AliorTrader - ECN.

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
2
6%
Poza paroma minusami są ok
13
41%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
5
16%

Liczba głosów: 32

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.
Nigdy pisze:Dlaczego można otwierać pozycje na rachunkach na których nie ma się ani grosza?! Co za bzdura!

Mam rachunki w trzech walutach, z czego tylko z jednego obecnie korzystam. Przekonany, że nie można otwierać pozycji nie posiadając depozytu na koncie w ogóle pozostałymi rachunkami się nie przejmowałem. Dziś patrzę, a tam otwarta pozycja z dużym minusem. Musiałem przypadkowo ją otworzyć nie zmieniając rachunku z którego chce obecnie korzystać w Pro Traderze.

Jak można pozwalać na otwieranie pozycji bez najmniejszego depozytu.........
Jeżeli jeden z rachunków był zasilony to Alior Trader pobrał kase z tego rachunku.

Nie ma możliwości otwarcia pozycji bez zasilenia choćby jednego rachunku.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
BM Alior Bank
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: BM Alior Bank »

Witam,

Odpowiadając na pytania:
Aekold pisze:Ja mam pytanie jaka jest idea otwierania aż 3 rachunków u jednego brokera - szczególnie kiedy hedge nie jest zabroniony?
Idea jest taka, że każdy może posiadać wolne środki w różnych walutach. Najpopularniejszymi walutami, w której trzymane są oszczędności oprócz PLN są EUR i USD. Dlatego właśnie umożliwiliśmy otwieranie rachunków w 3 walutach.
Szwajcar pisze:W umowie chyba jest zapis, że odpowiadasz całym depozytem jaki trzymasz na rachunkach w Aliorze, czyli wszystkie rachunki Alior Trader i wszystkie konta osobiste w Alior Banku. Przynajmniej w kwestii powstania salda ujemnego tak jest.
Zgadza się, jest taki paragraf, a dokładniej paragraf 54.5
omega pisze:Od kilku dni mam problem z parą USD/CHF na alior trader demo
Rzeczywiście na platformie DEMO przez kilka dni mieliśmy problemy z kwotowaniami/transakcyjnością niektórych instrumentów. Obecnie takie problemy nie powinny występować.

Dodano po 16 minutach:
Nigdy pisze:Składając zlecenie na rachunku rzeczywistym w zakładce "Otwarte pozycje" pojawia się owe zlecenie. Widnieje tam kolumna "Niezrealizowany Z/S". Pytanie moje brzmi: dlaczego owy Z/S jest inny dla otwartej pozycji, a inny w kolumnie "podsumowującej"? Mimo, że otwartą mam tylko jedną pozycję? Przykładowo w kolumnie "Niezrealizowany Z/S" dla otwartej pozycji pojawia się wartość 28USD, zaraz poniżej natomiast, w kolumnie "podsumowującej" jest 80USD. O co chodzi i czym różnią się te wartości?
Bez zrzutu ekranu trudno będzie cokolwiek powiedzieć...
Aekold pisze:Wiadomo może już coś powoli na temat kiedy moduł do automatycznego tradingu zostanie podpięty do Alior Tradera?
Niestety nie mamy żadnych konkretnych informacji na temat daty udostępnienia modułu automatycznego tradingu.

Pozdrawiam,
Dariusz Wiśniewski
Biuro Maklerskie Alior Banku
mail: kontakt.bm@alior.pl
tel: 19503

gfx
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: gfx »

Pytanie do tych z DM Alior Banku.

Czy będa jakies promocje w przyszlosci na prowizje? Bedzie mozna uzgodnic cene prowizji od obrotu / depo?

omega
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: omega »

Dariusz Wiśniewski pisze: omega napisał:
Od kilku dni mam problem z parą USD/CHF na alior trader demo

Rzeczywiście na platformie DEMO przez kilka dni mieliśmy problemy z kwotowaniami/transakcyjnością niektórych instrumentów. Obecnie takie problemy nie powinny występować
Niestety ciągle mam problem z parą usd/chf.Cena zatrzymała się w ciągu dnia 17 sierpnia.Nie pomogła reinstalacja aplikacji alior trader demo ani założenie kolejnego konta.
Sprawdzałem czy problem pojawi się na drugim komputerze i też miałem ten sam problem mimo założenia osobnego konta.

Prośba do pana Darka aby sprawdził problem z tą parą.Skoro para nie działa poprawnie na dwóch różnych komputerach to znaczy że ten problem nie występuje tylko u mnie.

Czekam na odpowiedź.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
BM Alior Bank
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: BM Alior Bank »

polaczeq pisze:Pytanie do tych z DM Alior Banku.

Czy będa jakies promocje w przyszlosci na prowizje? Bedzie mozna uzgodnic cene prowizji od obrotu / depo?
Promocje być może będą :) Jeżeli tak - pojawi się stosowny komunikat z naszej strony.
Prowizję można próbować "uzgodnić" poprzez nasze Contact Center. Wszystko zależy od wygenerowanego obrotu.

Pozdrawiam,
Dariusz Wiśniewski,
omega pisze:Niestety ciągle mam problem z parą usd/chf.Cena zatrzymała się w ciągu dnia 17 sierpnia.Nie pomogła reinstalacja aplikacji alior trader demo ani założenie kolejnego konta.
Sprawdzałem czy problem pojawi się na drugim komputerze i też miałem ten sam problem mimo założenia osobnego konta.
Przyjrzymy się bliżej tej parze. Mam nadzieję, że szybko uda nam się rozwiązać ten problem.

Pozdrawiam
Biuro Maklerskie Alior Banku
mail: kontakt.bm@alior.pl
tel: 19503

omega
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: omega »

Dariusz Wiśniewski pisze:Przyjrzymy się bliżej tej parze. Mam nadzieję, że szybko uda nam się rozwiązać ten problem.
Para działa już poprawnie.Dziękuję za interwencję w tej sprawie.
Pozdrawiam. :wink:

Nigdy
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Nigdy »

daromanchester pisze:
Nigdy pisze: Musiałem przypadkowo ją otworzyć
WTF ????????
Nie no jak można otworzyć przypadkowo pozycję i o niej zapomnieć albo nie zauważyć.
Niedbalstwo z Twojej strony i pretensje do siebie.
A czy napisałbyś nam tutaj gdyby to konto było na dużym plusie????
Inna sprawa to strona techniczna, bardzo dziwne no ale jak Szwajcar pisze że jakieś zapisy tam są to kłania się nie czytanie regulaminu.
Jak to się mówi "Kowal zawinił a Cygana powiesili" - wszyscy winni tylko nigdy nie my :lol:
Jako moderator powinieneś darować sobie tego typu posty. Po co zabierać głos, jeśli nie zna się odpowiedzi na zadane pytanie i nie ma się w ogóle zamiaru pomóc?

I owszem, napisałbym też tutaj gdyby pozycje były na plusie.

Jeżeli jeden z rachunków był zasilony to Alior Trader pobrał kase z tego rachunku.

Rozumiem. Jednak nadal wydaje mi się to skrajnie dziwne. Nie powinno być możliwości otwierania pozycji na danym koncie walutowym, jeśli nie posiadamy na nim odpowiedniej kwoty zabezpieczającej owej pozycji.
Dariusz Wiśniewski pisze:Nigdy napisał:
Składając zlecenie na rachunku rzeczywistym w zakładce "Otwarte pozycje" pojawia się owe zlecenie. Widnieje tam kolumna "Niezrealizowany Z/S". Pytanie moje brzmi: dlaczego owy Z/S jest inny dla otwartej pozycji, a inny w kolumnie "podsumowującej"? Mimo, że otwartą mam tylko jedną pozycję? Przykładowo w kolumnie "Niezrealizowany Z/S" dla otwartej pozycji pojawia się wartość 28USD, zaraz poniżej natomiast, w kolumnie "podsumowującej" jest 80USD. O co chodzi i czym różnią się te wartości?

Bez zrzutu ekranu trudno będzie cokolwiek powiedzieć...
Wiem już o co chodzi. Błąd platformy jest następujący:
Kolumna "Niezrealizowany Z/S" dla aktualnie otwartej pozycji pokazuje wartość z/s w walucie rachunku, z którego została ona otwarta. Natomiast w kolumnie podsumowującej zaraz pod otwartą pozycją widnieje wartość w Złotówkach, mimo że rachunek jest w innej walucie.
Przykładowo: "Niezrealizowany Z/S" dla aktualnie otwartej pozycji wynosi 200 USD, natomiast w tabeli podsumowującej poniżej widnieje kwota 580 USD, zamiast 580 ZŁ, lub po prostu 200 USD (dla rachunku w USD).

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Witam.
Nigdy pisze:

Rozumiem. Jednak nadal wydaje mi się to skrajnie dziwne. Nie powinno być możliwości otwierania pozycji na danym koncie walutowym, jeśli nie posiadamy na nim odpowiedniej kwoty zabezpieczającej owej pozycji.
Taką funkcjonalność będzie miął ProTrader 2.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Awatar użytkownika
rh-fx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: rh-fx »

real:
co jest grane z tym "zlecenie SL" ?
zawieram transakcję poprzez zlecenia otwierane obok wykresu. Ustawiam ilość, i SL . Otworzy mi transakcję , ustawi SL , ale jak chcę zmienić SL (przesuwając linie SL ) to pyta mnie czy ustawić limit zlecenie lub SL dla zlecenia . Czy można zmienić to tak, żeby poruszając linią SL zmieniał się SL a nie powstawało zlecenie SL. Wkurzające jest to bardzo...chyba ,że coś mam w ustyawieniach nie tak.

......od czterech miesięcy mnie to wkurza i jak zapytałem to mnie oświeciło:)
trzeba kliknąc na strzałkę gdzie otworzyło pozycję i nią ruszyc - pokaze czy chcemy zmienić SL. :) trochę dziwnie, ale tak jest :)
- Co ja tutaj robię ?
- Gdzie są ci co powinni tu być ?
- Co robią ci , których nie powinno tutaj być ?

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Witam.
rh-fx pisze:real:
co jest grane z tym "zlecenie SL" ?
zawieram transakcję poprzez zlecenia otwierane obok wykresu. Ustawiam ilość, i SL . Otworzy mi transakcję , ustawi SL , ale jak chcę zmienić SL (przesuwając linie SL ) to pyta mnie czy ustawić limit zlecenie lub SL dla zlecenia . Czy można zmienić to tak, żeby poruszając linią SL zmieniał się SL a nie powstawało zlecenie SL. Wkurzające jest to bardzo...chyba ,że coś mam w ustyawieniach nie tak.

......od czterech miesięcy mnie to wkurza i jak zapytałem to mnie oświeciło:)
trzeba kliknąc na strzałkę gdzie otworzyło pozycję i nią ruszyc - pokaze czy chcemy zmienić SL. :) trochę dziwnie, ale tak jest :)
Tak było od zawsze w ProTraderze.
Linie, które masz w "zleceniach otwieranych obok wykresu", służą do ustawiania SL i TP przy otwarciu zlecenia, natomiast modyfikacja zlecenia odbywa się już na strzałkach na wykresie.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

ODPOWIEDZ