AliorTrader - ECN.

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
2
6%
Poza paroma minusami są ok
13
41%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
5
16%

Liczba głosów: 32

sherif14
Bywalec
Bywalec

Re: AliorTrader - ECN.

Nieprzeczytany post autor: sherif14 »

Witam, jakie warunki muszę spełnić (jak długo powinienem posiadać instrument, itp.) aby otrzymać dywidendę (np. za USA30)?
Dzięki

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

sherif14 pisze:Witam, jakie warunki muszę spełnić (jak długo powinienem posiadać instrument, itp.) aby otrzymać dywidendę (np. za USA30)?
Dzięki
To nie długość trzymania w portfelu instrumentu ma znaczenie ale moment w którym naliczana jest dywidenda przez daną spółkę. Najpierw dywidenda jest ustalana, a dopiero później wypłacana.
Tak w skrócie:
http://inwestycjewakcje.blogspot.com/20 ... ndzie.html
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

andrzej-sk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andrzej-sk »

sherif14 pisze:Witam, jakie warunki muszę spełnić (jak długo powinienem posiadać instrument, itp.) aby otrzymać dywidendę (np. za USA30)?
Dzięki
musisz mieć ten instrument na koniec dnia, który jest dniem ustalającym prawo do dywidendy.

TxT
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: TxT »

Jak danego dnia jest info ze dywidenda US30 bedzie w kwocie 10 pln to o 23:00 za kazda jedna sztuke US30 na długo (kupioną) na rachunku dostaniesz 10 pln, a jak na krótko (sprzedaną) to ci 10 pln zabiorą. Ważna jest ilość sztuk posiadanych na długo lub krótko o 23:00. Analogicznie dla reszty cfd na indeksy.

sherif14
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: sherif14 »

TxT pisze:Jak danego dnia jest info ze dywidenda US30 bedzie w kwocie 10 pln to o 23:00 za kazda jedna sztuke US30 na długo (kupioną) na rachunku dostaniesz 10 pln, a jak na krótko (sprzedaną) to ci 10 pln zabiorą. Ważna jest ilość sztuk posiadanych na długo lub krótko o 23:00. Analogicznie dla reszty cfd na indeksy.
Czy ta zasada działa tak samo dla wszystkich instrumentów? Interesuje mnie jeszcze ITA40. Dzisiaj dywidenda to 423 zł, czyli jeżeli sprzedałem to zabierają za każdą jednostkę 423 zł, a jeżeli kupiłem to ja dostaję- dobrze to zrozumiałem?
Dzięki za pomoc.

forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

Dywidenda na indeksie? Chyba chodzi Ci o zmianę serii, bo z tego tytułu otwarte pozycje są obciążane punktami swap. Jeśli cena nowej serii jest wyższa a Ty masz pozycję BUY, to zostaną Ci naliczone ujemne punkty swapowe. Ale nie będzie miało to znaczenia dla Twojego rachunku, bo te punkty swap wyrównują jedynie różnicę w cenie pomiędzy seriami. Jedyna sprawa w takiej sytuacji o której trzeba pamiętać to lecenia oczekujące - trzeba je odpowiednio poprzesuwać o wielkość punktów swap.

Kwestia dywidendy wygląda niestety mniej korzystnie. Ujemne pkt swap dla shortów są większe niż dodatnie swapy dla longów. Jest to różnica kilkunastu procent i jest to koszt na pokrycie rozliczenia transakcji.

andrzej-sk
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: andrzej-sk »

forexsowicz91 pisze:Dywidenda na indeksie? Chyba chodzi Ci o zmianę serii, bo z tego tytułu otwarte pozycje są obciążane punktami swap. Jeśli cena nowej serii jest wyższa a Ty masz pozycję BUY, to zostaną Ci naliczone ujemne punkty swapowe. Ale nie będzie miało to znaczenia dla Twojego rachunku, bo te punkty swap wyrównują jedynie różnicę w cenie pomiędzy seriami. Jedyna sprawa w takiej sytuacji o której trzeba pamiętać to lecenia oczekujące - trzeba je odpowiednio poprzesuwać o wielkość punktów swap.

Kwestia dywidendy wygląda niestety mniej korzystnie. Ujemne pkt swap dla shortów są większe niż dodatnie swapy dla longów. Jest to różnica kilkunastu procent i jest to koszt na pokrycie rozliczenia transakcji.
ano na niektórych indeksach jest dywidenda.

TxT
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: TxT »

forexsowicz91 pisze:Dywidenda na indeksie? Chyba chodzi Ci o zmianę serii, bo z tego tytułu otwarte pozycje są obciążane punktami swap. Jeśli cena nowej serii jest wyższa a Ty masz pozycję BUY, to zostaną Ci naliczone ujemne punkty swapowe. Ale nie będzie miało to znaczenia dla Twojego rachunku, bo te punkty swap wyrównują jedynie różnicę w cenie pomiędzy seriami. Jedyna sprawa w takiej sytuacji o której trzeba pamiętać to lecenia oczekujące - trzeba je odpowiednio poprzesuwać o wielkość punktów swap.

Dywidenda na indeksie działa jak najbardziej.
Przykładowo masz 10 spółek w indeksie o równym udziale. Jedna z nich wypłaca dywidendę - oprócz odcięcia dywidendy od kursu spółki ma również miejsce proporcjonalne odciecie dywidendy od calego indeksu (z wagą 10% w tym przykładzie).
Jezeli masz instrument pochodny w postaci CFD, ktory ma odzwierciedlać cenę indeksu jak najbliżej to dywidenda rowniez go dotyczy. Jak masz pozycje kupna to dywidenda bedzie ci doksiegowana na rachunku i jednoczesnie stracisz tyle samo na otwartej pozycji na indeksie. Jezeli masz sprzedaż to dywidenda bedzie ci wyksiegowana i jednoczesnie zarobisz tyle samo na otwartej pozycji. Swap nie ma tu nic do rzeczy - to jest zupelnie inna kwestia.

-- 20 cze 2015, 19:21 --
sherif14 pisze:
TxT pisze:Jak danego dnia jest info ze dywidenda US30 bedzie w kwocie 10 pln to o 23:00 za kazda jedna sztuke US30 na długo (kupioną) na rachunku dostaniesz 10 pln, a jak na krótko (sprzedaną) to ci 10 pln zabiorą. Ważna jest ilość sztuk posiadanych na długo lub krótko o 23:00. Analogicznie dla reszty cfd na indeksy.
Czy ta zasada działa tak samo dla wszystkich instrumentów? Interesuje mnie jeszcze ITA40. Dzisiaj dywidenda to 423 zł, czyli jeżeli sprzedałem to zabierają za każdą jednostkę 423 zł, a jeżeli kupiłem to ja dostaję- dobrze to zrozumiałem?
Dzięki za pomoc.
Tak, jeżeli miałeś pozycję długą o 23:00 wczoraj to tak. Tak jak napisałem wyżej - z jednej strony dostajesz na rachunek gotówkę za longa, z drugiej taka sama kwota (tylko w punktach) jest odcinana od indeksu a więc biezacy wynik na pozycji jest mniejszy.

set
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: set »

Też wam rozłącza tą magiczną platformę non stop?

oszkosz
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: oszkosz »

Też rozłancza,
Tylko ze od wczoraj,i do tego panie wali seriami.

ODPOWIEDZ