Wolumen?

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Wolumen?

Nieprzeczytany post autor: raposo »

SuperFOREX pisze: Co prawda są to dane tylko z FXCM, ale biorąc pod uwagę, że jest to jeden z największych (DETALICZNYCH) brokerów forexowych na świecie istotność statystyczna takich danych jest wysoka.
Zapomniałeś o tym jednym kluczowym, słowie... ;) A wiadomo, że to grube ryby ruszają rynek, nie plankton.

I w związku z tym uważam, że ta istotność będzie co najwyżej średnia... Już chyba lepsze dane z CME (aczkolwiek też podchodzę z dystansem ;) ).
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
SuperFOREX
Gaduła
Gaduła

Re: Wolumen?

Nieprzeczytany post autor: SuperFOREX »

raposo pisze:
SuperFOREX pisze: Co prawda są to dane tylko z FXCM, ale biorąc pod uwagę, że jest to jeden z największych (DETALICZNYCH) brokerów forexowych na świecie istotność statystyczna takich danych jest wysoka.
Zapomniałeś o tym jednym kluczowym, słowie... ;) A wiadomo, że to grube ryby ruszają rynek, nie plankton.

I w związku z tym uważam, że ta istotność będzie co najwyżej średnia... Już chyba lepsze dane z CME (aczkolwiek też podchodzę z dystansem ;) ).
W pełni zgoda co do "detaliczności" FXCM (choć dział instytucjonalny też tam istnieje) - zatem konkretne wielkości wolumenu i transakcji nie są istotne. Ważne jest natomiast, że mamy próbkę z ponad 150 tys. aktywnych rachunków inwestycyjnych i porównywanie względnych wysokości słupków wolumenu oraz ich trendu ma podobny sens jak w przypadku rynku scentralizowanego (giełda).

Wiele lat spędziłem w instytucjach, które "ruszają" rynkiem (co prawda tylko GPW, ale jednak) i wiem, że zarządzający podlegają tym samym emocjom co inwestorzy indywidualni :-), więc generują podobne formacje cenowe i wolumenowe. Nie mówię tu oczywiście o manipulacjach rynkowych, które słabo poddają się analizie ex-ante :-(

Dla mnie analiza wolumenu to analiza zachowania tłumu i jego emocji, dlatego uznałem, że próbka tłumu dostępna w FXCM jest godna uwagi ;-), tym bardziej, że zdecydowana większość brokerów nie udostępnia takich danych.

Oczywiście każdy samodzielnie decyduje jakie dane będą dla niego przydatne :-)

ODPOWIEDZ