paki pisze:rafino pisze:[BONUSY]
Być może za słabo szukałem, ale nie znalazłem odpowiedzi dotyczącej podatku od bonusów. Dostajemy od brokerów bonusy, które można wypłacić dopiero po wykonaniu pewnego obrotu. Jeśli nie spełnimy tego warunku kwota bonusu jest zabierana z rachunku. Pytanie brzmi czy w takim przypadku musimy odprowadzać 10% podatku od bonusu? Wydawałoby się, że nie bo ostatecznie go nie wypłaciliśmy, ale kiedyś spotkałem się z odmienną opinią.
Powiem tak, dopóki bonusu nie możesz wypłacić, nie jest Twoją własnością, co najwyżej "pożyczką", wobec czego nie masz obowiązku odprowadzać podatku, dopóki bonus w pełni nie będzie do Twojej dyspozycji.
Paki, dzięki za odpowiedź.
A co jeśli bonus opiera się na bardziej skomplikowanych zasadach? Na przykład Ironfx daje bonus, którego nigdy nie można wypłacić, ale za to można go stracić... Dostałem bonus 100%, straty w połowie są pokrywane z moich środków a w połowie z bonusu, czyli np. wpłaciłem 5k, dopisano mi 5k bonusu, straciłem na rynku 2k i nadal mogę wypłacić 4k, czyli tak jakbym stracił tylko 1k. Co z rozliczeniem z US? MT4 "mówi", że straciłem 2k ale połowa tego to bonus. Czy w takim razie muszę wykazać w rozliczeniu 1000zł bonusu i odprowadzić od tego 10%?
Czy jest w ogóle szansa, że US będzie w stanie odnieść się do takiej sytuacji? Jest sens dzwonić/iść?