Wielki Wybuch
Re: Wielki Wybuch
Trudno się nie zgodzić z tym, że "rynek nie lubi niezałatwionych spraw". Bo jeśli wyznaczymy prawidlowo jakiś zasięg to cena tam musi dojść, a pytanie pozostaje tylko: "kiedy" ?
FB: highendforex - Tańczący z Wykresami
- niemiaszek
- Przyjaciel Forum
jakub
mam jeszcze kilka asów w rękawie, ale nie wiem czy dam radę i zdążę wszystko właściwie pokazać/przekazać, a tym bardziej czy ktoś z tego skorzysta i zdąży się tego nauczyć, pomimo, że teoria będzie spisana(w necie nie zginie), ale bez praktyki na bieżąco to efektów raczej nie będzie... takie to trochę pokrętne życie i nic z tym nie poradzimy
mam jeszcze kilka asów w rękawie, ale nie wiem czy dam radę i zdążę wszystko właściwie pokazać/przekazać, a tym bardziej czy ktoś z tego skorzysta i zdąży się tego nauczyć, pomimo, że teoria będzie spisana(w necie nie zginie), ale bez praktyki na bieżąco to efektów raczej nie będzie... takie to trochę pokrętne życie i nic z tym nie poradzimy

... zbieraj pips do pipa bo jak nie to z depo będzie lipa... G."niemiaszek"
Moje testy powoli dobiegają końca...
Ciężko w to uwierzyć, ale tak nietypowe wyznaczane fibo sprawdza się bardzo dobrze do wyznaczania TP
To jest wejście z wczoraj które zrealizowało się w nocy.
Dziś rano zapakowałem kolejną elkę w zgodzie z moim system i określiłem TP na podstawie nietypowego fibo.
Cokolwiek sceptycy by nie pisali, podwoiłem właśnie depo na tym koncie demo, specjalnie się przy tym nie wysilając i wcale dużo nie ryzykując.
Po prostu bardzo dużo tradów kończy mi się osiągnieciem celu i przy tym nie muszę mocno główkować, gdzie wyjść z trade'a. To była moja bolączka, że wejścia określałem dobrze, tylko nie wiedziałem przeważnie kiedy powinienem wyjść. Zawsze kusiło żeby wziąć więcej i więcej.
Pokontynuje testy do końca tego miesiąca i potem na 99% wsadzam to do swojego sysa, jako narzędzie do wyznaczania TP.
Ciężko w to uwierzyć, ale tak nietypowe wyznaczane fibo sprawdza się bardzo dobrze do wyznaczania TP

To jest wejście z wczoraj które zrealizowało się w nocy.
Dziś rano zapakowałem kolejną elkę w zgodzie z moim system i określiłem TP na podstawie nietypowego fibo.
Cokolwiek sceptycy by nie pisali, podwoiłem właśnie depo na tym koncie demo, specjalnie się przy tym nie wysilając i wcale dużo nie ryzykując.
Po prostu bardzo dużo tradów kończy mi się osiągnieciem celu i przy tym nie muszę mocno główkować, gdzie wyjść z trade'a. To była moja bolączka, że wejścia określałem dobrze, tylko nie wiedziałem przeważnie kiedy powinienem wyjść. Zawsze kusiło żeby wziąć więcej i więcej.
Pokontynuje testy do końca tego miesiąca i potem na 99% wsadzam to do swojego sysa, jako narzędzie do wyznaczania TP.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mpapiez pisze:Moje testy powoli dobiegają końca...
.....

Cały czas powtarzam, że to się właśnie nadaje do ustawiania TP (oraz SL) - umiejętnie użyte tak właśnie działa.
Wejścia natomiast nalezy określać przy pomocy:
- swojej metody, strategii (tu już każdy ma swoje pole do popisu)
- umiejętności czytania wykresu
- korzystając z wyznaczania fibo też można wchodzić jak się zaobserwuje miejsca reakcji (odbicie na fibo 161 lub 61 warte uwagi).
- no i oczywiście z trendem! (tutaj pomocne są średnie i dłuższa obserwacja, a także fundamenty)
Dlatego ja lubię duże interwały i malunki na nich bo wtedy zasięgi wyznaczone są większe i można sobie pośmigać na mniejszych TF. Co więcej na dużych widać główny trend.
Tak więc Mpapież jak wrzuciłem DAX na weekly z zaznaczeniem zasiegu to wcale to nie była przesada. Takie wyznaczanie działa na _każdym_ TFie, wiadomo, że na monthly zadziała wolniej.
Ale gdzie ma cena dojść tam dojdzie - to jest tylko kwestia czasu.
Przykładem niech będzie para USD/PLN i rozważania Dadasa w dziale Forex Rozmowy Ogólne (poszukać) - tam była dyskusja z kimś kto kupuje/sprzedaje fizyczne dolary i Dadas wyznaczył zasięg USD/PLN na 3.90 w momencie gdy cena była 3.50-3.60 i powtarzał to samo: "cena tam dojdzie - to jest tylko kwestia czasu".
Dlatego forex = duża kasa, ale dla cierpliwych. Nic na szybko, nic na siłę. Może nawet cały daytrading nie ma sensu (po co się codziennie obciążąć) - może właśnie trend trading (interwał D1 lub weekly) + zasięgi i spokojne oczekiwanie z szerokim SL.
z fibami nie ma żartów
DAX naprawdę reaguje na to miejsce, aktualizacja:

DAX naprawdę reaguje na to miejsce, aktualizacja:
W każdym bądź razie, spodobało mi się to wyznaczanie celów.
Całkiem fajna zabawa.
Aktualnie tamtą elkę mi wywaliło - poszła szpila w dół.
System wskazał eSkę ( cena pod linią (R) + pod Red EMA) - a fibo pokazało 2 cele
.
Po osiągnięciu 1 celu, drugie wejście idzie na BE.
Całkiem fajna zabawa.
Aktualnie tamtą elkę mi wywaliło - poszła szpila w dół.
System wskazał eSkę ( cena pod linią (R) + pod Red EMA) - a fibo pokazało 2 cele

Po osiągnięciu 1 celu, drugie wejście idzie na BE.
ja tak nie umiem, albo lecę eLki albo eSki. Swing trading chyba nie dla mnie.
Albo się trend zaczyna określać i lecim (jak np ropa i podbieranie L w dołkach), albo jak spadkowy to S na szczytach. Takie skakanie raz L raz S mi nie wychodzi - no ale powodzenia. Uważaj na eSki bo imho dolar USD idzie na dół, a więc edek pewnie up (patrz też GOLD).
Albo się trend zaczyna określać i lecim (jak np ropa i podbieranie L w dołkach), albo jak spadkowy to S na szczytach. Takie skakanie raz L raz S mi nie wychodzi - no ale powodzenia. Uważaj na eSki bo imho dolar USD idzie na dół, a więc edek pewnie up (patrz też GOLD).
Ja już po prostu jestem "opatrzony" na edka.highend pisze:ja tak nie umiem, albo lecę eLki albo eSki. Swing trading chyba nie dla mnie.
Setki godzin patrzenia się w 1 instrument i z reguły widzę co się święci.
Ty po prostu grasz długie terminy i wysokie TF'y

Tak a poropo TP1 ładnie wszedł

Teraz mógłbym czekać na TP2 aż wejdzie lub wyjdę przy złym sygnale.
W każdym bądź razie, zgodnie ze strategią prowadzenia pozycji, BE pozycji drugiej po osiągnięciu TP 1 przez pozycję pierwszą

Wiesz czemu to fibo działa? Bo uwierzyłeś, że działa

I niejako trzyma Cię do dotrzymania TP - w sensie ani nie zamykasz za wcześnie, ani za późno (wtedy gdy cena wroci i wywali BE zamiast TP).

I niejako trzyma Cię do dotrzymania TP - w sensie ani nie zamykasz za wcześnie, ani za późno (wtedy gdy cena wroci i wywali BE zamiast TP).