AliorTrader - ECN.

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
2
6%
Poza paroma minusami są ok
13
41%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
5
16%

Liczba głosów: 32

Awatar użytkownika
Krzysztof
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Krzysztof »

Czy ktoś obserwował zmianę spreadu w czasie publikowania danych z US. Jaki był spread na eur/usd?
mój system i moja strategia to moja tajemnica....

Awatar użytkownika
rh-fx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rh-fx »

Od poniedziałku zaczynamy testowanie. Na razie mocnym plusem są przelewy. Przelewając na konto Alior Trader z osobistego,pieniądze pojawiają się natychmiast na platformie :)

Ale do pełni szczęścia brakuje platformy na telefon (np. z Androidem) . Może Alior coś zakupi , aby była szybko dostępna ?
- Co ja tutaj robię ?
- Gdzie są ci co powinni tu być ?
- Co robią ci , których nie powinno tutaj być ?

lukch

Nieprzeczytany post autor: lukch »

Widzę, że zarówno ludzie Aliora jak i konkurencji są tutaj ... część użytkowników będących wprowadzającymi innych brokerów, również ECN także o bezstronność bym nie podejrzewał. Dlatego napiszę jak "normalny" klient odbiera platformę. Dla mnie ładnym gestem jest obniżenie prowizji dla "oczekujących" do 0,005% na stałe.

Plusy:
- natychmiastowe przelewy między rachunkami, zarówno wpłaty jak i wypłaty
- rachunek w PLN (dla spekulantów, którzy wydają środki w Polsce właśnie powrót z USD czy EUR w nieodpowiednim momencie był trudny)
- silny bank regulowany przez KNF podlegający polskiemu porządkowi prawnemu, ostatecznie w razie problemów każdy Sąd krajowy może mi pomóc w ramach umowy, którą można wnikliwie przeanalizować (nikt już nie wspomina o tym fakcie, a przy wielu zagranicznych brokerach zawsze był to problem, nikt nie pamięta na Dukascopy jakie było oczekiwanie na licencję bankową? Jakie było narzekanie na innych, że Estonia (Admiral Markets) albo Cypr (FXPro) to żadne regulacje?)
- możliwość korzystania z wpłat/wypłat w oddziałach
- wypełnienie PITu przez polską instytucję finansową (wiem, że to problem nie był, ale jednak łatwiej i przyjemniej, tak samo jak z wypłatami bez pośredników i ich prowizji, które na pewno komfortu psychicznego nie poprawiały, już o czasie wycofania środków (niejednokrotnie tydzień albo dwa) i konieczności wykonania telefonu do supportu z prośbą nie wspomnę)
- ECN więc za spread winić możemy tylko rynek, broker uczciwie kasuje 0,005% i koniec, nie zarabia na mojej stracie, nie zajmuje pozycji przeciwko mnie, koniec z oskarżeniami o nadużywanie pozycji względem słabszego klienta (mniejsza o to czy oskarżenia były słuszne czy nie względem MM, również polskich, wiedza, że tak może się dziać komfortu nie poprawiała), pamiętam, że po przeczytaniu informacji z BossaFX o możliwym konflikcie interesów już po otwarciu rachunku zdecydowałem się nie przystępować do takiego "dealu" (już abstrahując od faktu, że BOŚ potraktował sprawę uczciwie i poważnie oraz od razu ostrzegł i zaznaczył jak sprawy się faktycznie mają, za co w sumie duży plus i szacunek dla nich się należy)

Minusy:
- nie wprowadzono PTLBuildera więc nie mogę pisać skryptów/systemów/wskaźników w VB.NET i C# a języki są potężne i liczyłem na taką możliwość oraz na opcję importu starych rozwiązań ... wielka szkoda, mam nadzieję, że usuniecie tą niedogodność, Panowie z Dniepropietrowska na ich supporcie nie widzą problemu w jej usunięciu, wszystko w Waszych rękach (boicie się obciążenia serwerów? czy wysokowydajnego skalpu robotów? wiadomym jest, że ilość języków dostępnych na platformie zaleje Wasze serwery różnego rodzaju automatami - domyślam się, że na starcie nie chcecie dorzucać sobie ciężaru, ale warto o tym myśleć)

Dodam tylko, że ten minus uniemożliwia mi na razie tworzenie "średniego" i "większego" obrotu na Waszej platformie (wiem, że mogę wrzucić ProTrader bezpośrednio z PFSoft i konwertować oraz pisać do woli, ale jednak czas obowiązywania ich demo, które to umożliwia jest ograniczony). Generalnie miło byłoby mieć wszystko w jednym miejscu skoncentrowane bez kombinacji, które czasem w najmniej oczekiwanym momencie potrafią wyjść "bokiem" na skutek jakiejś nieprzewidzianej niekompatybilności czy błędu platformy (wiadomo, że w takiej sytuacji nie będę mógł mieć do Was pretensji, bo wrzucałem na żywca skrypty z ProTradera a nie Alior Tradera więc Wasze wsparcie tego nie obejmuje).

Podsumowując dla mnie w Polsce nie ma konkurencji a na świecie będzie niewielka, nawet jeśli tańsza to zbijana rachunkiem w PLN i dostępem do środków w czasie rzeczywistym, a także polskim PITem, czyli tymi drobnymi sprawami, które robią różnicę. Jak dla mnie tylko PFG Best, Interactive Brokers, Dukascopy i MB Trading to jedyna konkurencja, którą znam i jest godna rozważenia jako alternatywa (pewnie są też inne, ale nie będę wymieniał jeśli znam tylko ze słyszenia).

Warta rozważenia jest również niska wysokość spreadu, dłuższy czas porównując Dukascopy z Alior Trader zauważyłem korzystniejszy spread na Alior Trader ok. 1 pips na korzyść AB (0,4-1,2 pips) w stosunku do Dukascopy (1,0-2,0). Wszystko jest jednak płynne i w sumie biorąc pod uwagę niższą prowizję Dukasa to sprawa się równoważy (porównanie demo do demo, czyli w sumie nie obiektywne).

Pozostaje mieć nadzieję, że wraz z czasem nie powstanie pokusa pogorszenia oferty w imię większych zysków (wiadomo, że serwery i łącza kosztują). Wszystkie wymienione fakty/prośby/wątki w moim poście miały też swoje odzwierciedlenie w korespondencji prowadzonej z BM Alior Banku więc sprawę/prośbę znacie. Postanowiłem podzielić się spostrzeżeniami na tym publicznym forum, może presja reszty użytkowników/pasjonatów rynku przyśpieszy Wasze prace.

Dodano po 5 godzinach 9 minutach:
raposo pisze:
lukch pisze:Wina jest ich, bo nawet jak się okaże, że prawnie moja to w moim odczuciu i tak oni za to zapłacą ...
No niestety nie. To podatnik jest zobowiązany prawidłowo rozliczyć się z podatku więc jeśli zapłacisz za mało, nawet jeśli jakiś DM gdzieś się pomylił w PIT-8C, a Ty wzorowałeś się na tym, to mimo wszystko karę poniesiesz Ty... Stąd taki zapis powyżej ;).
Chodziło mi o to, że jak jak ja zapłacę to oni zapłacą stratą obrotu :-) i klienta. Oczywiście zdaje sobie sprawę, że osobiście wobec US odpowiadam i nie wymówek.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

lukch pisze:Jak dla mnie tylko PFG Best, Interactive Brokers, Dukascopy i MB Trading to jedyna konkurencja, którą znam
Zgadzam się z kolegą,większość z nas tak to odbiera.
Jest to jednak nasza polska skrzywiona rzeczywistość wciskana nam przez media.
Proszę aby kolega zwrócił uwagę że każda poważna i szanująca się instytucja na świecie posiada bankowy ECN np. Namura,UBS,D/B,barclays.co.uk/,
.bankofamerica.,Citi,Royal Bank of Scotland ,JPMorgan,HSBC,Credit Suisse,Goldman Sachs,,Morgan Stanley
.bnppariba,,

.lloydstsbcorporatemarkets oraz wiele wiele innych.

Reasumując poważne usługi walutowe rozwijają się intensywnie od początku lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku,w takim np. UBS pracuje 1400 traderów i dilerów dostępnych dla klientów 24/h oraz tysiące innych możliwości.
Było kwestią czasu kiedy i u nas będzie normalnie.
Cieszę się że do tego grona dołączył Alior bank

Pozdrawiam.

,
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.
lukch pisze:Minusy:
- nie wprowadzono PTLBuildera więc nie mogę pisać skryptów/systemów/wskaźników w VB.NET i C# a języki są potężne i liczyłem na taką możliwość oraz na opcję importu starych rozwiązań ... wielka szkoda, mam nadzieję, że usuniecie tą niedogodność, Panowie z Dniepropietrowska na ich supporcie nie widzą problemu w jej usunięciu, wszystko w Waszych rękach (boicie się obciążenia serwerów? czy wysokowydajnego skalpu robotów? wiadomym jest, że ilość języków dostępnych na platformie zaleje Wasze serwery różnego rodzaju automatami - domyślam się, że na starcie nie chcecie dorzucać sobie ciężaru, ale warto o tym myśleć)

Dodam tylko, że ten minus uniemożliwia mi na razie tworzenie "średniego" i "większego" obrotu na Waszej platformie (wiem, że mogę wrzucić ProTrader bezpośrednio z PFSoft i konwertować oraz pisać do woli, ale jednak czas obowiązywania ich demo, które to umożliwia jest ograniczony). Generalnie miło byłoby mieć wszystko w jednym miejscu skoncentrowane bez kombinacji, które czasem w najmniej oczekiwanym momencie potrafią wyjść "bokiem" na skutek jakiejś nieprzewidzianej niekompatybilności czy błędu platformy (wiadomo, że w takiej sytuacji nie będę mógł mieć do Was pretensji, bo wrzucałem na żywca skrypty z ProTradera a nie Alior Tradera więc Wasze wsparcie tego nie obejmuje).
Nie chodzi o obciążenie serwerów. Mało tego im większy obrót robią inwestorzy Alior Tradera tym lepiej, dlatego Aliorowi zależy na tym by jak najwięcej inwestorów zarabiało. Im więcej zarobią inwestorzy tym większy obrót będą generować. Także w tym zakresie zysk jest po obu stronach - Aliora i Inwestora.

PTL Builder został wyłączony, ponieważ dopracowania wymaga backtester. Prace w tym kierunku już się rozpoczęły, jednak potrwa to kilka miesięcy zanim wszystko zostanie porządnie przetestowane. Mają zostać też dodane nowe funkcjonalności do backtestera PTL Buildera.
Alior nie mógł pozwolić sobie na włączenie PTL Buildera, ponieważ wtedy klient dostałby nie do końca dopracowany produkt.

Generalnie plany rozwoju Alior Tradera i usług z nim związanych są duże ale wszystko wymaga czasu. Także cierpliwości Panowie :)

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Rafi13
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Rafi13 »

Witam serdecznie

Czy ktoś z Was może sie orientuje czy można i ewentualnie jak powiększyć okno z danym wykresem, bez powiększania ramek. Może to głupie pytanie, ale nie znalazłem tego w żadnej instrukcji.

Z góry dziękuję

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Witam.
Rafi13 pisze:Witam serdecznie

Czy ktoś z Was może sie orientuje czy można i ewentualnie jak powiększyć okno z danym wykresem, bez powiększania ramek. Może to głupie pytanie, ale nie znalazłem tego w żadnej instrukcji.

Z góry dziękuję
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytanie ale zajrzyj do części pierwszej Podręcznika Alior Tradera: Rodział 4; podrozdział 4.5 "Zbliżanie i oddalanie wykresu".

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Rafi13
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Rafi13 »

To wiem, tylko chodzi mi, że jeśli mam na ekranie obok siebie powiedzmy 4 pary i chciałbym w danym momencie do analizy skupić się na jednym wykresie to MT4 klikam na pełny ekran i mam dany wykres na pełnym ekranie, z kolei tu nic takiego nigdzie nie znalazłem, aby dany wykres z 4 (powiedzmy) można zrobić na pełnym ekranie

Pozdrawiam
Rafał

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Witam.
Rafi13 pisze:To wiem, tylko chodzi mi, że jeśli mam na ekranie obok siebie powiedzmy 4 pary i chciałbym w danym momencie do analizy skupić się na jednym wykresie to MT4 klikam na pełny ekran i mam dany wykres na pełnym ekranie, z kolei tu nic takiego nigdzie nie znalazłem, aby dany wykres z 4 (powiedzmy) można zrobić na pełnym ekranie.
W Alior Traderze nie ma takiej możliwość. Jednak możesz stworzyć sobie kilka pulpitów. Na pierwszym będziesz miał wykresy z 4 parami walutowymi, a w pozostałych pulpitach będziesz miał pojedyncze wykresy każdej pary i będziesz się tylko przełączał pomiędzy pulpitami.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Aldehyt
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Aldehyt »

A czy jest opcja na jakąś inna nakładke graficzną ? Bo powiem szczerze, ze przy mniejszych rozdzielczosciach czlowiek nie jest wstanie zrobić centrum dowodzenia z tak dużymi ikonami wykorzystując tylko jeden pulpit.. W końcu gdy wszystko co mnie interesuje upcham na pulpit, wykres część kontrolek staje się poprostu mało czytelna :)

ODPOWIEDZ