Waluty-przereklamowane?
-
- Gaduła
Waluty-przereklamowane?
Witam, po kilkuletniej przerwie od rynku postanowiłem wrócić do tego grajdołka.
Dotychczas handlowałem głównie na walutach i myślałem że dalej tak będzie...ale gdy otworzyłem wykresy W1-H4 kilkunastu par dostałem kubeł zimnej wody na głowę. Dodam tylko że opieram się głównie na PA.
Na wykresach nie widzę absolutnie nic, żadnych ważnych SR/SD, LT, świeczki i trendy poszarpane jakby się z psem gryzły, długie knoty w obie strony, no ogólnie chaos i bałagan.
W związku z tym moje pytanie brzmi, czy tylko ja tak mam czy faktycznie wykresy walut się "zepsuły"?
A może pora przesiąść się na Handel krypto/indeksy/akcje?
Dziękuję za odpowiedź:)
Dotychczas handlowałem głównie na walutach i myślałem że dalej tak będzie...ale gdy otworzyłem wykresy W1-H4 kilkunastu par dostałem kubeł zimnej wody na głowę. Dodam tylko że opieram się głównie na PA.
Na wykresach nie widzę absolutnie nic, żadnych ważnych SR/SD, LT, świeczki i trendy poszarpane jakby się z psem gryzły, długie knoty w obie strony, no ogólnie chaos i bałagan.
W związku z tym moje pytanie brzmi, czy tylko ja tak mam czy faktycznie wykresy walut się "zepsuły"?
A może pora przesiąść się na Handel krypto/indeksy/akcje?
Dziękuję za odpowiedź:)
Nie ma "Nie mogę", jest tylko "Nie chcę".
Re: Waluty-przereklamowane?
Hej
Obserwowałem ten proces "psucia" i jest jak mówisz. Przed wojną na Ukr E/U wpadło w konsolidację która trwała 2 miesiące, wybuch wojny nieznacznie przesunął wykres na południe i znów 1-miesięczna konsolidacja. I tak w 5 miesięcy wykres przesunął się o jakieś 600 pips.
Wykresy się spłaszczyły a konsolidacje to standard. Test i retesty wsparć po kilka razy - wychodzi jakiś news cena zapiernicza 60 pips i znów konsola. Co za to odpowiada ? Mówią że maszyny przejęły handel a one nie potrzebują trendów. Inna strona to HFT ci złodzieje potrzebują tylko wolumenu transakcji a wykres dla nich może jechać bokiem przez następne 100 lat;
Ja na walutach się dostosowałem. Jest to upierdliwy handel bez dwóch zdań są dni że mam pomroczność jasna i nie wiem nic. Ale nie będę się przesiadał na inne instrumenty,
Powodzenia
Obserwowałem ten proces "psucia" i jest jak mówisz. Przed wojną na Ukr E/U wpadło w konsolidację która trwała 2 miesiące, wybuch wojny nieznacznie przesunął wykres na południe i znów 1-miesięczna konsolidacja. I tak w 5 miesięcy wykres przesunął się o jakieś 600 pips.
Wykresy się spłaszczyły a konsolidacje to standard. Test i retesty wsparć po kilka razy - wychodzi jakiś news cena zapiernicza 60 pips i znów konsola. Co za to odpowiada ? Mówią że maszyny przejęły handel a one nie potrzebują trendów. Inna strona to HFT ci złodzieje potrzebują tylko wolumenu transakcji a wykres dla nich może jechać bokiem przez następne 100 lat;
Ja na walutach się dostosowałem. Jest to upierdliwy handel bez dwóch zdań są dni że mam pomroczność jasna i nie wiem nic. Ale nie będę się przesiadał na inne instrumenty,
Powodzenia
"If music is dying musicians are killing it" - MP
Kiler, trwa konkurs tu na forum, gdzie koledzy pokazują swoje konta i grę.
Są też waluty, możesz live zobaczyć, jak sobie radzą inni gracze
konkursy-forex.html
Są też waluty, możesz live zobaczyć, jak sobie radzą inni gracze

konkursy-forex.html
"Zostawiam też nowe pozycje na jutro.. tak nie za dużo, 60 lotów" (Ś44)
"Ciężko się gra 10 pozycji po 250 lotów- niewygodnie." (Ś44)
chyba twoja metoda przestała działać 

To samo masz na każdym rynku, dax krypto zloto, tez potrafi się długo konsolidować.
-
- Gaduła
Jednak bardziej ufam SEROLOWI niż Tobie
Nie ma "Nie mogę", jest tylko "Nie chcę".
Od zawsze ok. 80% czasu na rynkach to głównie konsola. Trendy a tym bardziej mocne występują dużo rzadziej.
Czy ja wiem... Zależy na czym się gra, i dlaczego.
W konkursie możesz też obserwować wyniki Serola, który jest zresztą inicjatorem tegoż konkursu:
https://www.myfxbook.com/members/Serol6 ... 5/11295806

"Zostawiam też nowe pozycje na jutro.. tak nie za dużo, 60 lotów" (Ś44)
to nie jest m jak miłość, zmieniaj walory jak kochanki.
Jeszcze jakby zawarł choć jedna transakcje to byłoby git a tak tydzień minął i 0 ruchuAnomalia pisze: ↑06 lut 2025, 11:10
W konkursie możesz też obserwować wyniki Serola, który jest zresztą inicjatorem tegoż konkursu:
https://www.myfxbook.com/members/Serol6 ... 5/11295806
![]()