arekk pisze:Nie wiem czy to wina łączy/sprzętu czy innych czynników ale bardzo często zdarzają się sytuacje, że system Aliora się zamula na maksa. Wystarczy, że mam otworzone 2 wykresy na rożnych TF i odpalając inny papier mam już pozamiatane.
Też macie przestoje czy to raczej wina sprzętu u mnie?
Też tak mamy. Ja tak mam. Platforma oprócz wielu błędów i niedoróbek ma poważny problem wydajnościowy.
Być może jest to kwestia samego programu-klienta, a być może serwera. W każdym razie nawet jeśli jest to problem prędkości przesyłu danych (np. słabe łącze) i długiego czasu komunikacji z serwerem, to program - klient jest ŹLE napisany i źle takie problemy w komunikacji obsługuje. Platforma najzwyczajniej w świecie w takim przypadku się wiesza, co jest absolutną porażką. Czasem wyświetla jedynie oryginalne logo pro-tradera zamiast alior, czasem przez jakiś czas całkowici wisi i odżywa po dobrych paru chwilach, a czasem system operacyjny ma już tego całego pro-tradera dość i wywala aplikację z informacją "Aplikacja nie odpowiada" i trzeba uruchamiać platformę od nowa.
Trzeba być naprawdę kiepskim programistą, żeby nie przewidzieć, że komunikacja kilent -serwer może być zawodna. Program nie ma prawa zaliczyć zwisów w takim przypadku. Jest wiele sposobów na rozwiązanie tego problemu - np. programowanie wielowątkowe.
Prawdziwy programista wiesza się razem ze swoim programem.
Czasem zdarza się też tak, że niby wszystko działa, wykresy wesoło się rysują, znajdujemy odpowiednia moment wejścia, klikamy i....
nic...
klikamy jeszcze raz...
nic...
jeszcze raz...
nic...
Zamykam platformę, otwieram ponownie i.. pozycje są pootwierane. Po jakichś dziwnych kursach, bo okazuje się, że wykresy były nieaktualne ze względu na zwis...
I tak dalej i tak dalej...