MarioDM pisze: ↑18 mar 2021, 12:09Czyli mówiąc wprost, napisałeś, że strategia nie działa, bo cena raz odbija się od oporu, a raz nie ?ninjaproject pisze: ↑18 mar 2021, 11:52Tak, z tym problemu nie ma, tzn. z napisaniem EA pod wskaźnik, lub kilka wskaźników.MarioDM pisze: ↑18 mar 2021, 11:49
Te chęci chyba będzie trudno opisać algorytmem![]()
A na poważnie, to chociaż sam nie jestem programistą, to znam mniej więcej zasady na jakich działają EA i też nie widzę problemu aby stworzyć automat pod takie założenia. Skoro są wskaźniki rysujące opory i wsparcia, to tym bardziej da się zrobić automat, który będzie takie wsparcia/opory respektował.
To raczej bardzo łatwe założenia i nie sądzę aby był problem je zalgorytmizować.
Natomiast, problem jest z tymi wskaźnikami, bo cena nie musi ich respektować.
Zautomatyzować nie do zautomatyzowania
Re: Zautomatyzować nie do zautomatyzowania
Wkleję wątek z tamtego tematu aby nie szarpać się w dwóch wątkach.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2021, 12:20 przez MarioDM, łącznie zmieniany 1 raz.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.
- ninjaproject
- Maniak
Ja akurat wiem.LowcaG pisze: ↑18 mar 2021, 12:09To dalej nie jest problemem.ninjaproject pisze: ↑18 mar 2021, 11:57No widzisz, to teraz już mówimy o jakiejś wieloświecowej strukturze, którą widać na krótszym interwale, a która reprezentuje jakiś dłuższy interwał.
Czy ograniczenie interwałów do tych domyślnych dostępnych na platformie ma zasadnicze znaczenie?
Otóż, nie, nie ma. Dana struktura nie musi przestrzegać ram jakiegoś zdefiniowanego interwału.
Problemem jest raczej jak ją my zdefiniujemy, możemy poruszać się w chmurze wsparć oporów zdefiniowanych nawet 1 minutowym interwałem. I pominąć wyższe interwały jako zaśmiecanie.
Pytanie (znów filozoficzne) czy high/low (na TF 1 miesiąc ) z przed 2 miesięcy ma dla nas szczególne znaczenie?
Pytanie o wsparcie opór można całkowicie odwrócić "algorytmicznie".
Bo teraz podchodzimy od strony jak człowiek sobie wyobraża i definiuje opór(będę pomijał wsparcie bo to za dużo pisania a wiadomo o co chodzi o opór z góry i z dołu) i próbujemy go zalgorytmizować.
Można pójść od drugiej strony. Aby to algorytm go zdefiniował a my określamy jego filozofię.
Bo czy można opór zdefiniować jako cenę(linię), od której się "odbija" czy to z tej czy z tamtej strony?
Wtedy "każdej" cenie da przypisać wagę "przebijalności", nie ma świeczek, nie ma high low jest tylko cena?
Na razie problem jest po stronie człowieka bo nie wie czym jest opór i dlaczego wybiera ten a nie inny
Przede wszystkim, to dla mnie jest to strefa/zakres cen, a nie konkretna cena.
Ale, jest na początku strefą potencjalną.
Np. Niech to będzie zdefiniowane przez pewien parametr pobrany z H1.
Ale, ja też zerkam na wszystkie pozostałe interwały, i patrzę co tam się dzieje, jaki jest trend ogólny, na jakich poziomach globalnych cena się znajduje, ale to nie jest konkretne, tylko globalne, rzut okiem i wszystko widać, ale też obserwuję dany instrument codziennie, cały czas.
I tu już, myślę, że dopiero SI na odpowiednim poziomie mogłoby to ogarnąć.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4/5.
- ninjaproject
- Maniak
Nie, tego nie napisałem.MarioDM pisze: ↑18 mar 2021, 12:14Wkleję wątek z tamtego tematu aby nie szarpać się w dwóch wątkach.
MarioDM pisze: ↑18 mar 2021, 12:09Czyli mówiąc wprost, napisałeś, że strategia nie działa, bo cena raz odbija się od oporu, a raz nie ?ninjaproject pisze: ↑18 mar 2021, 11:52
Tak, z tym problemu nie ma, tzn. z napisaniem EA pod wskaźnik, lub kilka wskaźników.
Natomiast, problem jest z tymi wskaźnikami, bo cena nie musi ich respektować.
Napiszę teraz, że z moich doświadczeń wynika, że taki robot (bez ingerencji ludzkiej) nie ma raczej szans zarabiać.
@Dadas
Strategia oparta na wsparciach/oporach to łatwizna. Za 400-500 zł mogę Ci zamówić taki automat. Może nawet taniej. Tylko najpierw sprecyzuj warunki, bo z tego co piszesz, to część oporów nie jest dobra, chyba, że okaże się dobra.
Bez obrazy, ale wygląda mi na to koncepcję wysoce uznaniową i raz działa, a raz nie.
To nie żadna strategia tylko samooszukiwanie się.
Strategia oparta na wsparciach/oporach to łatwizna. Za 400-500 zł mogę Ci zamówić taki automat. Może nawet taniej. Tylko najpierw sprecyzuj warunki, bo z tego co piszesz, to część oporów nie jest dobra, chyba, że okaże się dobra.
Bez obrazy, ale wygląda mi na to koncepcję wysoce uznaniową i raz działa, a raz nie.
Trust no bit**es.
- ninjaproject
- Maniak
To ja ci mogę sam napisać, jak chcesz.MarioDM pisze: ↑18 mar 2021, 12:24@Dadas
Oczywiście, gdy opiszesz warunki, dokładnie.
O tym jest ten wątek.
Podejmujemy próbę zalgorytmowania tego, co się wydaje uznaniowe.
To może napisz sobie.ninjaproject pisze: ↑18 mar 2021, 12:26To ja ci mogę sam napisać, jak chcesz.MarioDM pisze: ↑18 mar 2021, 12:24@Dadas
Nie chcę prawić złośliwości, bo co mnie w sumie obchodzi, że ktoś posługuje się pseudostrategią.
Potraktuj to jako spojrzenie osoby z zewnątrz.
Ogólnie wiem jak działają wsparcia/opory. Nie da się na tym oprzeć strategii, bo czasem cena się od nich odbija, a czasem je przechodzi. Można by zrobić automat, który podążałby za trendem w takim przypadku. Czyli jeśli się odbije, to automat otwiera pozycję w określonej odległości od oporu/wsparcia lub otwiera pozycję w określonej odległości po przebiciu oporu/wsparcia. Czy to zadziała ? Bez zrobienia automatu nie dowiemy się.
Ponieważ sam zajmujesz się robieniem wskaźników i robotów to dziwię się bardzo, że nic takiego jeszcze nie zrobiłeś. Założenia są bardzo proste, więc nie tu jest problem. Podejrzewam, że nie zrobiłeś automatu bo ta strategia po prostu nie działa, czyli jest losowa.
Trust no bit**es.
- ninjaproject
- Maniak
Może byłoby lepiej, gdybyś sobie to tych dywagacji nowy wątek zrobił, bo zaśmiecasz niepotrzebnie i niczego nie wnosisz do idei tego wątku.MarioDM pisze: ↑18 mar 2021, 12:36To może napisz sobie.ninjaproject pisze: ↑18 mar 2021, 12:26To ja ci mogę sam napisać, jak chcesz.MarioDM pisze: ↑18 mar 2021, 12:24@Dadas
Nie chcę prawić złośliwości, bo co mnie w sumie obchodzi, że ktoś posługuje się pseudostrategią.
Potraktuj to jako spojrzenie osoby z zewnątrz.
Ogólnie wiem jak działają wsparcia/opory. Nie da się na tym oprzeć strategii, bo czasem cena się od nich odbija, a czasem je przechodzi. Można by zrobić automat, który podążałby za trendem w takim przypadku. Czyli jeśli się odbije, to automat otwiera pozycję w określonej odległości od oporu/wsparcia lub otwiera pozycję w określonej odległości po przebiciu oporu/wsparcia. Czy to zadziała ? Bez zrobienia automatu nie dowiemy się.
Ponieważ sam zajmujesz się robieniem wskaźników i robotów to dziwię się bardzo, że nic takiego jeszcze nie zrobiłeś. Założenia są bardzo proste, więc nie tu jest problem. Podejrzewam, że nie zrobiłeś automatu bo ta strategia po prostu nie działa, czyli jest losowa.
To nawet lepiej jak strefa, bo to może być pewna "chmura".ninjaproject pisze: ↑18 mar 2021, 12:19Ja akurat wiem.
Strefa potencjalna to znaczy, że
a) zmienimy ją na inną
b) tak to opór, ale nie będziemy nim grać
c) inne
Nie rozumiem. Co ten parametr definiuje.ninjaproject pisze: ↑18 mar 2021, 12:19Np. Niech to będzie zdefiniowane przez pewien parametr pobrany z H1.
hm... po pierwsze po takim spojrzeniu jakie decyzje możesz powziąć?ninjaproject pisze: ↑18 mar 2021, 12:19Ale, ja też zerkam na wszystkie pozostałe interwały, i patrzę co tam się dzieje, jaki jest trend ogólny, na jakich poziomach globalnych cena się znajduje, ale to nie jest konkretne, tylko globalne, rzut okiem i wszystko widać, ale też obserwuję dany instrument codziennie, cały czas.
jak w poprzednim punkcie
a) całkowita zmiana oporów na niższych TF
b) powstrzymanie sie od gry?
cena znajduje się na jednym poziomie. hm..chodzi Ci o high low wyższych TF?
Piszesz o SI, ale myślę, że jestem na tyle ogarnięty (w sensie wyżej niż współczesne SI) i myślę, że jak będziesz mi w stanie wytłumaczyć co tam widać na tych (których) wyższych TF to i będzie się dało to zalgorytmizować

Ale po kolei. Lać wyższe TF.
Mamy TF bazowy.
Jaki? Jakie?
Czy posługujemy się jednak TF?
Czy jednym np. minutowym i na nim da się zobaczyć te opory?
Innymi słowy gdzie widzisz te opory te potencjalne.
PS.
Co jakiś czas będę robił "podsumowanie" aby sprawdzić na jakim etapie jesteśmy.
błąd - zaraz poprawię
Ostatnio zmieniony 18 mar 2021, 13:11 przez LowcaG, łącznie zmieniany 1 raz.
- ninjaproject
- Maniak
Dana strefa może:LowcaG pisze: ↑18 mar 2021, 12:48To nawet lepiej jak strefa, bo to może być pewna "chmura".ninjaproject pisze: ↑18 mar 2021, 12:19Ja akurat wiem.
Strefa potencjalna to znaczy, że
a) zmienimy ją na inną
b) tak to opór, ale nie będziemy nim grać
c) inne
1. Stać się wsparciem,
2. Stać się oporem,
3. Cena może w niej przez jakiś czas iść bokiem.
Który scenariusz się zrealizuje, to musi pokazać PA wykresu.
I z tym PA mam największy problem odnośnie zakodowania tego.
Ten parametr definiuje zakres tej strefy.LowcaG pisze: ↑18 mar 2021, 12:48Nie rozumiem. Co ten parametr definiuje.ninjaproject pisze: ↑18 mar 2021, 12:19Np. Niech to będzie zdefiniowane przez pewien parametr pobrany z H1.
Z tym nie ma problemu odnośnie zakodowania.
Mogę zadecydować, czy warto ryzykować Buy, czy Sell, czy się wstrzymać.LowcaG pisze: ↑18 mar 2021, 12:48hm... po pierwsze po takim spojrzeniu jakie decyzje możesz powziąć?ninjaproject pisze: ↑18 mar 2021, 12:19Ale, ja też zerkam na wszystkie pozostałe interwały, i patrzę co tam się dzieje, jaki jest trend ogólny, na jakich poziomach globalnych cena się znajduje, ale to nie jest konkretne, tylko globalne, rzut okiem i wszystko widać, ale też obserwuję dany instrument codziennie, cały czas.
jak w poprzednim punkcie
a) całkowita zmiana oporów na niższych TF
b) powstrzymanie sie od gry?
Ja zwracam uwagę na ceny Close i ceny Low dla Bulls, High dla Bears.
To się cieszę, bo może coś z tego wyjdzie?
Załóżmy, że to będzie M15.
Ale może to być dowolny interwał.
Super!