Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow

Nieprzeczytany post autor: raposo »

fx-technik pisze:Ja bym nie oczekiwał odpowiedzi na specjalistyczne pytanie w dziale:
Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców :wink:
Jeśli przejrzysz ten wątek to okaże się, że mimo Twojego braku oczekiwań, można takowe uzyskać ;).

-- Dodano: czw 24-08-2017, 14:37 --
unruhe pisze:Witam :)
Mam takie oto pytanie:
Gdzie mogę sprawdzić sumę lotów w miesiącu ?
Szukam i patrzę i nigdzie tego nie widzę...
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Strzelam, że na MT4 ;). Sama platforma, jak i zapis historii nie przewidują szybkiego zliczenia tego więc możesz:
- liczyć na piechotę,
- przerzucić historię transakcji do excela i tam zsumować,
- wykorzystać do tego jakiś wskaźnik, tyle, że ja widziałem jedynie sumowanie lotów na danym instrumencie, a nie całości...

Zacząłbym od opcji nr 2.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: fx-technik »

raposo pisze:
fx-technik pisze:Ja bym nie oczekiwał odpowiedzi na specjalistyczne pytanie w dziale:
Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców :wink:
Jeśli przejrzysz ten wątek to okaże się, że mimo Twojego braku oczekiwań, można takowe uzyskać ;).
Nie o to chodzi.

Pierwsze, to gdybym miał specyficzne pytanie do specyficznej platformy, to bym szukał odpowiedzi
w źródłach odnoszących się do tej platformy, a zacząłbym od brokera, który ją oferuje.

Drugie, to nie wiem jak zadać "pytytanie". :wink:
Liczy się tylko jedno: Zysk >> Strata !
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).
DadasTradingSystemWorkshop ..... Dlaczego straciłem ten trade?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Literówka, która trafiła się autorowi tematu 8 lat temu wydała mi się na tyle poważnym problemem tego forum, że postanowiłem osobiście się tym zająć i ją poprawić. Nie było to łatwe ale dałem radę i teraz mam nadzieję, że wszyscy będą zadowoleni i dzięki temu uzyskają odpowiedź na nurtujące ich pytania (a nie pytytania, które wcześniej tu zadawali) i zaczną zarabiać krocie... Dzięki za zwrócenie uwagi, oby tak dalej! ;)
fx-technik pisze: To jest EA.
Musisz najpierw w Historia rachunku ustawić taki okres, jaki chcesz zsumować.
Od razu lepiej! I to jest konkret! Brawo (takie bez sarkazmu już :) )
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

unruhe pisze:Witam :)
Mam takie oto pytanie:
Gdzie mogę sprawdzić sumę lotów w miesiącu ?
Szukam i patrzę i nigdzie tego nie widzę...
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.
To jest EA.
Musisz najpierw w Historia rachunku ustawić taki okres, jaki chcesz zsumować.
EA wyrzuca komunikat.
Obojętnie na jakim wykresie.
LotcounterEN.zip
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jakby kto pytał, to jestem znany jako Dadas i to co piszę, jest moim zdaniem (co wynika z regulaminu forum).

unruhe
Gaduła
Gaduła

Re: Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowcó

Nieprzeczytany post autor: unruhe »

Raposo, fx-technik, dzięki za odpowiedzi.
Sprawdziłem EA i działa jak powinien.
Dzięki wielkie :564:

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

unruhe pisze:Raposo, fx-technik, dzięki za odpowiedzi.
Sprawdziłem EA i działa jak powinien.
Dzięki wielkie :564:
On może być zainstalowany w folderze Scripts.
Wtedy nie zajmuje miejsca EA, tylko działa jednorazowo jak script po wrzuceniu na wykres.

Może też być przerobiony jako wskaźnik.
Ale, na to potrzebowałbym weny twórczej... :mrgreen:

Montres
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: Montres »

Witam, mam takie pytania:
1. Czy warto grać na wszystkich parach walutowych (czy np. niektóre zachowują się nieprzewidywalne)?
2. Jakie pary walutowe są najmniej zmienne (pewne) a które najbardziej zmienne?
3. Co sama taktyka Ichimoku daje zysk?
4. Czy mieszanie strategii takich jak Ichimoku i Poziomy DiNapoliego jest dobre, czy może trzymać się jednej.
Miej czas dla in­nych - może niewiele go wam zostało. umowa kupna sprzedaży samochodu

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Montres pisze:Witam, mam takie pytania:
1. Czy warto grać na wszystkich parach walutowych (czy np. niektóre zachowują się nieprzewidywalne)?
4. Czy mieszanie strategii takich jak Ichimoku i Poziomy DiNapoliego jest dobre, czy może trzymać się jednej.
Witaj,
To po kolei.

A.1) Każda para walutowa ma swoją własną charakterystykę. Różnią się płynnością, zmiennością, wysokością spreadów, godzinami w których handel jest bardziej aktywny itd. itp.
Najbardziej płynne i z najmniejszymi spreadami są pary główne np. EUR/USD, GBP/USD, USD/JPY itd.

Ad.2) Zmienność jest zmienna ;). Ale można przyjąć, że główne pary z GBP i JPY są bardziej zmienne niż te z CHF. Odpal platformę, poskacz sobie po różnych parach i zobacz jak to wygląda.

Ad.3) Zapewne chodzi o to czy strategia Ichimoku jest zyskowna... To pytanie w stylu "czy jak jest słońce to jest ciepło?" - no niekoniecznie. Może być ciepło, a może nie być ;). Faktem natomiast jest, że posiadanie jakiejkolwiek strategii w oparciu o którą będziemy handlować zwiększa szanse na nasze powodzenie. Jeśli będziesz dobrze rozumiał daną strategię i konsekwentnie się jej trzymał to jest szansa, że będzie ona w Twoich rękach zyskowna.

Ad.4) Nie ma tu prostej odpowiedzi. Musisz sam wypracować sobie metodologię. Gdyby to było takie proste typu "połącz A z B i odejmij C" to każdy byłby bogaty. Trzeba samodzielnie pokombinować. Musisz odpowiednio skomponować szereg elementów, ogarnąć własną psychikę i dobrać rynki na których będziesz inwestować. Skomplikowana sprawa, szczególnie na początku ;).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
fx-technik
Fanatyk
Fanatyk

Ad. 1) Wsystkie pary walutowe zachowują się nieprzewidywalnie, jeżeli trader nie umie odczytać rynku z wykresu i
nie posiada sciśle zdefiniowanej metodologii/algorytmu postępowania. Lepiej jest poznać dobrze dwa, trzy
instrumenty, ich zwyczaje, ich typowe zachowania, tak jak myśliwy powinien znać ścieżki i zwyczaje zwierzyny,
na którą poluje.

Ad. 2) Jak wyżej, nie istnieją pewne pary, a przewidywalność nie jest funkcją zmienności.
Tym bardziej skuteczność tradera nie jest funkcją zmienności instrumentu, tylko funkcją konsekwencji
wykonywania dobrego algorytmu tradingowego (nie mam na myśli kodu robota, tylko metodologię).

Ad. 3) Żadna taktyka nie daje zysku, o ile trader nie rozumie co robi.

Ad. 4) Należy się sztywno i konsekwentnie trzymać jednej metodologii.

Cblondyn
Fanatyk
Fanatyk

Nieprzeczytany post autor: Cblondyn »

Każda para jak i instrument nadaje sie do grania. Bo to co robimy to zwyczajna spekulacja. Staramy się coś kupić i drożej sprzedać. Skoro cena tworzy extrema to do spekulacji nadaje się jak najbardziej. Bez wyjątku. Ale sa pewne róznice pomiędzy instrumentami. Jedne mają większą dynamike zmiany ceny inne mniejszą. Dla jednych może być wadą dla innych zaletą. Co kto lubi
Pamiętaj, że dla ceny kluczowe(ale nie jedyne) znaczenie ma czynnik fundamentalny. Oczywiście AT również ale w przypadku np. "czarnych łabędzi" nikt na AT przeważnie nie zwraca uwagi. Euforia/panika jest niemierzalna jeszcze na daną chwile ;)
Na początek wybrałbym instrumenty/pary dla których komunikaty (z gospodarki głownie) występują rzadziej. Są wtedy niejako bardziej "techniczne".
Co do strategii to ostrożnie. Bo to, że ktoś opisze gdzieś jakąś w necie i powie, że jest dochodowa to żaden na to dowód. Sam musisz to na historii sprawdzić. Jeśli ktoś nie ma zaufania do strategii to jak niby chce zarabiać? Przy pierwszej serii nieudanych transakcji ją porzuci i nabierze nieufności. Taki będzie koniec.
Co do Ichimoku to sie nie wypowiadam bo nie znam. Generalnie nie istnieje jakaś "super" strategia bo wszystko zalezy od jej używającego. Pod warunkiem, że trzyma się kupy, jest sensowna i logiczna. I najlepiej sprawdzona. Bo jak ktoś napisze że ma takową typu skuteczność 70-80% przy RR=3:1 i więcej to zwykłe bzdury ;). Godna nobla z ekonomii :)
Polecam poznać podstawowe narzędzia klasycznej AT i brać je pod uwagę przy analizie. A trend, wsparcie/opór to podstawa.
I na koniec pamiętaj. Ważniejsze jest kiedy zamykasz pozycje niż ją otwierasz ;)
Powodzenia

ODPOWIEDZ