Wszystko ma być TIPTOP

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.

Czy dołaczysz do akcji Wszystko ma być TIPTOP ?

tak
10
43%
nie
7
30%
nie wiem
6
26%

Liczba głosów: 23

Awatar użytkownika
sureshot
Pasjonat
Pasjonat

Re: Wszystko ma być TIPTOP

Nieprzeczytany post autor: sureshot »

post glownego moderatora tyle wniosl i zmienil moje zycie...., nie wszyscy musza wszystko wiedziec, dobrze jest sie dowiedziec czegos nowego, mi nigdy w oczy nie rzucily sie informacje o indeksie krx, a teraz dzieki tematowi rozpoczetemu przez zz i postom camaro , jestem i pewnie nie tylko ja troche madrzejszy,

Camaro69

Nieprzeczytany post autor: Camaro69 »

Cyb pisze: Trzeba niestety przyznać - czar CME prysł...
Tak naprawdę prysł czar nie tylko CME-dzisiaj praktycznie (według tego co zarzucają i zresztą słusznie inwestorzy indywidualni na świecie a prosze mi wierzyć że sceptycyzm do rynków w USA jest WIĘKSZY nawet niż u nas)nie ma rynku bez manipulacji.W USA to problem nieustannych błędów na NYSE/Nasdaqu gdzie High Frequency szaleje na multum spółek,co rusz anulują jakąś transakcję ,,z powodu błędu'',na BATS'ie ich własne akcje lecą na debiucie prawie do zera-i znów przepraszamy,pomyłka...Na CME jest ok... póki clearing house jest ok i jakiś gruby palec nie naciśnie palcem przypadkowo guzika sell/buy (jak np zloto w zeszla srode).Nawet na KRX gdzie wolumen pewnego dnia osiągnął 39 milionów opcji w 6 godzin a kurs tajemniczo zanurkował... po sesji wyszedł komunikat że ,,przepraszamy to wynik błędów Deutsche Banku,wdrożyliśmy dochodzenie''.. Nie wiem do kogo panowie chcą pisać,ale i tak nikt tego nie usłyszy bo właściwe instytucje mają nas ...

Awatar użytkownika
Cyb
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Cyb »

sureshot - Funkcja a posty to 2 odrębne sprawy. Chodzi mi tylko o to, że przez ostatnie lata forum katowane było wpisami jakie to CME jest super i jest przyszłością. I co ? No i wyszło jak mówiłem... Wszystkie wpisy o CME były poparte jedynie fantazjami. Fakty okazują się zupełnie inne.
Oczywiście osoby które to pisały ( te fantazje ) nawet nie raczą przeprosić za wprowadzanie wszystkich w błąd. ( lub też przyznać się do zerowej wiedzy na ten temat )

Awatar użytkownika
Akhh
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Akhh »

Jednym słowem właściwie rozwiązania nie ma.
U nas na giełdzie też manipulacji było wiele. Cały New Connect został położony przez spółdzielnie pompujące kursy i zostawiające później drobnych z akcjami przewartościowanymi po 10 -100razy.

Na FX kasę trzepią brokerzy. Zarówno przez gigantyczne prowizje jak i proceder MM. Powoli to się zmienia. Wchodzą brokerzy z niską prowizją, zarabiający i tak dużo, ale nie gigantyczne pieniądze.

Idealnego rozwiązania nie znajdziemy. Ja rozumiem szukania rozwiązań po egzotycznych rynkach, ale dla gracza rozwiązanie typu forex jest idealne. Zero formalności, coraz niższe prowizje i transparentność. Dodatkowo wbrew pozorom coraz mniej błędów. Bo jak czytam Camaro to jest duży problem nawet na tym najbardziej przecież rozwiniętym rynku w USA.

A problemem, który był szeroko dyskutowany w sumie były oszustwa samych brokerów i oferujących dostęp do handlu. Manipulacje na rynkach grubszego kapitału są, były i będą. Na każdym rynku - tego nie unikniemy.
Comparic - Codzienne informacje z rynku Forex, GPW.
Analizy, wywiady, statystyki rynkowe, ciekawostki, Forex na Żywo.
Od Traderów dla Traderów

zz
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: zz »

Akhh,oczywiście.
Mnie chodzi tylko o jedno w tej dyskusji,nie piszę o manipulacji ponieważ tak było na giełdach i będzie zawsze// tego nie wyeliminujemy//
Mnie chodzi tylko o jedno.Aby broker nie grał przeciwko swoim klientom,nie robił sztucznych poślizgów,a jeżeli robi i złapie komisja to dowala kary i zmusza do zwrotu ukradzionych pieniędzy, Jeżeli inwestujemy na najpłynniejszych rynkach świata,to jeżeli widzę w danym momencie głębokość rynku i cenę to tak ma być,dodatkowo aby ktoś pilnował czy broker nam nie doczepi plugina,nie rozdziela klientów na zarabiających i tracących ,a zarabiających wrzuca na serwer z torami przeszkód... :p czy innego świństwa..
Pozdrawiam.
Bazylea III reforma finansowa staje się skuteczne,
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

zz pisze:Akhh,oczywiście.
Mnie chodzi tylko o jedno w tej dyskusji,nie piszę o manipulacji ponieważ tak było na giełdach i będzie zawsze// tego nie wyeliminujemy//
Mnie chodzi tylko o jedno.Aby broker nie grał przeciwko swoim klientom,nie robił sztucznych poślizgów,a jeżeli robi i złapie komisja to dowala kary i zmusza do zwrotu ukradzionych pieniędzy, Jeżeli inwestujemy na najpłynniejszych rynkach świata,to jeżeli widzę w danym momencie głębokość rynku i cenę to tak ma być,dodatkowo aby ktoś pilnował czy broker nam nie doczepi plugina,nie rozdziela klientów na zarabiających i tracących ,a zarabiających wrzuca na serwer z torami przeszkód... :p czy innego świństwa..
Pozdrawiam.
zz to może być tak samo wyolbrzymione w twojej głowie jak cały mit o CME, wszędzie masz konflikt interesów, skoro MM bierze na klate zlecenie i jest drugą strona transakcji to tak samo w ECN bierze zlecenie na klatę LP i jest drugą strona transakcji, wiec w jednym przypadku masz konflikt z brokerem a w drugim masz konflikt z partnerem brokera ktory tylko jest pośrednikiem, to jest giełda, aby jeden zarabiał drugi musi stracić

zz
Maniak
Maniak

Ink.,nie jest to żaden mit tylko twarde fakty.
Jest sporo na forum na ten temat ,łącznie z tym jak CFTC na gorącym uczynku złapała za rękę brokerów na tym i dowaliła im kary,jednocześnie zmuszając brokera do zwrotu ukradzionych pieniędzy.

Pozdrawiam.
W ostatnich miesiącach Grupa CME i innych operatorów walut zauważyć rosnącą aktywność banku w kontraktach futures lub podobnych produktów

Camaro69

Nieprzeczytany post autor: Camaro69 »

Ale zrozumcie panowie że likwidując jeden problem często powstaje następny.I tak:

,,Najlepszy jest jeden rynek regulowany aby nikt nie grał przeciw innym graczom/klientom''.

Jeśli powstanie jeden rynek..to łatwość manipulacji WZROŚNIE.Dlaczego ?Bo jedna duża instytucja przy dzisiejszej skrajnej monopolizacji będzie łatwo mogła wykorzystać daną mniejszą płynność czy dziure popytu/podaży i rozwalić kurs tak jak to było ze złotem w zeszłym tygodniu kosząc stopy i kasę małych klientów którzy mają np po 500 $ depo intraday i nie mogą tego kontraktu utrzymać.

,,No to zdecentralizujmy, jak forex !'' No to broker bedzie mógł manipulować poziomami zlecen,generować dowolne ,,problemy''

,Acha,no to zrobmy jak forex ale by każdy broker rozliczał się przez centralną izbe rozliczeniowa np CME Clearing Port''
To już lepiej,ale co to zmieni ?Opózni rozliczenia no i w końcu transakcja i tak była zawarta wiec już ,,po fakcie'' rozliczają.

,,No to wprowadzmy więcej regulacji więcej nadzoru,kontrole obowiązkowe w każdej firmie,nadzór regulatora oraz obowiązek comiesiecznego przesyłania bilansu firmy brokerskiej !''
Bardzo dobry krok..który podwoi koszta działalnosci biur i giełd oraz mocno ja skomplikuje.

Co zrobić? Jedynym wyjściem jest dramatyczne zmniejszenie dzwigni dla instytucji i limit wykorzystania dzwigni dla inwestorów indywidualnych do maksymalnie 1:10 albo i mniej,wprowadzenie podatku od obrotu czyli podatku Tobina co wymiecie niepotrzebnych graczy na rynku czyli High Frequency (czemu prawdziwa praca ma być opodatkowana a pusty obrót pieniadzem nie ?)oraz zabezpieczenia podobne jak np.(sic!) w Polsce-większe nie mają sensu.Niestety to jest raczej niemożliwe więc rynki dalej będą najbardziej negatywnie postrzeganą instytucją w ,,kapitalistycznych'' społeczeństwach

zz
Maniak
Maniak

zz pisze:.
Jest sporo na forum na ten temat ,łącznie z tym jak CFTC na gorącym uczynku złapała za rękę brokerów na tym i dowaliła im kary,jednocześnie zmuszając brokera do zwrotu ukradzionych pieniędzy.

m.
Camaro69,nie róbmy niepotrzebnego zamieszania,czym innym są awarie o których piszesz ,a czym innym jest zwykłe złodziejstwo.Ktoś taki jak np. CFTC musi to rozgraniczać.Tego się trzymajmy ,a nie piszmy że jak broker nas okrada i zdarzy się awaria np. błędów na NYSE to w zasadzie to samo i niepotrzebnie ruszamy temat.
A,co do manipulacji to ideału nigdzie nie ma ,masz rację,tego niestety nigdy nie wyeliminujemy ponieważ to jest wpisane w rynek kapitałowy i jest integralną częścią rynków finansowych.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Ink.
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: Ink. »

zz pisze:Ink.,nie jest to żaden mit tylko twarde fakty.

Pozdrawiam.
Jakie twarde fakty?, jacy brokerzy? bo wydaje mi sie że żyjesz tylko świadomością tego że tam jest lepiej wedle zasady "wszędzie dobrze gdzie nas nie ma"

Przecież wszystkie największe banki inwestycyjne na świecie mają w swojej historii karę za coś, ale co to zmienia? kompletnie nic, ten świat kieruje sie zyskiem i nikt nie patrzy na moralność interesów tylko chce zarobić jak najwięcej, a co za tym idzie czasami dyma swoich klientów i nie jestes w stanie wyeliminować

ODPOWIEDZ