rayzeel
Komputer to może i nie koniecznie ale algorytm filtrujący z pewnością.
Czytałem kiedyś książkę o terroryzmie i było tam napisane tak, że kiedyś łatwiej było filtrować treści w mailach, rozmowy telefoniczne itd... Trzeba było posługiwać się szyframi, ale w obecnych czasach eter jest tak zawalony informacjami, że nie sądzę, aby było możliwe ogarnięcie tego wszystkiego!... Trzeba by było akcji na wielką skalę bo nawet jeśli filtr szukałby nazw plików z .mp3 czy też nazw konkretnych filmów itd, to nazwy zawsze można zmienić.
To takie moje logiczne rozumowanie, ale może nie znam się za bardzo na technice i nie wiem co w obecnych czasach można już osiągnąć.
Koniec końców jak postawisz kogoś przed zamkniętymi drzwiami i dasz mu nieograniczoną ilość czasu do działania to znajdzie on sposób na ich otwarcie./wyważenie... cokolwiek.
Pisałem o nośnikach pamięci bo jeśli internet będzie nafaszerowany pułapkami to pewnie po części wróci to co kiedyś było, czyli drukowana lista z plikami po kolegach i składanie zamówień na kartkach

... Oczywiście co jakiś czas dystrybutorzy pirackich kopii będą wpadać z tysiącami płyt i sticków - tak jak do tej pory.