Zarabianie na swapie

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
HubGab
Stały bywalec
Stały bywalec

Zarabianie na swapie

Nieprzeczytany post autor: HubGab »

Witam, chciałbym się dowiedzieć czy są osoby które swapują lub to robiły w przeszłości, czy taka technika ma wogule sens? I jeżeli można w ten sposób zarobić to na co patrzeć? Czy patrzeć tylko gdzie jest najwiekszy dodatni swap i nic wiecej mnie nie interesuje czy lepiej patrzeć na stabilną pare? Czy są wydażenia które mają znaczący wpływ na swap? Ogulnie chciałbym się na ten temat jak najwiecej dowiedzieć.

riskman2
Bywalec
Bywalec

Re: Zarabianie na swapie

Nieprzeczytany post autor: riskman2 »

czy dobrze rozumiem, że bardziej chcesz zarabiać na swapach, a nie pipsach?
moim zdaniem znaczący wpływ na swapy mają:
1. zmiany st. %
2. machinacje brokera :)

R

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

To kiedyś nazywało się carry trade ale dawno nie widziałem warunków do takiej gry ;).

Jeśli nawet dany instrument cechuje się niską zmiennością to jednocześnie musi mieć on wysokie swapy choćby w jedną stronę. I teraz problem polega na tym, żeby nawet mimo niskiej zmienności rynek szedł w tę samą stronę, bo jeśli tak nie będzie to ostatecznie i tak na tym stracisz.

Swap traktowałbym jako dodatek przy grze długoterminowej, a nie podstawę zarobku. Co innego jeśli mówimy o arbitrażu trójkątnym (wpisz w wyszukiwarce) ale tu jest kolejna seria problemów związana m.in. z brokerami, którzy różnicują swoje stawki swap (marże) i mogą je zmieniać w dowolnym momencie.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
uciekinier
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: uciekinier »

Ja z powodzeniem zarabiam na swapie np. na PLN . Ale ... jest to inwestycja bardzo długoterminowa jak na warunki FX i tak np. trzymam od lipca 2013 r. pozycje krótką na EUR/PLN dzinnie ze swapu wpada mi 55PLN i dotego PLN dość fajnie sie umocnił ,mimo że ostatni tydzień ostro tracił. Ale tak jak piszę inwestycja mocno długoterminowa. Jeszcze jedno ale to że powinno się brać pod uwagę możliwość mocnego tąpnięcia bo przyzwoite swapy zazwyczaj są na waltach które podlegają mocnym wachanią i albo wchodzisz małymi pozycjami albo masz rezerwe gotówki żeby ratować w razie czego depo. Do tego dodałbym wybór solidnego broka który nie zmienia swapu jak mu się podoba.
W każdym razie w/g mnie da się ,aczkolwiek nie zarobisz tysięcy %.
"Fundamenty tworza trendy a cena porusza sie w techniczny sposob. Jedno drugiego nie wyklucza"
ZielonaMgiełka

jacek1989
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: jacek1989 »

Witam.
Gdzieś mi się obiło o uszy, któryś z graczy mi o tym wspominał iz gra na swapach jest zabroniona, nie rozwinął mi tego tematu i nie podał konkretów. Od pewnego czasu również nastawiam się na czerpaniu zysku ze swapu, gram tylko na walutach gdzie płacą swap dodatni a dana waluta rokuje kurs w kierunku swapu dodatniego, dla przykładu GB/Try na 1 locie płaca 110zł dziennie, czy coś wiecie na ten temat iż było by zabroniona taka technika gry????

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Może jest zabroniona u jakiegoś słabego brokera MM - w innym wypadku szczerze wątpię. Hulaj dusza ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
yeahman
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: yeahman »

Wiele osób szuka shortów na eur/try z uwagi właśnie na carry trade, ale nie polecam sellowania tej pary jak na razie - za duże ryzyko. Jedynie można usd/pln wysoko ustrzelić i czekac - wiadomo nbp i bgk skutecznie nie pozwalają na osłabianie pln wiec to w miare bezieczne ale swap jest bardzo mizerny i średnio da się z tego wyżyć.
Zamieszczane przeze mnie wykresy pokazują jedyne słuszne spojrzenie na rynek i stanowią jednoznaczną rekomendacje. Podejmowanie na ich podstawie decyzji inwestycyjnych jest świetnym pomysłem.

jacek1989
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: jacek1989 »

Witam, od pewnego czasu siedzę na parze gbp/try na S, dziennie swapu dają 140zł przy 1 locie, więc zarobek całkiem niezły. Cały czas martwi mnie czy taka gra jest dozwolona, pisałem wcześniej że gdzieś tam obiło mi się o uszy iż coś, jezeli chodzi o swapy jest zabronione ale nie wiem konkretnie co. Mam obawy czy mogę takie pozycje trzymać np rok. Niestety broker nie ma polskojęzycznego pracownika abym mógł konkretnie zapytać co wolno a czego nie wolno. Czy ktoś na forum posiada jakąś wiedzę czy jeżeli np zarobię 50% rocznie a zarobek będzie pochodził tylko ze swapu to jakieś naruszenie regulaminu???

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 22 mar 2014, 13:46 przez jacek1989, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nie ma nic takiego, spokojnie możesz trzymać pozycję. Niektórzy ustalają limit trzymania otwartej pozycji np. na pół roku lub rok ale wtedy zostanie ona po prostu zamknięta, a swap doliczony.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

balwi
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: balwi »

ja nie polecam

ODPOWIEDZ