji o promocji.
EUR/USD vs DJIA

Awatar użytkownika
chojnak
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: chojnak »

Panowie,

Jaki jest mniej więcej uśredniony spread na eur/usd w Alpari? Mówię o normalnych warunkach handlu, nie w czasie publikacji danych lub blisko nich.
Mój aktualny broker AM ma 1.8 a na starym koncie na instrumentach z '+' bez problemu wchodzi spread ok. 0,5 pipsa.

Czy spread Alpari na edku przez większość czasu nie przekracza 1 pipsa?

Pozdrawiam, J.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.

Awatar użytkownika
DamadaR
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: DamadaR »

U mnie obecnie się trzyma w okolicach 1.0-1.2 jakoś tak...

ODPOWIEDZ