Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
wilczasty
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: wilczasty »

no ok, spekulant też może być :)
Link ze stopki już oczywiście przeczytany.
Piszesz "ćwicz grę". Jednak, aby grać w cokolwiek, nawet eurobiznes , trzeba znać zasady tej gry. Właśnie takich "zasad" potrzebuję. Bo oprócz tego, że są przyciski sell i buy, których mogę używać, to wiele więcej nie wiem :)

Awatar użytkownika
Wirus
Zbanowany
Zbanowany

Nieprzeczytany post autor: Wirus »

Ja jestem początkujący, więc to, co powiem, nie musi być prawdą. Moim zdaniem zasada jest jedna: zarabiać. Innych zasad nie ma ;-) A jaką drogę do zarabiania obierzesz, to już musisz sam do tego dojść. Polecam Ci przeczytanie książki Van K. Tharpa Giełda, wolność i pieniądze - poradnik spekulanta. Myślę, że to jest absolutna podstawa; potem możesz czytać o różnych technikach i wybrać coś dla siebie.

Ja zaczynałem podobnie jak Ty - od "zarobienia" na demo; jednak realny rachunek szybko pokazał prawdę ;-) Teraz czekam na otwarcie realnego konta z mikrolotami, żeby utwardzać jaja ;-) Bo zbyt nerwowe działanie jest chyba przyczyną moich porażek.

Jeśli chodzi o technikę, to nie mam wiele do powiedzenia, ale skłaniam się ku temu, że do podejmowania właściwych decyzji wystarczy obserwacja ceny oraz linii trendu, wsparć i oporów - lub fal, bo sądzę, że to jedno i to samo.

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Skoroś ambitny to jeszcze zaradność dodajmy i będzie z górki :). Parę istotnych linków:
wilczasty pisze:1. Gdzie zacząć swoją edukację? Co przeczytać na początek aby poznać podstawy rynku, podstawowe strategie dające przynajmniej mały zysk?
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... .php?t=695
http://www.forex-nawigator.biz/dyskusje ... 418e39490f
Inne posty podwieszone w dziale dla początkujących.
wilczasty pisze:2. Co zrobić aby wszystkiego nie stracić? Wiem, że inwestowanie można zabezpieczyć w jakimś stopniu, aby nie utracić całości swego kapitału.
By całkowicie zminimalizować to ryzyko? Nie wpłacać wszystkiego na konto tylko podzielić na kilka "kupek". Potem zarządzanie ryzyka, Stop Loss i inne...
wilczasty pisze:3. Czy od razu rzucać się na głęboką wodę i otwierać konto real?
Jedni Ci powiedzą, że tak. Inni, że nie. Ja powiem, że najpierw opanuj dobrze podstawy, obsługę platformy, stwórz strategię (lub wykorzystaj gotowe dostosowując do siebie), a potem można wpłacić jakąś nieznaczną dla Ciebie kwotę na początek, którą nawet jeśli stracisz w całości to nie ucierpisz znacząco.
wilczasty pisze:4. Czy na mikro i minilotach jestem w ogóle w stanie zarobić jakieś realne (takie jak napisałem wyżej) pieniądze? Jaki wkład potrzebuję, aby w ogóle myśleć o 600zł zysku miesięcznie?
600 zł to przy 0.1 lota jakieś 175.0 pips na EUR/USD. Na 0.01 lota (mikrolot) 10 razy więcej. Dla jednego to dużo, dla innego mało. Ale problem tkwi gdzie indziej, bo już patrzysz przez pryzmat zarobków. Pytanie powinno brzmieć - ile wynosi ryzyko bym stabilnie mógł tyle systematycznie zarabiać?
Cóż, jak zapoznasz się z pkt 1) i spróbujesz to się przekonasz ;).

Powodzenia!
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
klonmarcin
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: klonmarcin »

wilczasty pisze:Będę wdzięczny za wszystkie rady i wskazówki. Na prawdę zależy mi na tym, aby odnieść sukces i jestem skoncentrowany na dążeniu do tego celu!
Po pierwsze nic nie jest proste - jak to w życiu bywa - dlatego nie nastawiaj się od razu na jakiekolwiek zyski - po prostu na początku zapoznaj się z platformą - podstawami "slangu", rodzajami zleceń, sposobem przeliczania ryzyka procentowego na loty i na wielkości pipsowe :)

Aby nie popełniać podstawowych błędów jak np. wchodzenie jednym lotem przy nieadekwatnej wielkości depozytu itp. itd.

Aha - i nie zawalaj sesji przez Forex :)

pozdrawiam Marcin 8)
Nie prowadzę szkoleń - nie sprzedaję sygnałów
No pain - No gain
Czas to pieniądz - ile jesteś w stanie go poświęcić?

https://www.youtube.com/watch?v=FLqQPZaiHvs

Rób to co kochasz, kochaj to co robisz, a nigdy nie będziesz musiał pracować...

Awatar użytkownika
basketmat
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: basketmat »

Pytanie za 100 pkt, czemu luktom visual order przestawia mi cały czas SL na BE?
Pozdrawiam

Cadermo

Nieprzeczytany post autor: Cadermo »

Pytanie za 100 pkt, czemu luktom visual order przestawia mi cały czas SL na BE?
Pewnie masz kwotowanie 5 cyfrowe jak ja ,zamiast wartości typu 10 pips jako SL ,czy 20 pips jako BE ,wpisujesz odpowiednio 100 ,200. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
basketmat
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: basketmat »

Dzięki! :wink:
EDIT niestety to nie pomogło. Np. TP zostaje cały czas taki sam, tylko SL mi przeskakuje na BE ciągle.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Odpowiedź znajdziesz w konfiguracji. Próbuj lub wrzuć zrzuty parametrów.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

ok. Za późno
Dziękuję i pozdrawiam.

wilczasty
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: wilczasty »

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :) Powolutku będę dążył do upragnionego celu!

Jeszcze dwa pytanka na dziś:

1) Czy wpłacając 300zł i grając na minilotach + dźwignia , wystarczy do początkowej nauki? Jest to 1:10 mojego całego, dostępnego w tej chwili kapitału.

2) Słyszałem o kontach do których można się "podpiąć"? Nie wiem czy dobre określenie zastosowałem. Podobno system automatycznie kopiuje, co robią inni. Może to jest dobre na początek, o ile uda się wybrać dobre konto?

ODPOWIEDZ