40 zagrań do Miliona
Witaj Relax9 mam podobny styl do Twojego, również gram na korektach, wymaga to sporej cierpliwości, jednak jest opłacalnerelax9 pisze:nowy miesiac nowe zagranie wejscie sell AUD USD gramy o min 90

Mam pytanie dlaczego wchodzisz tak późno, dopiero po którejś kolejnej świeczce na h1? Tracisz w ten sposób spory zakres ruchu.
Co sądzisz o grze na poziomach z h1, a wejściach z mniejszego interwału np m5?
Życzę wszystkim wolności i sukcesów!
ja wchodzę na korektach prostych po przecięciu lini wsparcia lub oporu(to jest dla mnie sygnał) na h1 oraz korekta musi być widoczna i czytelna na h1. Moje pytanie co masz na myśli mówiąc o wejsciu na m5 kiedy miało by być to wejscie jaki sygnał by go określał?bud fox pisze:Witaj Relax9 mam podobny styl do Twojego, również gram na korektach, wymaga to sporej cierpliwości, jednak jest opłacalnerelax9 pisze:nowy miesiac nowe zagranie wejscie sell AUD USD gramy o min 90
Mam pytanie dlaczego wchodzisz tak późno, dopiero po którejś kolejnej świeczce na h1? Tracisz w ten sposób spory zakres ruchu.
Co sądzisz o grze na poziomach z h1, a wejściach z mniejszego interwału np m5?
Wkleję Ci coś do poczytania. Czytaj ze zrozumieniem co masz z tym chyba malutki problem bez obrazy oczywiście. Zauważ ,że staraliśmy się zdefiniować piramidowanie i jego typy a nie stwierdzać czy coś ma sens.Good Will Hunting pisze:Piramidowanie polegające na zwiększaniu każdej kolejnej pozycji? Przecież to bez sensu. W wypadku gdyby coś "nie poszło" takie piramidowanie może bardzo szybko skasować nam cały zysk. Wybaczcie - może nie lubicie tego słowa ale dla mnie to kolejna niedorzeczność.1,2,3,4,5
1. Najprostszy rodzaj to oczywiście dokładanie stałej liczby kontraktów. Na początku 1, później znów 1 itd. Oczywiście w tej sytuacji zawsze największe zaangażowanie mamy na szczycie i co więcej nigdy nie wiemy jak będzie ono duże
2. Kolejny typ piramidy - przeznaczony dla dużego kapitału - to dokładanie coraz mniejszej liczby kontraktów. I to faktycznie jest cała idea piramidy. Na pierwszej największej pozycji zarabiamy najwięcej w momencie zamykania transakcji, na ostatniej najmniejszej - strata może być znikoma. W praktyce może wyglądać to tak: najpierw kupno 5 kontraktów, później 4 i kolejno 3, 2, 1. Oczywiście relacje mogą być różne. Każda pozycja może być np. o połowę mniejsza lub stanowić ¼ poprzedniej. Problem polega na tym, że nie wiadomo ile w trakcie trwania trendu padnie sygnałów - i czy nie trzeba będzie stosować ułamków.
3. Ostatni rodzaj - odwrócona piramida to najmniej korzystne i racjonalne podejście (bliższe raczej "idei" uśredniania, niż grania z trendem). Polega na dokładaniu do zyskownej pozycji coraz większej liczby kontraktów. W praktyce może to wyglądać tak. Na początku kupno jednego kontraktu, później dokupienie dwóch, następnie trzech itd. Jeśli już decydujemy się na takie podejście to wyłącznie na rynkach, gdzie trendy są długotrwałe, zaś relacja zmian cen do wielkości depozytu wyjątkowo duża (czyli krótko mówiąc tam, gdzie dźwignia jest bardzo duża). Od razu można sobie powiedzieć, że kontrakt na WIG20 (ani żaden inny na GPW) nie spełnia tych kryteriów.
Mam nadzieję ,że rozwiałem Twoje wątpliwości i powiększyłem trochę więdzę bo o to we wszelkich forach chyba chodzi i nawet znalazłem uzasadnienie kiedy 1,2,3,4,5 może się okazać nie niedorzeczne

Pozdrawiam !
- Good Will Hunting
- Pasjonat
Wydawało mi się że to forum forex.navigator, ale cóż.. może rzeczywiście nie potrafię czytać ze zrozumieniem?Mam nadzieję ,że rozwiałem Twoje wątpliwości i powiększyłem trochę więdzę bo o to we wszelkich forach chyba chodzi i nawet znalazłem uzasadnienie kiedy 1,2,3,4,5 może się okazać nie niedorzeczne

Wolałbym umrzeć niż przegrać.
Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.
Nie pisz do mnie PW ponieważ mam bana. Pisz na skypie.
A to czasem nie moze byc taak, ze dokladasz, jezeli Twoj setup sie potwierdza i z kazda minuta masz wiecej danych i analiz, ktore dowodza, ze to bedzie dluzszy trend?Ketteo pisze:Na forexie jest niedorzecznyale istnieję rynki gdzie coś takiego może znaleść zastosowanie
Samemu ciężko mi sobie to wyobrazić i wydaję mi się ,że ten przykład jest czysto teoretyczny.