Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Fx_boy pisze:czy tutaj można ustawić nie punkty a pipsy?. Chyba, że z jakiś względów
Nie można. Jest to o tyle nieracjonalne, że chyba łatwo zapamiętać, żeby pominąć ostatnią cyfrę :). Szybko się przyzwyczaisz.
Fx_boy pisze:Jak się ten poziom przenosi w celu porównania następnego impulsu lub korekty?
Najlepiej dwa razy kliknąć na nałożone zniesienia fibo i przenosić całe narzędzie. Łatwo zrobić, trudno wytłumaczyć. Poeskperymentuj. Zepsuć się nic nie da.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Fx_boy
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Fx_boy »

raposo pisze:Najlepiej dwa razy kliknąć na nałożone zniesienia fibo i przenosić całe narzędzie. Łatwo zrobić, trudno wytłumaczyć. Poeskperymentuj. Zepsuć się nic nie da.
Ja już eksperymentuje trochę czasu i d^^^a blada. Jak kliknę 2 razy i przeniosę to zamiast porównania wychodzi , że ten nowy impuls lub korekta mają 100% . Po prostu dokonuje nowego pomiaru a nie porównania. Dziwne , że w necie nie ma nic na ten temat. Wszyscy tylko porównują .... i grają , ale jak ?..... bez 1/2 litra nie rozbieriosz :) . No nic będę dalej eksperymentował.

Mam. Raposo dzięki fest :D
Dziękuję i pozdrawiam.

Arquadel
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Arquadel »

Witam.
Mam takie dziwne pytanie a propos podziału trade na części.
Otóż oglądałem pewien filmik gdzie facet wziął trade w pkt E i ustawił SL tak jak na obrazku.
Mówił że jego TP1 jest poziom oznaczony na obrazku jako TP1:]
Następnie gdy zdobył TP1, powiedział iż inkasuje tą wygraną, przestawia SL na BE i daje temu trade’owi okazję na zdobycie TP2. Mówi przy tym iż ten trade jest już bez ryzyka bo zgarnął swoje i jak coś wyjdzie na zero.
I tutaj powstaje moje pytanie:
1. Czy powyższa sytuacja była zrobiona w sposób taki iż facet zgarnął TP zamykając pozycję (long) i od razu otworzył kolejną (też long) z nowym SL, czy też istnieje jakaś opcja podziału pozycji?
2.Czy słowa „trade jest już bez ryzyka bo jak coś wyjdzie na zero” mam rozumieć iż te 2 zagrania (od pkt E do TP1 i od pkt TP1 do TP2) mamy traktować jako jedno zagranie? Ciężko to inaczej napisać:]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
DonZ
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: DonZ »

Ja to rozumiem w sposób taki:
1. Koleś zmodyfikował pozycje zmieniając wartość SL na taką gdzie sumarycznie bilans jego konta nie mieni się czyli wartość TP1 = spread za otwarcie pozycji, przy czym nie było to zamknięcie i otwarcie pozycji na nowo bo tutaj otwarcie znowu kosztowało by go te kilka pipsów.
2. Tak jest to jedno zagranie i tutaj było tylko zmodyfikowanie zlecenia ;]

Jeśli się mylę to ktoś bardziej zaawansowany mnie poprawi :)

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Fajnie by było, jakbyś podał link do filmiku.

Wnioskując z przykładu facet zamknął część zlecenia na TP 1 i przestawił SL (modyfikacja zlecenia) dla pozostałej części na E+spread.

Zamknięcie pozycji na TP1 i otworzenie w tym samym miejscu kolejnej z nowym SL to niepotrzebne zwielokrotnienie ryzyka i radzę tego unikać.

Awatar użytkownika
SzykownyJac
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: SzykownyJac »

Dla mnie wytłumaczenie jest następujące:
Arquadel pisze:Mówił że jego TP1 jest poziom oznaczony na obrazku jako TP1:]
Następnie gdy zdobył TP1, powiedział iż inkasuje tą wygraną, przestawia SL na BE i daje temu trade’owi okazję na zdobycie TP2. Mówi przy tym iż ten trade jest już bez ryzyka bo zgarnął swoje i jak coś wyjdzie na zero.
TP1 w tym przypadku jest "uznaniowe" - czyli w momencie gdy cena doszła do wyznaczonego poziomu (lub przekroczyła wyznaczony poziom) SL zostało ręcznie przestawione na TP1 czyli BE i
i daje temu trade’owi okazję na zdobycie TP2
oczywiście jeżeli cena nie zawróci :D:D

Arquadel pisze:iż te 2 zagrania (od pkt E do TP1 i od pkt TP1 do TP2) mamy traktować jako jedno zagranie?
Moim zdaniem właśnie tak to tzreba traktować.

Arquadel pisze:1. Czy powyższa sytuacja była zrobiona w sposób taki iż facet zgarnął TP zamykając pozycję (long) i od razu otworzył kolejną (też long) z nowym SL, czy też istnieje jakaś opcja podziału pozycji?
Tak mi się wydaję że ta opcja odpada..

Pozdrawiam.

Radomiakos
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Radomiakos »

Być może zamknął jedynie część pozycji np. 0,5 lota?
Inch by inch...

Arquadel
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: Arquadel »

O to mi właśnie chodzi. Czy istnieje możliwość zainkasowania części profitu bez wychodzenia z pozycji (tzn jej zamykania) i zostając z pierwszym miejscem wejścia? Przykład:
Short
1. Wchodzę przy cenie 1.2000.
2. Przy cenie 1.19000 zgarniam część profitów (ale cena wejścia zostaje 1.2000)
3. Przy cenie 1.8000 zgarniam drugą część profitów mając w tym zleceniu cały czas poziom wejścia 1.2000.

@Radomiakos - jak to zrobić wg Ciebie? ;]

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi:]

Radomiakos
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: Radomiakos »

Wg. mnie jeśli nie grasz mikrolotem to najprościej: mając np. 1 lot zamykasz przy TP1 0.5 lota, przesuwasz SL na BE + spread i reszta zależy już od prowadzenia tej pozycji.

Jeśli się mylę, proszę mnie skorygować:)

pozdrawiam
Inch by inch...

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

Radomiakos dobrze prawi. :)
Jak otwarłeś 1 lota to dając zamknięcie możesz wpisać dowolną wartość np. 0.34 i zostanie 0.66 lota otwartej.
Chyba o to chodziło? :D
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

ODPOWIEDZ