Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
forexsowicz91
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: forexsowicz91 »

jacek78 pisze:Jaką platformę byście poradzili
Ja bym Ci polecił MT4 (MetaTrader4).

jacek78 pisze:na co zwracać uwagę a na co nie ?
zwróć uwagę czy jest dla Ciebie przejrzysta, czy dobrze Ci się na niej pracuje, analizuje wykresy, dokonuje zleceń..

Awatar użytkownika
patrosFX
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: patrosFX »

Panowie, trzy konkretne pytania:

- na jakich parach gracie?

Pytanie niby proste, żeby nie powiedzieć dziwne,
bo wystarczy odpalić platformę i zobaczyć jakie są ale chciałbym wiedzieć jak to jest z płynnością innych par niż EUR/USD, którą to jako jedyną poleca literatura dla osób początkujących.

- jak to jest z graniem ze PLN w parze, skoro tak wysokie spredy są na nich?

- czy gracie aktywnie na EUR/CHF, czy gra ta opiera się wyłącznie na postawieniu zlecenia oczekującego na poziomie 1,20 na buy?

Dzięki wielkie.
Jean-Jacques Rousseau "Pieniądze, które mamy, są narzędziem wolności. Pieniądze, za którymi gonimy - narzędziem niewoli."

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

- jak to jest z graniem ze PLN w parze, skoro tak wysokie spredy są na nich?
Średni lub długi termin.
USD PLN silnie skorelowany z apetytem na ryzyko.

Spread? Przykłądowo, jeśli polodolar robi dziennie średnio 500 punktów, to spread w wysokości 25 punktów 1/20. Na skalp nie polecam, ale średni termin czemu nie :).
EUR USD spread 1 pips przy zmienności 120 pipsów daje 1/120.
Głębokich i skorelowanych.
- czy gracie aktywnie na EUR/CHF, czy gra ta opiera się wyłącznie na postawieniu zlecenia oczekującego na poziomie 1,20 na buy?
Ciężko łączyć słowo aktywnie z EURCHF ;). Z tego co wiem, to ludzie grają carry trade na tym.

Awatar użytkownika
patrosFX
Stały bywalec
Stały bywalec

Ciężko łączyć słowo aktywnie z EURCHF . Z tego co wiem, to ludzie grają carry trade na tym.
Zgadzam się w 100%, chociaż nie powiem dzisiaj wystrzał w górę o 5 pipsów :D
Jeśli chodzi o carry to też tak trzymam jedną pozycję, chociaż swapy zarabiają.

Średni lub długi termin.
USD PLN silnie skorelowany z apetytem na ryzyko.
Tak też właśnie podejrzewałem, że tylko na średnio.

Stforex pisze:Cytat:

Głębokich i skorelowanych.
A dokładniej, bo ja naliczyłem 12 par, jakiś tan względnych a nie zupełnie egzotycznych.
Jean-Jacques Rousseau "Pieniądze, które mamy, są narzędziem wolności. Pieniądze, za którymi gonimy - narzędziem niewoli."

jordan
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: jordan »

Proszę o rozjaśnienie mi tej sytuacji bo za bardzo nie rozumiem jej. Otworzyłem na demo pozycję krótką na 0,40 lota gbpusd po cenie 1,56590, po jakimś czasie gdy zarobiona kwota mnie satysfakcjonowała ustawiłem trailing stop na 15 punktów. Został osiągnięty i patrzyłem jak cena cały czas spada a mi sl ustawiło na poziome 1,56388 i po takiej pozycji zamknęło pozycję. Nie rozumiem czemu mechanizm trailing stop nie przesuwał sl skoro cena cały czas szła po mojej myśli( nie cofała się). Sytuacja pokazana na załączonym obrazku.

Obrazek

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Screen jest wybitnie mały więc nie widać co tam jest ;). TS ustawiony na 15 oznacza, że w momencie zysku +15p, ustawi SL na punkt otwarcia pozycji. Następnie co 1 pips będzie przesuwać SL. Jeśli tego nie robi tzn, że serwer brokera zmulił lub może jakiś przedziwny błąd się pojawił (będzie ślad w dzienniku).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

jordan
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: jordan »

trochę większy format

Obrazek

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: personov »

raposo pisze:TS ustawiony na 15 oznacza, że w momencie zysku +15p, ustawi SL na punkt otwarcia pozycji. Następnie co 1 pips będzie przesuwać SL.
Weź jeszcze pod uwagę, że masz kwotowanie 5 miejsc po przecinku, czyli 15 pips to 150 punktów.
Solą życia jest kasa.

Diana
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Diana »

Jeszcze jedno pytanie. W niektórych wątkach można przeczytać, że dobra znajomość matematyki może przydać się na forexie. Czy chodzi tutaj o to, że matematyk lepiej rozumie co pokazują np. średnie kroczące, albo inne narzędzia, czy o coś więcej? Jaką literaturę polecilibyście osobie z bardzo dobrą znajomością matematyki?

Awatar użytkownika
patrosFX
Stały bywalec
Stały bywalec

Diana pisze:Jeszcze jedno pytanie. W niektórych wątkach można przeczytać, że dobra znajomość matematyki może przydać się na forexie. Czy chodzi tutaj o to, że matematyk lepiej rozumie co pokazują np. średnie kroczące, albo inne narzędzia, czy o coś więcej? Jaką literaturę polecilibyście osobie z bardzo dobrą znajomością matematyki?
Wiesz co, tu nawet nie chodzi o funkcjonowanie wskaźników, gdyż ich obliczaniem zajmuję się platforma, jeżeli spotkałaś się z takimi uwagami to sądzę że komuś chodziło o szeroko rozumiany money management, tj. obliczanie wielkości pozycji, SL, TP w stosunku do depo, itd.

ODPOWIEDZ