Z kapitanem Jack'iem na zmanipulowanych wodach

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
as28
Maniak
Maniak

Re: Z kapitanem Jack'iem na zmanipulowanych wodach

Nieprzeczytany post autor: as28 »

jackub masz racje,
ta metodologia mogła by być w innym dziale, a journal jako drugi wątek tutaj :D
umieściłem ten wątek od razu tutaj, bo miałem nadzieje że będę mógł usuwać w swoim journalu bezsensowne posty
myliłem się :(
Lepszy 3 dni studiowania Steva Mauro niż 3 lata CJ.
Szukaj darmowych kursów w necie aby zrozumieć dzienną manipulację.

Mpapiez

Nieprzeczytany post autor: Mpapiez »

as28 pisze:
wybacz nie będą więcej podejmował z tobą dyskusji,
czytających twoją wypowiedz proszę o jest zignorowanie, gdyż w myśl metodologi CJ nie można się z większością zgodzić, najlepiej załóż zwój wątek, w końcu z tysiącami godzin na rynku powinno stać cię na dużo bardziej genialne wynurzenia.
Masz do tego święte prawo, więc wyłączam się z dyskusji i wrócę tylko do roli obserwatora i przepraszam jeżeli uważasz że Ci tu namieszałem, ale nie to było moją intencją. Możesz poprosić moda o usunięcie moich postów.

Niech FOX będzie z tobą :wink: .

Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: DavidFx »

wszystko pieknie ladnie i cudownie tylko brakuje jednego elementu to wszystko jest analizowane na historii
a tam mozna podpasowac wszystko nawet ruch planet w galaktyce oriona
dlatego jestem za aktualna ocena rynku rzeczywistego :D
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

DavidFx pisze:wszystko pieknie ladnie i cudownie tylko brakuje jednego elementu to wszystko jest analizowane na historii
DavidFx,
Tak to prawda, tak też można, ale co to jest aktualna ocena rynku rzeczywistego? Bardzo mnie to interesuje jak opiszesz aktualną ocenę rynku rzeczywistego..... bez podpierania się historią, kiedy wszystko jest historią?
aktualnie edek jest na 1.0751 i pójdzie albo do góry albo na dół.....

Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: DavidFx »

jackub pisze:
DavidFx pisze:wszystko pieknie ladnie i cudownie tylko brakuje jednego elementu to wszystko jest analizowane na historii
DavidFx,
Tak to prawda, tak też można, ale co to jest aktualna ocena rynku rzeczywistego? Bardzo mnie to interesuje jak opiszesz aktualną ocenę rynku rzeczywistego..... bez podpierania się historią, kiedy wszystko jest historią?
aktualnie edek jest na 1.0751 i pójdzie albo do góry albo na dół.....
Jackub probuje przekonac ;) autora tego journala zeby zastosowal w praktyce ta cudowna wiedze chyba ze jest to filozoficzne podejscie do tematu wiec jesli tak no to niech tak bedzie :)
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

jackub

Nieprzeczytany post autor: jackub »

DavidFx,
wlasnie przeczytałem twój post na DT dotyczący Edka, oceniasz obiektywnie zaistniała sytuację i probujesz wynioskować o przyszłości i robisz to na bazie historii i zachowania sie formacji jaką odnalazłeś w historii ... w dalszym ciągu więc nie rozumiem do konca twoich wątpliwości.....
Co do autora wątku to napisał on:

Celem tego Journal'a jest:
zapoznać czytelników z podstawami wiedzy jaką prezentuje kapitan Jack'a oraz zachęcić do przebudowania swojej wizji widzenia rynku FX. Autor tematu również jest osobą uczącą się tematu i będzie stosować wiedzę o rynku do zmiany sposoby rozumienia i "poruszania" się na rynku FX.

zapewne, kiedyś pokaże nam jak to rozumie w zastosowaniu, może nie jest jeszcze gotowy, nie wiem ... nie wiem też czy po mało przyjaznych reakcjach jakie spotkały go tu na forum zechce w ogóle kontynuować pracę, zobaczymy , ja mam nadzieję że tak ...

Awatar użytkownika
meylo
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: meylo »

Również jestem za kontynuacją. Zawsze i wszędzie musi być wstęp, rozwinięcie i szczęśliwe zakończenie. Jesteśmy przy wstępie, dajmy człowiekowi trochę luzu i pozwólmy się rozwinąć. Powodzenia :)
P.S.
Kto nie jest zainteresowany niech nie czyta. Proste?
In uptrending markets, buy weakness as it returns to strength.
In downtrending markets, sell strength as it returns to weakness.
https://www.myfxbook.com/members/meylo/meylo/11290261
https://www.forexfactory.com/meylo#acct.33-tab.overview-explorer.252829

Awatar użytkownika
as28
Maniak
Maniak

nie miałem dziś czasu dobrze rozgrywać edka który zrobił już trzy poziomy
https://www.mql5.com/en/charts/4213166/ ... al-markets
ale i tak niezwykle przyjemnie widzieć jak kurs waluty odlatuje we właściwym kierunku :)
https://www.mql5.com/en/charts/4213164/ ... al-markets

proszę zwrócić uwagę na zaznaczone koła, to są piękne W gdzie widzimy wolumen pułapkowy/trapping volume
jest to ważne gdyż niektórzy źle to rozumieją: pułapka wynika z tego że gracze zostali wciągnięci w krótkie pozycje na gwałtownym ruchu w dół, po czym cena odbiła i później nie mieli oni możliwości wyjścia z pozycji.

Co do edka to pomimo 3 poziomów w dół, należy zachować wielką ostrożność w graniu do góry, gdyż cena agresywnie odbija od góry, agresywna wyprzedaż widoczna na wyższych TF może przeważyć.

Awatar użytkownika
as28
Maniak
Maniak

no i jeszcze trochę filozofii i nudów :)
Odnajdź na wykresie 4hr lub 1hr ostatni HH (najwyższy szczyt) jeżeli wykres jest w trendzie spadkowym (odwrotnie dla trendu wzrostowego LL – lower low). Od tego punku trend odwraca się. Ten punk odwracania staje się PH (PL) jest to miejsce gdzie trend zawraca i gdzie zaczynasz liczyć poziomy od początku. Kiedy określisz to zaczynasz szukać/oczekiwać 3 pchnięć (mających miejsca w czasie 3 dni wzrostu 3x3). Kiedy uczysz się handlowania w ten sposób, bezpieczniej jest zagrywać formacje M od PH i W z PL (oczywiście nie jest to banał typu graj krótkie na szczycie, granie M od PH oznacza, że cena wykonała konkretny ruch, który powinien w wersji idealnej zawierać 3 dni wzrostu z 3 pchnięciami oraz SH w okolicy poziomu 3, tak czy inaczej cena wykonała już znaczny ruch).
Liczenie poziomów jest wskazówką, czasami trand jest zbyt silny aby zawrócić, a więc mogą zdarzyć się 4 lub 5 zarówno dni wzrostu jak i pchnięć w ciągu jednego dnia. Ogólnie tak jest, i jeżeli nie możesz określić poziomów (masz wątpliwości) należy szukać ich na innej parze walutowej.
Na wyższych przedziałach czasowych SH może trwać dni, na 15M wykresie SH trwa ok 4 do 8 świec, co zależy od tego ile pozycji Fox potrzebuje zakumulować lub zredukować.
3 dni wzrostu w przeciągu 3-5 dni dotyczny 15M TF (liczonego najłatwiej na TF H1), a nie cyklu liczonego na H4. 3 pchnięcia mogą zdarzyć się, w każdym z tych dni (podczas azjatyckiej, londyńskiej lub nowojorskiej sesji). Nie należy mylić poziomów z pchnięciami. Pchnięcia mają miejsce podczas dnia. Poziomy są pojęciem większym, gdyż nie mogą mieć miejsca 2 poziomy jednego dnia.
3 pchnięcia nie są świętą zasadą od której nie zdarzają się wyjątki. 3 pchnięcia to podpowiedź/wskazówka. Wszystko zależy jak dużo Fox pozycji załadował/rozładował. Nie możesz również przewidzieć jak długo potrwa akumulacja/dystrybucja (nie mamy podgląd w arkusz zleceń Fox'a). W takim przypadku wszystko było by bardzo przejrzyste, łatwe do oszacowania i grania, a tego na pewno Fox by nie chciał. Ale niektórych ruchów Fox nie może ukryć i naszym zadaniem jest odczytywać ślady zdradzające jego zamiary.
To co widzicie na wykresie można nazwać technicznym trendem. Umieszczając na wykresie średnie, fibo, piovoty możesz zobaczyć jak Fox używa technicznego trendu do uwięzienia w złych pozycjach graczy zanim ruszy zgodnie z prawdziwym trendem.

Awatar użytkownika
as28
Maniak
Maniak

sympathy oczekuje takiego zachowanie ceny na edku (podwójnego dna-W, strategia straci sens jeżeli cena na zaznaczonych poziomach nie będzie trzymać)
http://www.stevehopwoodforex.com/phpBB3 ... 20#p131239
jest to o tyle ciekawe, że publikowane 3,5 godziny przed minutkami FED'u które powinny nieźle ruszyć cenami (oczywiście to nie minutki grają tylko Fox który wykorzystuje okazję do zagrania wg. swoich intencji).
a więc czekamy na rozstrzygnięcie,

ODPOWIEDZ