Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
riddle
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: riddle »

freshman89 w sieci jest dużo informacji odnośnie inside i outside barów :) w tematyce świec taki inside bar będzie to harami bądź np dark cloud cover outside bary to nic innego jak objęcia.
Forex to nieograniczone źródło pieniędzy, które wystarczy umieć podnieść !
“Jeśli nie ustalasz celów dla siebie, jesteś skazany na pracowanie przy osiąganiu celów kogoś innego.”

ktostam
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: ktostam »

ewrewrwerwe
ewr
werewrwe
rwe
rw
Ostatnio zmieniony 10 maja 2011, 16:19 przez ktostam, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
drapichrust
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: drapichrust »

dobrze rozumiesz, im wieksza dzwignia tym mniejszy wymagany depozyt zabezpieczajacy, nastepnym razem postaraj sie operowac na lotach i pipsach
pozatym nie wziales pod uwage stop outu broka, oczywiscie przyjmujac ze na koncie masz tylko te 100 euro to moze zamknac Ci pozycje wczesniej.
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona."
- Albert Einstein

ktostam
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: ktostam »

Dziękuję za odpowiedź, ale to ważne. Czy dobrze jest tak "mniej-więcej", czy wszystkie obliczenia są precyzyjnie dokładne.

Awatar użytkownika
altmer
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: altmer »

ktostam pisze:Dziękuję za odpowiedź, ale to ważne. Czy dobrze jest tak "mniej-więcej", czy wszystkie obliczenia są precyzyjnie dokładne.
Mi wynik końcowy z przykładu wychodzi taki sam :)
ktostam pisze:Kupujemy euro, sprzedajemy dolary.
Otwieramy Long na EURUSD, wielkość 0,1 lota (10.000 EUR), lewar 1:100. Wycena rozumiem że w USD ("sprzedajemy USD" - czyli w takiej walucie jest prowadzony rachunek? jeśli rach. w PLN to chyba jeszcze dochodzi kurs do PLN). Kurs obecny to 1,4500 USD za 1 EUR. Depozyt zabezpieczający będzie wynosił: 10 000 * 1% = 100 EUR = 145 USD (bierzemy cenę z chwili otwarcia pozycji na parze walutowej). Zmiana ceny EURUSD o 1 pipsa (czyli o 0,0001) to: 10.000 * 0,0001 = 1 USD. Depozyt zabezpieczający 145 USD popłynie w siną dal, jeśli wartość naszego Longa na EURUSD spadnie o 145 USD, czyli o 145 pipsów, czyli kurs spadnie z 1,4500 do 1,4355, czyli chyba dobrze Ci wyszło :D

To wygląda w ten sposób, iż u brokera mamy rachunek rozliczeniowy, a na nim pewną kwotę wolnych środków pieniężnych. Jeśli otwieramy nową pozycję, np. long 0,1 lota na EURUSD, to broker blokuje nam na rachunku kwotę depozytu zabezpieczającego (145 USD). Kontynuując przykład, jeśli początkowo mamy na rachunku np. 200 USD, to nawet jeśli otwarta pozycja minusowa zje depozyt zabezpieczający, to będzie jeszcze 55 USD do Margin Call (wyzerowanie konta, 'wezwanie do uzupełnienia środków' i zamknięcie naszego long na eurusd).

Takie moje zdanie, ale w praktyce MC jeszcze nie ćwiczyłem ;)
Ostatnio zmieniony 10 maja 2011, 19:54 przez altmer, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
underart
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: underart »

witam
pewnie laickie pytanie ale dobrze że jest ten dział :)

gram na bossa przez mt4
a moje pytanie brzmi czy da się pod to podpiąć jakoś NT ? żeby to chodziło szybko i elegancko
czy na NT można grać tylko przez brokerów podanych na ich stornie ?

na jakiej zasadzie to działa ? bo z tego co wyczytałem jest to nakładka
prosiłbym o jakieś konstruktywne porady lub linki jak to zrobić o ile się da

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

underart pisze:czy na NT można grać tylko przez brokerów podanych na ich stornie ?
Nie można i dokładnie tak to wygląda. Broker musi dać możliwość podpięcia NT, a chyba nikt z MT4 takiej opcji nie oferuje.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

raposo pisze:
underart pisze:czy na NT można grać tylko przez brokerów podanych na ich stornie ?
Nie można i dokładnie tak to wygląda. Broker musi dać możliwość podpięcia NT, a chyba nikt z MT4 takiej opcji nie oferuje.
activtrades i mbtrading oferują na pewno
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

TARKIN pisze:activtrades i mbtrading oferują na pewno
Nie wiem jak activtrades ale MBT pierwotnie nie miał MT4 i to nie była ich główna platforma - może lekki skrót myślowy z mojej strony... ;)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
TARKIN
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: TARKIN »

raposo pisze:
TARKIN pisze:activtrades i mbtrading oferują na pewno
Nie wiem jak activtrades ale MBT pierwotnie nie miał MT4 i to nie była ich główna platforma - może lekki skrót myślowy z mojej strony... ;)
cała myśl powinna brzmieć
porządny broker mt4 takiej opcji nie oferuje
:wink:
"Tylko silnych los obdarza hojnie "

ODPOWIEDZ