20x3,55%

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
maxdan
Bywalec
Bywalec

20x3,55%

Nieprzeczytany post autor: maxdan »

Witam,
Dwa tygodnie gram na własnej gotówce ponieważ demo mnie zachęciło do próby sił. Oczywiście wcześniej na demie człowiek zarabiał 10% dziennie więc czemu by nie spróbować live? Gra na demie jakiś tydzień popchnęła mnie do zainwestowania ciężkozarobionych pieniędzy. Może "inwestowanie" to nie jest najlepsze słowo.
Po 1 tyg. chaotycznej gry (wzrosty na giełdzie) byłem do przodu jakieś 30%, po kolejnym tyg. straciłem 30% licząc od sumy bazowej.
Nie jestem z tych co się poddają prędko więc walczę dalej.
Przyjmijmy, ze dzisiaj jest 1 dzień grania (wczoraj duża strata była i chcę o tym zapomnieć).

Platforma: lamerska więc na razie nie zdradzę, zresztą na początek to nie jest najważniejsze.
Wartość rejestru "początkowego": 1519zł.
Założenia: średnio 3,55% dziennie do przodu (wiem, że to bardzo ambitnie i liczę, że mi pomożecie).

Może coś o mnie, by lepiej zwizualizować osobę.
Imię: Daniel
Czas na grę: w zasadzie nie limitowany.
Charakter: potrafię panować nad sobą, ale po serii spadków nie jestem już tego taki pewien ;)
Zainteresowania: sporty samochodowe i motocyklowe, tuning ECU aut, mechanika samochodowa, windsurfing, akwarystyka.
Wykształcenie: inż. elektronik.

Czego oczekuję od czytających ten dziennik? Wytknięcia błędów w kulturalny sposób :) Jestem osobą szczerą i bezpośrednią i tego samego oczekuję.
Masz jakieś rady czy wskazówki to się podziel.
Chyba wystarczy tego wstępu.
-----------------------------------------

Kod: Zaznacz cały

Dzisiejszy dzień:
para          pips              zł                czas:
----------------------------------------------------------
L EUR/CHF     +9                +16,46         7:49-7:55  |
S USD/CHF     +14               +7,70          8:42-8:46  |
S EUR/CHF     +24               +70,37         8:02-8:46  |
----------------------------------------------------------
Suma:         +47               +94,52             1h        +6,22%
Opis: skrajne transakcje zamknięte z palca. Wszystkie bez ustawionego SL, cały czas obserwowałem wykresy. Środkowa transakcja wcześniej założyłem, że tyle musi spaść i ustawiłem TP. Niestety mogłem więcej zarobić. Podobnie z ostatnią transakcją, stwierdziłem, że już nie spadnie niżej, błąd mogłem zarobić sporo więcej. Walczę z chciwością więc założony % już uzyskałem i nie ma sensu kusić losu, który i tak był bardzo szczęśliwy. 47pipek to niezły wynik w szczególności po ostatnich spadkach.

Podsumowanie:
Super początek, plan wykonany i nie chce kusić losu.

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Witam

Na początek proponuje,żebyś zamieszczał screen z wejściem i wyjściem.Wtedy można będzie coś komentować.Tak na sucho to nikt Ci nic nie powie.

Co do SL,ze mną jest tak,że jak nie ustawie SL i nagle skoczy na -8 to potem mam coraz większy problem z zamknięciem pozycji,co wyniszcza moje depo.Nie wiadomo jaki broker,ale jeżeli masz rekwotowania,to możesz nie móc przez kilak minut zamknąć transakcji i pożegnasz się z kilkudziesięcioma pipsami.

Ogólnie bez SL nie graj,bo szybciej znikniesz niż się pojawiłeś,tak tutaj się to w większości dzieje.Dlatego do wielu tematów nikt nie zagląda jak widzi"robie 100 % konta,ale gram bez SL" bo każdy wie jak się to skończy,i raczej ja niespodzianki niepamiętam,żeby userzy się pomylili.

Nie wiem czy gdzieś mi umknęło,ale jak grasz,czym się kierujesz w podejmowaniu decyzji,itd.

paweldobkowski
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paweldobkowski »

Nie wiemy czym się kierujesz przy inwestowaniu. Nie wiemy jaki masz czas platformy więc godziny przy transakcjach nic nam nie mówią. Nie mamy jak Ci cokolwiek podpowiedzieć.

Niemniej gratuluję udanego dnia :wink:

maxdan
Bywalec
Bywalec

Songo89K pisze:Witam

Na początek proponuje,żebyś zamieszczał screen z wejściem i wyjściem.Wtedy można będzie coś komentować.Tak na sucho to nikt Ci nic nie powie.

Co do SL,ze mną jest tak,że jak nie ustawie SL i nagle skoczy na -8 to potem mam coraz większy problem z zamknięciem pozycji,co wyniszcza moje depo.Nie wiadomo jaki broker,ale jeżeli masz rekwotowania,to możesz nie móc przez kilak minut zamknąć transakcji i pożegnasz się z kilkudziesięcioma pipsami.

Ogólnie bez SL nie graj,bo szybciej znikniesz niż się pojawiłeś,tak tutaj się to w większości dzieje.Dlatego do wielu tematów nikt nie zagląda jak widzi"robie 100 % konta,ale gram bez SL" bo każdy wie jak się to skończy,i raczej ja niespodzianki niepamiętam,żeby userzy się pomylili.

Nie wiem czy gdzieś mi umknęło,ale jak grasz,czym się kierujesz w podejmowaniu decyzji,itd.
Obiecuję screeny od następnych wejść. Przynajmniej orientacyjne.
Co do grania bez SL to oczywiście macie rację, postaram się to zmienić. Też jak widzę stratę to najpierw czekam - bo niewielka, a później czekam - bo żal zamykać z dużą. Niestety wciąż nie wiem jaki SL należy ustawić. Zazwyczaj moje próby kończyły się na tym, że po niedługiej chwili od SL wykres odbijał.

Strategia: staram się płynąć z prądem na M1, M5. Do tej pory za dużo ryzykowałem wchodząc w pozycje nie mając oznaczonego poziomu zamknięcia. Czytam day trajding (jeśli tylko nie wymyślają sobie nawzajem) i staram się zrozumieć o czym jest mowa.
Czytam książki Piotra Surdela.

Czas platformy to GMT+1
-------------------------------------
Edit: przeczytałem blog Wa$$kII. Postaram się go teraz zrozumieć i sprawdzić w praktyce.
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2011, 14:25 przez maxdan, łącznie zmieniany 1 raz.

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Chciałem Ci znaleźć linka co do SL itd,ale w sumie znalazłem coś lepszego.
Nie wie mczy można podawać linki wiec wejdź na blog usera Wa$$kII.
Wejdź w jego profil i będzie podana stronka.

Kiedyś zaglądałem ale zbyt krótko tam byłem,teraz widzę że z prawej strony jest zakładka "technika gry" i znajdziesz tam prawie wszystko.Zajrzyj.

Co do M1,po sobie wiem że jest to zgubne.Nie widząc sygnałów na m5 szukałem ich na M1 .A one są bardzo niepewne.Szukaj sygnałów na wyższych interwałach h1,m15,m5 a żeby wejść w miare perfekcyjnie i z jak najmniejszym stopem-stosuj m1(ale tylko wtedy gdy sygnał bedzie na wyższych interwałach ! ).
Co prawda są tutaj tacy co pewnie potrafią grać na m1 tylko,ale początkującego to raczej zgubi-mówie to po moich obserwacjach.

Ciągle powtarzają żeby szukać tych najlepszych trejdów.Jeżeli się tego trzymam to złapanie 10-30 pips to wcale nie jest problem,ale kombinując,szukając "bele jakich trejdów" szybko stracisz to co zarobiłeś.

Poczytaj też tematy podwieszone w dziale dla początkujących,do mnie pewne rzeczy doszły dopiero po pół roku o czym oni tam pisali:)

powodzenia jeszcze raz

EDIT:
co do strategii,ale co poza TF'em,czym się kierująsz podejmując jakiekolwiek decyzje.Co decyduje o wejściu a co o wyjsciu.Używasz czystego wykresu czy z jakimiś wskaźnikami itd.

Awatar użytkownika
HunterPL
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: HunterPL »

Rada niezbyt dobrego tradera: poćwicz na demo dluzej. Nie jestem pewien ale domyslam sie ze nie masz dopiętego systemu na ostatni guzik... uwierz mi to sie skończy MC predzej czy pozniej. Wplac kase na lokate 3M(moze ci chodziaz mniej inflacja zeżre), a jak bedziesz mial system perfekcyjnie opanowany i 3 miechy na plus to skorzystasz z tej kasy... (apropo ja tak juz wplacam od 9M i doplacam co 3M coraz więcej i juz mi sie neizla sumka uzbierala:D)
Pieniądze są krwią tego świata...

maxdan
Bywalec
Bywalec

HunterPL pisze:Rada niezbyt dobrego tradera: poćwicz na demo dluzej. Nie jestem pewien ale domyslam sie ze nie masz dopiętego systemu na ostatni guzik... uwierz mi to sie skończy MC predzej czy pozniej. Wplac kase na lokate 3M(moze ci chodziaz mniej inflacja zeżre), a jak bedziesz mial system perfekcyjnie opanowany i 3 miechy na plus to skorzystasz z tej kasy... (apropo ja tak juz wplacam od 9M i doplacam co 3M coraz więcej i juz mi sie neizla sumka uzbierala:D)
Uważam, że nie ma złych rad. Każda dyskusja prowadzi do czegoś. Gra na demie nie jest tym samym co live. Nawet pomijająć różnice specjalnie wprogramowane w demo, to zupełnie inaczej się reaguje ryzykując pieniądze niż ryzykując "nic" na demie. Nie ma systemów które dają gwarancje zysku. Liczę się z możliwymi stratami. Poznałem już ich smak, ale to nie powód żeby rezygnować.
Jeśli zejdę o 1/3 z obecnego stanu to wtedy rozważę przejście na demo by poprawić mój "system".

Co do strategi to obserwuje czysty wykres, kreślę linie trendu. Wskaźników niestety jescze nie używam. Jeśli wykres się ich trzyma to wchodzę.

Awatar użytkownika
HunterPL
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: HunterPL »

maxdan pisze:
HunterPL pisze:Rada niezbyt dobrego tradera: poćwicz na demo dluzej. Nie jestem pewien ale domyslam sie ze nie masz dopiętego systemu na ostatni guzik... uwierz mi to sie skończy MC predzej czy pozniej. Wplac kase na lokate 3M(moze ci chodziaz mniej inflacja zeżre), a jak bedziesz mial system perfekcyjnie opanowany i 3 miechy na plus to skorzystasz z tej kasy... (apropo ja tak juz wplacam od 9M i doplacam co 3M coraz więcej i juz mi sie neizla sumka uzbierala:D)
Uważam, że nie ma złych rad. Każda dyskusja prowadzi do czegoś. Gra na demie nie jest tym samym co live. Nawet pomijająć różnice specjalnie wprogramowane w demo, to zupełnie inaczej się reaguje ryzykując pieniądze niż ryzykując "nic" na demie. Nie ma systemów które dają gwarancje zysku. Liczę się z możliwymi stratami. Poznałem już ich smak, ale to nie powód żeby rezygnować.
Jeśli zejdę o 1/3 z obecnego stanu to wtedy rozważę przejście na demo by poprawić mój "system".

Co do strategi to obserwuje czysty wykres, kreślę linie trendu. Wskaźników niestety jescze nie używam. Jeśli wykres się ich trzyma to wchodzę.
wiem znam ta opinie ze na demo to sie nic nie nauczysz. Moja opinia jest inna. Wyobraz sobie ze nie umiesz plywac a chcesz sie nauczyc... idziesz na basen 1,5 metra z trenerem czy skaczesz odrazu do morza 5 km od brzegu??? i niektrzy pewnie by sie upierali ze jesli jakims cudem sie nie utopisz to nauczysz sie plywac szybciej... szkoda tylko ze na 99% sie utopisz. Tak samo jest z nauka tradingu... stracisz duzo kasy i stwierdzisz ze nie da sie zarabiac na tym= czyli sie utopisz na 99%. To jest tylko moija opinia... wg mnie droga na skroty to na 99% porażka (jak juz musisz na real to najmniejszy mozliwy lot i male tf gora h1 zeby ci setek pipsow na minus nie nastukalo) ale życzę powodzenia :)
Pieniądze są krwią tego świata...

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Hunter,dla jednych utopienie 1000 zł za nauke to wcale nie jest duży wydatek.
Ja na demo się nie potrafiłem zmotywować,nie chciało mi się grać.
Na realu dochodzę do wniosku że nawet 3-4 pips to jest coś,na demo pewnie bym tego nie wziął.

Ja na demo nawet miesiąc nie wtrzymałem.Zacząłem od małego kapitału 100 zł,poszło to bardzo szybko ale coś po tym zrozumiałem,i od te jpory SL jest dla mnie święty.Drugie 100 zł jeszcze jest w grze.

Jedyna obawa słuszna,że wchodząc na rynek nie zdajesz sobie sprawy z MC,i pewnie gdybym wpłacił 2tys.to utopiłbym przynajmniej połowe zanim bym się otrząsnął.

Dlatego polecam poczytać kilka tematów,w których gracze opisują swoją wędrówkę,wyciągnąć wnioski i starać siępopełnić jak najmniej błędów,a przynajmniej żeby były jak najmniej bolesne.

EDIT:
Hunter po chwili zastanowienia,nie jest to do końca tak.Bo w basenie też się możesz utopić,masz styczność z wodą,o którą sietam właśnie rozchodzi,to ona jest żywiołem.
Na demo można powiedzieć nie masz kasy,więc nie myślisz o porażce.Pewnie są tacy co traktują to jak real gotówkę,ale pewnie to wyjątki.

Mr.T

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

maxdan pisze:Co do strategi to obserwuje czysty wykres, kreślę linie trendu
I to powinno Ci wystarczyć....

maxdan pisze:Wskaźników niestety jescze nie używam
i niech tak lepiej zostanie.Najważniejsze są postanowienia ,o których pisałeś w pierwszym poście na temat ,,kuszenia losu"

ODPOWIEDZ