Zarządzanie rosnącym kapitałem własnym

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.
szachik
Uczestnik
Uczestnik

Zarządzanie rosnącym kapitałem własnym

Nieprzeczytany post autor: szachik »

Cześć. Co miesiąc z mojej pracy mam 3000 zł nadmiarowej gotówki (po odliczeniu wszystkich moich kosztów życia, rat kredytów i tak dalej). Na razie odkładam to sobie na lokatę.

Czytałem, że należy inwestować 1% kapitału. Czyli w moim przypadku byłoby to w pierwszym miesiącu 30 zł, w drugim miesiącu 60 zł, a po dziesięciu miesiącach musiałbym otwierać już pozycje po 300 zł. Trochę dużo. I pojawia się problem, że w trzecim miesiącu jedną złą transakcją zaprzepaszczę kilka dobrych z pierwszego miesiąca.

Jaki jest optymalny % kapitału własnego, który należy przeznaczać w ogóle granie na forex i na inwestowanie w akcje? Wydaje mi się że 30% jest dobre (czyli 900 zł miesięcznie wrzucam na mój kapitał forexowy, a resztą na jakąś lokatę w banku) ale może doświadczeni traderzy mają inne zdanie?

Niezależnie od tego ile % rosnącego domowego kapitału przeznaczę na forex/akcje to pojawia się temat zarządzania pozycjami przy rosnącym kapitale własnym.

Chodzi mi o to, aby jedocześnie nie bawić się w drobne (co to jest zarobić 100 zł miesięcznie jak się zarabia 3000 zł miesięcznie po odjęciu kosztów), ale też nie przesadzić i nie ryzykować majątku życia. Bo generalnie jak inwestuję 900 zł miesięcznie i mam z tego nawet 10% to koniec końców gdybym całe 3000 zł miesięcznie inwestował w lokaty to pasywnie zarobię więcej niż z tego forexu. Jakiś złoty środek by się przydał.

Jak zarządzać takim rosnącym kapitałem (zakładając, że się przestrzega 1% ryzyka i jakoś tam rośnie miesięcznie 10% kapitału).

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Re: Zarządzanie rosnącym kapitałem własnym

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

szachik pisze:
Czytałem, że należy inwestować 1% kapitału. Czyli w moim przypadku byłoby to w pierwszym miesiącu 30 zł, w drugim miesiącu 60 zł
należny ryzykować 1% kapitału a ile przeznaczyć to jest twój wybór, najlepiej tyle ile jesteś w stanie stracić bez zawału serca ;) czyli załóżmy masz odłożone 50 tyś i jesteś wstanie przeznaczyć na ryzykowne inwestycje np 5000 zł i tyle właśnie przeznaczasz, najlepiej dzieląc np 5 x 1000 czyli masz możliwość zaliczyć MC 5 razy, nigdy nie przeznaczaj więcej na forex niż początkowe założenia bo to jest jak z SL, przestawisz raz będziesz przestawiał az się odkujesz.

To ze miesięcznie jesteś w stanie odkładać to dobrze ale nie oznacza ze masz dokładać do portfela FX, kapitał przeznaczany na forex wyliczasz tu i na ten określony kapitał, jak stracisz te przyrządowe 5000 zł a masz zaoszczędzone nie 50k tylko 80k to znów analizujesz ile możesz przeznaczyć i tak w koło, nigdy nie dokładamy do obecnego rachunku bo i po co ?

sorgen
Bywalec
Bywalec

Re: Zarządzanie rosnącym kapitałem własnym

Nieprzeczytany post autor: sorgen »

Wiele zależy od:
- statystycznej relacji PROFIT : SL w dotychczasowych transakcjach,
- statystycznej ilości zagrań w miesiącu
- statycznych trafialności, ilości transakcji PROFIT do ilości transakcji SL,

Można wtedy coś szacować. Jakie są wasze staty?

Jeżeli ktoś:
- ma trafialność dobrych decyzji 63%
- chce robić z 8 transakcji miesięcznie, to ma 5 dobrych i 3 złe,
- chce zarobić 1000 zł miesięcznie
- gra wtedy gdy ma szansę na TP=2*SL
to musi mieć SL=142,86 zł i grać wtedy gdy widzi szansę na TP=285,72 zł.

Czyli musi mieć kapitał początkowy 14 286 zł i nie załamać się gdy go przewali w całości. Koniec końców z 14 286 zł zrobi się dodatkowe 12 000 zł to daje zysk 84% w skali roku.

Każdy by tak chciał.

ODPOWIEDZ