100 po 10

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
ODPOWIEDZ
MajorGC
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: MajorGC »

Ostatnie na dzisiaj wejscie. Poobserwuje chwile co z tego bedzie. Byc moze nie dociagnie do 10 pips.

Zamiast w ta pozycje trzeba bylo jednak otworzyc S od 1,3115 i czekac do TP na 1.3100. Teraz chyba zalicze SL.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2012, 19:03 przez MajorGC, łącznie zmieniany 1 raz.
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway

Greenhaze
Pasjonat
Pasjonat

Post autor: Greenhaze »

MajorGC a myslales o tym ze skoro juz grasz na 10 pipek to poprostu odpalic tranzakcje , ustawic tp/sl i odejsc od kompa (taki set&forget. Na tak malym interwale czasowym sentyment sie raczej nie zmieni a ciagla obserwacja wprowadza wiele watpliwosci. Po 100 probach powinienes miec wystarczajacy dowod na to czy strategia dziala czy nie.

MajorGC
Pasjonat
Pasjonat

Myslalem nad tym, tylko rowniez szukam mozliwosci wydluzenia tradu.

Dzisiaj rzeczywiscie lapalem 10tki, ale moglem przy niektorych wejsciach zlapac troche wiecej. Kilku wejsc tez niezrealizowalem bo je zwyczajnie przeczekalem.

Dzisiaj mi tez obojetne, bo jestem w domu.

Chetnie przerzuce sie na wyzsze interwaly i przestalbym patrzec na M1. Tylko musze osiagnac pewien target.

Ale chyba wezme pod uwage to co napisales. Sproboje zastosowac jutro.
Dzieki za rade.
"Zanim zareagujesz - pomyśl, zanim wydasz - zarób, zanim sie poddasz - spróbuj." Ernest Hemingway

Piotrek91
Gaduła
Gaduła

Post autor: Piotrek91 »

Może po osiągnięciu targetu 10pips zamykaj połowę pozycji ustaw be i nowe tp

MajorGC
Pasjonat
Pasjonat

Piotrek91 pisze:Może po osiągnięciu targetu 10pips zamykaj połowę pozycji ustaw be i tp 2
To tez calkiem sprytny pomysl. Tylko zalezy mi zeby te 10pips bylo osiagane na calej pozycji.

Ustawilem TS na ostatnia pozycje 1.5 pipsa. Zmeczylem sie juz dzisiejszym siedzeniem. Trzeba troche zlapac swiezego powietrza.

Pozdrawiam.

Na dzisiejszej grze zlapalem 43 pipsy, nie jest zle.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2012, 19:18 przez MajorGC, łącznie zmieniany 1 raz.

Piotrek91
Gaduła
Gaduła

Post autor: Piotrek91 »

Ja planuję stosować tą metodę , lecz obecnie grając 0,01 nie za bardzo mam z czego zamykać te polowe pozycji :P

MajorGC
Pasjonat
Pasjonat

Witam, dzien drugi czas zaczac.
Zrobilem dzisiaj maly eksperyment.

Wejscie z TP10 pips wedlug rady Greenhaze z tym ze dodalem 5 pipsowy TS.
Da mi to bezpieczenstwo przy ewentualnym niedociaganiu ceny do TP.

Wejscie wygladalo jak na rysunku. Niestetety do celu braklo 3pipsow czego mozna bylo sie spodziewac po ukladzie swieczek sprzed kilku/nastu minut.
Zamkniete na +2 pipsy.

Awatar użytkownika
mdmainside
Gaduła
Gaduła

Post autor: mdmainside »

chodzi o to zeby zminimalizowac bledne wejscia.
Wydaje mi się że w ten sposób do niczego sensownego nie dojdziesz , ja bym zrobił to tak : 100 zyskownych dni , nie istotne ile , choć by 1 cent.

Ciężko osiągnąć wysoką skuteczność na tak niskich TF , poza tym o niczym ona nie świadczy.
Skupił bym się na R:R oraz ochronie kapitału - mniejszy SL.

Sądzę że po osiągnięciu powyższego celu na pewno zwiększysz R;R , nabierzesz większej pewności siebie , której Ci brak (tak mi się wydaje) .

MajorGC
Pasjonat
Pasjonat

mdmainside pisze:
chodzi o to zeby zminimalizowac bledne wejscia.
Sądzę że po osiągnięciu powyższego celu na pewno zwiększysz R;R , nabierzesz większej pewności siebie , której Ci brak (tak mi się wydaje) .
To jest wlasnie drugi etap. Chodzi o to ze przez serie porazek, chyba dopadl mnie stres zwiazany z zajmowaniem pozycji. Stad wlasnie pomysl na journal i tego typu strategie, gdzie poki co R:R 1:1 jest minimum.
Zmniejszyc SL nie chce bo zbyt latwo taki wybic, dlatego 10 pips, ale nie wiecej.

100 wejsc po 10pips to taki symboliczny temat, ale byc moze z czasem ewoluuje w jakis rodzaj mojego systemu, gdzie etapami bede wprowadzal pewnego rodzaju poprawki, wlaczajac polautomatyzm dla pozycji. Chodzi o Automatyczne ustawianie SL, TP i TS. Na chwile obecna automat ustawia mi SL, malo odkrywcze, ale bezpieczniejsze i szybsze niz w przypadku recznej kombinacji z poziomu edycji zlecen w MT4.

Przeoczylem przed paroma minutami wejscie w S na ktore polowalem.

Niestety w zamian za wlasciwa decyzje, popelnilem bledna wchodzac w L, sugerujac sie swieczkami.
Przegladajac swieczki od H1-M15 dopiero zauwazylem jak naciagane to wejscie jest.

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Post autor: klonmarcin »

MajorGC pisze:dopadl mnie stres zwiazany z zajmowaniem pozycji
Ja robię tak - jako, że z natury jestem ogromnym pesymistą :lol: to zawsze w momencie zawierania transakcji przeznaczam tego trade na "straty" tzn. nie wierzę, że skończy się na plusie.

I to pomaga, nie ma wtedy myślenia życzeniowego - nie ma liczenia na odbicie - co ma być to będzie.

W życiu mało co przychodzi samo - za "nic" to niby dlaczego na forex miałoby być inaczej?

Bycie pesymistą bierze się z tego, że bardziej prawdopodobne jest to, że coś zrobimy źle niż dobrze. Przykładów na to mnóstwo - zaczynając od naszych "panów" z rządu. Za co się nie wezmą to sp..

Czy nie łatwiej przychodzi strata na rynku? A o zysk jak bardzo trudno - bo do zysku trzeba dyscypliny - a do dyscypliny trzeba czasu - a żeby mieć czas musi się "chcieć" - a tego większości ludzi się nie chce. I dlatego tylko nielicznym i nieliczne "projekty" się udają.
Gandalf pisze:Niestety, podobnie jak z samochodem, kiedy siądziesz za sterami
dojdziesz do wniosku że nie masz pojęcia co tak naprawdę zamierzasz
zrobić. Zawierasz mnóstwo ryzykownych transakcji. Kiedy pozycja którą
otwarłeś nie idzie po twojej myśli zajmujesz pozycję odwrotną a rynek ciągle nie idzie po twojej myśli... i tak w kółko.
Tak jak wyżej.

*to jest tylko i wyłącznie moja opinia :D
MajorGC pisze: Na chwile obecna automat ustawia mi SL, malo odkrywcze, ale bezpieczniejsze i szybsze niz w przypadku recznej kombinacji z poziomu edycji zlecen w MT4.
Dokładnie - ja używam lvoe.
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

ODPOWIEDZ