wplyw wydarzen

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
mlody87
Gaduła
Gaduła

wplyw wydarzen

Nieprzeczytany post autor: mlody87 »

Hej!
Mam do Was wielka prosbe. Analizowalem sobie dane historyczne w celu testowania strategii, ktora buduje i trafilem na ciekawa sytuacje na parze GBP/USD. Otoz o godzinie 14:30 31 maja byly oglaszane nastepujace dane:

Obrazek

Po ogloszeniu tych danych wykres cena gbp/usd zareagowala tak:

Obrazek

Zdziwilo mnie to bo wykres wskazywalby na umocnienie sie dolara kiedy informacje nie byly zbytnio optymistyczne. Mozecie mi powiedziec czy sie myle? Ktore informacje mogly tak wplynac na cene? Czy po prostu nie bawic sie w taka analize bo to jest forex i nic w 100% nie da sie tutaj przewidziec ;)

Awatar użytkownika
Esco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Esco »

mlody87 pisze: Zdziwilo mnie to bo wykres wskazywalby na umocnienie sie dolara kiedy informacje nie byly zbytnio optymistyczne. Mozecie mi powiedziec czy sie myle? Ktore informacje mogly tak wplynac na cene? Czy po prostu nie bawic sie w taka analize bo to jest forex i nic w 100% nie da sie tutaj przewidziec Wink
Był wtedy typowy risk off. Obligacje niemieckie biły nowe minima, wczęśniej kiepskie newsy z Chin.

W takich sytuacjach złe dane z USA były gwoździem do trumny wzrostów.

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: Stforex »

Rynek dzieli się na aktywa bezpieczne i zyskowne.

Kiedy jest dobrze powodzeniem cieszą się aktywa zyskowne, kiedy jest źle - bezpieczne.

mlody87
Gaduła
Gaduła

Czyli mam rozumieć, że kiedy dzieje się źle USD cieszy się większym powodzeniem co prowadzi do jego jeszcze większego umocnienia?
Obrazek

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Tak. Waluty uznawane za tzw. "safe heaven", to dolar i jen (CHF też, ale peg na Euro trochę namieszał). Z instrumentów jest jeszcze dług USA, Japonii i Niemiec oraz złoto (choć tu jest już trudniejsza piłka). No chyba, że będzie bardzo źle w którymś z tych krajów, to wiadomo, że straci w oczach inwestorów wartość. Ale pisząc "bardzo źle" mam na myśli dużo gorzej niż parę czerwonych odczytów miesięcznych.

mlody87
Gaduła
Gaduła

Dzieki wielkie za wytlumaczenie :)
Obrazek

Awatar użytkownika
GosiaM
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: GosiaM »

To kiedy możemy się spodziewać spadku dolara? kiedy dzieje się dobrze i każdy woli trzymać się narodowej waluty?

btbftr
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: btbftr »

Heh,

zle odczyty dla USA sa odczytywane jako wysokie prawdopodobienstwo na QE3, stad wzrost dolara...niemieckie obligacje czy dane z chin nie obchodza aktualnie inwestorow na sesji NY

Awatar użytkownika
Stforex
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

QE3 to osłabienie dolara. Rząd drukuje kasę na koszt posiadaczy tej waluty. Wkłada Ci rękę do portfela i bum, możesz mniej kupić za ten sam papier. Jednak QE3 nie będzie przynajmniej do następnego posiedzenia FOMC (31.07). Im bliżej, tym bardziej inwestorzy będą się przyglądali temu, co mówią członkowie komitetu. Dzisiaj np. jest kilka przemówień tychże.
To kiedy możemy się spodziewać spadku dolara?
To jest trudny temat :D. Stawiam, że jak będzie w koszyku pow. 85% ;). Albo QE albo risk on. To już mniej istotne.
kiedy dzieje się dobrze i każdy woli trzymać się narodowej waluty?
Kiedy dzieje się dobrze i amerykański kapitał wychodzi na żer :wink:
Ostatnio zmieniony 10 lip 2012, 12:35 przez Stforex, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
brother
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: brother »

btbftr pisze:zle odczyty dla USA sa odczytywane jako wysokie prawdopodobienstwo na QE3, stad wzrost dolara
A ty wiesz czym jest QE3 ? bo jak będzie więcej dolarów w obrocie to raczej ich wartość nie wzrośnie :wink:
Certyfikaty i Zaświadczenia Potwierdzam rzetelność szkolenia każdy poziom. Dołącz do nas zostań autoryzowanym szkoleniowcem na terenie EU szczegóły na stronie http://piv.pivpiv.dk/

ODPOWIEDZ