Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów

O jezykach programowania w platformach i nie tylko.
Szymon_P
Bywalec
Bywalec
Posty: 18
Rejestracja: 31 paź 2015, 22:35

Re: Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów

Nieprzeczytany post autor: Szymon_P »

Nazwa wątku "Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów". Z czym przeginam? Od tego jest forum żeby pytać... pozdrawiam

blashka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 41
Rejestracja: 27 lis 2020, 18:12

Re: Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów

Nieprzeczytany post autor: blashka »

Hej wiem że temat może nie do końca pasuje, ale mam szybkie pytanie czy można na jednym VPS od MQL odpalić tego samego robota na kilku instrumentach? Tzn. mam EA które chce aby działo jedocześnie i na jednym rachunku na GOLD, EURUSD i GBPUSD. Można to zrobić na jednym VPS czy potrzebuje do tego kilku serwerów?
Pozdro

rookie2
Gaduła
Gaduła
Posty: 255
Rejestracja: 29 wrz 2020, 00:10

Re: Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów

Nieprzeczytany post autor: rookie2 »

blashka pisze:
23 kwie 2021, 15:47
Hej wiem że temat może nie do końca pasuje, ale mam szybkie pytanie czy można na jednym VPS od MQL odpalić tego samego robota na kilku instrumentach? Tzn. mam EA które chce aby działo jedocześnie i na jednym rachunku na GOLD, EURUSD i GBPUSD. Można to zrobić na jednym VPS czy potrzebuje do tego kilku serwerów?
Pozdro
Pytanie powinno być zadane inaczej. To nie kwestia VPS, tylko jak odpalić na tym samym MT4 kilka strategii na raz
https://www.ea-coder.com/attach-multipl ... rs-on-mt4/
Odpowiedź brzmi tak, tylko trzeba dodać kolejny wykres i na nim włączyć kolejną strategię.
"Szybko to tutaj można tylko stracić pieniądze"
Obrazek

blashka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 41
Rejestracja: 27 lis 2020, 18:12

Re: Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów

Nieprzeczytany post autor: blashka »

Dziękuję za odpowiedź.

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 2630
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

blashka pisze:
23 kwie 2021, 17:56
Dziękuję za odpowiedź.
Ale jest jeszcze inny warunek!
EA musi być tak napisane, żeby się poszczególne instancje ze sobą nie gryzły!
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4.

blashka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 41
Rejestracja: 27 lis 2020, 18:12

Re: Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów

Nieprzeczytany post autor: blashka »

To akurat wiem. Pozdrawiam :D

blashka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 41
Rejestracja: 27 lis 2020, 18:12

Re: Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów

Nieprzeczytany post autor: blashka »

Siemanko chce napisać prosty EA który będzie mi sprawdzał ile procent danych dni zamknęło się wyżej ( na proficie ). Na dole wklejam kod całości, nie działa mi w nim zamykanie pozycji, a nie mam pojęcia co tam może być nie tak.

Ew. może są na stronie MQL jakieś darmowe roboty które działają w ten sposób? Nie potrzebuje żeby to EA zarabiało kasę tylko chce na nim sprawdzić pewne reguły na rynku i potem przerzucić to na manualny trading. Pozdro.

#property strict
#property show_inputs

input int dzien = 1;
input double lots = 0.01;
int ticket;
int close;

int OnInit()
{
return(INIT_SUCCEEDED);
}
void OnDeinit(const int reason)
{
}
void OnTick()
{

if(DayOfWeek()==dzien && Hour()==0 && NoTradesToday())
{
ticket = OrderSend(_Symbol,OP_BUY,lots,Ask,3,0,0);
}
if(Hour()==23)
{
for(int i=OrdersTotal()-1; i>=0; i--)
{
if(OrderSelect(i,SELECT_BY_POS) && OrderType()==OP_BUY)
{
close = OrderClose(OrderTicket(),lots,OrderClosePrice(),0);
}
}
}
}



bool NoTradesToday()
{
datetime today = iTime(NULL,PERIOD_D1,0);

for(int i=OrdersHistoryTotal()-1; i>=0; i--)
{
if(!OrderSelect(i,SELECT_BY_POS,MODE_HISTORY)) continue;
if(OrderSymbol() != _Symbol) continue;
if(OrderOpenTime() >= today) return(false);
}

for(int i=OrdersTotal()-1; i>=0; i--)
{
if(!OrderSelect(i,SELECT_BY_POS)) continue;
if(OrderSymbol() != _Symbol) continue;
if(OrderOpenTime() >= today) return(false);
}

return(true);
}

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 2630
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

blashka pisze:
02 cze 2021, 18:22
Siemanko chce napisać prosty EA który będzie mi sprawdzał ile procent danych dni zamknęło się wyżej ( na proficie ). Na dole wklejam kod całości, nie działa mi w nim zamykanie pozycji, a nie mam pojęcia co tam może być nie tak.

Ew. może są na stronie MQL jakieś darmowe roboty które działają w ten sposób? Nie potrzebuje żeby to EA zarabiało kasę tylko chce na nim sprawdzić pewne reguły na rynku i potem przerzucić to na manualny trading. Pozdro.
W takim razie po co ci EA?
Do tego są wskaźniki, piszesz wskaźnik (indicator), a nie EA.
Po co ma zawierać pozycje?
Przecież to samo można zakodować jako wskaźnik.
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4.

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 2630
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

A dlaczego nie działa zamykanie?
Po jakiej cenie zamykamy pozycję Buy?
Trejder, Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4.

blashka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 41
Rejestracja: 27 lis 2020, 18:12

Re: Wszystkie pytania dozwolone początkujących programistów

Nieprzeczytany post autor: blashka »

ninjaproject pisze:
02 cze 2021, 19:41
blashka pisze:
02 cze 2021, 18:22
Siemanko chce napisać prosty EA który będzie mi sprawdzał ile procent danych dni zamknęło się wyżej ( na proficie ). Na dole wklejam kod całości, nie działa mi w nim zamykanie pozycji, a nie mam pojęcia co tam może być nie tak.

Ew. może są na stronie MQL jakieś darmowe roboty które działają w ten sposób? Nie potrzebuje żeby to EA zarabiało kasę tylko chce na nim sprawdzić pewne reguły na rynku i potem przerzucić to na manualny trading. Pozdro.
W takim razie po co ci EA?
Do tego są wskaźniki, piszesz wskaźnik (indicator), a nie EA.
Po co ma zawierać pozycje?
Przecież to samo można zakodować jako wskaźnik.
Muszę mieć wgląd w dane historyczne. Nie potrzebuje tego na teraz tylko na to co się działo z ceną kiedyś. Da się wskaźnik testować na historii żeby dawał jakieś rezultaty?

ODPOWIEDZ