Forex a podatki..

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
ktos667
Uczestnik
Uczestnik

Re: Forex a podatki..

Nieprzeczytany post autor: ktos667 »

Przekopałem trochę ten temat jednak nie udało mi się znaleźć odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie...
Otóż załóżmy hipotetycznie że w styczniu zakładam konto u brokera zagranicznego w PLN na adres w Polsce, a 3 miesiące później wyjeżdżam do Anglii i dalej zawieram transakcje na FX. Jak w takim przypadku wygląda rozliczenie? Czy po roku rozlicza się z polskim US z całego zysku/straty, czy część rozlicza się w PL, a część w UK? A może cały rok rozlicza się w UK?
Proszę o rozjaśnienie tematu :wink:

poxter
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: poxter »

To ja mam inne pytanie.
Kiedyś czytałem wątek na bieżąco, jednak z uwagi na straty i zawieszenie forex`u na kołku zaprzestałem.

Wiem, że powinienem się rozliczać co miesiąc, w latach poprzednich to samo. Z racji, że tego nie robiłem moja strata (ogólnie straty).

Teraz od jakiegoś czasu wróciłem do gry, mam zyski (procentowo niewyobrażalne, kwotowo już nie ;D ). Niestety nie rozliczałem się co miesiąc. Teraz czekam na program z admirala, który wyliczy mi pita (tak chyba było w roku ubiegłym) by rozliczyć się z zysków całorocznych.
Tu pytanie czy jedno rozliczenie całoroczne nie sprawi problemów w US ??

Zamierzam w przyszłym roku dalej walczyć, jednak mam rachunek w euro - jest na rynku jakiś program, którym będę mógł co miesiąc liczyć bez jakiś większych problemów ?? Czy może znów cały rok nie płacić i poczekać na pomoc z admirala w roku następnym??

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

Rozliczasz się raz na rok, nie raz na miesiąc.

poxter
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: poxter »

dzięki !!
w takim razie znacznie ułatwia sprawe - błędne skojarzenia w takim razie.

Baton
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Baton »

No chyba że się chcesz rozliczać w ramach prowadzonej DG.

rafino
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: rafino »

[BONUSY]

Być może za słabo szukałem, ale nie znalazłem odpowiedzi dotyczącej podatku od bonusów. Dostajemy od brokerów bonusy, które można wypłacić dopiero po wykonaniu pewnego obrotu. Jeśli nie spełnimy tego warunku kwota bonusu jest zabierana z rachunku. Pytanie brzmi czy w takim przypadku musimy odprowadzać 10% podatku od bonusu? Wydawałoby się, że nie bo ostatecznie go nie wypłaciliśmy, ale kiedyś spotkałem się z odmienną opinią.

paki
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: paki »

rafino pisze:[BONUSY]

Być może za słabo szukałem, ale nie znalazłem odpowiedzi dotyczącej podatku od bonusów. Dostajemy od brokerów bonusy, które można wypłacić dopiero po wykonaniu pewnego obrotu. Jeśli nie spełnimy tego warunku kwota bonusu jest zabierana z rachunku. Pytanie brzmi czy w takim przypadku musimy odprowadzać 10% podatku od bonusu? Wydawałoby się, że nie bo ostatecznie go nie wypłaciliśmy, ale kiedyś spotkałem się z odmienną opinią.
Powiem tak, dopóki bonusu nie możesz wypłacić, nie jest Twoją własnością, co najwyżej "pożyczką", wobec czego nie masz obowiązku odprowadzać podatku, dopóki bonus w pełni nie będzie do Twojej dyspozycji.

rafino
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: rafino »

paki pisze:
rafino pisze:[BONUSY]

Powiem tak, dopóki bonusu nie możesz wypłacić, nie jest Twoją własnością, co najwyżej "pożyczką", wobec czego nie masz obowiązku odprowadzać podatku, dopóki bonus w pełni nie będzie do Twojej dyspozycji.

Paki, dzięki za odpowiedź.
A co jeśli bonus opiera się na bardziej skomplikowanych zasadach? Na przykład Ironfx daje bonus, którego nigdy nie można wypłacić, ale za to można go stracić... Dostałem bonus 100%, straty w połowie są pokrywane z moich środków a w połowie z bonusu, czyli np. wpłaciłem 5k, dopisano mi 5k bonusu, straciłem na rynku 2k i nadal mogę wypłacić 4k, czyli tak jakbym stracił tylko 1k. Co z rozliczeniem z US? MT4 "mówi", że straciłem 2k ale połowa tego to bonus. Czy w takim razie muszę wykazać w rozliczeniu 1000zł bonusu i odprowadzić od tego 10%?
Czy jest w ogóle szansa, że US będzie w stanie odnieść się do takiej sytuacji? Jest sens dzwonić/iść?

Koszmarek
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Koszmarek »

A jak z bonusem, ktory dostalem, a jest tylko zabezpieczeniem? Mam go na koncie, ale nie moge wyplacic. Jest moim zyskiem czy nie?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Skoro nie możesz go wypłącić to trudno nazwać go Twoim zyskiem :). Na wyciągu z rachunku też widnieje on jako "Credit".
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

ODPOWIEDZ