Wieczna obecność na rynku

Tu można dyskutować o wszystkich sprawach związanych z rynkiem Forex.
David_Plavko
Gaduła
Gaduła

Wieczna obecność na rynku

Nieprzeczytany post autor: David_Plavko »

Witam serdecznie,

Po kilkunastu testach strategii, które opierały się generalnie na tym, aby ciągle być na rynku( nie ważne czy zawsze długie, zawsze krótkie bądź raz takie a raz inne), dochodzę do wniosku, iż niemożliwe jest zwyciężenie w takiej grze( tzn. że ostateczny wynik uzależniony jest wyłącznie od tego jak zmieniła się wycena od początku do końca trwania testów). Czy to tylko moje wyniki, czy też starsi stażem koledzy, mają jakiś inny pogląd ?

Pozdrawiam i oczekuję na jakąś ciekawą dyskusję ;)

Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: Wieczna obecność na rynku

Nieprzeczytany post autor: raposo »

Hmm, tylko jaką przewagę nad innymi podejściami daje Ci to, że cały czas jesteś obecny na rynku? :)
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

David_Plavko pisze:Witam serdecznie,

Po kilkunastu testach strategii, które opierały się generalnie na tym, aby ciągle być na rynku( nie ważne czy zawsze długie, zawsze krótkie bądź raz takie a raz inne), dochodzę do wniosku, iż niemożliwe jest zwyciężenie w takiej grze( tzn. że ostateczny wynik uzależniony jest wyłącznie od tego jak zmieniła się wycena od początku do końca trwania testów). Czy to tylko moje wyniki, czy też starsi stażem koledzy, mają jakiś inny pogląd ?

Pozdrawiam i oczekuję na jakąś ciekawą dyskusję ;)
Jeśli piszesz, że coś jest niemożliwe to oczywistym jest, że nie masz racji :)
Na czymże opierasz to swoje przekonanie - na kilku testach ? Sama ich liczba "kilka" świadczy o tym, że statystycznie rzecz biorąc jest ich za mało aby cokolwiek wnioskować. Nie mówiąc już o tym, że nie wiemy nic na temat tego na czym opierały się testowane strategie, na jakim rynku działały, w jakim okresie itd. Więc o czymże tu dyskutować .....

Jeśli interesują Cię strategie Trend Follow (czyli ciągle będące na rynku) to zerknij sobie na stronę http://www.automated-trading-system.com/
Tam autor testuje od KILKU lat kilka najbardziej znanych strategii tego typu. Idę o zakład, że mimo tego, że wyniki nie są zbyt spektakularne to na pewno nie stwierdzi on, że tego typu strategie nie działają....
Green
Obrazek
Obrazek

David_Plavko
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: David_Plavko »

raposo pisze:Hmm, tylko jaką przewagę nad innymi podejściami daje Ci to, że cały czas jesteś obecny na rynku?
Właśnie to, czy istnieje przewaga tego typu podejścia próbuje ustalić. Bardzo prawdopodobne jest, że nie uda się pokazać wad bądź zalet takich metod, jednak myślę, że warto przedyskutować ten temat. Bądź co bądź jest to forum ;)

Na pierwszy rzut oka, wieczne trzymanie pozycji powinno dać wyniki przynajmniej takie same, bądź lepsze niż sam instrument. W praktyce jednak ciężko (przynajmniej dla mnie) jest o wynik lepszy, bez pomocy użycia dźwigni (myślę, że warto zaznaczyć to miejsce, abyście mnie lepiej rozumieli).

green7 pisze: Na czymże opierasz to swoje przekonanie - na kilku testach ? Sama ich liczba "kilka" świadczy o tym, że statystycznie rzecz biorąc jest ich za mało aby cokolwiek wnioskować. Nie mówiąc już o tym, że nie wiemy nic na temat tego na czym opierały się testowane strategie, na jakim rynku działały, w jakim okresie itd. Więc o czymże tu dyskutować .....

Jeśli interesują Cię strategie Trend Follow (czyli ciągle będące na rynku) to zerknij sobie na stronę http://www.automated-trading-system.com/
Tam autor testuje od KILKU lat kilka najbardziej znanych strategii tego typu. Idę o zakład, że mimo tego, że wyniki nie są zbyt spektakularne to na pewno nie stwierdzi on, że tego typu strategie nie działają....
Ciekawa strona, ciekawe wyniki na niej zamieszczane. Jestem wzrokowcem, więc bez czytania wpadła mi w oko takie tabelki:
http://www.automated-trading-system.com ... ober-2013/
COMPOSITE october return 2.05% YTD Return-0.14%

http://www.automated-trading-system.com ... g-wizards/
Summary Figures*** -1.26% -4.42%

Na moje oko jest tam z 30 wyników różnych strategi, generalnie opierających się o trend following. Liczba Istotna statystycznie ? Teraz wystarczy porównać osiągane stopy zwrotu z dowolnym instrumentem, aby zastanowić się głębiej nad tym, czy można wyprzedzić rynek, będąc ciągle jego uczestnikiem.

Możliwe, że w pierwszym poście tego tematu byłem zbyt lakoniczny, może użyłem za dużo skrótów myślowych, więc napisze bardziej szczegółowe pytanie, w oparciu o które chciałbym toczyć dyskusję:

Czy możliwe jest osiągnięcie zdecydowanie większych stóp zwrotów niż instrument, nie korzystając z dźwigni, będąc jednocześnie cały czas uczestnikiem rynku ? Jeśli uważasz, że tak, zaproponuj metodę, która nie opiera się na kryształowej kuli ;)

-------------
Mały off:
green7 pisze: Jeśli piszesz, że coś jest niemożliwe to oczywistym jest, że nie masz racji :)
Spróbuj polizać łokieć :P

Awatar użytkownika
daromanchester
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nieprzeczytany post autor: daromanchester »

David_Plavko pisze:Mały off:
green7 pisze: Jeśli piszesz, że coś jest niemożliwe to oczywistym jest, że nie masz racji
Spróbuj polizać łokieć
http://mamtalent.tvn.pl/wideo,1912,v/po ... 53973.html
Jak uważasz że czegoś nie potrafisz to nie znaczy że ktoś inny tego nie potrafi.
:509:
"Ekspert to taki człowiek, który popełnił wszystkie możliwe błędy w bardzo wąskiej dziedzinie" - Niels Bohr
"Każdy głupi może wiedzieć. Sedno to zrozumieć" - Albert Einstein

green7
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: green7 »

David_Plavko pisze: Ciekawa strona, ciekawe wyniki na niej zamieszczane. Jestem wzrokowcem, więc bez czytania wpadła mi w oko takie tabelki:
http://www.automated-trading-system.com ... ober-2013/
COMPOSITE october return 2.05% YTD Return-0.14%

http://www.automated-trading-system.com ... g-wizards/
Summary Figures*** -1.26% -4.42%

Na moje oko jest tam z 30 wyników różnych strategi, generalnie opierających się o trend following. Liczba Istotna statystycznie ? Teraz wystarczy porównać osiągane stopy zwrotu z dowolnym instrumentem, aby zastanowić się głębiej nad tym, czy można wyprzedzić rynek, będąc ciągle jego uczestnikiem.
Ehhh.... a na moje oko to nawet nie wiesz co zobaczyłeś. Miast "ino rzucić okiem" warto by się się pofatygować i przeczytać choć opisy pod obrazkami. Zauważyłbyś że :

- tylko pierwszy z wykresów do którego link podałeś dotyczy strategii Trend Follow. Drugi z wykresów, dotyczy funduszy inwestycyjnych, co prawda stosujących TF ale nie wiadomo dokładnie na jakich zasadach.

- testowanych na blogu TF strategi jest 12. Ale każda z nich uruchamiana jest na portfolio obejmującym 50
instrumentów z różnych rynków. W sumie można więc powiedzieć, że mamy tu co miesiąc wyniki z ponad 500 testów.

- w testach za lata 1990 - 2009 wszystkie z tych strategii przyniosły zysk. Średniorocznie około 16% ....

- jak chcesz porównywać "stopy zwrotu z dowolnym instrumentem" - to po pierwsze zdaje mi się, że te 16% za ten okres wypada całkiem ok, po drugie porównywanie z dowolnym instrumentem nie bardzo ma sens. Przynajmniej nie w wypadku tych wykresów jakie oglądałeś - jako, że jak już pisałem "każda kreska" to skumulowany wynik na 50 różnych instrumentach.

David_Plavko pisze: Czy możliwe jest osiągnięcie zdecydowanie większych stóp zwrotów niż instrument, nie korzystając z dźwigni, będąc jednocześnie cały czas uczestnikiem rynku ? Jeśli uważasz, że tak, zaproponuj metodę, która nie opiera się na kryształowej kuli ;)
Oczywiście, że możliwe. Wierzę, że tak - inaczej zapewne nie traciłbym czasu na tą zabawę. Jakich propozycji metody oczekujesz: co niby mielibyśmy Ci tu napisać ? Dokładny opis strategii ?

David_Plavko pisze: Mały off:
green7 pisze: Jeśli piszesz, że coś jest niemożliwe to oczywistym jest, że nie masz racji :)
Spróbuj polizać łokieć :P
Po pierwsze moja uwaga odnosiła się do rynków walutowych. Twoja analogia jest więc cokolwiek nie na miejscu. Po drugie jakbyś był precyzyjniejszy i dodał, że chodzi o własny łokieć to może miałbym z tym kłopot.
A po trzecie jak oglądnąć filmik zapodany przez Daro to wychodzi, że nie jest to niemożliwe. Trzeba tylko cierpliwości i treningu .... Podobnie jak z fx :)
Green
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ