ACTA: nadchodzi atak internetowej cenzury

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.

ACTA - znajomość ustawy (czy przeczytałeś) i stosunek do niej

Czytałem - nie chcę wprowadzania
28
41%
Czytałem - chcę wprowadzania
6
9%
Nie czytałem - nie chcę wprowadzania
27
40%
Nie czytałem - chcę wprowadzania
7
10%

Liczba głosów: 68

marcinx64
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: marcinx64 »

daromanchester pisze:xpep hipoteza bez wykresów. Prezentacji w Power Point do tego Ci nie zrobię. :)
Myślałem że wyjaśniłem to w poprzednim poście.
Zobacz na listę klientów BSA którzy są wręcz monopolistami.
Co BSA potrafi zrobić chyba nie muszę tłumaczyć?
Ja osobiście znam kilka osób którym wjechali do domu i to ponad 8 lat temu.
Monopole potrafią dbać o siebie i mają na to rzesze prawników.
A teraz sobie wyobraź nie dużą lub średnią firmę softwarową która może z łatwością dochodzić swoich praw prawie na całym świecie.
Nie potrzebuje wydawać majątku na prawników, może śmiało inwestować w swój rozwój bez obaw że zostanie to rozkradzione.
Ja jestem w stanie sobie to wyobrazić, a TY?
Tak, na pewno zniknie monopol takich firm jak Monsanto, Microsoft, Apple itd. Paradoksalnie właśnie ich monopol jeszcze wzrośnie przez bzdurne patenty które hamują rozwój i wspierają monopol, ACTA ułatwiłaby i zwiększyła egzekwowanie bzdurnych patentów, jesteś w stanie to sobie wyobrazić?
Sukces jest owocem dobrych decyzji, dobre decyzje są owocem doświadczenia, doświadczenie jest owocem złych decyzji.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

marcinx64 oni mają już teraz taki monopol że fakt ciężko mi sobie wyobrazić :)
Od kogo te patenty będą egzekwować? Od Ciebie?
Ciekawe jest to że najbardziej mają obawy Ci co nic nie mają wspólnego z wynalazkami, produkcją, patentami i twórczością.
Pewnie tak z dobrego serca obawiają się o innych.
Zobaczcie sobie sami ile patentów rejestrujemy. Śmiech na sali panowie.
Zgadnij dlaczego? Dlaczego wyjeżdżają za granicę ze swoimi wynalazkami?

Obrazek

Dodano po 13 minutach:

Z ciekawostek ;)
http://worldwide.espacenet.com/publicat ... cale=en_EP
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

marcinx64
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: marcinx64 »

No leżeli np patentują formę zabawy z kotem przy pomocy laserowego wskaźnika (autentyk!) to nie dziwię się że tyle patentów zgłaszają. Moja firma produkuje mydła z zaokrąglonymi rogami ;) i boję się o pozwy ze strony Apple która ma patent na zaokrąglone rogi smartfona, prawda że oryginalne i jakże odkrywcze? :wink: patenty są niesprawiedliwe i hamują rozwój, każde, bez wyjątku.
Sukces jest owocem dobrych decyzji, dobre decyzje są owocem doświadczenia, doświadczenie jest owocem złych decyzji.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

marcinx64 pisze:patenty są niesprawiedliwe i hamują rozwój, każde, bez wyjątku.
W dużej części się z tym zgadzam.
Ja osobiście dopuszczam w swojej świadomości patenty tylko w bardzo wąskim zakresie i krótkim okresie.
Niestety jest jak jest więc myślę że lepiej jest się dostosować i wyciągnąć korzyści niż narzekać i czekać aż to może samo zniknie.
Podobnie jest z innymi dziedzinami.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Koniec wolności w UE! ACTA to nic w porównaniu z tym
http://finanse.wp.pl/kat,104132,title,T ... omosc.html

Pozdro.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Płoć
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Płoć »

Generalnie przygotujcie się do tego, ze pieniądz papierowy zniknie, a kamerki będą obserwować wszystko i wszystkich. Małżonkę czy córkę/syna w kibelku i łazience też... . A kto się nie zgodzi to mu demokracja wejdzie do domu... . Naturalnie nie zrobią tego w 5 lat..., ale za 30-40 lat to będzie norma zapewne. Obowiązkowy trojan na kompie...,

Aha, w szkole dzieciom powiedzą, że rodzice są dziwni, że nie chcą się na te kamerki zgodzić i mają jakieś urojenia i nie należy ich słuchać. A najlepiej wysłać ich na reedukację, żeby usłyszeli o wspaniałych korzyściach płyynących z tego DOBRODZIEJSTWA. A kto tego nie rozumie to jest burak i moher, albo terrorysta.... no bo jeżeli nie ma nic do ukrycia to dlaczego boi się kamerki?

Stary, dobry numer.

Awatar użytkownika
pawel2907
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: pawel2907 »

dokladnie tak - kto przeciw rządowi ten terrorysta
Miej nadzieję na najlepsze, ale zawsze bądź gotów na najgorsze.

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

Czyli wizja Orwella sprawdzi się ok 100 lat po publikacji?
1948 = 2048

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

http://wyborcza.pl/1,91446,11191279,Pra ... rawny.html
ACTA, jak przyznają zgodnie prawnicy, nie miało wprowadzać zmian w dotychczasowym prawie, dokument ten dotyczy przede wszystkim egzekwowania praw już istniejących, w tym przepisów dotyczących praw autorskich.
Tak miało być. Ale zaczęły się protesty. Więc na własną prośbę będzie:
Dozwolony użytek osobisty, zakres prawa cytatu, długość trwania ochrony utworów i rola organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi - to najważniejsze kwestie wymagające, według organizacji reprezentujących prawa społeczeństwa informacyjnego, zmiany w ustawie o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Od 1994 r było prawo autorskie które pozwalało na wiele. Teraz dla naszego dobra zostanie poprawione żeby było nam "lepiej".
To do czego sami politycy nie mogli się się zmusić od 18 lat, teraz dzięki gimbusom zostanie zrobione pewnie w ciągu kilku miesięcy.
I teraz zamiast umowy międzynarodowej będziemy mieli nowe prawo.
I żeby nie było że nie uprzedzałem.... :twisted:
Wskazując na niejasne zapisy prawa autorskiego, zwrócono uwagę na problemy, jakie sprawia rozróżnienie pomiędzy tym, które działania podejmowane przez użytkowników sieci są legalne, a które nie.
Teraz już będziemy wiedzieć gdzie i jaka jest różnica.
Jestem pewien że przez następne miesiące będę wklejał tu takie ciekawostki które podskakujące gimbusy sprawiły nam na własne życzenie.

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Dlaczego wydawane są miliardy na pierdoły i ratowanie Grecji? Dlaczego czołowe stanowiska są obsadzane ludźmi z Goldman Sachs?
Myślę że tutaj jest szczegółowa odpowiedż....
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 441#427441

A reszta jak napisałeś to mydlenie oczy....

Pozdrawiam.

Dodano po 12 minutach:

To też trochę przybliży......
Amerykańskie prawo ingeruje w polskie przepisy
dzisiaj, 05:59 PAP (przegląd prasy)
fot. Shutterstock
Zobacz także
SWIFT zablokuje transakcje z bankami Iranu
SWIFT, jedna z najważniejszych instytucji finansowych na świecie, obsługująca m.in. przelewy między bankami -... Zobacz więcej 18 lut, 14:54
banki (4104) zobacz więcej USA (4587) zobacz więcej

Nowe amerykańskie prawo FATCA grozi ingerencją w polskie przepisy dotyczące tajemnicy bankowej, ostrzega „Rzeczpospolita”.

FATCA (Foreign Account Tax Complience Act) nakłada obowiązek ujawnienia danych o rachunkach osób podlegających opodatkowaniu przez amerykańską skarbówkę. Dotyczy to także Polaków.

Nasze banki alarmują, że przepisy, które zaczną obowiązywać od 2013 r., są sprzeczne z polskim prawem i trudne do zastosowania, a jednocześnie ich nieprzestrzeganie będzie miało groźne konsekwencje dla sektora bankowego.

Transakcje banku, który nie spełni wymogów FATCA będą obarczone 30-procentowym karnym podatkiem.

Regulacje FATCA stoją w sprzeczności z ochroną tajemnicy bankowej oraz ochroną danych osobowych – mówi Mariusz Zygierewicz ze Związku Banków Polskich. W dodatku niejasne są kryteria tego, kto podpada pod nowe prawo.

http://biznes.onet.pl/amerykanskie-praw ... rasa-detal
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

ODPOWIEDZ