Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 2193
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

krystiank pisze:
26 sty 2021, 12:54
Cześć,
W MT5 na wykresach widzę tylko świece z 2021r. Jak zmienić aby było widać wszystkie?
I jeszcze jedno:
W przeszłości transakcji nie zawrzesz, jedynie tu i teraz możesz ją zawrzeć.
Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4.

krab29
Maniak
Maniak
Posty: 2139
Rejestracja: 22 cze 2011, 19:56

Re: Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Nieprzeczytany post autor: krab29 »

Na demo testowałem ea osobno, teraz chciałbym puścić kilka. Mam kilka ea, załóżmy że 3 i one chodzą na różnych ustawieniach, powiedzmy 2 każdy. Czyli w sumie mamy 6 rozwiązań. Nie mają one tp/sl tylko warunki przy których zamykają pozycje. Pytanie jest takie:
Czy jak każdy otworzy 1 pozycje np.1x6=6 i np na 4 ea zajdą warunki zamknięcia, to to ea zamknie swoją czy wszystkie 6?
Pozdrawiam
Podejmowanie decyzji inwestycyjnych na podstawie mojej subiektywnej oceny rynku , odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora.
Osoby, którym nie podoba się moja metoda tradingowa informuję, że wiem jak się korzysta z funkcji zasil rachunek!

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 2193
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

krab29 pisze:
30 sty 2021, 13:18
Na demo testowałem ea osobno, teraz chciałbym puścić kilka. Mam kilka ea, załóżmy że 3 i one chodzą na różnych ustawieniach, powiedzmy 2 każdy. Czyli w sumie mamy 6 rozwiązań. Nie mają one tp/sl tylko warunki przy których zamykają pozycje. Pytanie jest takie:
Czy jak każdy otworzy 1 pozycje np.1x6=6 i np na 4 ea zajdą warunki zamknięcia, to to ea zamknie swoją czy wszystkie 6?
Pozdrawiam
W tym celu jest tzw. MagicNumber.
EA musi rozpoznawać swoją instancję.
Inaczej będą się wszystkie gryźć.
EA powinno rozpoznawać pozycje co najmniej przez symbol instrumentu i MagicNumber.
Oczywiście, MagicNumber musi być w parametrach zewnętrznych, żeby można było nadać indywidualny.
Co zrobi twoje konkretne EA?
Tego nie wiem, ponieważ nie znam jak autor EA napisał kod.

Oczywiście, można też tak skonstruować EA, żeby na jednym wykresie (symbolu) wykonywało 6 różnych algorytmów.
Wtedy trzeba dodawać do każdego algorytmu jakiś wyróżnik dla transakcji.
Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4.

krab29
Maniak
Maniak
Posty: 2139
Rejestracja: 22 cze 2011, 19:56

Re: Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Nieprzeczytany post autor: krab29 »

Wow, dziękuję Darku. Mam Magic number i zastanawiałem się czy to ma związek z linijkami kodu. Aczkolwiek w testach mogłem to zmieniać i nic nie robiło to z wynikami. Autor to ja, szału ze mną ni ma. W tym roku w marcu nauczyłem się pisać. Skoro nie wiedziałem o przeznaczeniu madzika to pewnie wychodzi na pałę.
Planuję ediego i/lub kabla. Oczywiście pozmieniam madziki w każdym ea.
Te ostanie 2 akapity to dowiedziałem się teraz. Myślałem, że jak mam 6 wariantów, to 6 wykresów i tyle. Teraz okazuje się, że można na 1 wykresie ustawić kilka wariantów.
Pełen szacunek z mojej strony.
Podejmowanie decyzji inwestycyjnych na podstawie mojej subiektywnej oceny rynku , odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora.
Osoby, którym nie podoba się moja metoda tradingowa informuję, że wiem jak się korzysta z funkcji zasil rachunek!

krab29
Maniak
Maniak
Posty: 2139
Rejestracja: 22 cze 2011, 19:56

Re: Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Nieprzeczytany post autor: krab29 »

To jeszcze taki problem. Puszczam testera z różnymi ustawieniami np tp i sl. Od 0 do 100 co 10. Czyli mam 10x10=100 rozwiązań. I problem jest taki, że do 200 wariantów wyniki są po kolei, a gdy jest ich więcej to pokazuje się duża ilość bez nawiasu, w nawisie mniejsza, a tester liczy wybrane warianty. Można ustawić by liczył np 500 wariantów?
I jeszcze jedno. Mam 13 kont do testów. W każdym osobno 1 tester ea. Można na 1 koncie puścić kilka testerów w tym samym czasie?
Pozdrawiam
Podejmowanie decyzji inwestycyjnych na podstawie mojej subiektywnej oceny rynku , odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora.
Osoby, którym nie podoba się moja metoda tradingowa informuję, że wiem jak się korzysta z funkcji zasil rachunek!

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 2193
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

krab29 pisze:
30 sty 2021, 13:46
Wow, dziękuję Darku. Mam Magic number i zastanawiałem się czy to ma związek z linijkami kodu. Aczkolwiek w testach mogłem to zmieniać i nic nie robiło to z wynikami. Autor to ja, szału ze mną ni ma. W tym roku w marcu nauczyłem się pisać. Skoro nie wiedziałem o przeznaczeniu madzika to pewnie wychodzi na pałę.
Planuję ediego i/lub kabla. Oczywiście pozmieniam madziki w każdym ea.
Te ostanie 2 akapity to dowiedziałem się teraz. Myślałem, że jak mam 6 wariantów, to 6 wykresów i tyle. Teraz okazuje się, że można na 1 wykresie ustawić kilka wariantów.
Pełen szacunek z mojej strony.
Każda transakcja ma jeszcze pozycję OrderComment().
Czyli, można ustalić indywidualny komentarz dla każdego wariantu i filtrować zarządzanie pozycjami według ich komentarzy.
Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4.

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 2193
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

krab29 pisze:
30 sty 2021, 13:51
To jeszcze taki problem. Puszczam testera z różnymi ustawieniami np tp i sl. Od 0 do 100 co 10. Czyli mam 10x10=100 rozwiązań. I problem jest taki, że do 200 wariantów wyniki są po kolei, a gdy jest ich więcej to pokazuje się duża ilość bez nawiasu, w nawisie mniejsza, a tester liczy wybrane warianty. Można ustawić by liczył np 500 wariantów?
Tego nie wiem, nie bawię się w takie rzeczy.
Dla mnie testowanie na historii nie ma sensu.
krab29 pisze:
30 sty 2021, 13:51
I jeszcze jedno. Mam 13 kont do testów. W każdym osobno 1 tester ea. Można na 1 koncie puścić kilka testerów w tym samym czasie?
Pozdrawiam
Nie.
Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4.

krab29
Maniak
Maniak
Posty: 2139
Rejestracja: 22 cze 2011, 19:56

Re: Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Nieprzeczytany post autor: krab29 »

Dziękuję Darku
Podejmowanie decyzji inwestycyjnych na podstawie mojej subiektywnej oceny rynku , odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora.
Osoby, którym nie podoba się moja metoda tradingowa informuję, że wiem jak się korzysta z funkcji zasil rachunek!

krab29
Maniak
Maniak
Posty: 2139
Rejestracja: 22 cze 2011, 19:56

Re: Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Nieprzeczytany post autor: krab29 »

Czy można wiedzieć z poziomu platformy, która instalacja otworzyła i zamknęła pozycję? Np. po magicnumber?
Podejmowanie decyzji inwestycyjnych na podstawie mojej subiektywnej oceny rynku , odbywa się na własną odpowiedzialność inwestora.
Osoby, którym nie podoba się moja metoda tradingowa informuję, że wiem jak się korzysta z funkcji zasil rachunek!

Awatar użytkownika
ninjaproject
Maniak
Maniak
Posty: 2193
Rejestracja: 30 lip 2019, 13:15

Re: Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Nieprzeczytany post autor: ninjaproject »

krab29 pisze:
07 lut 2021, 21:59
Czy można wiedzieć z poziomu platformy, która instalacja otworzyła i zamknęła pozycję? Np. po magicnumber?
Oczywiście, najlepiej po komentarzu transakcji.
Komentarz transakcji można wyświetlać w Terminal.
Mój Dadas_OrderTracer też odczytuje komentarze i je wyświetla na wykresie, przy pozycjach zamkniętych.
Przykład:
2021-02-07_223918.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mentor/trener, aka. Dadas, fx-technik, obecnie ninjaproject.
Programuję wskaźniki i EA do MetaTrader 4.

ODPOWIEDZ