1:100 Nowa rzeczywistość tuż tuż!

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
lumierish
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: 1:100 Nowa rzeczywistość tuż tuż!

Nieprzeczytany post autor: lumierish »

raposo pisze:Dotyczyć to będzie wszystkich firm notyfikowanych przez KNF, czyli brokerów z terenu UE przyjmujących klientów z Polski. Tak jak pisałem wcześniej. Pytanie czy cypryjscy brokerzy na to zareagują, bo to już inna kwestia... ;) Brytyjscy brokerzy już zapowiedzieli redukcję lewaru dla Polaków.
Czyli... Co robić? Co robić? -Jak żyć??:) ..Nie chcąc niepotrzebnie mrozić pieniędzy na loty, narażając się na większą stratę (lub przynajmniej nerwowe oczekiwanie na zwrot większej sumy pieniędzy po upadku brokera) dla grających większymi lotami?? Może masz informację jaki broker w Szwajcarii lub poza UE otwiera rachunki dla Polaków, u których nie obowiązywałyby te duurne zalecenia (w przypadku zagr. brokerów) ze strony KNF-u co do ograniczania lewaru dla rezydentów z Polski???

(...)

sonny
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: sonny »

raposo pisze:Dotyczyć to będzie wszystkich firm notyfikowanych przez KNF, czyli brokerów z terenu UE przyjmujących klientów z Polski. Tak jak pisałem wcześniej. Pytanie czy cypryjscy brokerzy na to zareagują, bo to już inna kwestia... ;) Brytyjscy brokerzy już zapowiedzieli redukcję lewaru dla Polaków.

Szanowny Kliencie,

Niniejszym pragniemy poinformować o nowych przepisach ustanowionych przez polską Komisję Nadzoru Finansowego zmniejszających dźwignię oferowaną Klientom Detalicznym zamieszkałym w Polsce do maksymalnego poziomu 1:100, które wejdą w życie 16 lipca 2015 roku.

Zawiadamiamy, że spółka EXNESS będzie w pełni przestrzegać nowych wymogów prawnych polskiej Komisji Nadzoru Finansowego. W ciągu czterech (4) dni roboczych od dnia dzisiejszego (tj. w piątki 3 lipca 2015 r. godz. 17:00 GMT/UTC) EXNESS zmieni maksymalną dopuszczalną dźwignię dla Klientów Detalicznych z Polski na 1:100, tym samym zwiększając depozyt zabezpieczający do 1%. Zmiana w zakresie wymagań dotyczących depozytu zabezpieczającego wpłynie zarówno na nowe, jak i już otwarte transakcje, co oznacza, że w celu utrzymania otwartych pozycji konieczny będzie dodatkowy depozyt.

Na skutek wspomnianej zmiany w poziomie dźwigni i wysokości depozytu zabezpieczającego EXNESS zastrzega sobie prawo do zamknięcia otwartych pozycji klienta w przypadku niewystarczającej wysokości kapitału własnego na jego koncie tradingowym (otwarte pozycje z niedostateczną wysokością kapitału własnego mogą błyskawicznie osiągnąć poziom „stop out”).

Podczas podejmowania decyzji handlowych należy wziąć pod uwagę wszystkie powyższe informacje.

Aby zmienić poziom dźwigni na koncie tradingowym przed piątkiem3 lipca 2015 r. godz. 17:00 GMT/UTC, należy postępować zgodnie ze wskazówkami na temat zmiany dźwigni umieszczonymi w Obszarze osobistym.

lumierish
Stały bywalec
Stały bywalec

Piszcie wszyscy, który broker już zapowiedział, że nie "ugnie" się przed durackimi ograniczeniami dot. max. lewarowania na 1:100..???

-Chodzi mi o zagraniczne, które dostały jakieś "listy" i zalecenia za pośrednictwem swoich nadzorów przekazane od KNF... Bo polskie nie mają wyboru niżli się dostosować do nowych postanowień.

Kerad
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Kerad »

lumierish pisze:Piszcie wszyscy, który broker już zapowiedział, że nie "ugnie" się przed durackimi ograniczeniami dot. max. lewarowania na 1:100..???

-Chodzi mi o zagraniczne, które dostały jakieś "listy" i zalecenia za pośrednictwem swoich nadzorów przekazane od KNF... Bo polskie nie mają wyboru niżli się dostosować do nowych postanowień.
Wszyscy sensowni brokerzy zmieniają lewar na 1:100. Pewnie niektórzy się wyłamią ale to będzie ten rodzaj brokerów do których bałbym się przelać wodę, nie mówiąc już o pieniądzach.
Wyjątkiem jest Dukas Bank - dźwignia 1:200.

lumierish
Stały bywalec
Stały bywalec

Każdy broker może być funta kłaków warty...w określonych okolicznościach. W określonych okolicznościach - podkreślam.

Chodzi o to, żeby jak najmniej trzymać u nich w razie kłopotów. A kto nie umie zarządzać ryzykiem i wyliczać wielkości pozycji w swojej grze...to i dźwignia 1:20 może go pozbawić "majątku" w szybkim czasie.

Edukacja i rozum. Nie dla wszystkich forex jest - po prostu.

-- Dodano: 01 lip 2015, 16:29 --

Oczywiście "Kerad" mój wywód był ogólny - jako wyrażenie złości na obłudę tych z KNF...

Żebyś do siebie niczego nie wziął, co napisałem.

Wołałem wyjaśnić dla wszystkiego:)

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

XM napisali w wątku, że na razie nie zmieniają i dadzą znać jeśli się to zmieni.
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

Awatar użytkownika
tarfue
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: tarfue »

grubaspekula pisze: Od razu widać, że tematem zajęli się jak zwykle goście, którzy nie mają bladego pojęcie o rynku FOREX, o kontraktach terminowych, o ryzyku.
Skoro na 1:100 można wyzerować rachunek równie szybko jak przy 1:500 to wniosek jest tylko jeden:
Jak nie wiadomo o co chcodzi to wiadomo o co chodzi

Awatar użytkownika
aniacfiszan
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: aniacfiszan »

Moja strategia zarabia około 0,5-1% dziennie, po zmianie dźwigni będę musiała dopłacić kase do brokera, aby zarabiać kwotowo tyle samo. Procentowo wyjdzie to około 2-4% miesięcznie co jest małym zyskiem w stosunku do ryzyka jakie ponosi się na forexie. Ktoś ma jakiś pomysł jak to obejść? Nie wiem dodatkowe obywatelstwo, przebywanie za granicą.... może brokerzy niech dają bonusy lewarowane? potrzebuję dźwigni minimum 1:400... nie chcę zmieniać też znowu brokera :/ jeśli brokerzy w europie nic nie wymyślą, żeby dać polakom większe dźwignie jak 1:100 nie będzie dobrze... co to w ogóle za pomysł tak ograniczać w środku europy gdzie wszystkie inne kraje mają inaczej, brokerzy na tym stracą jak i klienci w Polsce. Ucieczka kapitału nie z Polski a w ogóle poza Unie Europejską. Jeśli macie jakieś pomysły, jak to rozwiązujecie piszcie na forum lub priv... :roll:

spqrinvest
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: spqrinvest »

Zmiana dźwigni (u niektórych brokerów z 1:200 na 1:100) to pomysł, który uderzy tylko i wyłącznie w (semi) profesjonalnych graczy, którzy mają poukładane określone systemy wliczające w to wysoki lewar. Tym legendarnym 90 % (którzy tracą na foreksie) to i tak nie pomoże. W końcu lewarowanie 1:100 to i tak samobójstwo przy standardowych inwestycjach. Relatywnie uczciwe podejście rządu (jeżeli coś takiego w ogóle istnieje) powinno zawierać obowiązkowe testy dla przyszyłych traderów przeprowadzane przez brokerów (uwzględniające ich doświadczenie i ogólną znajomość rynku). Ludzie jak przegrywali na FX tak przegrywać będą. To wszystko to jednak moja prywatna opinia...

Puszkin
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Puszkin »

No dobrze. Czyli jacy brokerzy zostawiają dźwignię 1:200?
Podobno XM i kto jeszcze? Są jakieś wieści z rynku :-)
I jeszcze pytanie do IB. Sprawdźcie czy nie ma jakiegoś obejścia dla tego przepisu.
Słyszałem, że zalogowanie się na stronę brokera w np. języku angielskim i wpłata w euro rozwiązuje problem dźwigni.
Na 100% jest jakaś sztuczka. I wpłata kasy np. netellerem.

ODPOWIEDZ