Zwykły scalping...

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Mpapiez

Re: Zwykły scalping...

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

Kulfon pisze:Dzięki za rady. Dobra, nie ma co płakać. Wszystko grzecznie pozamykałem, wiec jest czym grać. Oczywiscie przerwa swiateczna juz mi sie nalezy. :mrgreen: Wroce do tego biznesu w styczniu :569: Wrzucam jeszcze scr. jak działa moja psychika.

No i jak patrze na ten wykres to mam tylko jeden komentarz :
https://www.youtube.com/watch?v=oxiJrcFo724
Nie przejmuj się, też popłynąłem na tym wejściu :), z tym że nawet gorzej bo ja wszedłem pod 1.2400 :),
więc - 70 pipek dla mnie. Z tym że ja to z premedytacją trzymałem bo naparwdę obstawiałem brak mozliwości przebicia 1.2450 ;).

Dadas

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

Kulfon pisze:Dzięki za rady. Dobra, nie ma co płakać. Wszystko grzecznie pozamykałem, wiec jest czym grać. Oczywiscie przerwa swiateczna juz mi sie nalezy. :mrgreen: Wroce do tego biznesu w styczniu :569: Wrzucam jeszcze scr. jak działa moja psychika.

Czyli jest dobrze, Klufon, bardzo dobrze!
Tylko tam, gdzie na tym screenie pokazujesz górki, to jak już się taka uformuje, to tam SL przesuń!
W kierunku zysku trailuj SL!
I nie zaprzątaj sobie głowy, że wziąłeś np. 10% ruchu, bo nigdy nie wiesz dokąd ruch dany pójdzie.
Roztrząsasz teoretycznie to co widzisz już na wykresie.
W trakcie tradowania tego nie widzisz.
Więc twoje wnioski są bzdurne, jedynie teoretyczne, post-factum.
One mają się nijak do rzeczywistości!
Robisz dobrze!
Tylko przestaw myślenie na zarządzanie ryzykiem, a nie potencjalnym zyskiem,
bo on zawsze jest tylko "POTENCJALNY", czyli życzeniowy!

PS. Trading nie polega na wzbogaceniu się na jednorazowym "wodospadzie",
tylko na systematycznej realizacji np. +20 Pips dziennie (lub nawet +5 Pips dziennie).

PPS. Jeżeli nie zabukujesz zysku, rynek zawsze wróci po twój SL - ZAWSZE!

Awatar użytkownika
Kulfon
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Kulfon »

Czesc Dadi ;) Dzisiaj skupiłem się bardziej na zarządzaniu tylko SL ( bo z tym mam najwiekszy problem. Swoja drogą to juz czas przestac sie uzalac nad soba i robic to co do mnie nalezy)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jeden dobry trend płaci za wszystko.
Obrazek

Dadas

Nieprzeczytany post autor: Dadas »

Kulfon pisze:Czesc Dadi ;) Dzisiaj skupiłem się bardziej na zarządzaniu tylko SL ( bo z tym mam najwiekszy problem. Swoja drogą to juz czas przestac sie uzalac nad soba i robic to co do mnie nalezy)
107485.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Dadas pisze:

Czyli jest dobrze, Klufon, bardzo dobrze!
Tylko tam, gdzie na tym screenie pokazujesz górki, to jak już się taka uformuje, to tam SL przesuń!
W kierunku zysku trailuj SL!
I nie zaprzątaj sobie głowy, że wziąłeś np. 10% ruchu, bo nigdy nie wiesz dokąd ruch dany pójdzie.
Roztrząsasz teoretycznie to co widzisz już na wykresie.
W trakcie tradowania tego nie widzisz.
Więc twoje wnioski są bzdurne, jedynie teoretyczne, post-factum.
One mają się nijak do rzeczywistości!
Robisz dobrze!
Tylko przestaw myślenie na zarządzanie ryzykiem, a nie potencjalnym zyskiem,
bo on zawsze jest tylko "POTENCJALNY", czyli życzeniowy!

PS. Trading nie polega na wzbogaceniu się na jednorazowym "wodospadzie",
tylko na systematycznej realizacji np. +20 Pips dziennie (lub nawet +5 Pips dziennie).

PPS. Jeżeli nie zabukujesz zysku, rynek zawsze wróci po twój SL - ZAWSZE!
Cześć Dadas :)
Opisałem moją sytuację jakbyś ją znał. Właśnie mam tak ostatnio, że ładnie wchodzę w pozycję, mam 50 pipsów zysku i wraca na moje BE. Pracuję nad tym.
Fajnie, że jesteś :)
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: adamkaluza »

Na FX i wielu innych sprawach psychika sama podpowiada nam co mamy robić. Na screenie z poprzedniej strony to fajnie widać. Pytanie tylko czy posłuchamy swojej własnej psychiki?
Kiedy zaczynamy "przygodę" z FX to się myśli "co w tym może być trudnego? klikam, wchodzę/wychodzę z pozycji", ale tak nie jest. FX to ciężka praca (jak każda inna), im ciężej pracujesz tym więcej zarabiasz :)
Pozdrawiam :)
Pomyśl co powinna zrobić cena żeby zabrać ci pieniądze. Ona to zrobi!

Awatar użytkownika
Kulfon
Gaduła
Gaduła

Ok. W wolnej chwili spisałem swoje zasady na papier, bo myśli są ulotne. Druga sprawa, że chcę się tego nauczyć na pamięć :568: .

ZASADY
1. Wejścia mogą znajdować się w 3 miejscach:
a) na SR/SD H1 (drugie/trzecie odbicie M5) i (drugie/trzecie odbicie M1 w DT/DB M5) oraz form. M1 w 2 odb. M5,
b) pomiędzy SR/SD H (korekta 50/62 M1, schody M5/M1, odbicie od LT, retesty bdb. widocznych SR M5, „średnie”
c) 2 odbicie (M5) oraz korekta (M1) testów linii OHLC D1, W1. Pozycja z trendem D1.

2. Kierunek zajmowanych pozycji:
a) Trend H1. Dla „średnich” trend M5. Dla OHLC D1 i W1 trend D1 (ema 10 i 20)
b) Nachylenie ema 50 i ema 134 (H1)

3. Przejście na BE:
a) Poz. M1 – utworzony i potwierdzony H/L M1 lub 62% lub formacja na ostatnim H/L. Analogicznie M5.

4. Wielkość SL
a) Nie większy niż 10 pips. Wyjatek stanowia setupy M5.

5. Ryzyko na transkację – 3%.

6. Umiejscowienie SL – 1 pips nad formacja + spread dla pary EURUSD. 2 pips nad formacją + spread dla pary GBPUSD. Inne pary 1-5 pips + spread ( z wyczuciem).

7. Rodzaje TP i jego wybór ( niezależny od emocji i sztywny)
a) SR/SD lub RR 1:3 ( zalezy co bliżej),
b) Brak TP
c) Wybór – 1 pozycja opcja a), 2 pozycja opcja b) itd. Tak samo na parach poza EURUSD i GBPUSD

8. Prowadzenie pozycji:
a) Setup M1 – dołki/górki M1 -jJeżeli to jest poz. 1 tj. z TP = RR 1:3. Jeżeli brak TP, to standardowe BE, a zabezpieczanie po dołkach i górkach M5.
b) Setup M5- dołki i górki. Setup powyżej M5 – prowadzenie na TF na jakim wystąpił setup.

9. Pozycje – następna poz. skalpingowa może być otwarta, jeżeli poprzednia jest zabezpieczona. Tak samo pozycje otwieranie na podstawie duzych TF. Tym samym mogą być otwarte tylko DWIE NIEZABEZPIECZONE pozycje.(skalpingowa i z duzych TF)

10. Ilość pozycji – nieograniczona. Jednak nie może być otwartych w tym samym czasie wiecej niż 2 niezabezpieczone pozycje. 3 pozycje zakończone SL – koniec gry na danej sesji. 5 pozycji zakończonych na SL – koniec gry danego dnia.

11. Sesje:
a) 4 :30 – 7:00 b) 9:00 – 12:00 c) 15:00 – 17:00 d) 18:00 – 21:00.

12. Dodatkowo:
a) Nie gram w piątki po 17,
b) Nie gram 15 min. przed ważnymi danymi. W takich dniach jestem bardzo ostrożny,
c) Po każdym wejściu na rynek robię screen wejścia i wyjscia wraz z opisem.
d) Analizuję swoje wejścia raz w tygodniu.

Pozostaje mi jeszcze stworzyć dziennik i listę kontrolna ;). Reszta to już czysty umysł i dyscyplina. Kapitału nie niszczy mi mój system. Niszczę go ja sam :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

krystian74
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: krystian74 »

Kulfon masz zasady które raczej nie będziesz łamał OK :D Pytanko jeżeli wywali Cię z pozycji 3 razy po 10pip to już spora strata, a może tak być. Raczej nie określać sztywnego SL a dopasować do sytuacji w danej chwili. Osobiście skalpuję w przedziale 15-30 sekundowym i mam SL ustawionego na 3.5pip Zazwyczaj to wystarcza ale są momenty kiedy przestawiam na inną większą wartość.

Awatar użytkownika
Kulfon
Gaduła
Gaduła

Właściwie to z tego miejsca nie obawiam się tego 3x SL . Tydzien temu tak pokierowałem biznesem, że zrobiłem sobie 75% drawdown :mrgreen: więc jakoś się nie przejmuje tym, że mogę mieć 3 straty pod rząd. Co rynek da to bedzie :mrgreen:
SL a sztywnego nie mam. To tylko takie zalozenie ze SL nie powinien byc wiekszy niż 10 pips, bo ruchy zazwyczaj maja te 20-30 pips, a przy wiekszym SL trochę RR się wali. A co do tego ze stawiam 1 pipa nad np. pin barem z M1 albo inna formacja no to coz tak juz po prostu mam :mrgreen: Sprawdzałem to kiedyś i jak ma wywalic to wywali... No ale to tylko suche gadanie, zobaczymy co to bedzie :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Kulfon
Gaduła
Gaduła

Wykrylem u siebie konflikty wewnetrzne ktore nie pozwalaja mi zarabiac :P jednoczesnie chce i nie chce zarabiac :D Do dupy z taka robota ;d depo wciaz w trendzie spadkowym . Zobaczymy co bedzie za 3 miesiace :D czy uda mi sie w koncu poskladac psychike jak nalezy czy nadal bedzie jak teraz ;p
Obrazek

ODPOWIEDZ