VPSy

Wszystko co związane z zapleczem technicznym tradera, czyli m.in. komputery, smartfony, tablety, VPS'y itp.
Awatar użytkownika
raposo
Moderator
Moderator

Re: VPSy

Nieprzeczytany post autor: raposo »

W innym temacie kolega bartekgaw wrzucił ciekawy link. Zestawienie pingów do serwerów brokerów z VPSów w różnej lokalizacji. Na pewno komuś się przyda:
http://helpdesk.commercialnetworkservic ... icleid=174
ForexClub.pl
- Forex Club Tools
- Program Podatek 7.0
- RABATY PROWIZJI
| IC Markets (-21%) | Tickmill (-10%) | XTB (Pakiet książek) | Dukascopy (narzędzia do JForex) | LMAX (-20%) | FxPro (do -15%)

Zapraszamy do kontaktu

Awatar użytkownika
Jones
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Jones »

z ciekawości sprawdziłem choć akurat za bardzo nie jest to mi potrzebne
broker Admiral podaje dwa serwery

Kod: Zaznacz cały

Serwery rachunków rzeczywistych:
server.fxservice.com:444
server4.fxservice.com:443 
wykupione mam na ViPower tanią opcje SSD VPS 1
średnie pingi :
server.fxservice.com = 5 ms
server4.fxservice.com =54 ms
spora różnica :roll:

nie znam serwerów Armady i mForex podrzuci ktoś ?
Pamiętaj, że twoim celem jest grać dobrze, a nie grać często. Alexander Elder
http://www.forexfactory.com/jones_pl
https://www.myfxbook.com/members/Jones

Awatar użytkownika
DanielFX
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: DanielFX »

Jones pisze:nie znam serwerów Armady i mForex podrzuci ktoś ?
Armada Markets, ping: 176.124.191.1

mForex, ping: 195.187.134.54
Forexnese IB: IC Markets, Pepperstone, Global Prime (bezpośrednia zniżka prowizyjna). Link w profilu. Support dla klientów w języku polskim - szczegóły na priv.

Awatar użytkownika
Jones
Maniak
Maniak

Nieprzeczytany post autor: Jones »

z ViPower do
armady = 41ms
mForex = 7ms

z domu
armada = 69ms
mForex = 33ms

do mForex szybciej pewnie ta sama lokalizacja
tak więc dla mForex lepiej wybierać serwery w Polsce
Pamiętaj, że twoim celem jest grać dobrze, a nie grać często. Alexander Elder
http://www.forexfactory.com/jones_pl
https://www.myfxbook.com/members/Jones

drendriu
Pasjonat
Pasjonat

Nieprzeczytany post autor: drendriu »

Jones pisze:tak więc dla mForex lepiej wybierać serwery w Polsce
Jako, że cały czas (pomimo 7-letniego zajmowania się giełdą) jestem jeszcze "traderem na dorobku" to chciałem się zapytac kolegów czy istnieje wogóle szansa załapać się na jakiegoś darmowego VPS'a. VPS ten miałby służyć TYLKO I WYŁĄCZNIE do wysyłania powiadomienia SMS'owego o przekroczeniu kursów. Nie było by na nim żadnej strategii. Stąd moje pytania:

1) Czy jakiś hosting oferuje wogóle cos takiego jak "darmowy VPS" ?
1) Czy taki VPS z postawionym MT4 musiałby być "o tak dobrych parametrach jak te ze strategiami ?.

Awatar użytkownika
lucek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lucek »

1. Nie ma darmowych VPS :)
2. Przekroczenie kursów brałbyś z MT4 prawda? Jeśli masz plusa to można za pomocą mail'a wysyłać darmowe SMS'y :) Więc w mt4 to proste. I po drugie tani VPS to może na hitme (miesiączne rozliczenie).
No pain, no gain

drendriu
Pasjonat
Pasjonat

arek2 pisze:1. Nie ma darmowych VPS :)
2. Przekroczenie kursów brałbyś z MT4 prawda?
SMS o przekroczeniu kursów chciałym dostawać z zewnętrznego serwera VPS(z platformą MT4), i wtedy dopiero odpalać platformę z MT4 na moim komputerze.

Awatar użytkownika
lucek
Gaduła
Gaduła

Nieprzeczytany post autor: lucek »

No to stawiasz VPS, piszesz sobie skrypt który wysyła sms (jak mówiłem dla sieci plus email wystarczy) i wtedy tylko uruchamiasz mt4 na vps'ie i czekasz na sms.

A druga sprawa jest taka, że VPS wcale Ci nie jest potrzebny. Zostaw komputer odpalony i tyle :)

Też jest taka możliwość, że bierzesz zwykły hosting dla stron www i kurs pobierasz z zew. serwisów (nie z programu mt4) i wtedy za pomocą skryptu php (+cron) będziesz sprawdzać co np. 1 minute kurs i jeśli spełnia warunki to robi co chcesz.

Wszystko zależy od tego co na prawdę potrzebujesz :) Pozdr.
No pain, no gain

drendriu
Pasjonat
Pasjonat

arek2 pisze:No to stawiasz VPS, piszesz sobie skrypt który wysyła sms (jak mówiłem dla sieci plus email wystarczy) i wtedy tylko uruchamiasz mt4 na vps'ie i czekasz na sms.

A druga sprawa jest taka, że VPS wcale Ci nie jest potrzebny. Zostaw komputer odpalony i tyle :)
Jak już powiedziałem komputer chce odpalać dopiero po otrzymaniu syganłu SMS o przekroczniu kursu. Trzymanie kompa przez cały czas to zwykłe i niepotrzbne marnotrawstwo prądu. Po to stawiam zapytanie odnośnie zewnętrznego darmowego serwera żeby właśnie to niepotrzebne marnotrawstwo wyeliminować.
arek2 pisze:Też jest taka możliwość, że bierzesz zwykły hosting dla stron www i kurs pobierasz z zew. serwisów (nie z programu mt4) i wtedy za pomocą skryptu php (+cron) będziesz sprawdzać co np. 1 minute kurs i jeśli spełnia warunki to robi co chcesz.
Tu pojawia się masa problemów:

1) Po pierwsze wszelakie serwisy "ze strony" jakie znam oferują dane z 15 min. opóźnieniem (stooq, interia.onet).
2) Po drugie nie wiem czy akurat te hostingi ww na których posiadam konta (ovh.pl, cba.pl) mają możliwość wstawiania skrptów php.
2) Po trzecie nie mam pojęcia co to jest cron :)
3) Nie spotkałem się nigdy z takowymi skryptami a to zczytujacymi dane z serwisów www, i również wysyłąjącymi sms i wydaje mi sie że sam czegoś tego nie będę w stanie stowrzyć i powązac do kupy.

Ogólnie to darmowy VPS byłby idealnym najszybszym najprostrzym rozwiązaniem.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2014, 11:22 przez drendriu, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ