Z kapitanem Jack'iem na zmanipulowanych wodach

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
Awatar użytkownika
T-REX
Pasjonat
Pasjonat

Re: Z kapitanem Jack'iem na zmanipulowanych wodach

Nieprzeczytany post autor: T-REX »

maccyw sory, może źle Cię zrozumiałem, ale na początku twoja wypowiedź dla mnie brzmiała jak: nie ma 100 skuteczności - czyli nie działa. Nie czytałem oryginalnego wątku, o "guryźmie" CJ słyszałem i też mi się nie podoba. Ale to chyba jedyna metoda pokazania czegoś bez narażania zepsucia wątku przez hejterów. Zrobiłem tą metodą kilkadziesiąt transakcji i większość dała dobre efekty, były by jeszcze lepsze gdybym trzymał pozycje jak CJ przykazał. Oczywiście, Nadszedł dzień wielkiego crash testu, gdy wszystkie pozycje z jednego dnia na kilku parach wpadły na SL. Wynik: utrata około 70 % ZYSKÓW z kilku tygodni. Dlatego moje przemyślenia na temat tej metody są takie, że idealnie pasuje ona do gry jaką prezentuje Rafał Zaorski na TJS: duże ryzyko, na małym depo, częste wypłaty. SO, nowa wpłata itd. Do stabilnego ciułania kasy małym lotem słabo się to nadaje. I jeszcze jedno: Ostatnimi czasy pary takie jak edek czy kabel są IMHO głównie z powodów fundamentalnych w zwrotnym punkcie. Rzutuje to też na inne najczęściej skorelowane waluty. To moim zdaniem nie jest dobry moment na granie jakimkolwiek systemem opartym tylko o wykres.
Pozdrawiam skałkowca - gdzie najczęściej łoisz?
Prawdziwa głupota zawsze pokona sztuczną inteligencję

Awatar użytkownika
as28
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: as28 »

dzięki maccyw za falę dość konstruktywnej krytyki,
pisząc o ignorantach chciałem uniknąć bezsensownych dyskusji z ludźmi którzy coś tam przeczytali i będą dyskutować o czym tak naprawdę nie mają pojęcia,
piszesz że bawiłeś się w to długo, to masz prawo do swojej opinii,

to prawda teoria jest uznaniowa,
CJ pisał że nie zdoła objaśnić jak sam gra,
chciał jednak zwiększyć rozumienie rynku przez innych graczy,

nie sposób ocenić czy to co przekazał CJ spowoduje że opanujemy niezwykle skuteczną metodę zarabiania na FX,

Tyler nie podziałam twojego myślenia, gadanie o czymś że ktoś coś powiedział i coś się stało,
sorry ale takie myślenie w tym wątku nie jest mile widziane,
widziałem jak na kontraktach na CME ktoś zebrał wolumeny 17 tys., to nie pikuś może grać setkami tysięcy kontraktów i to przeciwko wszystkim: graczom, instytucjom a nawet EBC. Sorry ale bzdury.
Pisałem o tym wcześniej. Duzi gracze mieli złe pozycje (nie bardzo w stronę którą zagrał EBC) w związku z powyższym wycieli graczy fundamentalnych i wszystkich innych grających na dużych lewarach. Taki SH w celu ratowania dupy.
Lepszy 3 dni studiowania Steva Mauro niż 3 lata CJ.
Szukaj darmowych kursów w necie aby zrozumieć dzienną manipulację.

maccyw
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: maccyw »

T-REX pisze:Pozdrawiam skałkowca - gdzie najczęściej łoisz?
Jaki ten świat jest mały :D Chyba tam gdzie większość skałkowców w Polsce czyli Jura, natomiast z takich ciekawszych dotychczasowo wypadów to francuskie Orpierre i Ceuse. Również pozdrawiam i przepraszam za offtop :P

Z tym Cj to nawet nie jest tak że on się musiał przebijać, z tego co obserwuję tutaj łatwo jest na wejściu oberwać hejtem, zauważyłem jak ten wątek as28 rozpoczynał, od razu poszedł hejt. Tam to wygląda inaczej, nikt go początkowo nie krytykował, mowa o CJ. Jakkolwiek dla tych którzy chcą zgłębiać ścieżki CJ to odradzam czytanie pdf który jest na tamtym forum a proponuję czytać forum, kolejne strony głównie dlateog że w pdf często można się pogubić która wypowiedź do kogo należy sporo forexiaków dodaje swoje 3 grosze do metody CJ i robi się w pdf zamęt.

Natomiast ok, nim do końca oleję metodę CJ'a to chciałbym razem z Wami spróbować sił tu na naszym rodzimym polskim nawigatorze, może razem uda nam się do czegoś dojść.

Metoda którą CJ przedstawiał, cała jego strategia w punktach mniej więcej wygląda tak:

1. Szukasz Peak Low / Peak High, najlepiej robić to wykresach na interwale H1

2. Zaraz po Asian Range (czyli tym co w naszej strefie czasowej trwa od 23:00 do 7:00), której z kolei szukasz na M15 i która najlepiej aby swoim zakresem obejmowała od 25 do 50 pipsów, szukasz rozszerzenia Asian Range. To robi lis po to aby zarobić na graczach którzy grają na breakoutach.
Następnie nad tak powstałe Asian Range ma strzelić STOP HUNT, ma to być bardzo agresywny i dynamiczny ruch który około 50 pipsów nad asian range uformuje M lub w przypadku gdy strzeli pod asian range to uformuje W. Może to być jednak nie M lub W a tylko RRT.

3. Następnie rynek powinien agresywnie zawrócić i podążyć w kierunku liczenia leveli (zazwyczaj kierunek przeciwny), a leveli najlepiej też wypatrywać na H1.

Obok tego garść innych zasad, czyli warto grać większość dużych M i W (z mojego punktu widzenia ma to sens od H4 wzwyż), ale nie na M15 bo tutaj często wydaje nam się że widzimy M lub W co nie jest prawdą (nie dotyczy oczywiście stop huntów).

Zastrzeżenie do pkt 2. - czasami rynek nie musi zawrócić tylko podąży dalej, bez tworzenia M itp. To są słowa CJa.

I teraz pojawia się klops. Jeżeli mamy grać stop hunty w kierunku liczenia leveli to jak wytłumaczyć to co stało się w miejscu zaznaczonym na screenie ? Gdybyśmy grali klasycznego stop hunta zarobimy, jeżeli jednak skupimy się na podążaniu w kierunku liczenia leveli to albo w ogóle nie zwrócimy na takie wejścia uwagi albo ze względu na to że podświadomie nastrajamy się na stop hunta w kierunku powiedzmy w tym przypadku shortów wejdziemy pod prąd w shorta kiedy tak naprawdę powinniśmy wbijać w longa co przy graniu wyższymi lotami (o czym pisał T-REX, że metoda ta nie nadaje się na mikro loty) zmasakruje nam depo.
scr1.jpg
Jakieś uwagi, sugestie ?

PS. Gdyby to kogoś interesowało, to CJ gra od godziny 2:00 am do godziny 11:00 am czasu West Virginia, US co oznacza że stosując jego metodę powinniśmy grać od godziny 8:00 do godziny 17:00.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: DavidFx »

Obrazek
Obrazek

:D
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

maccyw
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: maccyw »

Na moje oko jeżeli wejdziesz w to M to utopisz. Ale to tylko moja ocena sytuacji którą obserwuje w miejscu które wskazałeś. Może tam dojść co prawda do 1-2 dniowej małej konsolidacji ale nawet i to nie jest pewne, w mojej ocenie rynek pójdzie dalej do góry.

Poprawka - może tam dojśc do kilkunastogodzinnej konsolidacji a później rynek będzie kontynuował ruch do góry.

Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

Obrazek

:p
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

Obrazek
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

Awatar użytkownika
as28
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: as28 »

moje oczekiwania co do Dow Jones'a
https://www.mql5.com/en/charts/4806639/ ... al-markets
dziś na FED będzie świetna okazja aby zakończyć trzy poziomową strukturę
Lepszy 3 dni studiowania Steva Mauro niż 3 lata CJ.
Szukaj darmowych kursów w necie aby zrozumieć dzienną manipulację.

Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

Obrazek
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

Awatar użytkownika
DavidFx
Maniak
Maniak

Obrazek
AIM FOR THE IMPOSSIBLE!

ODPOWIEDZ