20x3,55%

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
HunterPL
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: HunterPL »

Songo89K pisze:Hunter,dla jednych utopienie 1000 zł za nauke to wcale nie jest duży wydatek.
jakby taka czy o jedno 0 wiecej kwota nie jest dla kogos poczatkujacego wydatkiem to nie lepiej poprostu pojsc na szkolenie do FXlamera, Mr T (nie orientuje się w cenach bo mnie nie stać na 99%) albo kogos innego... przeciez wydajesz tyle samo co bys to wtopil na FX a nauczysz sie na 99% tego co po wtopie... krotki UPROSZCZONY rachunek prawdopodobienstwa:

-wskakujesz do morza ryzyko:5000zl prawdopodobienstwo tego ze cie olsni=1%
-idziesz do jednego z forumowych wymiataczy placisz 5000zl prawdopodobienstwo ze cie olsni = zalezne od trenera ale w granicach 90-99%
Pieniądze są krwią tego świata...

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

HunterPL pisze: wiem znam ta opinie ze na demo to sie nic nie nauczysz. Moja opinia jest inna. Wyobraz sobie ze nie umiesz plywac a chcesz sie nauczyc... idziesz na basen 1,5 metra z trenerem czy skaczesz odrazu do morza 5 km od brzegu??? i niektrzy pewnie by sie upierali ze jesli jakims cudem sie nie utopisz to nauczysz sie plywac szybciej... szkoda tylko ze na 99% sie utopisz. T
Są techniki które uczą pływania w taki sposób że wrzucają do basenu w najgłębszym punkcie pod okiem ratownika i o dziwo z dużą skutecznością i zaskakująco szybko te osoby uczyły się pływać:)

Również jestem za stwierdzeniem ze demo sprawdza sie świetnie ale tylko do poznania platformy bo w sytuacji gdzie ogromne znaczenie mają emocje nauka z pominięciem tego czynnika to tak naprawdę tylko teoria:)

to tak jak byś grając w simsy uczył się życia:p

Awatar użytkownika
HunterPL
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: HunterPL »

Ink. pisze: pod okiem ratownika
no to jest duża różnica... wlasnie o tym czynniku mowilem w poprzednim poscie. Jak wydatek kilku tysiecy jest dla kogos niczym to jasnym wydaje sie dla poczatkujacego zeby przeczytac pare ksiazek, a pozniej isc na szkolenie do mentora, trenera, ratownika ktory cie uratuje (od twojej niekompetencji)i poprowadzi... bez niego napewno wiekszosc w tym najglebszym punkcie bez odpowiedniego przygotowania napewno by sie utopila (mowie o tym ratowniku z twojego posta)
Pieniądze są krwią tego świata...

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

Po kolei:
po1.on jest na forum nowy,skąd ma wiedzieć do kogo warto isć a do kogo nie? gdyby napisał"jakie szkolenie polecacie" to pewnie dostałby 20 wiadomości.
po2.niektórzy pierw chcą spróbować swoich sił,niektórzy korzystając z filmików,i forum doszli do tego samego co ktoś po kursie.
Każdy CI napisze że wszystko to co potrzeba jest tutaj na forum,pytanie tylko jak szybko jesteś w stanie wychwycić najważniejsze info i to przetrawić,nie wątpliwie trener/mentor to zdecydwanie przyśpieszy.

Ja uważam tak,gdybym jako początkujący poszedł na kurs,to na 90% były by to utopione pieniądze,po pierwsze nie wiedziałbym o co chodzi trenerowi,mimo że byłyby to podstawowe pojęcia,po drugie kompletnie nie widziałbym o co tu chodzi.

po3.nie każdy zakłada że straci ten 1000,było wielu takich co nie straciło pierwszego depo.Kolega ma ponad 30 lat,więc większe prawdopodobieństwo że jest bardziej ułożony,i może bardziej opanowany niż my.
Ja wiem po sobie że chęć zarobienia dużo niszczy w moim tradingu,ale kiedyś się z tym uporam-tak myślę.

Ja bym pograł na Twoim miejscu przez jakiś czas,zapoznał się z rynkiem,starał się wyłapywać jak najwięcej setupów,żeby je zrozumieć,zrozumieć inwestorów/spekulantów.
Jak będziesz chciał przyśpieszyć proces nauki,to szkolenie dobra sprawa-jak Tylko Cie stać.

EDIT:
Ink. pisze:
To jest mocne,no i oczywiście trafne.

@HunterPL
To nie ratownik jest "tym czymś" chodząc na basen,a właśnei sam basen,woda.
Demo nijak się ma do tego basenu.Ratownik=mentor? ok pasuje.

maxdan
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: maxdan »

Songo89K pisze:Po kolei:
po1.on jest na forum nowy,skąd ma wiedzieć do kogo warto isć a do kogo nie? gdyby napisał"jakie szkolenie polecacie" to pewnie dostałby 20 wiadomości.
po2.niektórzy pierw chcą spróbować swoich sił,niektórzy korzystając z filmików,i forum doszli do tego samego co ktoś po kursie.
Każdy CI napisze że wszystko to co potrzeba jest tutaj na forum,pytanie tylko jak szybko jesteś w stanie wychwycić najważniejsze info i to przetrawić,nie wątpliwie trener/mentor to zdecydwanie przyśpieszy.

Ja uważam tak,gdybym jako początkujący poszedł na kurs,to na 90% były by to utopione pieniądze,po pierwsze nie wiedziałbym o co chodzi trenerowi,mimo że byłyby to podstawowe pojęcia,po drugie kompletnie nie widziałbym o co tu chodzi.

po3.nie każdy zakłada że straci ten 1000,było wielu takich co nie straciło pierwszego depo.Kolega ma ponad 30 lat,więc większe prawdopodobieństwo że jest bardziej ułożony,i może bardziej opanowany niż my.
Ja wiem po sobie że chęć zarobienia dużo niszczy w moim tradingu,ale kiedyś się z tym uporam-tak myślę.

Ja bym pograł na Twoim miejscu przez jakiś czas,zapoznał się z rynkiem,starał się wyłapywać jak najwięcej setupów,żeby je zrozumieć,zrozumieć inwestorów/spekulantów.
Jak będziesz chciał przyśpieszyć proces nauki,to szkolenie dobra sprawa-jak Tylko Cie stać.

EDIT:
Ink. pisze:
To jest mocne,no i oczywiście trafne.

@HunterPL
To nie ratownik jest "tym czymś" chodząc na basen,a właśnei sam basen,woda.
Demo nijak się ma do tego basenu.Ratownik=mentor? ok pasuje.
Narzuca mi się kilka spostrzeżeń:
Lepiej mi się pływa w morzu niż jeziorze/stawie basenie. Pewnie to kwestia fal oraz zasolenia ;) CO prawda w morzu pływają rekiny, więc na początek nie będę zbyt daleko się od brzegu wyprawiać.

Oczywiście nauka samemu zabiera więcej czasu (na przykładzie windsurfingu) ale z drugiej strony tak jak to kolega zauważył potrzeba najpierw się oswoić z wieloma rzeczami, a później można myślećo kursach (czy kupnie własnej deski i żagla). W ten sposób maksymalizuje się zysk z wydanych pieniędzy. zakładając, że stawka godzinowa jest stała.

Przetestowalem kilka platform (Oanda, Dukascopy, AM). Wiem z czym się to już je mniejwięcej. Rozumiem podstawowe słownictwo. Teraz będę próbować określać linie trendu, poziomy i próbować z nimi grać. "Niestety" zbliża się weekend :)

Tak jak kolega wcześniej zauważył trudno powiedzieć, że się ktoś nadaje na trenera skoro skuteczność wejść wynosi 50% z kilkuprocentowym marginesem. Te kilka % to różnica między dobry i zły trader. Żadne szkolenie nie daje gwarancji na wygrywanie. Dlatego szkolę się sam i później nie będę sobie w brodę pluć jeśli strace depozyt. Tym bardziej nie będę zwalać winy na trenera. Czuję się na tyle pewnie, że trener mi na razie nie jest potrzebny.

Tak jak obiecywałem postaram się przetrawić część informacji przez weekend i je wykorzystać ilustrując to.

Songo89K
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Songo89K »

"Lepiej mi się pływa w morzu niż jeziorze/stawie basenie."

Jak to mówią,do odważnych świat należy :)
Sam na realu siedze od 3-4 miechów,więc moje doświadczenie jest małe,ale wszystko co się da wyciągam z forum.

A co do weekendu,no tak,zmora dla nas(nowych "traderów") ale masz czas na przeanalizowanie swoich wejść,zrozumienie tych wyraźnych skoków,w których Cie nie było,i ewentualnie zrobić sobie pewien plan na przyszły tydzień,ale to na większych TFach :)

Jak nie masz nic przeciwko to od czasu do czasu też coś wrzucę,do wspólnej analizy.

maxdan
Bywalec
Bywalec

Re: 20x3,55%

Kod: Zaznacz cały

Dzień drugi:
para          pips              zł                czas:
----------------------------------------------------------
S EUR/CHF     +11               +12,34         8:07-8:13  |
S EUR/CHF     +7                +7,85          7:47-8:14  |
S EUR/CHF     +14               +16,76         8:22-8:23  |
L EUR/JPY     -20               -19,21         7:37-8:43  |
S EUR/CHF     -30               -56,73         8:41-9:02  |
S EUR/CHF     +2                +3,79          9:04-9:09  |
S EUR/CHF     -11               -20,81         9:14-9:17  |
S EUR/CHF     +6                +11,30         9:30-9:36  |
S EUR/CHF     +6                +11,29         9:30-9:37  |
S EUR/CHF     +6                +11,29         9:30-9:37  |
S EUR/CHF     +6                +4,53          9:43-9:46  |
S EUR/GBP     -15               -21,53         9:44-10:24 |
S EUR/CHF     +6                +4,53          9:47-10:36 |
S EUR/CHF     +8                +6,04         10:24-10:38 |
S EUR/CHF     +10               +7,56         10:42-10:49 |
S EUR/CHF     +10               +7,56         11:10-11:49 |
S EUR/CHF     +10               +7,57         11:05-11:54 |
S EUR/CHF     +9                +6,81         11:03-11:56 |
S EUR/CHF     +20               +15,14        11:18-11:56 |
L EUR/CHF     +3                +2,27         12:44-11:52 |
L EUR/CHF     +22               +16,65        13:24-11:41 |
L EUR/CHF     +7                +7,94         13:18-11:43 |
S EUR/CHF     -12               -9,06         14:09-14:24 |
L EUR/CHF     -28               -21,23        14:54-14:57 |
L EUR/CHF     -19               -15,92        14:56-14:57 |
L EUR/CHF     +15               +11,36        14:57-15:03 |
L EUR/USD     +7                +4,17         15:00-15:05 |
S EUR/CHF     +25               +23,71        15:14-15:33 |
L EUR/CHF     -15               -14,24        15:35-15:37 |
L EUR/CHF     -20               -19,03        15:38-15:39 |
L EUR/CHF     -20               -30,49        15:39-15:42 |
L EUR/CHF     -49               -46,71        15:36-15:44 |
S EUR/GPB     +10               +24,06        15:48-16:42 |
S EUR/GPB     +12               +28,89        15:48-16:43 |
S EUR/CHF     +24               +36,50        17:09-17:17 |
S EUR/CHF     +26               +19,81        17:00-17:25 |
S EUR/CHF     +32               +24,39        17:00-17:29 |
S EUR/CHF     +12               +9,13         18:41-19:08 |
----------------------------------------------------------
Suma:         +92               +55,98             10h        +3,47%
Super początek, ale potknąłem się chyba o interwencję Szwajcarskiego banku i później już się bałem większych kwot ryzykować. Na razie dużo transakcji, uzupełniam wpis i czekam na dobry moment wejscia w Sell EUR/CHF. Niestety na razie bardziej pasuje L na tę parę, ale boję się grać pod prąd.
Weszłem jednak L na EUR/CHF przy 1,1104 z SL:1.1080 ....................... zamknięte z palca :) + prawie 8zł
Ponownie weszłem L na EUR/CHF przy 1,1087 z SL:1.1070 ....................... TP ustawione na 1,1108, zamknięte z zyskiem 16,65zł:)
I dobrze, że pozamykałem.. bo sie znowu troszke obniżył wykres :)
Kurs EUR/CHF znowu podskoczył to wstawiłem S 1,1111 z SL na 1,1122... Sl zadziałąło :(

P.S. Dzięki za znalezienie błędu Tiger :)
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2011, 19:19 przez maxdan, łącznie zmieniany 20 razy.

Awatar użytkownika
Tig3r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Tig3r »

Coś w tym zestawieniu nie gra,
np 9:44-10:24 EUR/GBP -15pips a masz podane zysk +21,53PLN
======================================================
Nie głupi ten co nie wie, lecz ten który nie chce się nauczyć..

maxdan
Bywalec
Bywalec

Tig3r pisze:Coś w tym zestawieniu nie gra,
np 9:44-10:24 EUR/GBP -15pips a masz podane zysk +21,53PLN
Poprawiono.

Jak widać z tabelki powyżej chyba poczułem się zbyt pewnie... a jak oberwałem zdrowo to już bardzo się bałem ryzykować większe kwoty... Jakbym cały czas grał takim samym lotem to byłbym sporo do przodu...

Wciąż się boję pewnie wejść (większą sumą) bo nie wiadomo w którą eur/chf ruszy. Może przebić dno ok 1,1100 albo się odbić... Inne waluty także niepewne... może spróbuje wejść L poniżej 1,1100....
I się trochę pospieszyłe, znowu akcja się rozwija, znowu do tyłu duuużo... ale będę walczył do końca :)

Uzupełniłem wpisy... najpierw straciłem na gwałtownym obsunięciu do 1,020 longi...
Później wyrysowałem linie trendu które utworzyły korytarz w którym wszystko ładnie się mieściło :) i zacząłem zarabiać po kolejnej szpilce :D (najdłuższej, ok.17tej)

Chyba jeszcze nie czas na podsumowanie... ale wyraźnie lepiej mi się gra pozycje krótkie... może dlatego, że z trendem ?
Więcej wniosków... na razie nie dam rady myśleć, bo głowa już boli.

Chyba limit na dzisiaj uznam wyczerpany... ale poczekamy.
Jednak wcisnąłem jeszcze jedną transakcję, by się zbliżyć do magicznych 3,55% :)

Na dziś starczy, stan rejestru zamykam na wartości 1669,5zł i uznaje że norme dzienną wyrobiłem. Nie ma co się spinać o kilka setnych %. Widok wszystkich transakcji dwa posty wyżej.

To był ciężki dzień!.

Z chęcią wysłucham opini bardziej doświadczonych :)
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

maxdan
Bywalec
Bywalec

A dziś kolejny dzień zmagań... jako, że przed południem zredukowałem depo o połowę na razie zabieram się za obmyślenie własnego zbioru zasad... Znowu SL nie ustawiłem... W sumie to nie wiem czy się cieszyć czy nie... została mi połowa.... niektórzy doświadczyli MC.

ODPOWIEDZ