AliorTrader - ECN.

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
2
6%
Poza paroma minusami są ok
13
41%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
5
16%

Liczba głosów: 32

Bogumił Nurkiewicz
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Bogumił Nurkiewicz »

To że GFT jest LP tylko CFD nie zmienia faktu, że obie instytucje konkurują na rynku spot. I tu jest konflikt interesów.
Witam,

Proszę rozwinąć myśl, żebym mógł się do Pańskiego stwierdzenia odnieść.
Bogumił Nurkiewicz

Manager ds. Platform Transakcyjnych
Biuro Maklerskie Alior Banku

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

NiceFox pisze:
MaRCHeW pisze:
GFT jest LP dla Alior Tradera ale tylko w przypadku CFD. W tym przypadku Alior jest STP do GFT.
Jeżeli chodzi o Forex Alior Trader jest ECN'em i w tym zakresie nie ma mowy o konflikcie interesów.
To że GFT jest LP tylko CFD nie zmienia faktu, że obie instytucje konkurują na rynku spot. I tu jest konflikt interesów.
No to przecież napisałem Ci to już kilkakrotnie, że w przypadku CFD może wystąpić konflikt interesów. Jednak Alior jest STP do GFT przez co konflikt ten jest jak najbardziej minimalizowany ale nie znaczy to, że nie może wystąpić.
GFT jest brokerem, który przyjmuje zlecenia klientów na CFD. Alior przekazuje je bezpośrednio do GFT.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: NiceFox »

MaRCHeW pisze: W związku z tym co proponujesz? Wprowadzić jeszcze MT4? Wtedy nie mielibyśmy już doczynienia z ECN'em.
Proponuję zostawić testowanie Protradera dla beta testerów.
Ponieważ testowałem dosyć długo Protradera, wiem że platforma jest niestabilna i często pada zwłaszcza przy aktualizacjach. Dlatego potrzebna jest alternatywa. Niech Alior wprowadzi już sprawdzoną ECN-wą platformę. + obsługa kont przez www. to jest absolutne minimum.
Każdy ECN na świecie ma możliwość alternatywnego składania zleceń.

Dodano po 11 minutach:
MaRCHeW pisze:
Jeżeli reklamacje zostaną rozpatrzone pozytywnie dla klientów to gdzie widzisz ryzyko w tym, że ProTrader jest ich jedyną platformą?
Jak platforma padnie to skąd weźmiesz logi z przeprowadzanej transakcji? nie ma logów, to nie ma dowodów, że przeprowadzałeś transakcje.
Pieniądze rosną na drzewie cierpliwości.

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Witam.
NiceFox pisze:
MaRCHeW pisze: W związku z tym co proponujesz? Wprowadzić jeszcze MT4? Wtedy nie mielibyśmy już doczynienia z ECN'em.
Proponuję zostawić testowanie Protradera dla beta testerów.
Ponieważ testowałem dosyć długo Protradera, wiem że platforma jest niestabilna i często pada zwłaszcza przy aktualizacjach. Dlatego potrzebna jest alternatywa. Niech Alior wprowadzi już sprawdzoną ECN-wą platformę. + obsługa kont przez www. to jest absolutne minimum.
Każdy ECN na świecie ma możliwość alternatywnego składania zleceń.

FxPro niedawno wprowadził nową platform do ECN - xTrader. Platforma ta powstała pod koniec grudnia 2010r, także jest bardzo świeżutka.
Jednak w wątku o FxPro nie nawołujesz do tego by nie otwierać kont ECN bo inwestorzy będą beta testerami.
Jakoś też nie przeszkadza Ci, że jest to jedyna platforma ECN uruchomiona przez FxPro i nie mają platformy obsługiwanej przez www.
Mało tego nawet byłeś zainteresowany tą platformą i pytałeś się czy udostępniają API. Także nie rozumiem Twojego toku myślenia i Twoich argumentów NiceFox.

Ja używam i używałem ProTradera znacznie dłużej niż Ty. ProTrader wprowadził dwie gałęzie: pierwsza rozwojowa - którą Ty testowałeś i druga STABILNA, która jest dostępna w Alior Traderze.
To że w wersji rozwojowej występują błędy to jest normalną sprawą w każdym oprogramowaniu. Jednak między wersją rozwojową, a wersją stable istnieje duża różnica.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Dodano po 1 minutach:

Witam.
NiceFox pisze:
MaRCHeW pisze:
Jeżeli reklamacje zostaną rozpatrzone pozytywnie dla klientów to gdzie widzisz ryzyko w tym, że ProTrader jest ich jedyną platformą?
Jak platforma padnie to skąd weźmiesz logi z przeprowadzanej transakcji? nie ma logów, to nie ma dowodów, że przeprowadzałeś transakcje.
Twoja wypowiedź NiceFox świadczy tylko o tym jak dobrze znasz ProTradera ;)

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

MaRCHeW pisze: I co da wprowadzenie drugiej platformy w przypadku ECN? Jeżeli problemy występują na linii Alior <---> LP's, to wtedy czy Alior będzie miał 1 czy 10 platform to i tak nic nie da bo zleceń i tak nie zamkniesz.
To bardzo źle świadczy w obecnej sytuacji. Wygląda na to że Alior ma tylko jednego LP. Jak traci z LP połączenie to pada platforma.
Jak Alior będzie miał już kilku dostawców płynności ( LP ), to może się okazać, że jak Protrader i jakiś LP padnie to nadal będzie można przeprowadzać transakcje z alternatywnej platformy (jeżeli taka będzie).

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Witam.
NiceFox pisze:
MaRCHeW pisze: I co da wprowadzenie drugiej platformy w przypadku ECN? Jeżeli problemy występują na linii Alior <---> LP's, to wtedy czy Alior będzie miał 1 czy 10 platform to i tak nic nie da bo zleceń i tak nie zamkniesz.
To bardzo źle świadczy w obecnej sytuacji. Wygląda na to że Alior ma tylko jednego LP. Jak traci z LP połączenie to pada platforma.
Jak Alior będzie miał już kilku dostawców płynności ( LP ), to może się okazać, że jak Protrader i jakiś LP padnie to nadal będzie można przeprowadzać transakcje z alternatywnej platformy (jeżeli taka będzie).
Specjalista z Ciebie NiceFox. Znasz się na rzeczy jak nikt inny :D Z mojej strony EOT.
Może przedstawiciele Aliora będą mieli dla Ciebie więcej cierpliwości. Mi się ona już skończyła.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

MaRCHeW pisze:
FxPro niedawno wprowadził nową platform do ECN - xTrader. Platforma ta powstała pod koniec grudnia 2010r, także jest bardzo świeżutka.
Jednak w wątku o FxPro nie nawołujesz do tego by nie otwierać kont ECN bo inwestorzy będą beta testerami.
Jakoś też nie przeszkadza Ci, że jest to jedyna platforma ECN uruchomiona przez FxPro i nie mają platformy obsługiwanej przez www.
Mało tego nawet byłeś zainteresowany tą platformą i pytałeś się czy udostępniają API. Także nie rozumiem Twojego toku myślenia i Twoich argumentów NiceFox.
Rozumiem Twoje stanowisko, współpracujesz z Aliorem, będziesz bronił swojego produktu do upadłego. Ja przedstawiam mój punkt widzenia. Widzę to jako klient usług. Dobrze że rośnie konkurencja na rynku, to może wyjść tylko na dobre klientom. Jednak nie można zakrzykiwać faktów.
Alior dopiero wystartował jako broker. Choć mam zastrzeżenia do FxPro to moim zdaniem Alior długo nie osiągnie poziomu FxPro.
( FxPro możesz zamknąć pozycję w razie awarii nawet telefonicznie nie ma problemu, FxPro ma renomę na rynku działa już trochę lat.) .
Jeżeli tradujesz na jakieś ca 20 -100 lot /m to przecież nie pójdziesz do nowicjusza, za duże ryzyko.
Na testowanie Aliora trzeba poczekać jakieś 12 miesięcy. Przecież dopiero zaczęli swoją działalność. Początki są najbardziej ryzykowne zwłaszcza dla tych bez doświadczenia jak w przypadku Aliora jak i ich klientów.

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

NiceFox pisze: Żaden broker nie zdecydował się wprowadzić platformy ProTrader (Aliortrader) jako podstawowej platformy, a tym bardziej jako jedynej platformy.
Eee ... nie sądzę. Skąd masz takie informacje ? A raczej jej brak ? Już z 1,5 roku temu (jak nie wcześniej) bawiłem się demem Barclaysa - używają Protradera jako głównej platformy. Zassaj sobie demo i sprawdź ....
Green
Obrazek
Obrazek

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Rok temu rozmawiałem z klientem Barclays banku bardzo chwalił platformę
green7 czy Barclaysa też stosuje pro tradera ?.
Z góry dzięki za info.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
NiceFox
Pasjonat
Pasjonat

Nie wygląda ta platforma na Protradera. Rok temu Protrader byl jeszcze w fazie beta. Zapisałem się Barclaysa. Jak się ze mną skontaktują to zobaczymy co to jest.

ODPOWIEDZ