Wolumen na rynku Forex

Miejsce, gdzie początkujący mogą zadawać nawet najbardziej dziwne pytania.
jarek88
Stały bywalec
Stały bywalec

Wolumen na rynku Forex

Nieprzeczytany post autor: jarek88 »

Witam,

Czy ktoś z Was zwraca uwagę w swoim tradingu na Wolumen? Chodzi wyłącznie o pary walutowe czyli czysty forex :) Jeśli tak to w jaki sposób to mierzycie? Czy ta meta traderowa wtyczka volumenowa jest coś warta według Was? Słyszy się, że na forexie nie można zmierzyć wolumenu...

Ja ze swojej obserwacji zauważyłem, że ta zwykła wtyczka wolumenowa jakieś tam znaczenie może mieć. Np. podczas impulsu wolumen rośnie a gdy jest mały przestój to wolumen maleje po czym znów jest uderzenie i wolumen się zwiększa. Według mnie można na tej podstawie stwierdzić że ten wcześniejszy ruch będzie kontynuowany :P dobrze kombinuje ?
Na luzie o forex tutaj

Awatar użytkownika
personov
Pasjonat
Pasjonat

Re: Wolumen na rynku Forex

Nieprzeczytany post autor: personov »

Po pierwsze - wolumenowa wtyczka w MT4 nie ma wiele wspólnego z wolumenem. To tylko ilość ruchów, które wykonała cena na danej świecy.
Po drugie - niektórzy brokerzy nabijają sztucznie ten wolumen. Cena porusza się między przykładowo 1.36555 i 1.36556 i kiwa się tak setki razy nabijając wolumen.
Po trzecie - nawet jak zdobędziesz prawdziwy wolumen to nie jest to takie proste jak piszesz. Nie jest zawsze tak, że jak wolumen rośnie to ruch jest kontynuowany. Poczytaj sobie o VSA. Zobaczysz, że nie bez powodu są to grube lektury.
Solą życia jest kasa.

jarek88
Stały bywalec
Stały bywalec

Re: Wolumen na rynku Forex

Nieprzeczytany post autor: jarek88 »

Dzięki za odpowiedź. Tak myślałem że to nie jest takie proste jakby się mogło wydawać.
Już leci do mnie jedna książka nt. analizy wolumenu chociaż pewnie bliżej zwykłej giełdy ale już temat troche liznę.
Volume Spread Analysis - Przebobruje trochę :)
Na luzie o forex tutaj

ODPOWIEDZ