Pogaduchy przy porannej kawie

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
259
Maniak
Maniak

Re: Pogaduchy przy porannej kawie

Nieprzeczytany post autor: 259 »

Też chciałbym wiedzieć bo nazbierało mi się tego trochę :-)

Patrząc na wykresy niemalże wszystkich par jena można zadać sobie to pytanie i wielu czuje się bardzo niekomfortowo widząc i te świece i otwarty teren gdzie trudno wyznaczyć jakiś realny opór.
Na na razie ciśnienie w górę (w dół dla jena ) jest olbrzymie, większe niż negatywy dołujące waluty po drugiej stronie mianownika. Nie widzę absolutnie nikogo kto nie oczekiwałby dalszego osłabiania jena i to nie tylko krótkoterminowego.
I na razie nie widać też chętnych chętnych do kasowania zysków.
Ale na pewno tacy się znajdą i jak do tego dojdzie będziemy mieli test wytrzymałości takiego trendu. Kiedy i gdzie?
To są pytania na które mnóstwo osób usiłuje sobie odpowiedzieć.

Ja bym widział opory dopiero gdzieś w okolicach 134/5 jeżeli rzeczywiście mają one jeszcze jakieś teraz znaczenie (to są poziomy z 2009 roku).
Jeżeli to za daleko to może wcześniej typu 131/133? To z Fibo z ostatniej korekty.

Ale czy po drodze nie wydarzy się coś co sprowokuje szybkie zamykanie to nie jestem w stanie odpowiedzieć.
Choć patrząc na te malutkie korekty wydaje mi się, że jest mnóstwo chętnych do łapania odjeżdżającego pociągu więc jak zdarzyłaby się jakaś porządniejsza to chyba szybko zostałaby kupiona.
Jakże często ludzie mają już gotową opinię zanim zdążą pojąć istotę rzeczy.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

kingsize4
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: kingsize4 »

Moim zdaniem przy wUJku trochę pogrzebiemy się w okolicach 100 i to też trochę przystopuje pozostałe crossy z jenem. Jednak piękna okrągła liczba będzie pewną barierą psychologiczną i w połączeniu z opcjami na tym poziomie stanie się magnesem dla ceny. Przynajmniej na chwilę ;) Ktoś o tym zresztą tutaj wspominał wcześniej.

259
Maniak
Maniak

To z wczoraj ale nadal aktualne:
There are several considerations shaping the investment community in the week ahead. The first and most important is the BOJ's decision last week to create bank reserves at an unprecedented rate.  It seeks to do in two years what took the Federal Reserve five years to achieve.  The scale of its monthly operations will be roughly twice the Fed's.  Under Shirakawa, the BOJ's balance sheet was roughly 21% of GDP.  The current plan is to bring to it about 40% by the end of 2014.

Japanese investors have responded to the prospects of a weaker yen or higher inflation by stepping up their purchases of foreign financial assets.  While some may dismiss the selling of foreign bonds last month as repatriation ahead of the fiscal year end, it seems bigger than that.  Japanese investors have been net buyers of foreign bonds three times (weeks) this year.   Although some investment houses and media were claiming that the carry trade was dead (killed by QE) a few months ago, the leveraged community appears to be the main sellers of the yen, using to fund purchases of developed and emerging market bonds.

The weakness US job creation in March will influence policy expectations and may very well undermine the significance of the FOMC minutes that will be released this week.
http://www.marctomarket.com/2013/04/macro-overview.html

I taki mały smaczek z podsumowania sesji w forexlive:
In ancient history news, Minutes from the March 6-7 BOJ policy meeting were released. Everything changed when The BOJ gained a new chief and two new deputies, seeing the introduction of new policies at the April 3 & 4 meeting – making these minutes perhaps the most irrelevant, ever.
Te powyższe fragmenty pokazują, jak duże wrażenie zrobił BoJ i Abe na... no przynajmniej komentatorach ;-)
Ale jak też i Soros o tym mówi w charakterze czegoś nowego (pomińmy na razie w jakim celu) to nie ma za bardzo co wybrzydzać.
Tak długo jak nie zostanie to w pełni skonsumowane.
Chciałem zwrócić jednak uwagę na pojawiające się coraz częściej zdania o powrocie jena jako taniej waluty do pożyczania na inwestycje (tak jak za starych dobrych czasów masowego carry trade). Jeżeli tak się stanie to jen pozostanie słaby bardzo długo.
No przynajmniej do następnego globalnego kryzysu :-)
Oczywiście nie znaczy to, że będzie jechał cały czas po równi w dół. Nic nie porusza się w jednym kierunku w nieskończoność na naszym łez padołku.
Ale to oznacza, że sprzedawanie jena, a szczególnie jego odbić jest najbezpieczniejszą i najzyskowniejszą strategią.
I znów - tak długo jak coś tego nie naruszy. Bo jak wyglądają konsekwencje gwałtownego zwijania takich pozycji to widzieliśmy w 2008 roku. Dla pocieszenia: ale to musiałoby być naprawdę coś dużego. Taki Cypr, Słowenia (nowa moda) czy Hiszpania nikogo specjalnie nie ruszy. O Portugalii to nawet nie ma co wspominać.
A gdy już ta istota w pełni do nich dotrze, jakże często muszą zmagać się z konsekwencjami swojej opinii ;-)

259
Maniak
Maniak

No to teraz niedźwiedzie dostały co chciały na śniadanie:
German trade balance feb s/a: EUR + 17.1 bln vs 15 bln exp
Written by Mike Paterson
April 9, 2013 at 06:01 GMT

EUR 15.6 bln prev revised down from 15.6 bln
imports m/m -3.8% vs +0.5% exp +3.3% prev
exports m/m -1.5% vs 0.0% exp +1.4% prev

weaker than expected imports and exports is not a sign of robust health but expectations will remain that economy will pick up during 2013
Przynajmniej na tyle, żeby sprzedać co nieco.

EDIT: tymczasem bardzo interesujące rzeczy dzieją się we Włoszech: rząd zamierza spłacić olbrzymi dług który jest winien prywatnemu biznesowi od bardzo, bardzo dawna. Jeżeli to zrobi, włoska gospodarka dostanie niezłego kopniaka w górę i to przez przynajmniej rok.
To może nie są rzeczy które ruszałyby runkami w przeciągu dnia czy bezpośrednio powodowały rajdy, ale kładą kolejne długoterminowe wsparcie pod Euro.

Awatar użytkownika
ForexTig3r
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: ForexTig3r »

@259
Wybacz, ze napisałem "zdaje się iż nie bardzo rozumiesz aktualnie rynek".
Na pewno rozumiesz go bardzo dobrze i dzięki wielkie za Twój wkład i wpisy w tym wątku.

Po prostu moje mocne przekonanie co do prognozy trochę się różni i/lub interpretacja fundamentów jest trochę inna.
Nie będzie obniżki stóp to zagrali pod w/w może przez to będzie niższy target, ale ogólnie konsolidacja obecnie według mnie to na pewno mniej prawdopodobny scenariusz.

Nie sprecyzowałeś w jakim terminie spodziewasz się dalszych zjazdów, ale pisanie, o poziomach 1.27 w perspektywie do H4 wydaje się mi osobiście mocno alternatywnym scenariuszem. Tym bardziej po farmacji świecowej objęcia Hossy na D1/W1 i wpływie Jena - działania BOJ.

http://forex-nawigator.biz/forum/daytra ... ml#p572606
Przedstawione, poglądy, oceny i wnioski są wyrazem osobistych poglądów autora i nie mają charakteru rekomendacji. Wyłączną odpowiedzialność za decyzje inwestycyjne, podjęte i z wykorzystaniem wniosków w nich zawartych, ponosi inwestor.
subsilver2 趋势线

259
Maniak
Maniak

@ForexTig3r
Dziękuję za słowa uznania - staram się jak mogę :-)

Jeżeli chodzi o mnie to nie ma sprawy - nie mieć racji to żaden wstyd, gorzej jest jak nie ma się racji i nie wie dlaczego.
A tego właśnie nie mogłem znaleźć - gdzie i z czym się mylę.

Prawdę mówiąc ten mój wcześniejszy tekst mógł być niejasny bo pisałem go tak jak myśli latały mi po głowie.
Tak więc najpierw było o tym ciśnięciu w dół po obniżkę stóp którą niby miałyby usprawiedliwiać słabsze dane z Niemiec.
Co wskazywało na być może ponowne testowanie dna.
Potem przyszedł mi do głowy wpływ wyprzedaży jena na wzmacnianie Euro, a z tego na końcu konsola i w ten sposób pokrętnie wyszło, że wręcz zaprzeczam sam sobie ;-)

Jak widzę jak na razie Niemcy nie okazały się być wystarczającym pretekstem do przyciśnięcia Edka i więc chyba będę musiał zmienić tutaj zdanie :-D
Silniejsze wydaje się być ponowne zapewnienie Draghi co do stabilności Euro połączone z lekkim zawodem co do USA no i tym jenem.
Co w efekcie wywołało zamykanie S - short covering co zazwyczaj objawia się właśnie takimi mocnymi odbiciami (jedni szybko zamykają czyli de facto kupują, drudzy widząc akcję wchodzą z zakupami dokładając do pieca).
Czy to wytrzyma do 1.32? Wczoraj nie byłem wcale o tym przekonany. Dzisiaj rano też nie i zamknąłem część L na Edku. A teraz tak patrzę, że ma to jakieś nogi. Szczególnie jak po kolei zaczną wycofywać rekomendacje Deutsche, Barclays itp. Rekomendacje sprzedawania rajdów.

Co do terminów to fakt, nie mówiłem w jakim. I na dodatek to się zmienia. Dwa dni, tydzień, dwa - zależy jaka jest dynamika wydarzeń.
Ja nie patrzę na to jakie wzory robią się na jakich ramkach tylko gdzie były znaczne dołki/górki, a gdzie wychodzi jakiś z tego środek w szerokim zakresie czasu. Np. ostatnie trzy lata jako widok ogólny, ostatnie kluczowe wydarzenia jako ramy szczególne. Np. ostatnie szczególne wydarzenie to były zeszłoroczne występy Draghi z "nieodwracalnym Euro" i OMT. Edek był wtedy… niech popatrzę… u mnie dołek 1.204 ;-)

259
Maniak
Maniak

Jamie Coleman ujął zdecydowanie lepiej to co w mniej więcej chciałem wtedy powiedzieć:
http://www.fxbriefs.com/major-currencies/lets-review/
Oczywiście z poprawką, że od tego czasu Edek przeniósł się powyżej 1.3033

EDIT: a to jest to o czym mówiłem o negatywach (prawdziwych czy wymyślonych) ciążących nad Euro i wynikającym z tego powszechnym oczekiwaniu dalszych spadków - Deutsche nadal trzyma się sprzedawania rajdów:
http://www.efxnews.com/story/18193/here ... tsche-bank
Deutsche jest jednym z największych graczy na tym rynku, słuchają go całe rzesze poszukiwaczy szczęścia ;-)

Awatar użytkownika
niemiaszek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: niemiaszek »

nie ma to jak "ułańska fantazja"... :D
to wygląda jak wróżenie z fusów :roll:

GOLD: Earlier Goldman recommended initiating a short on Comex gold position at
$1450/toz with a stop at $1650/toz. Goldman's yr-end 2013 tgt on gold is
$1450/toz, and $1270/toz in 2014 and $1200/toz in 2017+.
... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"

Awatar użytkownika
mike_05
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: mike_05 »

Obrazek
Jeżeli chcesz odnieść sukces, naucz się cenić ludzi.

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Po Cyprze czas na innych..... :)
http://tvp.info/informacje/biznes/szwaj ... c/10689684
powolutku, pomalutku.... a wszystko przy aplauzie ludu który wini za swoje nieszczęścia banksterów, kiedyś takie coś by nie przeszło a teraz to pewnie nie takie cuda będziemy widzieć :D
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

Zablokowany