Predyspozycje do bycia traderem [Psychologia]

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Jestem / nie jestem psychopatą..

zarabiam - jestem psychopatą
12
20%
nie zarabiam - jestem psychopatą
14
23%
zarabiam - nie jestem psychopatą
16
27%
nie zarabiam - nie jestem psychopatą
8
13%
nie chcę się przyznać
10
17%

Liczba głosów: 60

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Predyspozycje do bycia traderem [Psychologia]

Nieprzeczytany post autor: reptile »

Bim bam.. nowy temat od reptajla na wakacje :D

Ad. Kozetka - dlaczego nie zarabiasz lub tracisz.. [Psycholgia]
E) Nie mam odpowiedniej psychiki, ulegam emocjom
Sporo to mówi o tych co na rynkach niby rządza.. psychopaci.. jedyna grupa zdolna kontrolować siebie?
http://www.racjonalista.pl/kk.php/s,4312
http://test.4free.pl/test/357945/19076 - test (hehe bez komentarza)
http://quantumfuture.net/pl/psyhopath.html - bardziej dogłebnie

Komu wyszło,że jest i nie zarabia może napisać @ (min 2 lata na fx - dość aktywnie, zdolności programistyczne mile widziane) jeśli dalej upiera się na fx :D

Ad. główny temat.. nie musi być strikte pod psychologię.. acz i tak się to będzie opierać pewnie :D

Macie przemyślenia w kwestii ankiety?

wizualizacja.. a jakże by bez :D

Obrazek
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Nie wiem czy jestem psychopatą. Czasem mam takiego rzeźnika w głowie ;).

Nie wiem czy zarabiam ;). Ostatnio zarabiam, przedostatnio traciłem.

Awatar użytkownika
brodaty
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: brodaty »

hmmm.....jak to leciało ...?
... że "trader to połączenie neurochirurga i szaleńca z siekierą" :kosci:
W czasie uczty nie opowiadaj, jak należy jeść, ale jedz, jak należy.

ArcherWWY
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: ArcherWWY »

Ja natomiast mam proste motto w tradingu: NO MIND - JUST CHECK-LIST. Zero jakichkolwiek uczuć. Po prostu wykonuję co wcześniej założyłem.

Ale z pewnego punku widzenia takie działanie też nie jest do końca normalne :D

robs
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: robs »

a co ma jedno do drugiego :?:
radical material simplification

ArcherWWY
Stały bywalec
Stały bywalec

robs pisze:a co ma jedno do drugiego :?:
a co ma jedno do drugiego Question ????

Jak to co... to temat o psychologii, prawda. robs nie mów, że nie widzisz powiązania :P Podałem własny sposób który świetnie się sprawdza.

Awatar użytkownika
jasonbourne
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: jasonbourne »

reptile pisze:Macie przemyślenia w kwestii ankiety?
Moim zdaniem bardzo słaba, w ogóle nieprofesjonalna, tendencyjna, łatwa do oszukania, bo mniej więcej wiadomo jaka odpowiedź prowadzi do konkretnego wyniku.

Poza tym, hmm, to już moje przemyślenia, na giełdzie dużo rzeczy sprowadza się do opanowania emocji i samokontroli. To jest normalna cecha, a nie psychopatyczna. Psychopaci charakteryzują się przede wszystkim brakiem głębszych uczuć, ale czy uczucia przeszkadzają w grze na giełdzie? No nie wiem, jakoś nie interesowałem się dogłębnie tematem, ale założenie, że trzeba być psychopatą żeby zarabiać na giełdzie, jest dość ryzykowne i nie do końca spójne.
Na pewno psychopaci wykazują wiele pożądanych cech charakteru, np. pewność siebie czy odwaga, ale przecież nie tylko oni.
Zapraszam do czytania moich artykułów "Jak zarabiać co najmniej 100% rocznie na rynku Forex" na portalu Comparic.pl

robs
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: robs »

ArcherWWY pisze:robs nie mów, że nie widzisz powiązania :P
Forex jest dla odludków, średnio zintegrowanych towarzysko mówiąc delikatnie ale nieszkodliwych. Psychopata natomiast wcale nie jest odludkiem wręcz przeciwnie, udziela się, wkręca, ma nawet dużo wdzięku osobistego ale jest fałszywy w tym sensie że eksploatuje innych dla własnych celów. Najwięcej psychopatów jest wśród polityków.

ArcherWWY
Stały bywalec
Stały bywalec

robs pisze:Najwięcej psychopatów jest wśród polityków
OOOO.... BINGO!!!

Awatar użytkownika
reptile
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: reptile »

jasonbourne pisze:Psychopaci charakteryzują się przede wszystkim brakiem głębszych uczuć
To psychochemiczny problem... gdzie masz takie opcje mozliwosci by czuc raz euforie raz depreche stres etc na wysokim poziomie? Sex? radnki ? :D
Wobec tego łątwo zostać wyzbytym z "naturalności".. do tego poznanie matrixu.. wiecej niz 5 lat na rynku i welcome.. normalny czlowiek jak cos jest wbrew zasadom,logice,normom buntuje sie atakuje.. jesli tego nie robisz jest rozerwanie.. ciagla kontrola tego to pompownie tej kwestii.Bycie świadomym i niereagowanie.To jak z tym psem nie reagujacym na kopanie.
jasonbourne pisze:ale czy uczucia przeszkadzają w grze na giełdzie?
A czym są uczucia?Emocje.. to taka sprawa heh.. nie umiesz przesunąć z odległości szklankę a nie umiesz lub umiesz kontrolować to coś? A czujesz ze to ma ciężar?Tu masz "kontakt" a ze szklanką nie?

Moja teoria jest taka ze rynki w dość znaczy sposób "uprawiaja" psychopatow.. acz można się nim stać w szkole, na studiach,seminarium,w więzieniu,policji,ochronie.. wszedzie w skrajnych warunkach... wobec tego..
Czy to warunki nas osłabiaja i tworzą... czy poprostu skłonność "wewnętrzna" / wrodzona?
R.E.P.T.I.L.E. - Robotic Electronic Person Trained for Infiltration and Logical Exploration (off-line,only e-mail)

ODPOWIEDZ