woodie's cci system - niewiarygodnie obszerny zbiór zasad

Jeżeli masz pomysł lub używasz ciekawego systemu albo strategii gry, opisz ja tutaj.

Czy używasz powyższego systemu

Tak
38
15%
Nie
152
59%
Zamierzam
69
27%

Liczba głosów: 259

bulldog
Bywalec
Bywalec

Nieprzeczytany post autor: bulldog »

Peterr pisze:bulldog możesz mi odpowiedzieć dlaczego nie zagrałeś kilku ZLR i HTLB....
akurat tych które zakonczylyby sie startą ???
Chiałbym, abyś wiedział, iż są to dopiero moje początki, więc wnioski mogą też być błędne, ale:
1- pierwszy ruch w trendzie to HFE- tego nie lubię, cena zatrzymuje się na oporze, więc wolę szukać S;
2- tak jak pierwsze najpierw mamy HFE a cena idzie do tego samego oporu który teraz jest wsparciem, tam szukamy L, miałem jeszcze tu narysowaną TL, która nie chciała puścić;
3- nie szukałem tu S bo cena odbiła od TL tradycyjnego wykresu, od dobrego wsparcia i naruszyła kolejne opory wyjścia szukałem dopiero na poziomie ostatnich szczytów, poza tym nastroje były na rynkach raczej optymistyczne.

w ogóle to nie lubię HFE i TLB, chyba, że mogę znaleźć dywergencję cena/CCI, i silne S/R

jeszcze raz chciałbym zauważyć, iż nie próbuje brać wszytkiego z woodiego, bazuje przede wszystkim na trad. AT

Awatar użytkownika
exodus24
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: exodus24 »

Szukalem cos na temat woodie i znalazlem cos takiego.

http://www.trading-naked.com/woodie8_patterns.htm

Awatar użytkownika
exodus24
Gaduła
Gaduła

I jak idzie gra systemem? Moze jakies screeny? ja dzis otworzylem 2 pozycje i 2 na +. Foty zamieszcze pozniej jak wroce z pracy lub jutro.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 12 lip 2010, 23:02 przez exodus24, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: cugan »

Link do filmilmiku z Ken Wood twórcą systemu woodie
pawelklos pisze:Nasz master w pracy:
http://www.livestream.com/woodiescciclu ... m=ui-thumb

Awatar użytkownika
Microbi
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: Microbi »

Testuje na demo woodiego, tam gdzie strzałka dałem S, czy to zagranie zgodne z woodiem? takie wejście znalazłem w instrukcji o woodim.

Awatar użytkownika
exodus24
Gaduła
Gaduła

Prosze

Awatar użytkownika
c_e_r_v_u_s
Stały bywalec
Stały bywalec

Nieprzeczytany post autor: c_e_r_v_u_s »

Może ktoś by mial chwilkę wytłumaczyć mi cyferki w tym panelu :cry:

http://img80.imageshack.us/img80/8800/h ... nelfaq.png
...podążaj za swoją ciekawością

cornolio
Uczestnik
Uczestnik

Nieprzeczytany post autor: cornolio »

Na tyle starczyło mi czasu, jutro rano dokończę:)

HIGH OF DAY: Liczba po lewej pokazuje bieżący max dnia, +17 oznacz, że bieżąca cena jest 17 tików od max-a dnia

CCI DIFF - liczba po lewej pokazuje różnice punktową CCI między przed przedostatnim słupkiem a przedostatnim, prawa między bieżącym słupkiem a przedostatnim. Rożnice <15 na czerwono, 15-20 na żółto, >20 na zielono, >120 na czerwono.
TICKS OF PIVOTS – liczba po lewej pokazuje najbliższy pivot point (R1/R2), prawa liczba pokazuje ile pipsów bieżąca cena jest od tego pivot point.
HIGH OF PREVIOUS & CURRENT BAR: liczba po lewej to najwyższy punkt ostatniego słupka, liczba po prawej bieżącego. Jeśli bieżąca cena wzrasta powyżej poprzedniego słupka, wtedy zapala się zielona linia.
CURRENT PRICE: to bieżąca cena.

LOW OF PREVIOUS $ CURRENT BAR - liczba po lewej pokazuje najniższą cenę poprzedniego słupka, a po prawej bieżącego, jeśli bieżąca cena spada poniżej tej z poprzedniego słupka, wtedy zapala się czerwona linia alertu.
HOOK FROM EXTREME ALERT - Zapal się, jeśli CCI wykracza poza +200/-200
TICKS OF PIVOTS - po lewej pokazany jest najbliższy pivot point (PP, S1, S2) - liczba po prawej wskazuje ile pipsów brakuje do tego poziomu
LOW OF DAY - liczba po lewej to aktualne minimum dnia, po prawej odległość bieżącej ceny od minimum.
Wszelkie poprawki mile widziane

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

with the help of my friends
Szczególne podziękowania cornolio za ogromny wkład pracy
Teraz czytelniku tego wątku masz panel po polsku wydrukuj sobie ściągawkę i działaj. 8)
Microbi pisze:akby ktoś mógł jeszcze wrzucić jak używać panel w praktyce by było super.
Powoli szykuje materiał :lol:
Ostatnio zmieniony 17 lip 2010, 16:56 przez cugan, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
cugan
Maniak
Maniak

cugan pisze:ZASADY (wyjęte z opisu polish_cci - jako ściągawka)
1) Nie używamy wykresu ceny do definiowania trendu.
2) Nie używamy średnich do definiowania trendu.
3) Nie używamy wykresów o większym czasie (np z M5 na M30) do definiowania trendu.
4) Używamy tylko CCI.
5) Transakcje powinny brane tylko z trendem.
6) Należy unikać formacji zmiany trendu i skupić się tylko na formacjach z trendem.
To twoje PISMO ŚWIĘTE :535:

PRZESTRZEGANIE ZASAD (2)
Jeszcze chcecie to czytać nie wierzę bez jaj Panowie są na pewno lepsze wątki
Jak wspomniałem w poprzedniej części
cugan pisze:Rynek żyje dniem dzisiejszym ,chwilą i emocjami robi to co w danej chwili jest ważne i istotne.Kieruje się zwyczajami modą zyskiem danej chwili a co to wyznacza CCI Trend to jest Twój wskaźnik resztę masz w d.... to twoja krew w żyłach, ale i krew inwestorów, to puls i tętno rynku.
To tak jakbyś był na Wall Street. Póki tego nie zrozumiesz przegrasz .I to musisz sobie wbić do swojego pustego. łba.
bo

....................rynek jest jak dziwka, ale to Ty dajesz d..........

aby to zrozumieć musisz wiedzieć czym jest

Woodie CCI Trend

jeśli tego nie zrozumiesz to szkoda Twojego i mojego czasu po prostu spadaj stąd i szukaj szczęścia i porady w innym wątku. Używanie i rozumienie CCi to podstawa i póki tego nie pojmiesz to nie przestrzegasz obowiązującej zasady Woodie musisz to wbić sobie do swej łepetyny
(zob.pkt.4 PISMA ŚWIĘTEGO) :535:

Co to jest Woodie CCI Trend :?: :?: (materiał dostępny w internecie zmodyfikowany przeze mnie i przetłumaczony -wszelkie niejasności proszę kierować do autora tekstu oryginalnego)

"Woodie" jest wskaźnikiem dziennym przedsiębiorców używanym od ponad 25 lat i jest dobrze znana wśród inwestorów z indeksu kontraktów terminowych, takich jak Emini S & P 500 i Nasdaq 100 emini.
Jego system opiera się na pewnej ilości wzorów określanych jako wskaźnik Commodity Channel Index (CCI).
Różni się on trochę od większości systemów opartych na wskaźnikach popularnych wśród handlowców.
Zapewniam Cię, że ten wskaźnik bardzo dobrze się spisuje w interwale między-dziennym CCI jako wskaźnik tempa.
Wskaźnik pracuje podobnie jak inne wskaźniki podstawowe, a jego kształt powierzchni jest różnicą między "szybkim" wskaźnikiem średniej ceny a "wolnym" środka. MACD na przykład średnia różnica między szybko i wolno średnią kroczącą.
W przypadku CCI, "szybkim" wskaźnikiem jest sama cena, a "wolnym" środek średniej kroczącej.
Tak więc, kiedy patrzymy na CCI, co mamy rzeczywiście pomiar odchylenia ceny od średniej ruchomej, w celu dopasowania znormalizowanej w skali ok. -250 do +250.(zob. rys.1)
Na rysunku widać średnia ruchomą wykładniczą (EMA) ze stałą 14 ( linia pomarańczowa) i CCI (14) - niżej wykresu.
W prostych słowach, "0" na odcinku linii z CCI wykresu może być traktowane jako odzwierciedlenie EMA, a sama linia CCI (żółta), jak EMA z uwzględnieniem ceny.
Widzimy więc, że w skrajnej lewej stronie wykresu, jak cena przyspiesza poprzez EMA, tak CCI przecina ponad zero-line.
Gdy cena konsoliduje i EMA dogania za nią, więc CCI zaczyna spadać z powrotem w kierunku linii zero.
Ponowne podwyżki cen, ale tym razem nie tak duże jak w poprzedniej wielkości ruchu, widzimy na wykresie CCI
Ruch w górę CCI, juz nie tak wysoki jak osiągnięto poprzednio to "rozbieżności" między ceną obecną a nową wyższą ceną .
Dla CCI jest to sygnał, że tempo spowolnienia wyrażony brakiem zmian to zapowiedź ,że ruch może się skończyć w każdej chwili.
Podobnie to się ma w zasadzie z wszystkimi wskaźniki tempa pracy.
System "Woodies CCI" przedstawia nam szereg wzorców handlu przez CCI.
Ustawienia dla wykresu są dość proste, jako najbardziej podstawowy używa 14-okres CCI, i to wszystko.
Zapaleńcy Woodie mogą dać inny okres ceny na wykresie , jednak nie jest to zalecane.
Wzorce Woodie można podzielić na dwie główne kategorie, zatrzymanie trendu i trend

Woodies CCI a Forex Trading

Jednym z najczęściej znanych modeli Woodie CCI jest " odrzucenie zero linii " - CCI odbija się od linii zero.
Biorąc pod uwagę już to ,co wiemy o tym, co mówi nam, CCI.
Widzimy, ;że CCI odrzuca linię zero l w rzeczywistości cena jest odbijania to średniej ruchomej. .(zob. rys.1)
CCI jednak może stanowić dodatkowe potwierdzenie dla handlu.
Faktem jest, ze dla par GBP / USD, wnioski do dalszego handlowania wyciąga się na podstawie linii trendu.
Jednakże tendencja ta nie jest narysowana wg. cen jakich się można spodziewać, dlatego nie jest to dobry i wiarygodny wskaźnik.
Zaznaczony obszar (zob.rys.2 ) pokazuje CCI „odrzucenie zero-line”, ale istnieją dwa inne wskazania
dostarczonych przez CCI, które potwierdzają podjecie handlu
1 - CCI się powyżej linii zero więcej niż sześć kolejnych barów.
Jest to sygnał, że ogólny trend jest w górę, a więc szukamy wejścia w Long. jeśli czujemy , że trend z powrotem będzie kontynuowany bo CCI jest na środku powyżej zero-line, na zdrowy rozsądek, oznacza to, że cena przebywa powyżej jej średniej ruchomej
2 - linia trendu CCI, który uruchamia kilka barów z powrotem zostało złamane na jej wzrost to nie neguje podjęcia handlu ale umożliwia zajęcie idealnej pozycji inwestycyjnej
Te przerwy mogą być wykorzystane w celu potwierdzenia „zero-bounce”(odbicia od zera).
Warto zwrócić uwagę, że przerwa linii trendu faktycznie CCI występuje przed skokiem w górę ceny - stąd CCI jest często określany jako

...........wiodący wskaźnik.............. dodam ..............orgazmu rynku. (zakumkałeś).

To tak jak z kobietą rozgrzaną w rozkoszy,przed szczytowaniem, która krzyczy " teraz wejdź"
i Ty to robisz szybko i bezczelnie a ona wije się z rokoszy wbijając Ci paznokcie w pośladki,tak mocno, aż poczujesz, że chwilę się z nich krew poleje.
Takie mają być Twoje wejścia w rynek jako inwestora
Masz mieć mokrą d.... w gaciach i przekonanie w sercu,że robisz to dobrze.
Potem nastąpi euforia i satysfakcja z dobrze odwalonej roboty....ufff

CCI naprawdę pomaga nam i jasno pokazuje to, co nie jest normalnie oczywiste patrząc na cenę połączone z samym MA ( Moving Average )- dlatego masz to w panelu
Tak więc mamy w sumie trzy wskazania (wg.rys.2), że:
-cena będzie potencjalnie rosnąć
-linii trendu
-przerwę odpowiednio długa która będzie ostatecznym potwierdzenie wejścia oraz wyjaśnienie podane powyżej, , zanim nastąpi wybuch ceny. w górę
Są dwa możliwe wyjścia, w zależności od ostrożności gdy chcemy handlować
1 - Hook w dół ekstremalnych. powyżej +200 lub mniej niż -200 gdy CCI znajduje na ekstremach, a gdy wskaźnik zmieni kolor z powrotem poza te wartości, proponując nowa cenę gdy będzie po chwilowej konsolidacji, lub może się cofać. Pierwszym i najbardziej konserwatywny wyjściem, jest zatem pierwszą czerwoną świecę po wejściu, gdy CCI zawraca z całego +300 - z poziomów bardzo ekstremalnych
2 - Przekraczanie linii 100. Jeśli chcemy spróbować uruchomić handel na dłużej, a następnie poczekać, aż CCI skieruje się z powrotem poniżej +100 line . Oznacza to, tempo spadło , usnęło a cena będzie.oscylować wokół średniej ceny (czasami daje to zarobić kilka pipsów)

Skoro CCI
to wiodący wskaźnik emocji ,orgazmu rynku ,pulsu i tętna rynku, a jednocześnie to krew w żyłach inwestorów,
a wiadomo że
Czas trwania kobiecej rozkoszy obliczono, stosując specjalną aparaturę pomiarową.
Tylko jedna pani okazała się rekordzistką; doświadczała rozkoszy przez całe 7 minut.
Średnio czas trwania orgazmu wynosi od 30 sekund do 2 minut. Najczęściej te piękne chwile trwają krótko, nie dłużej niż 20-29 sekund; dotyczy to 69 proc. kobiet.
Dociekliwi badacze wyodrębniają:
# orgazm krótkotrwały, do 20 sekund
# orgazm średni, od 20 do 29 sekund
# orgazm długotrwały, powyżej 30 sekund

http://kobieta.wp.pl/kat,26353,wid,8230 ... omosc.html
Orgazm mężczyzny trwa tylko kilka sekund,
http://www.ona.24polska.pl/ona_i_seks/a ... u,102.html

to po kiego ch....... używasz innego wyższego TF niż M5 jak i on jest za duży.Podobno najlepszy jest M3.

Musisz wiedzieć i pamiętać ,że emocje trwają chwilę i musisz to wykorzystać dla siebie.
To tak jak w życiu, kiedy kobieta jest na Ciebie zła przez 3-miechy i nie daje Ci do siebie podejść, bo nie dałeś jej na perfumy Versace za 300 zł, tylko kupiłeś opony zimowe do bryki w promocyjnej cenie..Przyjdzie taki moment, że i jej się odmieni tak jak z rynkiem.
Teraz od Ciebie zależy ,czy to przetrwasz i umiejętnie wykorzystasz (np: na kupno wymarzonych felg aluminiowych ułaskawiając kobietę zestawem tańszych kosmetyków marki Oriflame ).To Ty panujesz w domu i tak masz panować na rynku i tak ma być Bo w ogólnych rozrachunku to nie ma znaczenia ona będzie zadowolona,że jeździ fajną "bryką" a do łazienki i tak nikt nie będzie zaglądał co ma.

Jak widzisz wszystko, zależy jak wykorzystasz swoje 5 minut na M5.
Ja ci podałem receptę, a Ty to zrealizuj !!! 8)

Wrzucam dwa szablony wskaźników Woodie CCI ,które używam i często pomogły mi w podejmowaniu decyzji inwestycyjnej.
Wskaźników jest dużo więcej ,ale taki zestaw mi na chwilę obecną spasował.
Zalecenia co do TF są tu dowolne, mimo wszystko polecam użycie M5

Na pytania kiedy opiszę PANEL -odpowiedź w swoim czasie

Tu masz instrukcję po polsku do Woodie-Panel-Heart
Konkluzja
Albo będziesz przestrzegał zasad woodie ,albo umoczysz

---ciąg dalszy nastąpi w stosownym czasie 8)

Jeśli coś Ci tu nie pasuje szukaj szczęścia w innym wątku...
Ostatnio zmieniony 18 lip 2010, 23:07 przez cugan, łącznie zmieniany 5 razy.

ODPOWIEDZ