ACTA: nadchodzi atak internetowej cenzury

Forum, na którym można do woli dyskutować nie tylko na tematy związane z Forexem.

ACTA - znajomość ustawy (czy przeczytałeś) i stosunek do niej

Czytałem - nie chcę wprowadzania
28
41%
Czytałem - chcę wprowadzania
6
9%
Nie czytałem - nie chcę wprowadzania
27
40%
Nie czytałem - chcę wprowadzania
7
10%

Liczba głosów: 68

Płoć
Gaduła
Gaduła

Post autor: Płoć »

Wydaje się, że jednak kamery i inwigilacja to przyszłośc i od tego się nie ucieknie. Jak każda zła rzecz ma to naturalnie dobre strony. Coś takiego jak rozboje, kieszonkowcy, ludzie ginący bez śladu, gwałty, itd to wszystko mozna wyeliminować. Każdemu się zrobi w domu Big Brothera i już. Każdy kąt będzie w kamerach, nawet w lasach... . Jest to jak najbardziej technicznie możliwe i do zrobienia. Wymaga to dużych środków finansowcyh, ale co tam. Ludziom się wyjaśni, że system nie będzie przekazywał obrazu na ekran, tylko system będzie wyświetlał, ze coś złego się dzieje. Np. ktoś w mieszkaniu zemdlał..., będzie można natychmiast wysłać pomoc. Może jakiś pożar sięprzydarzyć, bójka, itp. itd. Na początku będzie to dla chętncyh tylko, a potem zaczną to na siłę wprowadzać... .

Nie ma rzeczy idealnie dobrych/złych. Własnie tak to wygląda. Świat się zmienia..., a inwigilacja ma przyszłośc i ludzie się nią trudniący duzo zarobią:) Naturalnie za wszystko zapłacą podatnicy..., jak zwykle:)

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: daromanchester »

O inwigilacje ludzie się sami proszą. Chcą się czuć coraz bezpieczniej.
Lekceważąc swoje prawa.
Płoć pisze:Na początku będzie to dla chętncyh tylko, a potem zaczną to na siłę wprowadzać... .
BTW Kiedyś na siłę wprowadzano elektryczność na wsiach. Dochodziło do zabójstw, tak ludzie się obawiali.
A teraz wyobraź sobie życie bez prądu. Ja wiem że to niby inna sprawa.
Ale ci ludzie wtedy obawiali się o swoje zdrowie, życie. Mieli swoje obawy uzasadnione jak na tamte czasy.
Coś mi się wydaje że my tez tak stoimy na rozdrożu historii. I następne pokolenia ocenią nas czy zrobiliśmy słusznie.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

marcinx64
Gaduła
Gaduła

Post autor: marcinx64 »

Ustawa podobna do ACTA (DMCA) zamyka usta konsumentom w USA, ciekawe że ACTA wzorowana na tej ustawie ma ponoć nie ograniczać wolności słowa, zastanawia mnie fakt wypowiadania się negatywnie na temat jakiejś firmy po wejściu w życie tej ustawy.

http://arstechnica.com/tech-policy/news ... rop-it.ars

Dodano po 15 godzinach 51 minutach:

http://www.conowego.pl/aktualnosci/torr ... lmow-4549/

Dzięki "kradzieży" wzrasta sprzedaż filmów, no kto by pomyślał ;)
Sukces jest owocem dobrych decyzji, dobre decyzje są owocem doświadczenia, doświadczenie jest owocem złych decyzji.

Awatar użytkownika
RafalT
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: RafalT »

Gdzieś w wiadomościach podawali, że wprowadzenie ACTA w USA da pracę 74tys. ludzi.

Z drugiej strony jeśli nie będzie można ściągać mp3, oglądać pirackich filmów i gier itp. to na co ludziom będą coraz to nowsze i o większej pojemości odtwarzacze muzyki, laptopy z mocniejszymi kartami graficznymi itp. jak nie będzie ich do czego używać.

Padnie mnóstwo firm i serwisów internetowych, pracę stracą setki tysięcy jak nie miliony.

LowcaG
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: LowcaG »

RafalT pisze:że wprowadzenie ACTA w USA da pracę 74tys. ludzi.
Ja to nazywam raczej, że wzrosną ogólne koszty, które miesięcznie wynoszą 74 tys.razy średnie wynagroszenie ;)

Płoć
Gaduła
Gaduła

Post autor: Płoć »

Rządzący zwyczajnie chcą mieć kontrolę nad Internetem. Wprowadzanie czegos na siłę ma sie ni jak do demokracji. Ludzi należy wyedukować i im wyjaśnić, przekonać, a nie WYMUSIĆ.

daromanchester pisze:BTW Kiedyś na siłę wprowadzano elektryczność na wsiach. Dochodziło do zabójstw, tak ludzie się obawiali.
A teraz wyobraź sobie życie bez prądu. Ja wiem że to niby inna sprawa.
Wyobraź sobie, że kiedyś prąd zabijał znaczne ilości ludzi. Wszyscy byli w szoku, ze tak łatwo może zabić po pierwszych śmiertelnych wypadkach "zwykłych" szarych ludzi. Różnicówek wtedy nie mieli i do dzisiaj w wielu miejscach nie ma..., a prąd i tak duzo ludzi zabija bo się nieumiejętnie z nim obchodzą.
Dzisiaj bez prądu sobie ludzie życia niewyobrażają. Jednak wtedy uważali, ze sobie bez prądu poradza, a prąd może ich zabić i go nie chcą. Po co na siłę uszczęśliwiać ludzi? Może wprowadźmy totalitaryzm i róbmy to co sami uważamy za jedyne i słuszne nie przejmując się jakimś tam głosem szarego ludu->nawet jeżei to jest duża część ludzi zainteresowanych tematem.
Prosty wieśniak mógł mieć uzasadnione prawo do obaw. Nikt mu nie powiedział jak to działa, a bez takiej wiedzy o śmierć bardzo łatwo, Gdyby ktoś Ci teraz wyczyścił głowę z informacji o tym jak działa prąd prawdopdobnie nie przezyłbyś miesiąca.

Co do ACTA. Dużo ludzi nie ma pojęcia o temacie. Nie jest ani za ani przeciw, bo nie ma ŻADNEJ WIEDZY. Zapytajmy jednak tych co mają zdanie na ten temat..., myśle, że ludzie z tego forum to niby ta bardziej śwaitła część społeczeństwa i wyniki naszej ankiety są takie jakie są. JEdnak rząd ma to głęboko gdzieś i robi co chce.

Jakoś Niemcy nie uważają, ze to wstyd narazie nie podpisywać..., ale dla Tuska to był wstyd... . ACTA są do kitu z wielu względów, przede wszystkim dlatego, że nie można dowolnie kształtować swojej polityki dotyczącej praw autorskich.

Zresztą ja nie rozumiem dlaczego my tak USA musimy włazić..., jak oni nas ciągle kopią i nic z tego nie mamy. Kiedy my ostatnio dobry biznes z USA zrobili i zarobili na tym?

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: daromanchester »

Chyba co niektórzy zawału dostaną jak się dowiedzą że rząd walczył w naszym imieniu :D

http://panoptykon.org/wiadomosc/rzad-uj ... go-dialogu

https://pl.wikisource.org/wiki/Instrukc ... lowym_ACTA

Dodano po 5 minutach:

Instrukcje dla delegatów polskiego rządu podczas negocjacji nad paktem handlowym ACTA/Instrukcja dla przedstawiciela Polski na posiedzenie Grupy Roboczej ds. Własności Intelektualnej w dniu 27 listopada 2009 r. w Brukseli
Stanowisko Polski do zaprezentowania podczas posiedzenia:
Ad. a) Delegacja wyrazi niezadowolenie, iż w dalszym ciągu nie przewidziano możliwości udostępniania partnerom społecznym dokumentów negocjacyjnych Porozumienia ACTA. Delegacja będzie mogła także poinformować, iż w przypadku złożenia wniosku o udostępnienie informacji ws. negocjacji ACTA, w trybie polskiej ustawy o dostępie do informacji publicznej (co jest prawdopodobne z uwagi na narastające zainteresowanie tematem), Rząd RP będzie miał bardzo ograniczoną możliwość odmowy udostępnienia dokumentów nie opatrzonych klauzulą RESTREINT, zawierających stanowisko Polski i UE w tych negocjacjach.
Ciekawe, ciekawe.... to takie aż nie zgodne z aktualnie panującym nurtem myślenia na temat polityków.
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Awatar użytkownika
pawel2907
Gaduła
Gaduła

Post autor: pawel2907 »

daromanchester pisze:Chyba co niektórzy zawału dostaną jak się dowiedzą że rząd walczył w naszym imieniu :D

http://panoptykon.org/wiadomosc/rzad-uj ... go-dialogu

https://pl.wikisource.org/wiki/Instrukc ... lowym_ACTA

Dodano po 5 minutach:

Instrukcje dla delegatów polskiego rządu podczas negocjacji nad paktem handlowym ACTA/Instrukcja dla przedstawiciela Polski na posiedzenie Grupy Roboczej ds. Własności Intelektualnej w dniu 27 listopada 2009 r. w Brukseli
Stanowisko Polski do zaprezentowania podczas posiedzenia:
Ad. a) Delegacja wyrazi niezadowolenie, iż w dalszym ciągu nie przewidziano możliwości udostępniania partnerom społecznym dokumentów negocjacyjnych Porozumienia ACTA. Delegacja będzie mogła także poinformować, iż w przypadku złożenia wniosku o udostępnienie informacji ws. negocjacji ACTA, w trybie polskiej ustawy o dostępie do informacji publicznej (co jest prawdopodobne z uwagi na narastające zainteresowanie tematem), Rząd RP będzie miał bardzo ograniczoną możliwość odmowy udostępnienia dokumentów nie opatrzonych klauzulą RESTREINT, zawierających stanowisko Polski i UE w tych negocjacjach.
Ciekawe, ciekawe.... to takie aż nie zgodne z aktualnie panującym nurtem myślenia na temat polityków.
Co ciekawe ? Ze powiedzieli jedno a zrobili drugie ?

milutko ze powiedziano juz wczesniej co mogą powiedziec i zrobić a co nie

i fajnie ze w 2009 roku dostali takie instrukcje ale widac ze 2012 zrobili inaczej czuli jak zwykle odwrotnie do deklaracji

czyny sie liczą a nie slowa ehhh - ile razy mozna jeszcze powtarzac ze jak polityk mowi ze weźmie - to weźmie - a jak mowi że da lub zrobi to mówi ???
Miej nadzieję na najlepsze, ale zawsze bądź gotów na najgorsze.

Marius
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: Marius »

Nie histeryzujcie, po studiach i tak uciekniecie do tych wstrętnych USA pracować bo Polska bez ochrony praw autorskich będzie liderem w produkcji bram garażowych, krasnali gipsowych oraz taczek.

marcinx64
Gaduła
Gaduła

Post autor: marcinx64 »

Jak ZAIKS sztucznie podtrzymuje ceny, i nie pozwala na dystrybuowanie muzyki nowszymi tańszymi kanałami:

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... muXpObIlME
Sukces jest owocem dobrych decyzji, dobre decyzje są owocem doświadczenia, doświadczenie jest owocem złych decyzji.

ODPOWIEDZ