Żelazne zasady

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
pomorskiebest
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Żelazne zasady

Nieprzeczytany post autor: pomorskiebest »

Witam jakiś czas temu zostałem niestety wyzerowany przez mocny spadek euro do usd .
Zebrałem 20000 zł i chciałbym ponownie zacząć swoją przygodę z forex. Ma ktoś jakieś wskazówki albo powie jak sam zaczynał z forex

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

pomorskiebest pisze:Witam jakiś czas temu zostałem niestety wyzerowany przez mocny spadek euro do usd .
Zebrałem 20000 zł i chciałbym ponownie zacząć swoją przygodę z forex. Ma ktoś jakieś wskazówki albo powie jak sam zaczynał z forex
Lepiej pytaj od razu jak kończył... :)

Jeśli zebrałeś tyle pieniędzy i chcesz ponownie się w to bawić ale nie masz pojęcia jak, a wcześniej wyzerowałeś konto przez jeden trend, to radzę na początku podzielić ten depozyt na 4-5 'pakietów'.

To, że ktoś Ci opowie swoją historię nic Ci nie da, bo na 5 traderów, otrzymasz 5 różnych wersji. Chodzi o to żebyś umiał znaleźć własną. Opracuj metodę zarządzania ryzykiem oraz strategię - sprawdź czy działa w warunkach sztucznych (czyli na historii/na demie), a potem małym kapitałem szlifuj ten diament na koncie rzeczywistym. Nikt Ci nie powie "graj tak i siak" - a nawet jeśli to na pewno nie zagwarantuje Ci, że nie wyzerujesz kolejnego konta - własny los trzeba wziąć we własne ręce ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Pablo90
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Pablo90 »

pomorskiebest pisze:Witam jakiś czas temu zostałem niestety wyzerowany przez mocny spadek euro do usd .
Opracuj własną strategię tak jak napisał raposo, później wpłać niewielką kwątę (max kilkaset PLN) na konto rzeczywiste i baw się mikrolotami. Na początku najlepiej grać za najmniejsze stawki dopóki nie będzie systematycznych zysków.

Awatar użytkownika
alinoe
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: alinoe »

Strategii nikt ci nie poda. Skończ z działem daytrading i skup się na budowie własnej strategii i opracuj mm stosowne do swojej strategii. Jak nie będziesz zarabiał grając mikrolotami to nie ma sensu grać za wyższą stawkę. Nie wiem po co ci 20 tys. W miarę systematyczne zyski to możliwość stosowania procentu składanego a on już załatwi sprawę. Ja procentowi składanemu jestem wierny 8 lat. Jeśli ktoś uważa, że nie ma on sensu to oznacza że ma pewne problemy z emocjami lub po prostu z zarabianiem. Twoje prawdopodobieństwo sukcesu to kilka procent, to i tak dużo. Spójrz na tych co amatorsko biegają, uprawiają różne sporty. Prawdopodobieństwo, że osiągną prawdziwy sukces i zostaną mistrzami jest jeszcze mniejszy. Mimo to wciąż biegają, robią to dla rekreacji i czerpią z tego satysfakcję. Ty też jesteś amatorem i prawdopodobnie nim zostaniesz. Pytanie czy z korzyścią dla siebie.

Kiedyś interesując się powiązaniami forexu z hazardem znalazłem w sieci ciekawą opinię na ten temat. Odpowiedć cy forex jest hazardem:
"Nie pytaj się czy Forex to hazard, czy poker to hazard. Tak, to hazard. Są ludzie, którzy podchodzą do hazardu w sposób racjonalny - to profesjonaliści, którzy siebie i spelnianie siebie widzą w innych rolach zyciowych: bycia ojcem, matką, synem, córką, kolegą, kolezanką, opiekunem, sąsiadem, ... , itd - A NIE BYCIEM LEPSZYM INWESTOREM. Oni nie potrzebują zadawać takich pytań, które zadałeś. Z prostego powodu: nie przychodzi im to do głowy, bo nie mają z tym problemow emocjonalnych."

Najpierw zacznij od tego. Jeśli wyeliminujesz destrukcyjny wpływ gry łatwiej ci będzie zaakceptować porażki. Oczywiście podświadomość nie akceptuje podejścia: "To nie osiągnięcie celu daje szczęście ale droga, która do niego prowadzi". Niemniej jeśli przypadkiem zarobisz nawet większą kwotę nie bacząc na zasady, którymi miałeś się kierować to emocjonalnie i tak sobie nie poradzisz i prędzej czy później wrócisz do punktu wyjścia.

Janus
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Janus »

Chłopie weź się do pracy, o forexie pomyślisz jak będziesz na emeryturze.

pomorskiebest
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: pomorskiebest »

Tak tylko spytałem narazie zaczałem na demo zobacze jak sie rozwine

monikaforexpolska
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: monikaforexpolska »

Janus pisze:
Chłopie weź się do pracy, o forexie pomyślisz jak będziesz na emeryturze.

Kto wie, może już jest na emeryturze. Nie odpychajmy nowych, którzy chcą spróbować swoich sił na tym bardzo trudnym rynku. Zawsze się znajdzie ktoś kto będzie regularnie zarabiał.

kamil86
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: kamil86 »

W odpowiedzi na główny temat wątku oto najważniejsze zasady, których złamanie w mojej opinii grozi MC:
- zawsze ustawiam SL,
- nie odsuwam SL,
- nie dokładam do stratnych pozycji.

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: fx-technik »

Na początku należy pozbyć się wszelkich złudzeń i oczekiwań.
Cena zawsze zrobi to, co podyktuje jej rynek.
Czyli, po pierwsze należy bardzo dobrze poznać realia rynków Forex, czym one są, jak działają,
skąd się biorą kwotacje, od czego zależy płynność i co najważniejsze, dlaczego cena rośnie, i dlaczego cena spada.
Należy rozpoznać charakterystki instrumentów transakcyjnych z naszego portfolio inwestycyjnego, żeby
określić ich realną zmienność w czasokresie, w którym będziemy zawierać transakcje, czyli nimi
zarządzać. Mając dane o zmienności instrumentu, należy ustawić system pod siebie biorąc realne założenia.
Np. jeżeli instrument robi dzienne zasięgi średnio 100 pips, to realnie możemy oczekiwać np. 20 Pips.
Chodzi o to, że tracimy wtedy, gdy czegoś oczekujemy, co jest nierealne.
Łudzimy się, bo koniecznie chcemy odrobić stratę.
To trader musi ustalić ścisłe warunki transakcji na podstawie średnich realiów instrumentu, a nie
pozostawiać swoich zysków i strat na łasce enigmatycznego rynku.
To trader decyduje, w większości normalnych warunków transakcyjnych, o tym kiedy zamknie transakcję.
I to trader musi się nauczyć reagować, a nie łudzić się, że cena wróci i da mu zysk!
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?

monikaforexpolska
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: monikaforexpolska »

Super post. Super puenta. A nadzieja zawsze umiera ostatnia. Jak zgłasza się post do pochwały, bo tutaj ewidentnie się należy.

ODPOWIEDZ