Zarabianie na sprzedaży

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
maragaht
Uczestnik
Uczestnik

Zarabianie na sprzedaży

Nieprzeczytany post autor: maragaht »

Właśnie jak to się odbywa? Co to znaczy ?
Ktoś powiedział to samo co kup ale sprzedaj... Co mam sprzedać skoro nic nie kupiłem..
I jeśli sprzedam to jak zarobie na spadku, po prostu tego nie chwytam.. Kto ma ochotę zna artykuł bardzo proszę o wypowiedź.

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Re: Zarabianie na sprzedaży

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

maragaht pisze:Właśnie jak to się odbywa? Co to znaczy ?
Ktoś powiedział to samo co kup ale sprzedaj... Co mam sprzedać skoro nic nie kupiłem..
I jeśli sprzedam to jak zarobie na spadku, po prostu tego nie chwytam.. Kto ma ochotę zna artykuł bardzo proszę o wypowiedź.

Jeśli chodzi o sam rynek kontraktów terminowych to kup i sprzedaj jest teoretyczne, bo ilość otwartych kontraktów short i ling, czyli kup i sprzedaj jest taka sama. Mówiąc prościej to zakład między uczestnikami rynku. Ja mówię, że będzie rosło i wystawiam kupno, Ty mówisz, że będzie spadało więc wystawiasz sprzedaż (mimo, że nic nie masz). Zawieramy transakcję ja mam pozycję długą, Ty krótką. Jak instrument spadnie, ja wypłacam Tobie pieniądze (tak w uproszczeniu - bo wiadomo, że rynek jest duży i nie koniecznie pieniądze pochodzić będą akurat od tej osoby, z którą zawarło się transakcję).

Na rynku Forex - weźmy pod uwagę EUR/USD. Sprzedajemy Eurodolara. Czyli liczymy, że Dolar będzie zyskiwać na wartości w stosunku do Euro.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

Awatar użytkownika
sgorn
Pasjonat
Pasjonat

Re: Zarabianie na sprzedaży

Nieprzeczytany post autor: sgorn »

inny obrazowy przykład :
wyobraź sobie że pożyczyłeś od kolegi 5 kg cukru, który teraz kosztował 5 zł za kg. Poszedłeś na bazar i sprzedałeś całość. Masz 25 zł. Za miesiąc cukier spadł do 4 zł/kg. Odkupiłeś 5 kg cukru i oddałeś koledze a sam zarobiłeś - 5 zł netto. ;) Sprzedałeś coś czego faktycznie nie miałeś
Wicks reject areas and bodies explore them-MightyOne
Nie ważne czy miałeś rację czy nie,ważne jak dużo zarobiłeś posiadając rację i jak mało straciłeś, myląc się.

ODPOWIEDZ