AliorTrader - ECN.

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
2
6%
Poza paroma minusami są ok
13
41%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
5
16%

Liczba głosów: 32

Awatar użytkownika
BM Alior Bank
Pasjonat
Pasjonat

Re: AliorTrader - ECN.

Nieprzeczytany post autor: BM Alior Bank »

wiad pisze: Swoją drogą, jeśli Aliorowi tak zależy, aby klienci zarabiali, to ciekawy jestem w jakich okolicznościach spread pow. 700 może być dla klienta korzystny...
Kantor walutowy i Alior Trader to dwa zupełnie różne produkty zarówno jeżeli chodzi o przeznaczenie jak i samą mechanikę działania. W Alior Trader BM Alior Banku nie ma wpływu na bieżące spready, gdyż nie kształtuje tych spreadów po swojej stronie. Rozumiemy, że poniósł Pan stratę i obwinia Pan nas o tą stratę. W ofercie forex nie posiadamy ani jednego rachunku w modelu market maker więc widział Pan rynek międzybankowy dokładnie taki, jakim był w okresie Świątecznym, a my nie mogliśmy np. ustanowić stałego spreadu ponieważ nie realizujemy transakcji przeciwstawnych do transakcji Klientów. Proszę zauważyć, że podobna sytuacja na parach z PLN dotknęła wszystkich brokerów ECN bez konfliktu interesów na linii Klient-broker.

Zapewniamy, że kontaktujemy się z naszymi dostawcami płynności aby wprowadzić dodatkowe mechanizmy zabezpieczające Klientów w tak newralgicznym czasie jak czas obniżonej świątecznej płynności na rynku. Mamy nadzieję, że mimo wszystko pozostanie Pan naszym Klientem, tym bardziej, że korzysta Pan z innych produktów Alior Banku.
Biuro Maklerskie Alior Banku
mail: kontakt.bm@alior.pl
tel: 19503

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

wiad pisze:Do BM Alior: "Spready były wyższe" to delikatnie powiedziane. Warto byłoby zastosować takie mechanizmy obronne, by nie dopuścić do tak skrajnych wahań spreadu. Szczególnie, iż broker MM akurat miał w tym samym czasie zdecydowanie niższe spready. Może więc uczynić Bossę "dostarczającym płynność" ;-) Albo walutomat.pl, bo w e-kantorze też było taniej ;-)

[...]

Swoją drogą, jeśli Aliorowi tak zależy, aby klienci zarabiali, to ciekawy jestem w jakich okolicznościach spread pow. 700 może być dla klienta korzystny...
Mechanizmy obronne... Przychodzi mi do głowy tylko jeden skuteczny na taką sytuację. CAŁKOWICIE wyłączyć handel w tym okresie. Wtedy nikomu nie działaby się tragedia ;). Ale coś czuję, że wtedy pojawiłaby się nowa teoria spiskowa pt. "brokerzy ECN zamrażają handel żeby ich klienci nie mogli zarabiać w czasie świąt" - jestem tego bardziej niż pewien :).
Jeśli poczytasz wątki innych brokerów ECN to tam klienci narzekają na to samo, co potwierdza albo jakąś międzynarodową zmowę konkurentów-brokerów albo może faktycznie coś w tym było.

Pytanie tylko czy te pretensje są uzasadnione.
Broker MM i dostawcy płynności? Tam nie mają oni większego znaczenia. Jak nie puszczą zlecenia dalej to zawrzesz transakcję tylko i wyłącznie z brokerem (w większości przypadków zresztą tak będzie), a Twoja strata to w całości jego zysk, a nie tylko 'marna' różnica w spreadzie. Niezły biznes, co? :) Zważając, że większość traderów traci to po co w ogóle zabezpieczać transakcje... A tym co zarabiają zawsze można rzucić parę kłodek pod nogę. O właśnie - i to dlatego pojawili się brokerzy ECN na rynku. Zarobki są dla nich mniejsze, koszty większe ale klienci bardziej zadowoleni. Bo nie masz rekwotowań, nie kreują Ci sztucznie ceny, nie opóźniają umyślnie realizacji transakcji, nie wywalają z premedytacją zleceń i wypłacają bez problemu środki.

Decydując się na brokera ECN robimy to (a przynajmniej powinniśmy) świadomie kierując się pewnymi aspektami. Nie bójmy się zatem dodatkowo zgłębić wiedzy na temat tego jak funkcjonuje tu rynek i nie róbmy wielkich oczu jak pojawi się coś, co nam się nie podoba i jednocześnie na co broker nie ma wpływu.

Zawsze możemy pójść do tego MM z "super płynnością"... :) Nie dajmy się zwariować i nie oczekujmy niemożliwego.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

wiad

Nieprzeczytany post autor: wiad »

Nie, nie poniosłem straty podczas świąt. Nie przemawia przeze mnie gorycz z tego wynikająca. Po prostu uważam, że taka sytuacja nie jest uczciwa względem klientów. Jako totalny laik nie jestem w stanie powiedzieć na czym te mechanizmy miałyby polegać, ale zawieszenie handlu to jedna z opcji, szczególnie iż nie odpowiedziano, w jakich okolicznościach taki spread mógłby być korzystny dla klienta. Zakładam zatem, że korzystny nie jest. Aliorowi to obojętne, bo nie jest stroną transakcji, zatem w czym problem? Wydaje mi się technicznie absolutnie do zrobienia warunek, w którym np. 500 pips dla xxx/PLN powoduje zawieszenie handlu. Wówczas klient będzie sobie tak ustawiał pozycje, aby uwzględnić maksymalny spread. Tudzież sądzę, iż byłaby od strony informatycznej możliwa opcja platformy, w której SL jest ustawiany dla określanego spreadu lub po przekroczeniu spreadu automatycznie usuwany. Jeśli bowiem ustawiam SL na -300 pips to zakładam ruch ceny w niekorzystnym kierunku powiedzmy -280 za dnia... wieczorami, w weekend itd. -200... no... -150. A jak mi tu fiknie spread 700 znowu to pech. Sądzę, że sytuacja, w której zmusza się (bo nie można zatrzymać indywidualnie handlu) klienta do sprzedaży po skrajnie niekorzystnej cenie nie kreuje pozytywnego obrazu Aliora i już mniejsza o to dlaczego tak, kto tak itd.

To prawda, że kantor działa inaczej - tam spready rzadko przekraczają 10-krotność standardowych. Zatem w modelu ECN Aliora wahania spreadu potrafią być 7x większe niż kantorowe. Trąbienie o spreadach ujemnych przy "zapominaniu" o drugiej stronie kija jest wątpliwe etycznie ze strony - jakby nie patrzeć - takiej instytucji jak bank. Nie wydaje mi się, aby górne ograniczenie spreadu było problemem.

raposo: zwróć uwagę na jedną rzecz. Broker MM nie przyzna się (jak sądzę), że celowo uaktywnia SL, by zamknąć pozycje klientów. Masz zatem tylko jego słowo, że tak nie robi. W przypadku Aliora mam tylko jego słowo, że ten 700 pips spread nie jest manipulacją. Przypomnę, iż kilku dostawców płynności dla Aliora zapłaciło kary idące w miliardy $ za manipulowanie rynkiem. Czyli nawet jeśli założyć, że Alior ma czyste ręce, to nie wiadomo, jak wygląda druga strona transakcji. Liczyłbym na wsparcie banku i mechanizmy obronne przeciw takim praktykom. Ot i tyle.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

wiad pisze:Nie, nie poniosłem straty podczas świąt. Nie przemawia przeze mnie gorycz z tego wynikająca.
Źle mnie zrozumiałeś :). Nie miałem na myśli konkretnie Ciebie. Ale całkowite zawieszenie handlu mogłoby sprawić, że ktoś by tak to zinterpretował. Zresztą w wątku innego brokera, który zawiesił handel na rublu z powodu bardzo kulawej płynności, takie insynuacje zdążyły się już pojawić.

I właśnie, jeśli spread przekroczy wartość XXX pips to handel jest zawieszany - a co z tymi, którzy mają już otwarte pozycje, bez SL i chcą coś z nimi zrobić? Automatycznie nic nie mogą zrobić ze swoimi zleceniami. To też ma swoje wady i wywoła u niektórych niezadowolenie. Niestety... Jedyne co przychodzi mi do głowy to stała praca nad poprawą płynności, zwiększanie liczby LP lub raczej przede wszystkim stawianie na ich jakość. Tyle, że to bardzo długofalowy proces i też w 100% nie wyeliminuje ryzyka...
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

wiad

raposo: Dobrze Cię zrozumiałem. Cytowana wypowiedź dotyczyła sugestii BM Aliora jakobym stracił w czasie świat, a nie Twojej wypowiedzi.

Zawieszenie handlu to kwestia zysków i strat. Mimo wszystko sądzę, że strat jest więcej niż potencjalnych korzyści dla klientów. Zastanów się, jak to wygląda od strony logicznej... Mamy Aliora i BOŚ. Ten pierwszy sugeruje - przepraszam za słowo: "wyleszczanie" z SL klientów, niekoniecznie uczciwe praktyki tego drugiego (reprezentanta modelu, niekoniecznie akurat BOŚ), przy czym sam Alior przekonuje o swej krystalicznej postawie. A zatem ECN ma być lepszy... bo uczciwszy... bez konfliktu interesów i bla bla bla nad MM. Tymczasem przychodzi weekend, święta, a nawet sesja azjatycka PO świętach i ten oszukujący, wyleszczający, niedobry MM ma "normalne" kursy i spread 150, a ów kryształ 3-4x wyższy. W efekcie kto zostawił pozycje otwarte mógł polecieć na SL lub Stop Out wcale nie na MM, ale w ECN. Wyszło na to, iż model "uczciwy" wyleszcza jeszcze bardziej niż MM. Bossa nie przekracza 150, Alior sypie 700 i mówi, że w zasadzie... mogłoby być więcej... Może jutro sobie dobiorą takie płynności, że dadzą 5000? Zgodne z regulaminem, a udowodnić celowe działanie nie będzie łatwo przed sądem (aczkolwiek bodaj 6 dostawców dostało solidne kary: http://tvn24bis.pl/wiadomosci-gospodarc ... 88211.html)

Czyż to nie ironia losu?

TxT
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: TxT »

Porównanie mm i ecn/stp jest nietrafione moim zdaniem... lepiej płacic cały rok wyzszy spread (i wyzszy koszt) i dawac sie dymac przez strone ktora ma wyraźny interes w tym zeby cie wydymac? ja sobie odpuscilem handel w swieta bo co roku na forum sa wylewane zale na spred i opoźnienia... ludziom ciezko zrozumiec ze obrot globalny xxx/pln na forexie jest marginalny.

Tutaj masz przyklad udzialu najwiekszych bankow w handlu fx: http://www.reuters.com/article/2014/03/ ... GD20140305

Jezeli brokerzy ecn nie beda brali od nich plynnosci to kto ja dostarczy? Kto bedzie druga strona transakcji jak zechcesz cos kupic lub sprzedac? Lepiej miec 20 sprzedawcow w jednym miejscu ktorzy jednoczesnie oferuja ci cene a ty wybierasz najtansza czy jednego monopoliste? Brokerzy mm rowniez daja ci notowania na podstawie jakiegos źródła płynności tylko poszerzaja je o wlasny spread i nie wysylaja twoich zlecen na rynek.

wiad

TxT: OK, to niech jakoś odpowiednio zasygnalizują dla tych, co jeszcze tematu nie przerabiali, że święta charakteryzują się kosmicznymi spreadami. I już. Albo niech zawieszą handel - i już. Wiem, oznaczałoby to straty dla Aliora (brak prowizji), ale gdy Alior bierze prowizję od osób, które wpadną NIEŚWIADOME w pułapkę to to jest OK? Alior twierdzi, że nie jest stroną transakcji, ale nie znam układów między Aliorem a dostawcami płynności. Wiem tylko tyle, że kto obudził się "wyleszczony" to oddał też swoje Aliorowi.

Masz rację, że lepiej mieć na co dzień mały spread i unikać kilku dni w roku. 100% zgoda. Jednak jeśli ktoś w te kilka dni zeruje konto, na które pracował kilka miesięcy, bo przemilczano pewne fakty no to wybacz. Podkreślam - ja nie przeprowadziłem żadnej transakcji i nic nie straciłem. Denerwuje mnie jednak nieuczciwe podejście do sprawy. To trochę tak, jakbym płacił w Niemczech kartą Aliora rozliczaną w PLN. Tak, wiem, że wyjdzie drogo. Drożej niż kartą w EUR. Drożej niż gotówką kupioną w e-kantorze. Na dziś 4,63 mają kurs na stronie dla kart. A w swoim kantorze 4,31. Więc zdzierstwo powiesz. Kursy TAKŻE nie są ograniczone odgórnie. Spread w kantorze 2,55 grosza. Spread dla kart 65 groszy i to nie jest żart. Czy będę sprawdzał przed każdym kupnem zapałek w Niemczech po ile Alior ma aktualnie EUR dla kart? Jasne, że nie. I chyba nikt normalny tego nie robi, gdy jedzie turystycznie. Ale gdyby się potem okazało, że ten "standardowy" spread 65gr nagle rośnie 70 razy i EUR Alior skupuje za darmo, a sprzedaje po 45,50zł (bo wtedy wyjdzie 65grx70) to jednak "ciut" bym się zirytował. Mogę zrozumieć małą płynność i EUR po 4,8... Nawet 5zł, bo przewalutowanie, VISA, coś tam jeszcze, ale po 45,50? Teoretycznie: zgodne z regulaminem, bo odgórnie nieograniczone, ale czy nie postrzegałbyś tego, jak oszustwo? I naprawdę nie ma dla mnie znaczenia czy to ECN, MM, ZZ czy GJK. Do tego brak możliwości reklamacji i właściwie wszystko OK, bo mogło być jeszcze gorzej ;-) Faktycznie... Dwóch zakapiorów w bramie z baseballem ma jeszcze większy spread dla swoich "klientów", ale mam nadzieję, że Alior nie wpadnie na pomysł, by zrobić z nich dostawcę płynności, bo jaki klient ma wpływ na to, kogo i jak Alior wybiera? Żaden.

Dziwię się, że tak trudno to zrozumieć, ale ja jestem amatorem i nie znam tematu. Sprawę traktuję więc logicznie i "na rozum", a nie ideowo. Jeśli jednak ten ECN to i tak jest super/extra i najlepsze co można chcieć od brokera to zdecydowanie nie dla mnie ten forex i ten typ "uczciwości".

TxT
Gaduła
Gaduła

wiad pisze:Dwóch zakapiorów w bramie z baseballem ma jeszcze większy spread dla swoich "klientów"
Totalnie mnie rowaliłeś :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A tak poważnie ja również sprawę traktuje na rozum. Po prostu policzyłem gdzie wychodzi taniej i handlujac cześciej taniej wychodzi mi ecn/stp. Zarówno mówie tu o aliorze jak i mforex bo np. w bossie jest zwyczajnie za drogo. Brokerzy zagraniczni mają jeszcze taniej.

Jako laik w temacie masz pretensje do broka, że cie nie poinformował - myślę że niesłuszne. Tzn. spread 700 pips na złotówkach jest zdecydowanie za duży (i o to mozna miec pretensje) ale nie możesz tego odnosić do karty czy kantoru bo to inna branża chociaz pozornie ta sama (Dadas w innym wątku Ci to ładnie opisał). Pretensje, ze ktos cie nie ostrzegl brzmia dla mnie podobnie jak pretensje ze na konferencji EBC eur/usd rosnie 100 pips zeby później spasc o 200 w ciagu 30 minut kasujac wszystkie stopy. Po prostu jak zaczynasz dzialac na forexie to musisz poznac mechanizmy i wszelkie zagrozenia zanim wylozysz duza kase. Oszczedzi to nerwow i kasy w przyszlosci :)

wiad

:mrgreen: No cóż... dostawcy płynności ;-) Tak poważnie: po to wybrałem brokera powiązanego z bankiem, a nie jakąś firmę Krzak z Cypru, Kajmanów czy innego Wygwizdowa, by mieć "wyższą kulturę bankowości" czy jakoś tak.

Ja właśnie o to mam pretensje do ECN z "małymi spreadami", że ich zacytuję, iż widziałem 700. Więc nie nazwę tego "małym", ani "bliskim zera" lub "nawet ujemnym" itd. Gdyby inni brokerzy mieli w tym czasie 1000, a Alior 700 - OK, słowa nie pisnę. Ale przeczytaj wypowiedź Aliora... sugerują MM "wyleszczanie", a sami więcej pewnie przycięli w święta niż niejeden MM. Dostali prowizję od klienta - jaki mają układ z dostawcami - nie wiadomo.

Wiem, że forex i obrót gotówkowy czy bezgotówkowy to co innego. Analogia ma jednak wskazywać, jak "bliskie zero" stało się nagle "najwyższe na rynku". Wystarczyłaby gwiazdka i informacja od jakiej ilości Alior zawiesza handel. Już. Tak jak masz kredyt i od razu gwiazdka z policzonym RRSO. Banki już zaczynają przegrywać pozwy zbiorowe, głównie właśnie na kredytach walutowych, bo sobie liczyły na widzi mi się i jak chciały. Tymczasem na foreksie wolna amerykanka.

Zauważ, że istnieje nawet prawny wymóg przy inwestycjach informacji o ryzyku. Twój przykład z konferencją EBC mnie o tyle nie przekonuje, iż dotyczy WSZYSTKICH brokerów. Natomiast faktycznie dziwiłbym się, gdyby u wszystkich szło 100 w górę, a Bossa ustawiła buy na 20zł, a sell 0 bez możliwości kupna. Czemu? Abo tak. Bo w myśl regulaminu - może.

Tak, poznałem mechanizm - zamykać codziennie pozycje, a jeśli trzymać otwarte to z zabezpieczeniem na 2000 pips spreadu, bo taki też może być.

TxT
Gaduła
Gaduła

Taka gwiazdka z zawieszeniem handlu to by była niezła rzecz :) Pytanie tylko czy wszystkim to pasuje - jak pisał raposo podajac rubla za przykład. Ty bedziesz chcial zawieszenia handlu bo stosujesz metode kantorowa i czekasz np 3 miesiace na wykonanie zlecenia. Ja bede chcial miec staly dostep do kwotowan bo gram na zmiany dzienne, max do trzech dni. No i mamy pat - coś co jest korzystne dla ciebie, bedzie skrajnie niekorzystne dla mnie.

Pare lat juz siedze na forexie i nie widzialem spreadu 2000 pips na PLN. Miales pecha ze trafiles od razu na swieta i tyle. Moze to i lepiej niz byc "dzieckiem hossy" jak to sie kiedys mowilo na akcjach :) Na spready w aliorze nie narzekam bo sa ok przez wiekszosc czasu. Koszty prowizji moglyby byc mniejsze - to niestety przypadlosc wszystkich polskich brokerow ze trzeba z nimi negocjowac...

ODPOWIEDZ