Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców
freshman89 w sieci jest dużo informacji odnośnie inside i outside barów
w tematyce świec taki inside bar będzie to harami bądź np dark cloud cover outside bary to nic innego jak objęcia.

Forex to nieograniczone źródło pieniędzy, które wystarczy umieć podnieść !
“Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego.”
“Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego.”
- drapichrust
- Stały bywalec
dobrze rozumiesz, im wieksza dzwignia tym mniejszy wymagany depozyt zabezpieczajacy, nastepnym razem postaraj sie operowac na lotach i pipsach
pozatym nie wziales pod uwage stop outu broka, oczywiscie przyjmujac ze na koncie masz tylko te 100 euro to moze zamknac Ci pozycje wczesniej.
pozatym nie wziales pod uwage stop outu broka, oczywiscie przyjmujac ze na koncie masz tylko te 100 euro to moze zamknac Ci pozycje wczesniej.
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona."
- Albert Einstein
- Albert Einstein
Mi wynik końcowy z przykładu wychodzi taki samktostam pisze:Dziękuję za odpowiedź, ale to ważne. Czy dobrze jest tak "mniej-więcej", czy wszystkie obliczenia są precyzyjnie dokładne.

Otwieramy Long na EURUSD, wielkość 0,1 lota (10.000 EUR), lewar 1:100. Wycena rozumiem że w USD ("sprzedajemy USD" - czyli w takiej walucie jest prowadzony rachunek? jeśli rach. w PLN to chyba jeszcze dochodzi kurs do PLN). Kurs obecny to 1,4500 USD za 1 EUR. Depozyt zabezpieczający będzie wynosił: 10 000 * 1% = 100 EUR = 145 USD (bierzemy cenę z chwili otwarcia pozycji na parze walutowej). Zmiana ceny EURUSD o 1 pipsa (czyli o 0,0001) to: 10.000 * 0,0001 = 1 USD. Depozyt zabezpieczający 145 USD popłynie w siną dal, jeśli wartość naszego Longa na EURUSD spadnie o 145 USD, czyli o 145 pipsów, czyli kurs spadnie z 1,4500 do 1,4355, czyli chyba dobrze Ci wyszłoktostam pisze:Kupujemy euro, sprzedajemy dolary.

To wygląda w ten sposób, iż u brokera mamy rachunek rozliczeniowy, a na nim pewną kwotę wolnych środków pieniężnych. Jeśli otwieramy nową pozycję, np. long 0,1 lota na EURUSD, to broker blokuje nam na rachunku kwotę depozytu zabezpieczającego (145 USD). Kontynuując przykład, jeśli początkowo mamy na rachunku np. 200 USD, to nawet jeśli otwarta pozycja minusowa zje depozyt zabezpieczający, to będzie jeszcze 55 USD do Margin Call (wyzerowanie konta, 'wezwanie do uzupełnienia środków' i zamknięcie naszego long na eurusd).
Takie moje zdanie, ale w praktyce MC jeszcze nie ćwiczyłem

Ostatnio zmieniony 10 maja 2011, 19:54 przez altmer, łącznie zmieniany 3 razy.
witam
pewnie laickie pytanie ale dobrze że jest ten dział
gram na bossa przez mt4
a moje pytanie brzmi czy da się pod to podpiąć jakoś NT ? żeby to chodziło szybko i elegancko
czy na NT można grać tylko przez brokerów podanych na ich stornie ?
na jakiej zasadzie to działa ? bo z tego co wyczytałem jest to nakładka
prosiłbym o jakieś konstruktywne porady lub linki jak to zrobić o ile się da
pewnie laickie pytanie ale dobrze że jest ten dział

gram na bossa przez mt4
a moje pytanie brzmi czy da się pod to podpiąć jakoś NT ? żeby to chodziło szybko i elegancko
czy na NT można grać tylko przez brokerów podanych na ich stornie ?
na jakiej zasadzie to działa ? bo z tego co wyczytałem jest to nakładka
prosiłbym o jakieś konstruktywne porady lub linki jak to zrobić o ile się da
Nie można i dokładnie tak to wygląda. Broker musi dać możliwość podpięcia NT, a chyba nikt z MT4 takiej opcji nie oferuje.underart pisze:czy na NT można grać tylko przez brokerów podanych na ich stornie ?
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)
Zapraszamy do kontaktu
Nie wiem jak activtrades ale MBT pierwotnie nie miał MT4 i to nie była ich główna platforma - może lekki skrót myślowy z mojej strony...TARKIN pisze:activtrades i mbtrading oferują na pewno

ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
Zapraszamy do kontaktu
cała myśl powinna brzmiećraposo pisze:Nie wiem jak activtrades ale MBT pierwotnie nie miał MT4 i to nie była ich główna platforma - może lekki skrót myślowy z mojej strony...TARKIN pisze:activtrades i mbtrading oferują na pewno
porządny broker mt4 takiej opcji nie oferuje

"Tylko silnych los obdarza hojnie "