XTB

Oferta brokererów rynku walutowego Forex oraz opinie użytkowników na ich temat.

Co myślisz na temat tego brokera?

Zdecydowanie polecam
45
38%
Poza paroma minusami są ok
26
22%
Przeciętny
19
16%
Mają wiele wad
6
5%
Stanowczo odradzam
22
19%
 
Liczba głosów: 118

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak
Posty: 1885
Rejestracja: 20 lis 2010, 20:24

Re: XTB

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

valkiria pisze:
23 lis 2020, 23:27
Nie ma błędu. Dźwignia 1:20 0,1 lota 7350 pln margin więc jak chcesz otworzyć 0,15 to 11k na szybko licząc dlatego ci nie otwiera. Nie masz na xtb dźwigni 1:100 dla dax tylko 1:20
Dzięki. Właśnie o to mi chodziło. Czy to błąd czy normalka. Mam kalkulator depozytów, swapów i wartości pipsów wbudowany jako wskaźnik i zrobiony zresztą przez XTB lata temu, więc sprawdziłem wielkość depozytu. Niestety z Dax był jakiś problem, bo poza wartością depo to nic więcej nie pokazywał (w sensie nie pokazywał wartości pipsów). Na pozostałych instrumentach kalkulator działa dobrze i dlatego podejrzewałem, że może na tym demo Dax ma jakiś błąd.
Nie wiesz może czy przy lewarze 1:200, Dax ma wyższy lewar czy też te 1:20 ? Raposo podał, że przy tym lewarze Dax ma też 1:200, ale dobrze by było aby potwierdził to ktoś kto z tego korzysta, bo Raposo tylko przeliczył oficjalne dane ze strony XTB, a tam mogli zamieścić jakąś nieścisłość.
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

XTB - Online Trading
Sprawdź najnowszą ofertę X-Trade Brokers
Rachunek Rzeczywisty Rachunek Demonstracyjny
Cblondyn
Maniak
Maniak
Posty: 4993
Rejestracja: 03 sty 2011, 12:09
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: XTB

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

MarioDM pisze:
23 lis 2020, 17:35
Testuję sobie właśnie demo XTB na MT4, rachunek Pro i lewar 1:100 i mam pytanie.
Na Dax musi być chyba jakiś błąd bo depo przy pozycji 0,01 wynosi 735 PLN. Chciałem otworzyć 0,15 i nie weszło bo "no money". Demo wiadomo na 10 000 PLN.
Czy to jest błąd na demie czy tak jest także w realu ?
Chciałbym też zorientować się, które konto jest korzystniejsze cenowo dla klienta. Czy Standard czy Pro.
No i czemu na tym moim demo nie ma akcji ?
I czy faktycznie jest tak jak informują na stronie, że klient profesjonalny dostanie lewar 1:200 ?
Otwórz sobie konto na platformie xstation to tam akcji masz od groma. W dodatku są tez cfd na akcje. I kolejna miła niespodzianka to nie jest pobierana prowizja przy zakupie akcji. Mi to bardzo pasuje.

Awatar użytkownika
MarioDM
Maniak
Maniak
Posty: 1885
Rejestracja: 20 lis 2010, 20:24

Re: XTB

Nieprzeczytany post autor: MarioDM »

Cblondyn pisze:
24 lis 2020, 10:20
Otwórz sobie konto na platformie xstation to tam akcji masz od groma. W dodatku są tez cfd na akcje. I kolejna miła niespodzianka to nie jest pobierana prowizja przy zakupie akcji. Mi to bardzo pasuje.
Rzecz w tym, że platforma webowa mi nie pasuje. Zresztą nie nastawiam się na akcje. Tak tylko zapytałem, bo warto czasem zerknąć na kilka wybranych akcji aby ocenić co się dzieje.
A tak przy okazji to jest jeszcze jakiś broker, który ma akcje na MT4 ?
Trust no bit**es.
Należy tępić ludzi o mentalności niewolników, okutych w powiciu.

Awatar użytkownika
valkiria
Pasjonat
Pasjonat
Posty: 837
Rejestracja: 04 kwie 2020, 10:45

Re: XTB

Nieprzeczytany post autor: valkiria »

żaden broker regulowany w unii europejskiej nie oferuje wysokich dźwigni dax1:20. Co innego konto profesjonalne.

x-trade2

Re: XTB

Nieprzeczytany post autor: x-trade2 »

Mam problem z XTB (X-Trade Brokers), platforma xStation 5, konto Real PRO - mianowicie źle mi się rysują dane historyczne, np:
Zrzut ekranu 2020-11-30 133123.png
U innego brokera (AMP Global):
Zrzut ekranu 2020-11-30 133331.png
i kolejny przykład:
Zrzut ekranu 2020-11-30 133504.png
Podsumowując: na wykresie widać pełno luk, dziwnych cieni ogólnie rzecz biorąc dane wyglądają jakby były wyfiltrowane lub skompresowane. Problem dotyczy każdej pary walutowej. Temat zgłaszałem kilkukrotnie do XTB, moje reklamacje były usuwane (zniknęły z portalu klienta) oraz otrzymałem info, że problem został rozwiązany - jak widać na załączonym obrazku nie bardzo :D

Dodam, że sprawdzałem to na najnowszych przeglądarkach Firefox, Chrome, Edge na Windows oraz Linux.

Dlatego prosiłbym o potwierdzenie innych osób, które mają w XTB konta real czy wygląda to u nich tak samo. Nie wiem sam, co o tym myśleć, tym bardziej, że niektórzy pracownicy XTB twierdzili, że u nich działa ok.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 30 lis 2020, 15:05 przez x-trade2, łącznie zmieniany 2 razy.

x-trade2

Re: XTB

Nieprzeczytany post autor: x-trade2 »

Kolejne przykłady:
Zrzut ekranu 2020-11-30 133633.png
Zrzut ekranu 2020-11-30 134637.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator
Posty: 9555
Rejestracja: 22 wrz 2006, 22:10
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: XTB

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Cześć,

Sprawdziłem. Dane za luty 2019, NZDUSD, H4. Tak samo jest. Wygląda jakby starsze dane historyczne były przefiltrowane albo miały luki na mniejszych interwałach (tego już nie chciało mi się sprawdzać ;) ). Aktualne dane są OK.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 5.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

x-trade2

Re: XTB

Nieprzeczytany post autor: x-trade2 »

Dzięki za info.

Dane tak do 6 miesięcy wstecz wydają się ok, później zaczynają się zniekształcać.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator
Posty: 9555
Rejestracja: 22 wrz 2006, 22:10
Lokalizacja: Trójmiasto

Re: XTB

Nieprzeczytany post autor: raposo »

x-trade2 pisze:
30 lis 2020, 15:00

Dziwi mnie natomiast, że jakoś nie słychać narzekań na to. Być może kliencie XTB nie zaglądają za bardzo w przeszłość.
Myślę, że tak właśnie może być. Mało kto analizuje na H4 coś, co działo się aż rok wstecz. No chyba, że testuje EA (a tych na xStation nie odpalimy). Powyżej roku to już i tak wchodzimy na D1 na dalekim zoomie. I tu w sumie ciekawe czy dzienne High/Low pokrywają się na D1 z innymi brokerami - to już mogłoby mieć wpływ na analizę ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 5.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
FxGuru
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 33
Rejestracja: 08 kwie 2020, 16:25

Re: XTB

Nieprzeczytany post autor: FxGuru »

Jeśli broker nie pobiera prowizji za zakup akcji to na czym zarabia? Zlecenie kupna np CD.projekt nie trafia na GPW ? tak jak w modelu MarketMaker na forex? pytam o zwykłe akcje nie o te z CFD i levarem
Kto nie stosuje się do zasad ten sam się smaruje stolcem.

ODPOWIEDZ