Wszystkie pytania dozwolone-Dla początkujących Forexowców

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
xeal
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: xeal »

chciał bym się dowiedzieć jeszcze o co chodzi z MARGIN CALL? kiedy zostanę wezwany do zapłaty bo szukam szukam i dalej nie wiem czy mając depozyt 200zl, biorąc dźwignią ileś tam tys. dolarów i jeżeli to przegram to muszę coś zapłacić? wytłumaczcie mi proszę.

Awatar użytkownika
Phoenix_phx
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: Phoenix_phx »

Teoretycznie broker nie doprowadzi do zadłużenia Twojego rachunku, ponieważ zadłużenie Twojego konta to także dług brokera. Z tego co się orientuję to najczęściej występuje stop out na poziomie 30%. Margin call to swoiste zabezpieczenie w przypadku zadłużenia gracza, nigdy się nie spotkałem by ktoś miał długi z tego powodu u brokera, ale nie wykluczam tego.

SKY
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: SKY »

xeal wszystko zalezy z jakim brokerem podpiszesz umowę.
Dla przykałdu powiem że inwesująć u brokera FXPRO lub Admiral Markets
broker automatycznie zamyka pozycję gdy Margin Level zejdzie do 30% - Admiral Markets. W przypadku FXpro próg ten jest trochę niższy (prawdopodobnie 10-15%).
Biorąc powyższe pod uwagę nie będziesz zmuszony dopłacać do depozytu gdyż platforma automatycznie pozamyka pozycje stratne. Od powyższego są jednak wyjątki. Inwestując kiedyś u brokera Fxpro stan konta zszedł poniżej 0.
Broker automatycznie pozamykał pozycje i na koncie pojawiło się - 1.5EUR.
Z tego co słyszałem jak zostawisz otwarte przelewarowane względem depo pozycje na weekend może pojawić się sytuacja że cena pódzie nie po twojej myśli i na otwarciu pojawi się luka cenowa. Podobno w takim przypadku istnieje ryzyko konieczności dopłacenia do depozytu tego co brakuje. W takim przypadku broker pozamyka pozycje ale na otwarciu w niedzielę co może skutkować pojawieniem się ujemnego salda. Ostatnie zdania na temat luki przeczytałem na forum. Nie wiem tego z własnego doświadczenia.

xeal
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: xeal »

aha bo chcę zagrać na plus 500 i nie wiem właśnie jak tam jest;/

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

SKY pisze:W przypadku FXpro próg ten jest trochę niższy (prawdopodobnie 10-15%).
Przy 10% jest Margin Call (lampka paląca się na czerwono sugerująca, że należy uzupełnić depozyt), przy 5% jest stop out-level (zamknięcie najbardziej stratnej pozycji), przy nagłym spadku poniżej 5% automatycznie zamykane są wszystkie otwarte pozycje.
SKY pisze:Broker automatycznie pozamykał pozycje i na koncie pojawiło się - 1.5EUR.
Oczywiście debet może powstać na skutek gwałtownego ruchu lub luki cenowej (nie tylko weekendowej). Jednak w FxPro nie jest to traktowane jako dług i niezależnie od wielkości powstałego zadłużenia broker zredukuje wartość rachunku do zera. U pozostałych brokerów przeważnie jest inaczej i taki debet traktowany jest jako zwyczajny dług, który trzeba uregulować lub zostaniemy narażeni na odsetki karne i/lub ściąganie należności za pośrednictwem komornika.
xeal pisze:aha bo chcę zagrać na plus 500 i nie wiem właśnie jak tam jest;/
To przeczytaj ich regulamin. Musi to być tam wszystko zawarte, oraz pewnie inne kwiatki ;). Dodam tylko, że Plus 500 jest na czarnej liście KNF od dłuższego czasu.

Padło też pytanie odnośnie MT4 i Linuxa. Jest możliwość uruchomienia tej platformy na Linuxie - jeśli ktoś nadal jest zainteresowany to proszę dać mi znać, a podeślę linka.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
freshman89
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: freshman89 »

duze luki cenowe powstaja tylko przez weekend czy jest prawdopodobienstwo wpadniecia w jakies dlugi np. podczas publikacji danych makro?

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Nieprzeczytany post autor: raposo »

freshman89 pisze:duze luki cenowe powstaja tylko przez weekend czy jest prawdopodobienstwo wpadniecia w jakies dlugi np. podczas publikacji danych makro?
Oczywiście, że jest. Do tego też nie zawsze potrzebne są dane makroekonomiczne. Zdarza się, że na skutek lawiny uruchomionych SL kurs bardzo dynamicznie się zmienia. Co prawda ostatnio to bardzo rzadkie zjawisko ale w przyszłości może występować. Wtedy też możemy zaobserwować lukę, która może doprowadzić do powstania debetu.
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

keraM
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: keraM »

Jakiego polecacie brokera na poczatek. Czytam i czytam po forum i stronach, ale nie potrafie teg ogarnac. Narazie jestem na etapie uczenia sie i chcialbym otworzyc konto demo, ale fajnie byloby na platformie, ktora pozniej moglaby sie stac miejscem prawdziwych inwestycji. Interesuje mnie forex. Bede dysponowal kwota ~300$ (lub rownowartoscia).

Mr.T

Nieprzeczytany post autor: Mr.T »

Z taką kwotą spróbuj Fx Salt ma dość dobrą opinię.

Awatar użytkownika
grafmax
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: grafmax »

keraM ja też polecam FX Salt tym bardziej że ten broker udostępnia mikroloty a dla początkujących to dobra rzecz

ODPOWIEDZ