Założenie konta w szwajcarskim banku - ktoś już próbował/ma?
Założenie konta w szwajcarskim banku - ktoś już próbował/ma?
Witam,
Jak w temacie. Założenie konta w szwajcarskim banku. Obsługa przez internet (wpłaty, wypłaty), niewysoki koszt prowadzenia rachunku, koniecznie karta Visa/Mastercard do wypłat gotówki w bankomatach w Polsce i innych krajach.
Założenie konta najlepiej 'zdalne' tj. wysłanie dokumentów do Szwajcarii, tylko w ostateczności konieczność osobistego stawiennictwa w kraju zegarków i czekolady (nie mam za bardzo czasu jeździć w tą i z powrotem).
Ktoś już próbował zakładać? Może ktoś z Was już ma ?
Znalazłem na początek takie coś:
https://www.postfinance.ch/en/priv/prod ... offer.html
Konto generalnie byłoby używane do przelewów do i z konta u brokera oraz gromadzenia zaskórniaków 'na czarną godzinę' i tylko z moją wiedzą.
Pozdrawiam, J.
Jak w temacie. Założenie konta w szwajcarskim banku. Obsługa przez internet (wpłaty, wypłaty), niewysoki koszt prowadzenia rachunku, koniecznie karta Visa/Mastercard do wypłat gotówki w bankomatach w Polsce i innych krajach.
Założenie konta najlepiej 'zdalne' tj. wysłanie dokumentów do Szwajcarii, tylko w ostateczności konieczność osobistego stawiennictwa w kraju zegarków i czekolady (nie mam za bardzo czasu jeździć w tą i z powrotem).
Konto generalnie byłoby używane do przelewów do i z konta u brokera oraz gromadzenia zaskórniaków 'na czarną godzinę' i tylko z moją wiedzą.
Pozdrawiam, J.
Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.
Re: Założenie konta w szwajcarskim banku - ktoś już próbował
a co Ci da posiadanie takiego konta?
A co ci daje offtopowanie?xpep pisze:a co Ci da posiadanie takiego konta?
radical material simplification
Co mi da? A by się przydało jak, nie przymierzając, nowa para butów
Po prostu przydało by się z kliku różnych powodów i akurat nie chodzi tutaj o kwestie podatkowe czy transfer środków z egzotycznych źródeł.

Największy sukces jaki możesz osiągnąć w życiu to zwycięstwo nad własnymi słabościami.
ktoś się pytał, po co takie konto.
.
.
.
.
.
.
możliwość ukrycia kasy przed żoną, sprytnie
.
.
.
.
.
.
możliwość ukrycia kasy przed żoną, sprytnie

mnie sie wydaje czy w dukscopy jest mozliwosc, a dokladniej w dukascopy bank? szczegolow nie znam, ale uwazam ze nowa para butow moze spelniac rozne zadania, zalezy co sie wybierze - wszystko w jednym okienku, albo kazda para do czegos innego... oprocz szwajcarskich bankow, podobna renome maja argentynskie nieruchomosci.
"jako to żydzi mieli w zwyczaju powtarzać - lepsze kilo handlu niz 10 kilo roboty"
Bardziej bym rekomendował banki w Singapurze lub Hongkongu, aniżeli w Szwajcarii, osobiscie nic nie place za takie konta i dostęp w każdego miejsca na świeci 24/7
Co prawda ja zakładałem osobiscie i nie było żadnych problemów z tym, no ale daleko to ja nie mam akurat :]
O ile wiem z Dukasie Bank można założyć takie konto, ale od minimum 200.000CHF, chyba że coś się zmieniło, nie jestem na bieżąco.
Co prawda ja zakładałem osobiscie i nie było żadnych problemów z tym, no ale daleko to ja nie mam akurat :]
O ile wiem z Dukasie Bank można założyć takie konto, ale od minimum 200.000CHF, chyba że coś się zmieniło, nie jestem na bieżąco.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein
Albert Einstein
Nic specjalnego-takie konto,poza tym banki szwajcarskie mają wysokie wymagania co do depozytu.Start od 10k euro,poniżej nie za bardzo chcą rozmawiać.chojnak pisze:Witam,
Pozdrawiam, J.
Dzięki Yogi.
W sumie przekopałem trochę net i sprawa wygląda następująco. Obcokrajowcy nie mieszkający w Szwajcarii nie są mile widziani w ichnich bankach, chyba że przytachają z sobą walizkę pełną banknotów. Rozmowy zaczynają się od okolicy 100-150 tys chf. Poniżej to drobnica, która bankierom tylko zawadza i pałęta się pod nogami. Jako że kwota o której myślę początkowo z pewnością nie dobiła by do tych 100tys chfów więc Szwajcaria odpada.
Bardziej liberalny dla obcokrajowców oraz bardziej elastyczny pod względem deponowanej kwoty jest Liechtenstain, ale tutaj też mówimy o dziesiątkach tysięcy chfów, euro czy usd, kilka-kilkanaście tysięcy na początek odpada.
Gdybyś miał Yogi namiar WWW na bank singapurski lub hongkongski z angielskojęzyczną obsługą online, międzynarodową kartą płatniczą/bankomatową oraz zdalnym, nie osobistym sposobem założenia, to byłbym wdzięczny. Azjatycka kultura i uprzejmość co do pierwszego wkładu finansowego na konto (3-4 tys eur) też mile widziana, tak żeby od razu nie życzyli sobie spieniężenia domu/samochodu/psa/kota/nerki i przesłania kasy z tego na nowozałożone konto.
Z góry dzięki,
J.
W sumie przekopałem trochę net i sprawa wygląda następująco. Obcokrajowcy nie mieszkający w Szwajcarii nie są mile widziani w ichnich bankach, chyba że przytachają z sobą walizkę pełną banknotów. Rozmowy zaczynają się od okolicy 100-150 tys chf. Poniżej to drobnica, która bankierom tylko zawadza i pałęta się pod nogami. Jako że kwota o której myślę początkowo z pewnością nie dobiła by do tych 100tys chfów więc Szwajcaria odpada.
Bardziej liberalny dla obcokrajowców oraz bardziej elastyczny pod względem deponowanej kwoty jest Liechtenstain, ale tutaj też mówimy o dziesiątkach tysięcy chfów, euro czy usd, kilka-kilkanaście tysięcy na początek odpada.
Gdybyś miał Yogi namiar WWW na bank singapurski lub hongkongski z angielskojęzyczną obsługą online, międzynarodową kartą płatniczą/bankomatową oraz zdalnym, nie osobistym sposobem założenia, to byłbym wdzięczny. Azjatycka kultura i uprzejmość co do pierwszego wkładu finansowego na konto (3-4 tys eur) też mile widziana, tak żeby od razu nie życzyli sobie spieniężenia domu/samochodu/psa/kota/nerki i przesłania kasy z tego na nowozałożone konto.
Z góry dzięki,
J.
Każdy bank w HKG czy Singapuru ma perfekcyjna obłogę po angielsku i dostęp do pieniędzy z każdego miejsca na świeciechojnak pisze:Dzięki Yogi.
Z góry dzięki,
J.
W Singapurze siedzibę ma 180 banków wiec masz z czego wybierać :]
Musisz wejść na strony i się zorientować, wiem ze w HSBC można było otworzyć konto nie będąc a danym kraju, jak z resztą to nie wiem.
Rzeczą, którą najtrudniej w świecie zrozumieć, jest podatek dochodowy.
Albert Einstein
Albert Einstein