wzmagania pozytywa

Miejsce, gdzie każdy może prowadzić swój własny dziennik gry na FX.
pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: pozytyw »

Zastanawiałem się jeszcze na otwarcie ponownie USD CHF. Dalej wychodzi mi na UP. W tej chwili cena jest bardzo nisko więc dobry moment na L o ile cena pójdzie w górę. Nie otworzę jednak bo mam otwarte dwie pozycje opisane wyżej i nie uśmiecha mi się trzymać trzeciej.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Spiesz się powoli.

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

pozytyw pisze:Zastanawiałem się jeszcze na otwarcie ponownie USD CHF. Dalej wychodzi mi na UP. W tej chwili cena jest bardzo nisko więc dobry moment na L o ile cena pójdzie w górę. Nie otworzę jednak bo mam otwarte dwie pozycje opisane wyżej i nie uśmiecha mi się trzymać trzeciej.
Obrazek

Spiesz się powoli.

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

NZD USD zamknięte na BE. Przeoczyłem opór na D1 :roll: . Tutaj na pewno nie ponowię L do czasu jakiś mocniejszych argumentów:)
EDIT: USD JPY też z D! wygląda nieciekawie jeśli chodzi o S ale mam przestawione na -10p więc zostawię i zamknę przy trochę większym plusie jeśli się uda

Obrazek

Spiesz się powoli.

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

W ten sposób to do niczego nie dojdę. Prawie 13.00 a ja dopiero wstałem :shock:

EUR JPY zaliczone SL. Później skreen.
USD JPY i USD CHF kręcą się wokół zera. Później napiszę co i dlaczego.
Spiesz się powoli.

Awatar użytkownika
Midas
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Midas »

pozytyw pisze:W ten sposób to do niczego nie dojdę. Prawie 13.00 a ja dopiero wstałem :shock:
Ile ja tak pięknych pozycji przegapiłem a potem wchodziłem przeciwko trendowi, bo "chciałem coś zagrać". Teraz robię tak, że zmuszam się, żeby wstać o 7;55, oceniam na szybko czy jest szansa na jakąś pozycję i jak nie ma to jeszcze dosypiam godzinkę/dwie :P

Pozdrawiam, Midas

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

No a ja na urlopie jeszcze do końca tygodnia, stąd te anomalia senne:)

Tak jak pisałem EUR JPY SL -25p
USD JPY -10p
USD CHF BE

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Spiesz się powoli.

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Cóż mi przychodzi na myśl odnośnie ostatnich trejdów?
Szersze SL
Mniejsze TP
Branie z rynku co jest przy każdej okazji
Niestety stosując się do powyższego wydaje mi się, że w dłuższym terminie polegnę bo to prowadzi do RR sporo poniżej 1:1. Jakie mam więc wyjścia? Doprecyzować wejścia żeby nie mieć za szerokiego SL, BE przestawiać tylko na plus, w celu zmniejszenia ilości trejdów skończonych na 0, zaniżyć TP (jeśli to ma poprawić skuteczność).
Z powyższego problemem może być zawężenie zakresu SL czyli doprecyzowanie wejść. Wiąże się to z segregacją poziomów (prawdopodobnie wchodzenie po znacznie lepszych cenach). Jeśli tak zrobię, automatycznie zmniejszy się liczba trejdów, często mogą być dni bez trejdów. Wypadałoby to zaakceptować bądź zwiększyć liczbę obserwowanych par walutowych.
Spiesz się powoli.

Awatar użytkownika
adamkaluza
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: adamkaluza »

Cześć :)
Widzę że tworzysz plan, to bardzo dobrze. Wydaje mi się że R/R warto mieć przynajmniej 1:2. Licząc na dużą skuteczność możemy się przeliczyć. Szczególnie kiedy jeszcze nie jest się "obytym" z systemem. Weź też pod uwagę że czasem przyjdzie kilka trejdów pod rząd stratnych. To normalne i trzeba to zaakceptować. Nie znaczy to że plan działania jest zły i trzeba go zmienić. Jeśli coś sobie ustalisz to postaraj się grać tak przez jakiś czas. Tylko wtedy sprawdzisz czy to jest dobre założenie czy jednak się nie sprawdza. Powinno być to przynajmniej kilka tygodni.
To takie moje przemyślenia. Nie bierz ich za bardzo do siebie ;)
Powodzenia :)

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

rr-1 też jest ok, wystarczy skuteczność powyżej 50%, czyli teoretycznie powyżej losowej skuteczność a w longtermie powinniśmy być na plus a to jest najważniejsze

pozytyw
Pasjonat
Pasjonat

Dzięki za podpowiedzi. Kuszę się bardziej w stronę mniejszego SL (do przemyślenia ale coś w granicach 25 - 30p (co w niektórych trejdach stosowałem) i TP nie mniej niż 60p. Po jakimś czasie rozeznania co do skuteczności możliwe, że coś zmienię. Jeśli skuteczność będzie wysoka ale wciąż będą wycinki SL o parę pips wtedy zjadę niżej z RR nawet tak jak pisze Ink. czyli 1:1, czyli możliwe rozszerzenie SL, zwężenie TP lub po trochu z każdego.
Dziś poza tymi opisanymi pozycjami nie otwierałem żadnej. Po prostu nie miałem sygnału. Na dwóch obserwowanych parach EUR USD oraz USD CHF)cena przebiła moje LT z H4 podążając zgodnie z D1 ale niestety nie było możliwości podpięcia się pod ruch. Przemyślę jeszcze oczekujące po dobrych cenach (co do tych par) bo mało kiedy zdarza się żeby wystrzelili łamiąc wszystko po drodze bez cofki.

EDIT. aaa, jeszcze chciałbym napisać, że jestem zadowolony, że nie otwieram nic na siłę co często mi się zdarzało :D
Spiesz się powoli.

ODPOWIEDZ