Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców
Re: Wszystkie pytytania dozwolone-Dla początkujących Forexow
CFD nie są instrumentem standaryzowanym więc wszystko to zależy od brokera. Nawet może się zdarzyć, że będziesz miał inną wartość jednego pipsa, bo będą mieli inny mnożnik wartości ticka.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Hejka, Mam pytanie czysto teoretycznie.
Inwestując u brokera tak faktycznie nie bierzemy bezpośrednio udziału w runku walutowy (forex) tylko w rynku instrumentów pochodnych, pozabilansowych instrumentów finansowych które nabywa broker ? Sa to tzw instrumenty terminowe czyli z terminowym czasem zapadalności.
Jak sie odniesiesz do tego ?
Inwestując u brokera tak faktycznie nie bierzemy bezpośrednio udziału w runku walutowy (forex) tylko w rynku instrumentów pochodnych, pozabilansowych instrumentów finansowych które nabywa broker ? Sa to tzw instrumenty terminowe czyli z terminowym czasem zapadalności.
Jak sie odniesiesz do tego ?
Wszystko zalezy w jakim modelu działa broker. W przypadku ECN czy MTF (model giełdowy) nasze transakcje kojarzone są od razu z drugą stroną na rynku.
W przypadku Market Makerów transakcję zawieramy z brokerem i jest to instrument pochodny, bo kontrakt zawieramy zawsze z nim. Natomiast broker może już we własnym interesie zabezpieczyć się na rynku. Tyle, że caly czas nie są to instrumenty terminowe (są nimi np. Kontrakty futures).
W przypadku Market Makerów transakcję zawieramy z brokerem i jest to instrument pochodny, bo kontrakt zawieramy zawsze z nim. Natomiast broker może już we własnym interesie zabezpieczyć się na rynku. Tyle, że caly czas nie są to instrumenty terminowe (są nimi np. Kontrakty futures).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
Koledzy, mam kilka pytń na temat samego rynku.
Nie bardzo rozumiem jescze procedure działania rynku.
Załóżmy, że mam otwarte pewne pozycje z zyskiem czy stratą to nie istotne. Mam ochotę to sprzedać. Generalnie wg mojej opini, wszystko jest warte tyle ile ktoś zechce za to zapłacić. Kto fizycznie odkupuje ode mnie mój kapitał? Chce sprzedać
klik
poszło. A w życu mam samochód, który chcę sprzedać i na rynku jest tego tyle, że nie ma chętnych aby go zabrali. Jak to działa, że zawsze moge kupić tyle ile zechce i sprzedać tyle ile zechcę? Rozumiem, że to musi się jakoś bilansować: suma towarów sprzdawanych w danej chwili musi pokrywać się z sumą towarów kupowanych, lecz jakoś nie czuję aby dokładnie w tym samym czasie kiedy ja sprzedaje ktos inny chciał to kupić i odwrotnie.
Inna sprawa dotycząca ryzyka. Załóżmy, że handluję euro. Dziś to kurs około 4.16. Kupuję. Jutro spada, więc teoretycznie trację. Spada i spada, ale na przestrzeni długiego czasu w końcu urośnie, bo niejednokrotnie był wyższy i niższy. Co stoi na przeszkodzie aby czekać miesiące czy nawet dłużej aż kurs wzrośnie i w końcu będę do przodu? Czy tylko zamrożone środki są przeszkodą?
Pytania może głupie ale i tak proszę o odpowiedź.
Załóżmy, że mam otwarte pewne pozycje z zyskiem czy stratą to nie istotne. Mam ochotę to sprzedać. Generalnie wg mojej opini, wszystko jest warte tyle ile ktoś zechce za to zapłacić. Kto fizycznie odkupuje ode mnie mój kapitał? Chce sprzedać

Inna sprawa dotycząca ryzyka. Załóżmy, że handluję euro. Dziś to kurs około 4.16. Kupuję. Jutro spada, więc teoretycznie trację. Spada i spada, ale na przestrzeni długiego czasu w końcu urośnie, bo niejednokrotnie był wyższy i niższy. Co stoi na przeszkodzie aby czekać miesiące czy nawet dłużej aż kurs wzrośnie i w końcu będę do przodu? Czy tylko zamrożone środki są przeszkodą?
Pytania może głupie ale i tak proszę o odpowiedź.
- KapitanPlaneta
- Bywalec
Witam wszystkich
Jak można zrobić automat 30 SL pips w Mt5? Jest taka możliwość?
Witam
pytanie czysto teoretyczne,
czy swap na pozycji krótkiej jak i długiej nie powinien być równy ??
jeżeli nie to niech mi ktoś to wyjaśni bo nie rozumiem ogólnie skąd te różnice ;/
pytanie czysto teoretyczne,
czy swap na pozycji krótkiej jak i długiej nie powinien być równy ??
jeżeli nie to niech mi ktoś to wyjaśni bo nie rozumiem ogólnie skąd te różnice ;/
Gdyby jakiś Broker zaproponowałby mi swapy na L i S o podobnej wartości ... Zarobiłbym miliony...
..." Tylko zdechłe ryby płyną z prądem "...
Forex Ty stara ..... !!!!
Absolutnie nie. Nigdy nie jest równy. Dziwne tylko, że tak późno zadałeś sobie to pytanie
.
Do swapów zawsze dochodzi marża brokera, stąd plus zawsze jest mniejszy, a minus większy (od samej różnicy stóp %).

Do swapów zawsze dochodzi marża brokera, stąd plus zawsze jest mniejszy, a minus większy (od samej różnicy stóp %).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
no ale gdyby nie marża brokera to byłby równy ??raposo pisze:Absolutnie nie. Nigdy nie jest równy. Dziwne tylko, że tak późno zadałeś sobie to pytanie.
czy jeżeli broker zrezygnował by ze swojej marży byłby wtedy stratny ??
Gdyby jakiś Broker zaproponowałby mi swapy na L i S o podobnej wartości ... Zarobiłbym miliony...
No pewnie by był, stąd ta marża. Jak zresztą łatwo zauważyć każdy broker oferuje INNE wartości swap dla tych samych instrumentów, mimo, że stopy procentowe są na całym świecie takie same (dla odpowiednich walut). Mało tego, zmiana stóp przez bank centralny nie powoduje od razu zmian swapów u wszystkich brokerów. Każdy może prowadzić inną politykę swapową.
-- Dodano: śr 24-06-2015, 9:48 --

-- Dodano: śr 24-06-2015, 9:52 --
. Jest na niego mniejszy popyt, mniejszy rynek potencjalnych zainteresowanych itd. Z walutą też będziesz miał problem, tyle, że wartość transakcji granicznej przy której takie komplikacje mogą wystąpić jest bardzo, bardzo duża. Tutaj handlujesz z całym światem więc jest łatwiej "opchnąć" walutę
.
-- Dodano: śr 24-06-2015, 9:48 --
Musisz poszukać sobie w sieci skryptu lub EA, które będzie dodawać ten parametr do nowootwartej pozycji. Do MT4 mam tego sporo ale z MT5 może być ciężej, bo nie jest takie popularne...KapitanPlaneta pisze:Witam wszystkich

-- Dodano: śr 24-06-2015, 9:52 --
Widzisz, tyle, że Twój samochód może nie jest aż tak porządanym i płynnym aktywem jak walutyqwee pisze:Koledzy, mam kilka pytń na temat samego rynku.
Załóżmy, że mam otwarte pewne pozycje z zyskiem czy stratą to nie istotne. Mam ochotę to sprzedać. Generalnie wg mojej opini, wszystko jest warte tyle ile ktoś zechce za to zapłacić. Kto fizycznie odkupuje ode mnie mój kapitał? Chce sprzedaćklik
poszło. A w życu mam samochód, który chcę sprzedać i na rynku jest tego tyle, że nie ma chętnych aby go zabrali. Jak to działa, że zawsze moge kupić tyle ile zechce i sprzedać tyle ile zechcę?

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- KapitanPlaneta
- Bywalec
A czy jest możliwość automatyzacji TStopa w ten sposób:
1. Otwieram pozycje z automatem 30 pipsów
2. Po pokonaniu 30 pipsów Trailling Stop przesuwa SL do BE
3. Po pokonaniu 60 pipsow do Be i tak w kółko
Reasumując - czy da się ustawić to w ten sposób, żeby Stop był na poziomie 30 pipsów i kiedy cena zacznie podążać w danym kierunku Stop automatycznie się przesuwa w kierunku BE a po pokonaniu 30 pipsów zostaje na BE i dalej się nie rusza?
Przykład:
Long 1.1000
SL 1.0970
cena leci w góre i tak przykładowo
1.1010
SL 1.0980
Pokonuje 30 pipsów
1.1030
SL 1.1000
i po pokonaniu 30 pipsów SL zostaje już na BE ZAWSZE czyli na 1.1000.
1. Otwieram pozycje z automatem 30 pipsów
2. Po pokonaniu 30 pipsów Trailling Stop przesuwa SL do BE
3. Po pokonaniu 60 pipsow do Be i tak w kółko
Reasumując - czy da się ustawić to w ten sposób, żeby Stop był na poziomie 30 pipsów i kiedy cena zacznie podążać w danym kierunku Stop automatycznie się przesuwa w kierunku BE a po pokonaniu 30 pipsów zostaje na BE i dalej się nie rusza?
Przykład:
Long 1.1000
SL 1.0970
cena leci w góre i tak przykładowo
1.1010
SL 1.0980
Pokonuje 30 pipsów
1.1030
SL 1.1000
i po pokonaniu 30 pipsów SL zostaje już na BE ZAWSZE czyli na 1.1000.