AliorTrader - ECN.

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
2
6%
Poza paroma minusami są ok
13
41%
Przeciętny
7
22%
Mają wiele wad
5
16%
Stanowczo odradzam
5
16%

Liczba głosów: 32

ronin091
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ronin091 »

zz pisze:Aby Tobie uzmysłowić skalę ,na razie w ciągu miesiąca Alior wyłapał drobnicę a już kręci niewyobrażalnie duże obroty ok. 100 milonów $
Nie podniecaj się tak bo takie obroty potrafi dziennie generować jeden poważny skalper.
zz pisze:aby to lepiej zrozumieć pamiętam czasy gdy na całym rynku między bankowym w Polsce obroty sięgały 250 milionów $.
Nie porównuj transakcji zawieranych na rynku międzybankowym z zakładami zawieranymi na platformach foreksowych bo to dwa różne światy.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

ronin091 pisze: zz napisał:
aby to lepiej zrozumieć pamiętam czasy gdy na całym rynku między bankowym w Polsce obroty sięgały 250 milionów $.

Nie porównuj transakcji zawieranych na rynku międzybankowym z zakładami zawieranymi na platformach foreksowych bo to dwa różne światy.
Nie masz racji.Z tego co wiem to parę mniejszych banków zastanawia się z przejściem z między banku na platformę ECN Aliora.

Pozdrawiam.

Dodano po 2 godzinach 10 minutach:
Nie porównuj transakcji zawieranych na rynku międzybankowym z zakładami zawieranymi na platformach foreksowych
Jeszcze raz aby nie było nieporozumień.
Transakcje np. spot na walutach zawierane np. platformie ECN na Reutersowym RTFX, lub prawdziwym ECN nie są żadnymi zawieranymi zakładami tylko są czynnością fundamentalną i realną dla prawdziwej bankowości.

Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

rosiambor
Bywalec
Bywalec

:)

Nieprzeczytany post autor: rosiambor »

Czytając te niektóre wypociny postanowiłem się zarejestrować na forum wrzucić swoje 2 grosze wynikiające z mojego doświadczenia.
1.) nie rozumiem dlaczego się tak poniecacie ECNem. Różnica między Market makerem a ECNem jest taka, że w ECNie jest kilku market makerów, którymi są banki, a w przypadku brokera który jest market makerem, to market maker jest jeden.
2.) Strategie scalpingu i news tradingu mogą być tak samo niedozwolone na ECN jaki u Market Makera, jako przykład podaje, że instytucjonalny broker z dostępem do Currenexa ( dużo większa płynność niż to co ma Alior czyli Integral) dzwonił do mnie, że banki się wkurzają na scalping i że nie mogą mi dalej świadczyc usługi
3.) Rynek międzybankowy a ECN to 2 różne bajki. Tylko na rynku międzybankowym można ruszyć rynkiem, na ECNie są ruchy kopiowane tak jak u Market makera i nieważne jaką kasę byśmy mieli to nie ruszumy rykiem. Ceny na rynku ECN oferowane przez banki są wstawiane do arkusza na podstawie tego co się dzieje na rynku międzybakowym.
na rynku międzybankowym kupujesz realnie walutę bez dźwigni, a tutaj się poprostu zakładasz, więc jak Ty zyskujesz to bank traci, dlatego nie lubią graczy, którzy wyrywają im kasę
4.) NIe podniecajcie się także ECNem, który ma Alior, bo koszty transakcyjen EUR/USD - spread + prowizja wynoszą około 2,7 pipsa co jest oczywiście skandalem
5.) Chciałbym to jeszcze zwrócić uwagę na wasze poglądy, że ECNy się tworzy w tajemnicy w bankach i że to strasznie ciężko. Otóż to nie prawda. Jest kilka instytucjonalnych miejsc obrotu tj. Integral - tu ma podłaczenie Alior, Currenex, FXAll, Lava, Hotspot. Wystarczy sę zwrócić to takiej firmy, poszukać Prime Broker, którym będzie jeden z banków. prime brokerem może być także broker (Prime of Prime), a Currenex, Integral już resztę zrobi za Ciebie
6.) Kwestia rekwotów - rzeczywiscie w Aliorze nie zdażą się rekwoty, gdyż nie ma funkcji ustawienia poślizgu, więc zlecenie może ostać zrealizowane po kazdej cenie, nawet 50 pips dalej od miejsca, które klikneliście jak są szybkie ruchy. Jeśli byłaby funkcja ustawienia poślizgu, to wasze zlecenie zostałoby odrzucone, coś na wzór rekwotowania u Market makera. To, że klikając czasami u Market makera dostajecie rekwota wynika z tego, że każde zlecenie jest z limitem ceny, więc trzeba ustawić poślizg. Spróbujcie grać zlecenie z limitem ceny ( po aktualne cenie rynkowej - tak jak u MM) to praktycznie żadne zlecenie na ECN nie zostanie wykonane.

Pozdrawiam

zz
Maniak
Maniak

Jest w tym dużo racji.
Szkoda jednak że kolega nie zauważa fundamentalnej różnicy między MM u którego jesteśmy całkowicie na łasce i niełasce ,a rynkiem ECN np. międzybankowym stosujący Reutersowy RTFX gdzie w sekundy kwotują nawet setki razy niezależne od siebie banki i może być tak że w ułamkach sekund kupisz w jednym banku,a następnie sprzedasz w innym banku ponieważ w danym ułamku sekundy miał lepsze kwotowania.
Moim zdaniem to jest całe bogactwo ECN.
rosiambor pisze:Strategie scalpingu i news tradingu mogą być tak samo niedozwolone na ECN
Oczywiście.Dlatego idziesz do takiego banku który tego nie zabrania.
rosiambor pisze:Rynek międzybankowy a ECN to 2 różne bajki
Owszem.Dlatego podkreślam pierwsze ECN międzybankowy,następnie ECN dostępny dla nas,uważam w przeciwieństwie do kolegi że jest to już dużo....// co nie znaczy że nie może być lepiej... :P ///

rosiambor pisze:ECNy się tworzy w tajemnicy w bankach i że to strasznie ciężko. Otóż to nie prawda
Jest to prawda,a powiem więcej jest masakra w tym temacie.....

Pozdrawiam.

Dodano po 2 minutach:

PS
zz pisze:Reutersowy RTFX
Daje dostęp do kwotowań 100 największych banków.....
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

ronin091
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ronin091 »

zz pisze:Transakcje np. spot na walutach zawierane np. platformie ECN na Reutersowym RTFX, lub prawdziwym ECN nie są żadnymi zawieranymi zakładami tylko są czynnością fundamentalną i realną dla prawdziwej bankowości.
Rozmawiamy o Alior Trader.

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Re: :)

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.
rosiambor pisze:Czytając te niektóre wypociny postanowiłem się zarejestrować na forum wrzucić swoje 2 grosze wynikiające z mojego doświadczenia.
Pomijając wszystkie Twoje wypociny nt. ECN'u, wytłumacz nam jedną rzecz: Dlaczego w Polsce mamy tylko jednego brokera typu ECN? Przecież to takie proste.
Tylko nie pisz, że ECN jest gorszym rozwiązaniem dla klientów i dlatego z dbałości o niego brokerzy wybrali model typu Market Maker :D

ECN daje inwestorom pewność, że zawierana transakcja, zawierana jest na rynku, a po przeciwnej stronie tej transakcji nie stoi broker. Alior jest tylko pośrednikiem w zawieraniu tych transakcji dlatego nasze zlecenia SL i TP są nieznane dla LP :)
ECN daje nam pewność, że broker nie będzie robił nas w ch...
To jest dla mnie ważniejsze niż jakieś promocyjne sztuczki lub konkursy na demo.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

rosiambor
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: rosiambor »

Odpowiedź jest prosta. Póki co ten model biznesowy jest nie opłacalny.
Alior ma prowziją na poziomie 75 $ za MLN a i tak to jest dużo mnie opłacalne niż w przypadku Market Maker. Ja mam natomiast prowizję na poziomie 15 $ za MLN.
Aby Alior zszedł do takiego poziomu musiałby mieć gigantyczne obroty.
Z czasem będzie się to zmieniać i ludzie będą przechodzić na model NDD, który niewątpliwie jest lepszy co będzie się wiązać oczywiście z dużo mniejszymi zyskami brokerów. Zmiana modelu na ECN STP lub STP musi wcześniej czy później nastąpić.

Teraz w platformie Alior tradera granie podczas danych makro może się okazać zabójstwem bo nie można ustawić poślizgów. U market makera dostaniemy najwyzej rekwota :)
Jeszcze chcę podkreślić że model ECN STP lub STP (STP oczywiście do liquidity providers, któymi są banki) jest zdecydowanie lepszy niz model MM

No i jeszcze jeden argument za tym dlaczego nie jest opłacalny. Według najnowszych danych w USA na Forexie 75 % ludzi traci a średnia długość życia to 3 miesiące. Dlatego aby model NDD i tylko pośrednictwo na rynku było opłacalne trzeba mocno postawić na edukację klientów :)

zz
Maniak
Maniak

Zmiana modelu na ECN STP lub STP musi wcześniej czy później nastąpić
Tym Twoim jednym zdaniem można zakończyć naszą dyskusję.
Pozostaje mieć tylko nadzieję że wcześniej niż póżniej..... :P

Pozdro.

Awatar użytkownika
MaRCHeW
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: MaRCHeW »

Witam.
rosiambor pisze:Odpowiedź jest prosta. Póki co ten model biznesowy jest nie opłacalny.
Alior ma prowziją na poziomie 75 $ za MLN a i tak to jest dużo mnie opłacalne niż w przypadku Market Maker. Ja mam natomiast prowizję na poziomie 15 $ za MLN.
Aby Alior zszedł do takiego poziomu musiałby mieć gigantyczne obroty.
Z czasem będzie się to zmieniać i ludzie będą przechodzić na model NDD, który niewątpliwie jest lepszy co będzie się wiązać oczywiście z dużo mniejszymi zyskami brokerów. Zmiana modelu na ECN STP lub STP musi wcześniej czy później nastąpić.

Teraz w platformie Alior tradera granie podczas danych makro może się okazać zabójstwem bo nie można ustawić poślizgów. U market makera dostaniemy najwyzej rekwota :)
Jeszcze chcę podkreślić że model ECN STP lub STP (STP oczywiście do liquidity providers, któymi są banki) jest zdecydowanie lepszy niz model MM
No i to jest sedno Twojej poprzedniej wypowiedzi :D

Jednak nie zgodzę się z tym, że model ten jest nieopłacalny. Jak widać zainteresowanie klientów ECN'em jest duże.
Alior wykorzystał lukę na rynku i jako pierwszy wyszedł z tego typu ofertą dla inwestorów. W pierwszych 8 tygodniach od uruchomienia Alior Trader miał o 100% więcej klientów niż zakładał .
Jednak model ten daje mniejsze zyski niż model typu MM gdzie broker można powiedzieć to wprost - okrada swoich klientów.
Dlatego też uważam, że Alior Trader będzie zwiększał swoje obroty co spowoduje zmniejszenie pobieranej prowizji.
Na pewno na wzrost obrotów będzie miało wpływ także udostępnienie modułu do autotradingu.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

Dodano po 10 minutach:

Witam.
rosiambor pisze: Teraz w platformie Alior tradera granie podczas danych makro może się okazać zabójstwem bo nie można ustawić poślizgów. U market makera dostaniemy najwyzej rekwota :)
Granie podczas danych zawsze jest obarczone duży ryzykiem. I nie ma tu znaczenia czy gram u brokera MM czy na ECN'ie. Zanam przypadki, że nawet ustawienie poślizgu na 100 pips u brokera typu MM powodowało requoty, ponieważ inwestor był na DD.
Jak będziesz dużo zarabiał grając na newsach to broker typu MM Ci podziękuje za współprace lub tak utrudni życie, że przestaniesz zarabiać.

rosiambor pisze:No i jeszcze jeden argument za tym dlaczego nie jest opłacalny. Według najnowszych danych w USA na Forexie 75 % ludzi traci a średnia długość życia to 3 miesiące. Dlatego aby model NDD i tylko pośrednictwo na rynku było opłacalne trzeba mocno postawić na edukację klientów :)
Dlatego Aliorowi zależy na traderach, którzy zarabiają jak najwięcej, w przeciwieństwie do brokerów typu MM.
A edukacja klientów myślę, że jest także w planie Alior'a.

Pozdrawiam
Karol Marchewka

dargoth
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: dargoth »

Cieszę się widząc, że nasz rynek jednak się rozwija. Kiedyś na forum była ciekawa dyskusja na temat polskiego ECNa. Większość twierdziła, że się nie da. Dobrze, że w biznesie nie ma demokracji. Zastanawiam się, czy przypadkiem tamta dyskusja nie była natchnieniem dla pomysłodawcy pierwszego polskiego ECNa.
Może ważni ludzie czytają to forum. Jeśli tak, to może przeczytają i tego posta. Mam bowiem pewne spostrzeżenia.
Jeśli byłbym strategiem Aliora lub XTB pomyślał bym o fuzji. Jeszcze nie teraz, ale będzie dobry moment, że tak się wyrażę równowagi, który obie firmy mogłyby skwapliwie wykorzystać. Nie piszę oczywiście o całym Aliorze, a jedynie o jego części oferującej usługi brokerskie.
Przyszłość to ECN i nie dlatego, że jest to lepsze rozwiązanie dla brokerów, ale dlatego, że jest to lepsze rozwiązanie dla klientów. XTB o tym wie, ale im się nie śpieszy do zmian, bo jeszcze mają sporo czasu na dojenie naiwnych. Rynek jeszcze niedojrzały i wielu, szczególnie nowych, nie wie nawet jakimi kryteriami się kierować przy wyborze broka. Ale nic nie trwa wiecznie. Rynek powoli będzie dojrzewać, jak i jego otoczenie. Znacznie łatwiej, nawet początkującemu, będzie znaleźć te lepsze rozwiązania. Nastąpi migracja kapitałów z miejsc gorszych do bardziej przyjaznych.
Zarząd XTB będzie stał przed dylematem. Czy drenować rynek ile się da, czy zapobiegliwie pomyśleć o zmianach już teraz, ograniczając drastycznie zyski. Pierwsze rozwiązanie wiąże się z ryzykiem wystąpienia syndromu "ręki w nocniku", a drugie z utratą możliwych zysków.
Rozwiązaniem kompromisowym mogła by być wspomniana wcześniej fuzja. XTB mogło by nadal łoić swoich klientów i obserwować rynek. W zależności od tempa rozwoju Aliora mogli by czekać i zarabiać, lub wyjść z propozycją.
Dla Aliora taka fuzja to też oczywiście wielka okazja. Przejęcie klientów generujących wielki obrót i to nie tylko w Polsce ale też w innych europejskich krajach, to szansa na duży skok. To pominiecie kilku szczebli rozwoju i wielka oszczędność zasobów. Szansa na lepsze warunki dla samego brokera i dla jego klientów. Większa marża brokera mogła by pójść w parze z niższymi cenami jego usług. Znacznie poprawiło by to pozycję konkurencyjną zarówno XTB jak i Aliora. XTB przy okazji fuzji mogło by się pozbyć wielkiego garba, w postaci złej opinii i tak zwanego negatywnego elektoratu, oraz stać się "cywilizowaną" instytucją finansową a nie zwykłym bookmacherem z łatką złodzieja i oszusta.
W dłuższej perspektywie takie rozwiązanie przyniosło by wymierne korzyści obu firmom i ich klientom.
Największym wyzwaniem było by precyzyjne określenie momentu wyjścia z propozycją połączenia i lepiej dla obu firm, żeby to było wcześniej niż później.
Mógłbym tą myśl rozwijać, ale to nie miejsce. Przepraszam za mały OT.
Pozdawiam

ODPOWIEDZ